.png)
Dekk festbordet med grønnsaker
Når vi snakker om vakkert festdekkede bord er det ofte blomster vi ser for oss, men har du noen gang tenkt på hvordan grønnsaker også kan brukes som dekorasjon? Grønnsaker kommer i mange spennende farger, former og teksturer som kan gjøre borddekkingen om til et kunstverk. De fleste har vel latt seg fascinere av skjønnheten av en nyhøstet tomat eller beundret den matte overflaten på et kålblad.
Enkle tips for å skape en vakker borddekking med grønnsaker
- Velg en fargepalett som passer både grønnsakene du har tilgjengelig og stedet for borddekkingen.
- Kompletter med innslag av sesongens blomster for å oppnå en myk og balansert helhet.
- Bruk hele grønnsaker som dekorasjon, eller del dem på midten for å vise frem den vakre innsiden.
- Sett dem ut i grupper for å skape dimensjon og liv på bordet.
- Bladgrønnsaker kan settes i vase for å tilføre høyde, mens små grønnsaker kan legges i lave kurver eller på fat.
- Kombiner med enkle detaljer som lyslykter og stoff i naturmateriale for å gi et harmonisk og rustikt inntrykk.
Husk at det ikke handler om perfeksjon, men om å skape en naturlig og innbydende atmosfære.
Tips: Velg hardføre sorter som ikke visner eller skrumper inn raskt. Beskytt grønnsakene mot direkte sollys, og spray dem med litt vann nå og da – da holder de seg friske lengre.
.jpg)
Grønnsaker som borddekorasjon – en hyllest til naturen
La borddekkingen gjenspeile sesongene i naturen ved å velge grønnsaker etter årstid – fra tidlige grønnsaker til høstavling.
Pynt med tidlige grønnsaker om våren og forsommeren
La deg inspirere av det lyse og friske! Pynt bordet med unge blader, tidlige grønnsaker og friskt grønne kvister. Skap liv med bunter av sprø reddiker og små gulrøtter, eller knytt sammen aspargesstilker med jutetråd for et enkelt og stilrent inntrykk.
Nyt alt det gode på høysommeren
La sommerens overflod dekorere boret med små squashfrukter i forskjellige former, velduftende markjordbærplanter i potter og fargesterke tomatklaser. Bind sammen små buketter av friske urter og sett dem i vaser.
Inviter til høstefest om høsten
Pynt bordet til en skikkelig høstefest ved å fylle bordet med oransje gresskar, rotfrukter i jordfarger og kål med vakkert krusete blader. Høstfargene gir et varmt og innbydende inntrykk.
Og det beste av alt? Grønnsakene er mer enn bare pynt – kveldens dekorasjon blir morgendagens måltid!
.jpg)

Slipp løs kreativiteten når du pynter med grønnsaker
Bruk av grønnsaker som dekorasjon åpner opp for uendelige muligheter. Den store variasjonen av former og farger gir rom til å eksperimentere med forskjellige stiler og temaer. Tør å bruke grønnsakene du har tilgjengelig på kreative måter – her er det bare fantasien som setter grenser!
- Bruk et staselig gresskar som bordets midtpunkt, omgitt av aubergine, paprika og tomater som skinnende vakre smykker på en seng av dypt grønne blader.
- Et knippe forskjellige gulrøtter i en gjennomsiktig vase blir en leken fargeklatt, samtidig som de grønne bladene svever som en luftig sky over bordet.
- Lag en lyslykt ved å hule ut en kålrot eller mainepe.
- Bruk store blader som bordbrikker
- Bind en velduftende girlander av friske urter som basilikum, timian og mynte, og la den slynge seg mellom vinglassene.
Flere grønnsaker som kan brukes til borddekking
Kål: Hoder av blomkål, brokkoli og broccolo blir vakre midtpunkter. Palmekål, grønnkål og purpurkål gjør seg utmerket i vaser.
Dill: Med stødige stilker og gulgrønne blomsterstander gir dill en luftig og naturlig høyde på bordet.
Mais: Brett de grønne dekkbladene forsiktig bakover slik at de solgule kjernene kommer frem.
Vintersquash: Perfekte som blikkfang på bordet eller som små, dekorative detaljer ved hver sitteplass.
Beter: Gul rødbete og polkabete har svært dekorativ innside, men husk at noen av sortene avgir farge. Legg dem gjerne på et fat for å unngå flekker.
.jpg)
.jpg)
Fra hage til bord – fordeler med selvdyrkede grønnsaker
Det er noe helt unikt ved å bruke grønnsaker man har dyrket selv. I tillegg til følelsen av stolthet og tilfredshet når de pryder middagsbordet, er dette også et mer bærekraftig alternativ sammenliknet med å kjøpe inn grønnsaker som har reist langt. Selvdyrking gir full kontroll over dyrkeprosessen, og det gjør det enklere å benytte seg av miljøvennlige metoder. Man unngår unødvendig emballasje, og ved å høste i egen hage kan man plukke akkurat så mye man trenger til måltidet.
Når man dyrker grønnsakene selv, får man plutselig tilgang til et mye bredere utvalg av farger og former. Mange grønnsaker kommer i flere farger enn de vi er vant til å se i butikkene. Visste du for eksempel at du kan dyrke gule gulrøtter, bønner med lilla prikker, rosa aubergine og stripete tomater?
Grønnsaker som borddekorasjon minner oss om skjønnheten av det enkle og naturlige. Ved å la naturens egne farger og former pryde bordet, tilfører vi en ekstra dimensjon til måltidene – en som både inviterer til samtale og gir vakker inspirasjon. La festbordet bli et sted der grønnsakene ikke bare brukes, men hylles for sin unike skjønnhet.
Mia Karlsson,
Impecta Fröhandel
Impecta Fröhandel
