Forkultivering forlenger sesongen
Forkultivering – slik gjør du det
- Bruk spiretestede frø av god kvalitet.
- Så i såjord.
- Følg instruksjonene på pakningen om sådybde.
- Hold såjorden fuktig og varm inntil frøene har spiret.
- Sett såjorden svalt etter spiring og tilfør ekstra lys tidlig i sesongen.
Planleggingen av årets frøplanting er startskuddet på en ny dyrkesesong. Allerede i januar–februar er det på tide å bestemme seg for om man kunne tenke seg noen chiliplanter eller kjempeverbena i år. Hadde det ikke vært spennende å plante sin egen pelargonia, begonia eller blomstertobakk? Tofarget petunia som matcher pelargonene, eller kanskje en dobbel sort? Penselfjørgras, silkebygg og prydhirse er gressorter som er fine å kombinere i potter. Noe høyt, noe hengende, noe nytt?
Et tips er å legge en plan for hva som skal sås når og hva som kan vente en stund. Tenk også over hvor alle plantene skal stå når det er på tide å potte dem over i større potter.
Mens du venter på at frøposene skal ankomme postkassen din, kan du utnytte tiden ved å gjøre praktiske forberedelser, for eksempel ved å vaske potter eller lage dine egne såpotter av avispapir ved hjelp av en pottelager. Planteetiketter, såjord og plantejord må kjøpes inn. I de 3–4 første månedene av året trenger man også ekstra belysning til plantene.
Jord til forkultivering
Bruk såjord til forkultiveringen. Såjord inneholder mindre næring enn vanlig blomster- eller plantejord. Hvis man vil, kan man tilsette ekstra finkornet grus (0–8 mm) eller perlitt for å gi jorden en grovere struktur. Når røttene støter på en stein, deler de seg. Denne funksjonen, sammen med det lave næringsinnholdet, fremmer god rotutvikling.
Når det er på tide å så, kan du gjerne fylle pottene og spirekassene med 2/3 plantejord nederst og 1/3 såjord øverst. Frøene spirer i den magre såjorden. Når de begynner å vokse seg til, når de ned til den mer næringsrike plantejorden. Fordelen med metoden er at man får mindre hastverk med å potte over i større potter. I spirekasser med rom til hver plante er det enklest å bare bruke såjord. Rommene er likevel lette å potte om.
På tide å så
Det viktigste sårådet når du skal forkultivere, er å ikke så for tett. Ikke så flere planter enn du trenger eller kommer til å orke å potte om i trinn to. Trengsel hemmer tilveksten av plantene, og de blir vanskeligere å potte om. Litt større frø, eller frø som er enkle å separere, kan med fordel sås ett og ett eller to og to i små potter eller spirekasser for pluggplanter. Bruk små potter, da når røttene frem til veggen av potten raskere og deler seg.
Svært små frø kan blandes med sand og stripesås i en spirekasse. Noen typer små frø, for eksempel lobelia, kan sås i klynger. Disse frøene kan du helle ut på et fat og flytte over i en potte ved å dyppe en penn ned i frøene. Noen av de svært små frøene, for eksempel petunia, selges iblant i pelletsform som er enklere å håndtere. Du kan også bruke en sådosett som porsjonerer ut riktig frømengde. Disse kan stilles inn for ulike frøstørrelser.
Fuktighet og varme
Fuktighet i kombinasjon med varme er det viktigste frøet trenger for å spire. Derfor bør du alltid fukte jorden før såing. Les på frøposen for å finne anbefalt sådybde. Hvis et lite frø sås for dypt, risikerer man at energien i frøet ikke er tilstrekkelig for at spiren skal komme seg opp til overflaten. Noen frø er svært lysspirende, for eksempel lobelia og flittig lise, og skal derfor sås rett på overflaten. Noen få sorter spirer best i mørket, for eksempel kjempeverbena. Et tynt lag jord eller vermikulitt er nok til å stenge lyset ute, men slipper gjennom det viktige oksygenet.På frøposen finner du også informasjon om optimal temperatur for at frøet skal spire. Den optimale spiretemperaturen varierer, men de fleste frø spirer ved 18–20 °C. Noen frø trenger en kuldeperiode før de kan spire, blant annet mange flerårige planter. Med kjempeverbena må man, i tillegg til å sette pottene mørkt, også oppbevare dem i kjøleskapet i 3–6 uker før de tas ut og forhåpentligvis spirer.
