Dyrk supernyttig spinat
Dyrke spinat
Spinat, Spinacia oleracea, er en årlig avling som begynte å bli dyrket i Persia for over 2000 år siden. De oppdaget raskt hvor lett den var å dyrke og forsto hvilket fantastisk tilskudd til kostholdet det er. Nemlig fordi det kan spises både ferskt og tilberedt, samtidig som det er svært sunt.
Hvordan dyrke spinat
- Så i potter og kar, i voksende bokser og direkte i det fri.
- Jorden skal være løs og næringsrik.
- Så i grupper om våren, sensommeren og tidlig høst.
- Spre frøene i rader, sikksakkmønstre eller over et større område.
- Høst bladene så snart de har vokst ved å kutte av de nedre bladene først.
- Dekk med fiberduk som beskyttelse mot kulde, sterk sol og vind.
Spinat bør ikke dyrkes for varmt
Dyrking av spinat spredte seg over hele verden og ikke minst i Nord-Europa og ble veldig populær. Imidlertid stoppet verdensturneen da dyrking av spinat nådde de deler av verden med tropisk klima. Der viste det seg at spinaten vokste opp og blomstret ganske umiddelbart, men med forverret kvalitet og smak på bladene.
Mange av dagens spinatavlere her hjemme har også fått denne erfaringen. Når dagene blir lange og varme, trekker spinaten seg vekk og begynner å blomstre. Bladene slutter å vokse og bladene som allerede finnes kan få en kjedelig bitterhet i smaken. Det som skjer er at varmen og lyset stresser spinaten for at den skal sette frø raskt – den tror rett og slett at tiden er i ferd med å gå tom for sesongen, og hvis den skal få tid til å reprodusere, må det skje raskt.
Dyrk det på våren og sensommeren
Når det gjelder all dyrking, er det best å tilpasse seg forholdene som avlingen ønsker, da blir gleden og høstingen så mye større. Spinat utvikler seg optimalt hvis det dyrkes tidlig og sent i sesongen, med pause i høysommeren. Spinaten vokser så raskt at du får flere runder med høsting til tross for dyrkingspausen. I løpet av høsten er det viktig at spinaten rekker å vokse før det blir for kaldt – kulde og mørke får veksten til å stoppe. Men dersom den kun har vokst, tåler bladene kulde veldig godt og kan høstes veldig lenge. En stor fordel med å dyrke spinat i kjøligere perioder er at den sjelden blir angrepet av skadedyr, ettersom de ganske enkelt ikke er like aktive i disse periodene.
En morsom måte å dyrke spinaten på er å så frø når det har frosset til. Frøene hviler først om vinteren, for så å spire tidlig på våren. Deretter kommer en tidlig primærhvile før den første vårsåingen begynner.
Slik blir spinaten dyrket
Spinat er en veldig fleksibel avling å jobbe med. Den er utmerket for såing i potter og kar, i dyrkingskasser og direkte i det fri. Jorden skal være løs og næringsrik. Du bør så i partier om våren, sensommeren og tidlig høst og spre frøene i rader, sikksakkmønstre eller over et større område. Høst de sprø, smakfulle bladene så snart de har vokst ved å kutte av de nedre bladene først.
Både på våren og høsten er det lurt å dekke såing og dyrking av spinat med fiberduk som beskyttelse mot kulde, sterk sol og vind. Spinaten kan nytes fersk, stekt, dampet, stekt og stuet, og den er utmerket å fryse.
Mange avlinger kalles spinat
Populariteten og den nevnte nytten til spinaten har ført til at mange avlinger har båret navnet spinat, selv om de ikke tilhører slekten Spinat, for eksempel New Zealand Spinat, Tetragonia tetragonoides, Malabar spinat "Rubra", Basella alba og Komatsuna Mustard spinat, Brassica rapa var. periviridis. De er alle enkle å dyrke og nyttige bladgrønnsaker som med fordel kan erstatte spinat når du sår på forsommeren og høster på høysommeren.