Dyrk grønnsaker på friland
Drømmer du om å kunne gå ut i hagen og høste en treretters middag? Å spise grønnsaker som er dyrket med kjærlighet, helt økologisk og uten gifter? Da bør du kanskje lage deg din egen kjøkkenhage.
Dyrk agurk innendørs
Dyrking av mat innendørs gjennom store deler av året er en spennende trend. Her forteller vi mer om hvordan du kan dyrke friskt grønne agurkgardiner og høste saftige frukter fra vinduskarmen.
Dyrk dine egne tomater
Man får mye igjen av å dyrke tomater –bare noen få planter gir store mengder frukter. Finn favorittene dine og så frøene for å oppleve sommer, sol og søte smaker. Vi hjelper deg i gang med å dyrke dine egne tomater.
Hva er vintertomater?
Sør i Italia er vintertomaten, «piennolo», nærmest en kunstform. De hardføre tomatene med tykt skall og ekstra mye sødme vinterlagres hengende i klaser, og fruktene blir bare bedre for hver uke som går. Ved valg av riktige sorter og god oppbevaring kan du kose deg med vintertomater også i Norge.
Syv raske grønnsaker
De spirer raskt, de vokser fort og de smaker kjempegodt – det er endelig på tide å så grønnsakene som skal bli sesongens første ferske godsaker.
Søte, smakfulle og sunne erter
Erter har en søt og mild smak som selv de mest kresne barna vanligvis liker smaken på. De er også enkle å dyrke og vakre i grønnsakshagen. Som en ekstra bonus forsyner de jorda med nitrogen.
Hvordan dyrke kjempegresskar
Det er morsomt, enkelt og givende å dyrke gresskar av alle slag. De frodige gresskarene bærer mange frukter som gir kjøkkenhagen vakre farger. Alle som ønsker å dyrke et så stort gresskar som mulig, må gi avkall på mengden frukt, slik at planten kan lede all sin energi til et kjempegresskar.
Dyrk blader med smak – en grønn revolusjon
Trenden med å dyrke sprø, smakfulle og sunne bladgrønnsaker har kommet for å bli. Ikke veldig overraskende med tanke på hvor enkelt og givende det er. Alle kan ha sin egen dyrking av smakfulle blader fordi det ikke krever noe stort område for å få en innhøsting å nyte av. Dyrk i en potte på kjøkkenet, kar på terrassen eller direkte i kjøkkenhagen.
Den fantastiske løkslekta
Vi dyrker løk fordi de er gode, nyttige, veldig anvendelige og enkle å lagre. I tillegg dyrker vi løk fordi det er vakkert. Hos noen arter høster vi løken, hos andre bladene, mens mange dyrkes bare for den vakre blomsten. Bli kjent med den store, sjarmerende løkslekten – Allium.
Dyrk ramsløk – skogens hvitløk
Ramsløk er en vakker, velduftende og deilig urt. Lenge ble den dyrket i hagene våre hovedsakelig fra ferdige planter, men det fungerer utmerket å dyrke ramsløk fra frø.
Slik dyrker du artisjokk
Artisjokken oppleves som et eksotisk innslag i den nordlige plantedyrkingen vår. Likevel har denne stilfulle delikatessen vært å finne i svenske kjøkkenhager siden 1600-tallet. Artisjokken tilfører en spennende karakter i dyrkingen din, og på kjøkkenet byr den på lekre smaker.
Dyrke spiselig vekster i pallekarmer
Da det ble klart hvor morsomt det er å dyrke i pallekarmer ble det vekket en trend som bare øker i popularitet. Pallekarmene er enkle å bygge, morsomme å stelle i stand på en vakker måte og smarte å dyrke i.
Dyrk grønnsaker på friland
Drømmer du om å kunne gå ut i hagen og høste en treretters middag? Med grønnsaker som du vet er dyrket med kjærlighet, økologisk og uten gifter? Da kan du lage deg din helt egen kjøkkenhage.
Slik dyrker du kål
De fleste kålsorter bør være forkultivert før du planter dem. Unntaket er kålrot, vanlig nepe og de fleste av de asiatiske kålplantene. Grønnkål kan også sås direkte, men den høstes raskere hvis du dyrker den. Kål har frø som spirer raskt, faktisk på bare noen få dager i 20 graders varme. Hvis det er kjøligere tar det litt lenger tid. Kålplanter bør plantes når de har tre til fem blader. Hvis de blir større vil de være vanskeligere å etablere på plantestedet og derfor bør de ikke sås tidligere enn fire til seks uker før planting.
Dyrk og nyt aubergine
Å dyrke aubergine er både morsomt og en fryd for øynene og smaksløkene. I potter og kar på balkongen, i vinterhagen eller drivhuset gir plantene en eksotisk skjønnhet med frukt i forskjellige vakre farger og former. På kjøkkenet gir aubergine muligheten til å oppdage deilige retter fra hele verden.
