Syv raske grønnsaker
Slik dyrker du tidlige grønnsaker
- Velg sorter som spirer raskt.
- Så på friland når jorden er varm.
- Så i plantekasser og potter.
- Beskytt med fiberduk for å oppnå ekstra tidlig høsting.
- Vann, stell og høst
Retro med nepe
Nepen er en delikat rotfrukt som ble dyrket mye i gamle dager, før poteten ble populær. Nå er nepen tilbake for fullt, og mange liker den for den gode smaken og fordi den vokser raskt og tåler kulde.
Så nepefrø i kjøkkenhagen eller i plantekasser i april for å oppnå en delikat tidlig høsting. Deretter kan du fortsette å så neper i omganger for å kunne høste helt frem til sensommeren.
Superkjappe reddiker
Superkjappe reddiker
Reddiker er rotgrønnsakenes rakettplante. Etter såingen trenger du ikke vente lenge før du har små spireplanter å glede deg over. Ta forsiktig av en liten bit av de første bladene og kjenn forsmaken av pepret reddik. De runde røttene smaker godt hele sommeren, men den første høstingen fra slutten av mai til begynnelsen av juni er ekstra god og kjærkommen.
Så reddiker på friland, i potter, plantekasser og kar. Så dem i rader, sirkler, sikksakkmønster eller andre former som inspirerer deg.
Sommergulrøtter som høstes tidlig
Hvis du vil oppnå tidlig høsting av gulrøtter, er sommergulrøttene det beste valget. De vokser raskt og danner sprø, små røtter når de plukkes som tidlige grønnsaker.
Som planteinspirasjon for barna kan du dyrke sommergulrøtter i store potter som settes lett tilgjengelig på terrassen. Her er det bare å dra opp små tidlige gulrøtter når bladene har blitt store nok til å gripe.
Delikate rødbeter
Sorter av rødbete som vokser raskt, er fine å høste tidlig i sesongen når smaken er ekstra delikat. Gi dem et raskt oppkok og nyt dem med litt smør og salt.
Sprø spinat
Spinat er fantastisk godt, sunt og enkelt å dyrke. Spinaten smaker aller best når den dyrkes tidlig eller sent i sesongen. På høysommeren vokser spinaten litt for raskt og går gjerne i blomst, noe som påvirker både smaken og konsistensen. Spinaten passer derfor perfekt til tidlig såing og gir velsmakende høstinger tidlig på sommeren.
Så spinat fra og med april i løs, næringsrik jord i potter og krukker, i plantekasser og på friland. Frøene spirer ofte på bare noen få dager. Fra april. Sås i grupper eller rader, eller breddeså den på en stor flate.
Sprø salat og bladgrønnsaker
Forskjellige sorter salater og hurtigvoksende bladgrønnsaker som ruccola, sikorisalat, vårsalat, sennepskål og pak choi kan sås i april og plukkes svært tidlig som små, sprø blader. Etter høstingen på forsommeren kan du så videre i omganger gjennom hele sommeren.
TIPS: Vent med såingen på friland til jorden er klar. Du kan teste jorden ved å plukke opp en neve og rulle den mellom fingrene. Hvis jorden detter fra hverandre, har den tørket opp og begynner å bli tilstrekkelig varm for såing.