Dyrk og nyt aubergine
Slik sår og dyrker du aubergine
- Forkultiver frøene innendørs i februar til mars.
- Plant de ut når frostfaren er helt over.
- Plant de i en potte i et drivhus, vinterhage eller på en skjermet balkong.
- Gi rikelig med vann og næring gjennom sesongen.
- Høst fra juli til oktober.
Auberginen, Solanum melongena, tilhører den store familien av søtvier, Solanaceae. Dette inkluderer mange av våre mest dyrkede grønnsaker, for eksempel poteter, chili, paprika og tomater. Aubergine har sin opprinnelse i India og Øst-Asia, hvor den har vokst vilt og blitt dyrket som grønnsak i tusenvis av år. I dag finnes de fleste ville arter av aubergine på savannene i Afrika.
Aubergine, eggplante og melanzane
Auberginens navn på forskjellige språk forteller mange spennende historier.
Navnet aubergine kommer fra historien om Alexander den store som ble forelsket i frukten under sine felttog i Asia på 300 -tallet f.Kr. Etter hans død returnerte soldatene hans til Hellas og noen tok deretter med seg frø fra det nye frukten hjem, inkludert til byen Vergina eller Bergina, som den også ble kalt. Lenge etter, på 1500-tallet, besøkte en fransk-katalansk gastronom byen Vergina og spiste retter med aubergine. Han satte stor pris på det og laget det franske navnet som skulle bli aubergine, nemlig ‘au Vergine’ eller ‘au Bergine’ som betyr ‘funnet i Vergine/Bergine’.
Det engelske navnet eggplante spores tilbake til midten av 1700-tallet og refererer til auberginesorten som ser ut som egg; de er hvite og ovale i størrelse som et kyllingegg. Ordet eggplante kom til å bli brukt på alle fruktartene, selv på norsk kan det kalles for nettopp det.
På italiensk kalles aubergine melanzane. Det er en omskrivning av ‘mela insana’, som betyr gal-eple. Fordi aubergine inneholder det giftige stoffet solanin, ble det antatt at frukten kan forårsake psykiske lidelser.
Hva er solanin?
Solanin er en del av en familie av kjemiske forbindelser som kalles glykoalkaloider. Solanin finnes i alle planter i søtvierfamilien. Stoffet fungerer som et naturlig plantevernmiddel ved å beskytte planten mot angrep av sopp og bakterier. Solanin er giftig og finnes i alle deler av planten. I søtvier finnes solanin i blader, stilker, blomster og bær samt i poteter som har blitt grønne av for mye lys. Solanin kan forårsake kvalme, oppkast, svimmelhet og hodepine. Stoffet finnes også i aubergine, men det utgjør ingen helserisiko så lenge du ikke spiser store mengder rå frukt.
Hvordan vokser aubergine?
Aubergine er en flerårig plante i sitt opprinnelige klima, men vokser som en årlig kjøkkenplante. Planten krever mye varme for å trives – helst dyrket i drivhus, vinterhager eller på en skjermet balkong i potter, kasser og kar. Auberginen er selvbestøvende.
Plant aubergine i løs, næringsrik jord i romslige potter eller kar. Tilfør rikelig med vann gjennom sesongen og tilsett regelmessig flytende næring mens du vanner. Auberginen høstes omtrent fra juli til oktober. Fruktene er modne når de føles faste og huden er vakkert skinnende.
Aubergine i forskjellige farger og størrelser
Det finnes forskjellige sorter av aubergine, Solanum melongena, med farger og former som inspirerer deg til å dyrke mange sorter for å finne dine egne favoritter.
Blomstene, som ligner på potetblomsten, kan være hvite, rosa eller lilla avhengig av sorten. Plantene vokser ofte oppreist, derfor kan noen av sortene, som kan bli over en meter høye, trenge støtte.
Fruktene på auberginen kan være store, mellomstore og små, formen kan være rund, oval og langstrakt og fargene hvit, gul, lysegrønn, lilla, nesten svart og flekkete. Fordelen med at auberginen må dyrkes varmt i en potte, er at vi kan ha de vakre plantene like ved der vi tilbringer mye tid om sommeren.
Dyrk aubergine fra frø
Auberginen forhåndskultiveres innendørs i februar til mars. Planten trenger et forsprang for å blomstre og danne frukt i klimaet vårt. Når plantene har blitt 25 til 30 cm høye, kutter vi av toppen, slik at de ikke blir for høye. La to til fire sideskudd vokse. Plant aubergineplantene i potter eller kasser når risikoen for frost er helt over. Bare bittelitt frost kan få planten til å visne helt, så vær tålmodig før du planter de ut.
Gjør de klar for utplanting
Før du planter auberginer i potter eller kasser som de skal vokse i gjennom sesongen, er det viktig å venne de unge plantene til livet utendørs. Ha plantene i en skjermet, halvskyggelig posisjon en liten stund hver dag. Ikke glem å ta dem inn i løpet av natten. Øk tiden hver dag til risikoen for frost er helt over og du endelig kan begynne å plante de ut på ordentlig.
Aubergine på kjøkkenet
Auberginen er herlig til matlaging, med sin fyldige smak og næringsrike tekstur. For vegetarianere er aubergine en stor ressurs nettopp fordi det gir fylde og metthet. Auberginen kan stekes, grilles og bakes. Det er morsomt å bruke aubergine til å oppdage retter fra forskjellige kulturer, så prøv gjerne gresk moussaka, fransk ratatouille, italiensk parmigiana, baba ganoush fra Midtøsten og indisk baingan bharta.
Å dyrke egen mat er en utrolig givende hobby, fra såing av frø til høsting og matlaging er det mye glede!