Dyrk agurker – fra frø til høsting
Det er en opplevelse å ta en bit av den første hjemmelagde agurken. Konsistensen er sprø og smaken nøtteaktig med en liten smak av salt. Tenk at noe som består av 96 prosent vann kan være så godt. Å dyrke agurker er enkelt, og du vil bli belønnet med rikelig av høste av.
Dyrk supernyttig spinat
Spinat må være den avlingen som gjennom tidene oftest har kommet opp når man søker svaret på hvilke plante som er mest nyttig. I dag dyrker vi en mengde sunne, velsmakende, grønne blader der spinaten er involvert og forsvarer sin plass som en ypperlig bladgrønnsak.
Våre kjære tomater
Tomater er enkle å dyrke og deilige å høste på en varm sommerdag. Egen dyrking av tomater tilbyr snacks å spise rett fra hagen, ferske godbiter til salaten. I tillegg til rike smakfulle ingredienser til sauser.
Vakre, sunne og smarte bønner
Bønner har forskjellige former og uttrykk. Det er ikke lett å holde styr på hva som er hva i bønnenes verden. Felles for dem er at de er nyttige, gode, vakre og også utmerkede avlinger for smart og bærekraftig dyrking.
Hvordan dyrker man linser?
Fordelene ved å dyrke linser er mange. De er sunne, gode og enkle å dyrke. De takler både tørke og kulde, og de stiller ingen høye krav til jorden. I tillegg er de bra for jorden din.
Rotgrønnsaker - de gode røttene
Rotgrønnsakene har endelig kommet inn i det gode selskap. Mennesket har visst i evigheter at de er nyttige og mettende. I tillegg er de enkle å dyrke og utrolig slitesterke i tillegg. Den velfortjente statusen som en delikatesse som bør ta mye plass på kjøkkenet og på tallerkenen har derimot rotgrønnsakene først fått nå nylig.
Lær deg å dyrke chili og paprika
Chili er både enkelt og morsomt å dyrke. Mange setter pris på heten i chilifruktene og tester gjerne ut de mer ekstreme sortene. Andre foretrekker mildere sorter av chili og paprika, eller dyrker chili for den store variasjonen i bladverket, planten og de vakre fruktene som kommer i en mengde ulike farger og former.
Å dyrke egen mat
Alle som noen gang har trukket en gulrot ut av jorden, spist årets første squash, tatt sprø sukkererter rett fra busken eller høstet grønnkål midt på vinteren, vet hvor god følelse det er. For de av dere som ønsker å dyrke egen mat med målet om å overleve så lenge som mulig på det jorden bringer, har vi samlet noen gode tips og råd.
Å dyrke spiselig i potter
Dyrking på små områder har fått et fantastisk løft fordi det er blitt veldig populært å dyrke matvarer i byer. I bakgårder, små grønne områder, skolegårder, balkonger og takterrasser er dyrkegleden stor. Selv for deg som har en hage, er det et morsomt supplement å dyrke matvarer i potter og kasser.
Kan jeg dyrke melon?
Frukt som ofte får tittelen «solmoden» kan få oss nordboere til å miste motet. Kan jeg virkelig dyrke ting som trenger mye sol for å smake best – som melon for eksempel? Ja, det kan du, og det er veldig gøy. Du må bare tenke på å velge gode sorter for klimaet vårt og dyrke på rett sted.
Alle kan dyrke løk
Løk er en fantastisk avling som har blitt dyrket i lange tider. Løk er en grønnsak som er holdbar, enkel å dyrke, nyttig, vakker og har en god innpakning. Når du først har begynt å dyrke løk, er det vanskelig å stoppe – noe som bare er bra med tanke på alle fordelene løk har.
Ukens frøvariant
En symfoni av farger og liv
Hageblåputen 'Cascade Blue' lever opp til navnet sitt med en forunderlig skjønnhet. De tette tuene med intenst blåfiolette blomster danner en kaskade av farger i steinbed og langs murer i år etter år. Denne lavtvoksende juvelen er mer enn bare en markdekker; om våren forvandler den hagen til et levende hav av farger, en fest for både øyet og de surrende pollinatorene. 'Cascade Blue' er oppkalt etter den franske kunstneren Claude Aubriet, og den bærer navnet sitt med verdighet. Som et levende maleri brer den seg utover med blomstrende penselstrøk i hagen. Plant den i grupper for å skape en dramatisk effekt, så forvandler den selv de mest beskjedne områdene til et levende kunstverk der hver av blomstene bidrar til en symfoni av farger og liv.
