Så stauder udendørs
Stauder kan fås i et fantastisk udvalg af farver og former. Ved at så dine stauder får du masser af planter for færre penge. Såningen er enkel og passer næsten sig selv.
Frø for det nordiske klimaet
Impecta Fröhandel drives av dyrkere, for dyrkere. Vi driver med egen prøvedyrking for å kunne tilby frø av høyeste kvalitet tilpasset det nordiske klimaet.
Velg riktig belysning
Er det vanskelig å velge vekstbelysning til forkultivering av frø? Terminologien kan fort bli kronglete, og det kan være vanskelig vite hva som er viktig ved valg av belysning. Vi forklarer hvordan det fungerer.
Frø − mengde og pris
Av og til får vi spørsmål fra meddyrkere om hvorfor noen av sortene har så få frø i posen, og hvorfor prisen på de ulike sortene varierer så voldsomt. Her kan du lære mer om faktorene som påvirker mengde og pris på frøene.
Tips til høstsåing av stauder
I mange flotte hager er det stauder som står for basen og tryggheten blant det som vokser. År etter år stiller de opp og bidrar til prangende sommerfarger. De litt mer beskjedne staudene liker å danne et bakteppe for dine årlige blomster, mens de større og mer fargerike tar plassen til stolte kabaler og klarer seg på egen hånd.
Generelle råd ved såing av frø
Ved all såing av frø er det viktig å gjøre det riktige for å gi frøene de beste forholdene. På frøposen er det en kort beskrivelse av hvordan hver sort blir sådd på den beste måten. Her er noen flere generelle tips.
Dyrk på vinteren med belysning
I de månedene hvor lyset utendørs ikke er nok for å kunne dyrke, er det belysning som gjør vinteren grønnere og vakrere. Innendørs dyrking handler først og fremst om gleden over å se noe vokse selv når mørket hersker rundt oss.
Forkultivering forlenger sesongen
Forkultivering er kort fortalt en måte å forlenge sesongen og kjøpe tid på. Plantene får tid til å utvikle seg, og du kan kontrollere når blomstringen og innhøstingen skal begynne. Forkultivering innebærer også at du allerede om vinteren kan oppleve at spirer titter opp av jorden.
Frøene spirer ikke – hvorfor?
Hvis du forstår hva som kreves for at et frø skal spire i naturen, øker du forståelsen for hvordan du skal behandle dine egne såpotter og hva som kan være problemet hvis frøene dine ikke spirer.
Hvorfor står det F1 og F2 på frøposen?
Når vi botaniserer frø, støter vi på sortsnavn som benevnes med F1 eller F2, for eksempel stuelønn F1 «Bella» eller hagestemorsblomst F2 «Jolly Joker». Hva slags informasjon gir disse betegnelsene oss som plantedyrkere?
Så sommerblomster innendørs
Sommerblomster er ettårige, derfor ønsker vi å glede oss over blomstringen så lenge som mulig. Ved å dyrke planter innendørs kan blomstringen komme i gang tidligere, og den fargerike sesongen varer mye lengre.
Så på høsten og skaff vårens grønnsaker
Ved å så på høsten kan du høste grønnsaker som salat og gulrøtter enda tidligere enn vanlig. Det samme gjelder gressløk, persille og flere andre urter. Det er veldig enkelt å så årlige sommerblomster som valmuer, ringblomster og forglemmegei på høsten. De tar vare på seg selv. Det handler om å gjøre som naturen – å legge frøet på plass allerede på høsten.
Perlite og vermikulitt i dyrking
Hører du ofte at perlite og vermikulit er bra å bruke når man sår og dyrker frø? Mange synes det er vanskelig å forstå hva de er gode for og hva som er forskjellen mellom dem. Vi skal nå se nærmere på vermikulitt og perlite – hva er de, hva brukes de til og hvilke egenskaper har de?
Tid for direkte såing
På slutten av våren er det på tide med direkte såing. Hvis du ikke har hatt tid eller kanskje ikke har plass til å forkultivere, trenger du ikke å fortvile. Det er mange planter som kan og bør sås direkte, altså plantes direkte på vekststedet utendørs når jorda er blitt varm.
Pollinering - et frø blir til
For at nye frø skal dannes, må blomster pollineres. Dette kan gjøres på forskjellige måter. Som vanlig er naturen oppfinnsom og nøyer seg ikke med en løsning. Den har nemlig utviklet forskjellige måter å sikre pollinering og befruktning.
Tilbehør til såing og forkultivering
Når du skal forkultivere frø til blomster, grønnsaker og krydderplanter finnes det forskjellige typer tilbehør du kan velge mellom som er laget for å skape de beste forutsetningene for såjorden. Hva du velger å bruke avhenger av hva du skal så, hvor mye du sår og selvfølgelig hvordan du ønsker å legge opp såingen din.
Topp dine sådde planter
Vi topper våre planter for å lage sideskudd og gjøre de rikt blomstrende. Det kan føles tøft å kutte av deler av en plante som endelig har begynt å strekke seg, men du vil bli belønnet med en velstående plante.