Gjør vanningen enklere
En vanningsmatte kan legges nederst i en spirekasse med potter. Når du vanner, suger matten til seg vannet og fordeler det ut i hele kassen slik at alle pottene på matten får vann. Du trenger bare å vanne på ett sted, så får alle plantene optimal vanning nedenfra.
Ompotting av de forkultiverte plantene
Det er alltid like spennende når de første spirene titter opp. De grønne bladene kommer med nytt liv og et løfte om en ny sesong. Så snart frøene har spiret, trenger de mye lys og noen grader lavere temperatur for å utvikle seg til fyldige og fine planter (16–18 °C). For lite lys og for høy varme gir spinkle planter.
Helt frem til rundt slutten av mars trenger plantene ekstra lys for å bli fine. Man kan kjøpe ferdige plantelys i ulike typer, eller lysrør og armaturer man kan sette sammen selv. Belysningen bør være på i 14–16 timer i døgnet. Les mer om plantebelysning i Vinterdyrk med belysning. Når frøbladene har fått selskap av de første karakterbladene (som likner de voksne bladene til planten), begynner det å bli på tide å tynne og potte om til større potter. Nå trenger plantene mer plass og mer næringsrik jord for å vokse seg til.
Tynningstips!
Hvis du har sådd litt for tett eller hvis noen av frøene har spiret for nærme hverandre, kan du tynne ved å klippe vekk overflødige spirer. Hvis du forsøker å dra opp spirene med roten, kan du skade røttene til spirene du vil beholde.
Det kan være litt kronglete å potte om fra stripesåing. En priklepinne eller andre ompottingsverktøy gjør det enklere å få plantene opp av jorda og ned i de nye hullene sine. Hold i bladene og unngå å klemme på stilken fordi den lett kan bli skadet. Hvis en rot er for lang, er det bedre å knekke den av enn å klemme den ned i hullet. Alle planter trenger ikke pottes om én og én. Gress kan med fordel pottes om i små grupper. Nå som plantene har fått lys, vann og næring, kan den virkelige tilveksten sette i gang.
Topping er topp
Ved å knipe av de yngste bladene på hvert skudd får du kraftigere og tettere planter. De fleste planter til utplanting, for eksempel petunia og blomstererter, kan toppes både én og to ganger. Merk deg at blomstringen forsinkes med noen uker.
Hvis frøene ikke spirer
Noen ganger lykkes man ikke med å få frøene til å spire. Hvis frøene er gamle, er det tryggest å kjøpe nye frø. Hvis nye frø ikke spirer, kan dette ha mange forskjellige årsaker. For å forstå hvorfor frøene ikke spirer kan du lære mer om hvordan frø fungerer – hva er det som aktiverer frøet til å sende spiren opp mot lyset? Les mer om hva som skal til for at frø skal spire i Frøene spirer ikke – hvorfor?
Hva er ...
Perlitt er et vulkansk materiale som liker små, hvite, porøse steiner. Brukes for eksempel i såjord for å gi jorden en god struktur. Dette er et luftigere og lettere alternativ til grus. Kan også brukes for å dekke til lysspirende frø. Vermikulitt er et mineral som etter varmebehandling blir et porøst materiale som holder på fuktighet. Kan brukes i overflaten av såjorden for å holde på fuktighet, eller blandes direkte i jorden slik at den holder bedre på vannet.