Forkultivering forlenger sesongen

Forkultivering er kort fortalt en måte å forlenge sesongen og kjøpe tid på. Plantene får tid til å utvikle seg, og du kan kontrollere når blomstringen og innhøstingen skal begynne. Forkultivering innebærer også at du allerede om vinteren kan oppleve at spirer titter opp av jorden.

Forkultivering – slik gjør du det

  1. Bruk spiretestede frø av god kvalitet.
  2. Så i såjord.
  3. Følg instruksjonene på pakningen om sådybde.
  4. Hold såjorden fuktig og varm inntil frøene har spiret.
  5. Sett såjorden svalt etter spiring og tilfør ekstra lys tidlig i sesongen.

Planleggingen av årets frøplanting er startskuddet på en ny dyrkesesong. Allerede i januar–februar er det på tide å bestemme seg for om man kunne tenke seg noen chiliplanter eller kjempeverbena i år. Hadde det ikke vært spennende å plante sin egen pelargonia, begonia eller blomstertobakk? Tofarget petunia som matcher pelargonene, eller kanskje en dobbel sort? Penselfjørgras, silkebygg og prydhirse er gressorter som er fine å kombinere i potter. Noe høyt, noe hengende, noe nytt?

Et tips er å legge en plan for hva som skal sås når og hva som kan vente en stund. Tenk også over hvor alle plantene skal stå når det er på tide å potte dem over i større potter.

Mens du venter på at frøposene skal ankomme postkassen din, kan du utnytte tiden ved å gjøre praktiske forberedelser, for eksempel ved å vaske potter eller lage dine egne såpotter av avispapir ved hjelp av en pottelager. Planteetiketter, såjord og plantejord må kjøpes inn. I de 3–4 første månedene av året trenger man også ekstra belysning til plantene.


Jord til forkultivering

Bruk såjord til forkultiveringen. Såjord inneholder mindre næring enn vanlig blomster- eller plantejord. Hvis man vil, kan man tilsette ekstra finkornet grus (0–8 mm) eller perlitt for å gi jorden en grovere struktur. Når røttene støter på en stein, deler de seg. Denne funksjonen, sammen med det lave næringsinnholdet, fremmer god rotutvikling.

Når det er på tide å så, kan du gjerne fylle pottene og spirekassene med 2/3 plantejord nederst og 1/3 såjord øverst. Frøene spirer i den magre såjorden. Når de begynner å vokse seg til, når de ned til den mer næringsrike plantejorden. Fordelen med metoden er at man får mindre hastverk med å potte over i større potter. I spirekasser med rom til hver plante er det enklest å bare bruke såjord. Rommene er likevel lette å potte om.


På tide å så

Det viktigste sårådet når du skal forkultivere, er å ikke så for tett. Ikke så flere planter enn du trenger eller kommer til å orke å potte om i trinn to. Trengsel hemmer tilveksten av plantene, og de blir vanskeligere å potte om. Litt større frø, eller frø som er enkle å separere, kan med fordel sås ett og ett eller to og to i små potter eller spirekasser for pluggplanter. Bruk små potter, da når røttene frem til veggen av potten raskere og deler seg.

Svært små frø kan blandes med sand og stripesås i en spirekasse. Noen typer små frø, for eksempel lobelia, kan sås i klynger. Disse frøene kan du helle ut på et fat og flytte over i en potte ved å dyppe en penn ned i frøene. Noen av de svært små frøene, for eksempel petunia, selges iblant i pelletsform som er enklere å håndtere. Du kan også bruke en sådosett som porsjonerer ut riktig frømengde. Disse kan stilles inn for ulike frøstørrelser.



Fuktighet og varme


Fuktighet i kombinasjon med varme er det viktigste frøet trenger for å spire. Derfor bør du alltid fukte jorden før såing. Les på frøposen for å finne anbefalt sådybde. Hvis et lite frø sås for dypt, risikerer man at energien i frøet ikke er tilstrekkelig for at spiren skal komme seg opp til overflaten. Noen frø er svært lysspirende, for eksempel lobelia og flittig lise, og skal derfor sås rett på overflaten. Noen få sorter spirer best i mørket, for eksempel kjempeverbena. Et tynt lag jord eller vermikulitt er nok til å stenge lyset ute, men slipper gjennom det viktige oksygenet. 