2024-09-22
En perle i hagen
'Mountain Lady' reiser seg staselig og ruver som små fjelltopper i blomsterbedet og på plenen. De små, runde blomstene danner tette klaser i toppen av stilkene. Klasene er himmelblå nederst og går over i snøhvitt mot toppen. Krukkeperleblommen stammer fra Midtøsten og sørøst i Europa, der den vokser vilt langs fjellsider og i enger. Helt siden 1500-tallet har den blitt dyrket som hageplante, og ofte regnes den som et symbol på fornyelse og håp. 'Mountain Lady' er fin å plante i grupper for å skape en slående fargeklatt, eller den kan samplantes med andre vårblomstrende løker. Uansett om den skal pynte opp i et solrikt bed eller plantes i pottene på terrassen, kommer den til å by på en langvarig og henførende blomstring – en ekte perle som det er verdt å vente på.
2024-09-01
En fryd for øyet
Gjester i hagen uttrykker ofte stor glede når de finner en busk som ser ut til å være overstilt av små papirlykter. Det er når blomsterbegrene til japanlykten får den glødende oransje høstfargen at planten vekker denne intense interessen. Om vinteren tørker frøkapselen og går inn i en ny glansperiode når lykten dekkes av gnistrende rimfrost i den bleke morgensolen. Hvis du er tålmodig, venter enda en fryd for øyet når fjorårets lykter blir så skjøre at det bare er bladnervene som holder dem sammen. Nervene danner et gjennomsiktig nett, og på innsiden lyser det røde bæret. Plantet i en vakker krukke blir japanlykten en fantastisk fin dekorasjon i en lang periode og i flere spennende former.
2024-08-25
Arr av gull
Den store julebaksten med selvdyrket safran kan du nok ikke forvente, men det kan hende du kan gi noen boller litt smak av krokusen som blomstrer hos deg i høst. Det at arrene til blomsten er kilden til dette verdifulle krydderet er bare ett av de spennende særtrekkene til safrankrokusen. Et annet særtrekk er hvordan den overrasker ved å slå ut i blomst om høsten. Plutselig titter den frem med bedårende purpurfargede krokuser i september og oktober. Det er som om våren kommer på besøk når sommeren tar farvel. For dyrkere som graver ned løker av safrankrokus sent om sommeren, venter det enda en gledelig overraskelse med en blomstring som inntreffer allerede samme høst. Hvorfor vente med noe så vakkert som blomster med delikate arr av gull?
2024-08-11
En sommerdans
Allerede i knoppstadiet byr denne blomsten på et lite under som vekker nysgjerrigheten. Knoppene danner lysegrønne knuter som hviler i krager av dilliknende bladverk. Når hagen står i høysommerprakt, slår damaskussvartfrøet 'Miss Jekyll Rose' – også kjent som jomfruen i det grønne – ut de bedårende, halvdoble blomstene sine i nyanser av hvitt og rosa. Kronbladene kunne vært klippet ut av silkepapir. Over bladverket danser de åpne blomstene mens de nye knoppene ligger på vent blant bladene. Skjønnheten fortsetter resten av sommeren, men likevel er den langt fra over. Når høsten går mot slutten, danner de lysebrune frøkapslene små kunstverk blant de tørkede, finflikete bladene. 'Miss Jekyll Rose' danser i hagen gjennom en sommer, men i tørkede buketter lever blomsten videre lenge.
2024-07-14
Velsmakende melde
Navnet «melde» er ikke så heldig hvis man vil bli populær i hager og kjøkkenhager. Det er mange som forbinder ordet med ugress. Likevel bør man ikke stenge porten for melden, den finnes i mange forskjellige slag. Den lysegrønne hagemelden bør ønskes velkommen med åpne armer av alle som er glade i å dyrke. I varmere land kalles den «sommerspinat» fordi den har evnen til å holde seg frisk i varmen. Hagemelden reiser seg én meter over jorden og danner vitaminrike, velsmakende blader. Småskuddene kan plukkes og brukes rå i salaten, og de ferdigutviklede bladene kan tilberedes som spinat. Om høsten kan frøstillingene plukkes til vinteroppsatser i vaser og krus. Denne velsmakende melden sås direkte i vårvarm jord og deretter i omganger gjennom hele sommeren.
2024-07-07
Kulinarisk eleganse
Denne aldeles utsøkte bønnen byr på lange, smekre blå belger. Det unike utseendet er iøynefallende både i kjøkkenhagen og på tallerkenen. 'Brunhilde' tilfører eleganse til maten og gir en god kulinarisk opplevelse – både i salater, supper og som tilbehør. La den vakre bønnen slynge seg oppover espalier eller annen plantestøtte, så kan du glede deg over store mengder lekre bønner på høysommeren og høsten.
2024-06-23