Dyrk grønnsaker på friland
Tre tips til direktesåing av grønnsaker
- Så grønnsaksfrøene i løs og næringsrik jord.
- Luk vekk alt ugress i jorden.
- Vann jorden godt før såing, og hold den fuktig inntil frøene har spiret.
Forbered dyrkeplassen
En vellykket dyrking begynner alltid med grundige forberedelser. Velg et solrikt og åpent område, og gjerne et område som synes godt. Grønnsakene er minst like vakre som det mest velorganiserte blomsterbedet. Mål opp området. Marker med hyssing eller ved hjelp av linjer med mel. Formen på bedet kan være rett med rette vinkler, eller hvorfor ikke rundt eller halvmåneformet? Her er det bare fantasien som setter grensene. Begynn gjerne med et lite område som kan bli større med tiden, da blir det ikke så overveldende.
Hvis det er plen på området, begynner du med å grave bort gressmatten. En skarp spade, et greip og en trillebår er alt du trenger. Ta én bit av gangen, og ikke glem å berømme deg selv for arbeidet du gjør – det gjør jobben enklere.
Når gressmatten er borte, er det lurt å krafse gjennom jorden enda en gang med en rive og fjerne de gjenværende røttene som dukker opp. Det gjør det fremtidige lukearbeidet mye enklere. Så langt kan arbeidet gjøres når som helst i sesongen. Hvis du ikke har tid på våren, går det like fint å gjøre det i sommerferien eller på høsten.
Legg en plan for grønnsakshagen
Når du tar deg en pust i bakken etter gravingen, kan det være fint med en kopp kaffe og litt planlegging. Tegn opp grønnsakshagen din, gjerne i en bok du tar vare på. Det er fort gjort å glemme ting, og det er nyttig å kunne sjekke hva som har vokst hvor til neste år. Hvis området er rett, anbefaler vi bed som er 120 cm brede. Du skal ikke gå på området etter at du har laget såbed for grønnsakene! Gangene bør være minst 40 cm brede for å være enkle å gå i.
Du kan dekke gangene med sagflis eller bark for å oppnå fine ganger som holder ugresset unna.
Hvis kjøkkenhagen din har en annen form, er det likevel lurt å lage bed som kan nås fra alle kanter. Flate steiner til å stå på er både fint og praktisk. Skriv ned hvilke grønnsaker du skal dyrke og hvor de skal vokse. Ikke glem å legge til noen spiselige blomster som tiltrekker pollinerende insekter til plantene dine. For eksempel er ringblomst, karse og tagetes svært vakre sammen med kål, salat og dill.
Næring til jorden
Før du planter og sår trenger jorden litt kjærlighet. Kjærlighet for jorden er stallgjødsel og kompost. Kugjødsel kan kjøpes i sekk, men naboens hestegjødsel som har fått ligge en stund er minst like bra. Bland inn stallgjødselen og komposten før du planter og sår. De forskjellige planteslagene har ulike næringsbehov. Bruk mer på områder der du skal dyrke kål, purre og persille. Områder til potet, gulrøtter, løk og salat krever ikke like mye.
Lag et såbed
Nå skal det krafses. Fjern gjenværende ugress og store steiner. Såbedet skal være jevnt og flatt. Deretter bruker du riven til å lage rader. En hyssing som spennes opp er mer pålitelig enn øyemål, men det avhenger av hvor nøye man vil være. Vann i radene. Rotfrukter som gulrot, pastinakk, reddik, rødbete og nepe sås i rader. Så gjerne sparsommelig, da blir det mindre tynnearbeid.
Bladplanter som salat, spinat, dill og bladbete kan også breddesås. Da skraper man vekk et tynt lag såjord i overflaten med baksiden av riven, vanner og sprer frøene jevnt utover overflaten. Legg jorden forsiktig tilbake, og klem den til med riven.
Etter såingen kommer ventetiden. Dessverre lar ikke ugresset vente på seg. Når småplantene begynner å komme opp er det viktig at ugresset fjernes. Vann hvis været er varmt og tørt. Når plantene begynner å få flere blader er det på tide å legge på gressklipp. Gressklipp forhindrer frøugress, tilfører plantenæring og holder jorden fuktig. Ikke legg på for tykt, særlig ikke hvis du har mye snegler i hagen din. Tynne lag som fylles på litt oftere er bedre.
Forkultiver grønnsaker
I det avlange landet vårt varierer lengden av plantesesongen med flere uker. Man kan tjene mye tid på å forkultivere plantene som krever en lengre sesong. Kål og purre rekker ikke ferdigutvikle seg hvis man sår dem direkte på friland i de nordlige delene av Norge, men hvis man sår dem innendørs i et pluggbrett, kan man høste innen frosten og vinteren kommer tilbake.
Salat, persille og til og med rødbeter kan forkultiveres innendørs for å oppnå tidlig høsting. Dessuten blir det enklere å luke og holde orden i grønnsakshagen med større planter som skiller seg ut.
Alternativer til grønnsakshage på friland
Hvis du har svært tung leirjord, mye fjell eller har problemer med å bøye deg, kan pallekarmer eller tilsvarende kasser og potter være et alternativ til dyrking på friland. Dekk bakken med pappesker under kassene, og fyll opp med jord. Økologisk grønnsaksjord eller økologisk plantejord blandet med kugjødsel er det beste alternativet. Sett plantekassene slik at de er enkle å komme til fra alle kanter. Her kan du også leke med former for å oppnå et personlig preg på hagen.
Forslag til planter som er fine å begynne med
Reddiker kan sås i omganger gjennom hele sommeren, og gjerne flere sorter.
Neper vokser raskt og kan høstes tidlig.
Spinat kan sås tidlig på våren, på sensommeren og tidlig på høsten. I juli går de raskt i blomst.
Grønnkål og palmekål kan høstes fortløpende og står igjen ute frem til jul.
Bladbete er lettdyrket og vakker! Selv stilkene kan spises lettkokte med smør.
Forskjellige sorter salat kan sås i omganger for å oppnå høsting gjennom hele sommeren.
Vårsalat Vårsalat kalles også maché eller feltsalat og har blitt dyrket i Europa i flere hundre år. Disse sortene tåler en god del frost, og i de sørlige delene av landet kan de dyrkes under tildekning gjennom hele vinteren.
Bønner er vakre, sunne og gir stor avling. Høye og store bønner krever støtte, mens de lave sortene klarer seg fint uten. Husk å ikke så for tidlig!
Sukkererter og brytsukkererter er barnas favoritter, og de er både vakre, sunne og gode.
Gulrot – ingen sommer uten å plukke en gulrot rett fra jorden som tørkes mot gresset og spises ute. Dyrk sommergulrøtter i alle regnbuens farger og mettende vintergulrøtter til lagring.
Pastinakk er en viktig ingrediens til ovnsbakte grønnsaker. Tar litt tid, men de er verdt ventingen.
Dill er signaturkrydderet i det svenske kjøkken. Hold såjorden fuktig for å redusere sjansen for visnesyke.
Rødbeter finnes i stor variasjon: runde, avlange, stripete og gule.
Squash er plasskrevende, men noen få planter kan forsørge et helt nabolag. Liker varme, vann og næring.