På frøposen finner du også informasjon om optimal temperatur for at frøet skal spire. Den optimale spiretemperaturen varierer, men de fleste frø spirer ved 18–20 °C. Noen frø trenger en kuldeperiode før de kan spire, blant annet mange flerårige planter. Med kjempeverbena må man, i tillegg til å sette pottene mørkt, også oppbevare dem i kjøleskapet i 3–6 uker før de tas ut og forhåpentligvis spirer.


Gjør vanningen enklere

En vanningsmatte kan legges nederst i en spirekasse med potter. Når du vanner, suger matten til seg vannet og fordeler det ut i hele kassen slik at alle pottene på matten får vann. Du trenger bare å vanne på ett sted, så får alle plantene optimal vanning nedenfra.


Ompotting av de forkultiverte plantene

Det er alltid like spennende når de første spirene titter opp. De grønne bladene kommer med nytt liv og et løfte om en ny sesong. Så snart frøene har spiret, trenger de mye lys og noen grader lavere temperatur for å utvikle seg til fyldige og fine planter (16–18 °C). For lite lys og for høy varme gir spinkle planter.

Helt frem til rundt slutten av mars trenger plantene ekstra lys for å bli fine. Man kan kjøpe ferdige plantelys i ulike typer, eller lysrør og armaturer man kan sette sammen selv. Belysningen bør være på i 14–16 timer i døgnet. Les mer om plantebelysning i Vinterdyrk med belysning. Når frøbladene har fått selskap av de første karakterbladene (som likner de voksne bladene til planten), begynner det å bli på tide å tynne og potte om til større potter. Nå trenger plantene mer plass og mer næringsrik jord for å vokse seg til.


Tynningstips!

Hvis du har sådd litt for tett eller hvis noen av frøene har spiret for nærme hverandre, kan du tynne ved å klippe vekk overflødige spirer. Hvis du forsøker å dra opp spirene med roten, kan du skade røttene til spirene du vil beholde.


Det kan være litt kronglete å potte om fra stripesåing. En priklepinne eller andre ompottingsverktøy gjør det enklere å få plantene opp av jorda og ned i de nye hullene sine. Hold i bladene og unngå å klemme på stilken fordi den lett kan bli skadet. Hvis en rot er for lang, er det bedre å knekke den av enn å klemme den ned i hullet. Alle planter trenger ikke pottes om én og én. Gress kan med fordel pottes om i små grupper. Nå som plantene har fått lys, vann og næring, kan den virkelige tilveksten sette i gang.


Topping er topp

Ved å knipe av de yngste bladene på hvert skudd får du kraftigere og tettere planter. De fleste planter til utplanting, for eksempel petunia og blomstererter, kan toppes både én og to ganger. Merk deg at blomstringen forsinkes med noen uker.



Hvis frøene ikke spirer

Noen ganger lykkes man ikke med å få frøene til å spire. Hvis frøene er gamle, er det tryggest å kjøpe nye frø. Hvis nye frø ikke spirer, kan dette ha mange forskjellige årsaker. For å forstå hvorfor frøene ikke spirer kan du lære mer om hvordan frø fungerer – hva er det som aktiverer frøet til å sende spiren opp mot lyset? Les mer om hva som skal til for at frø skal spire i Frøene spirer ikke – hvorfor?


Hva er ...

Perlitt er et vulkansk materiale som liker små, hvite, porøse steiner. Brukes for eksempel i såjord for å gi jorden en god struktur. Dette er et luftigere og lettere alternativ til grus. Kan også brukes for å dekke til lysspirende frø. Vermikulitt er et mineral som etter varmebehandling blir et porøst materiale som holder på fuktighet. Kan brukes i overflaten av såjorden for å holde på fuktighet, eller blandes direkte i jorden slik at den holder bedre på vannet.

Impecta Fröhandel

Jordnära
Hos Impecta Fröhandel deler vi gjerne vår kunnskap. Her samler vi jordnære artikler om dyrking og såing. Velkommen til Jordnært – tanker og tips for våre hagevenner.

Ukens frøvariant

En symfoni av farger og liv

Hageblåputen 'Cascade Blue' lever opp til navnet sitt med en forunderlig skjønnhet. De tette tuene med intenst blåfiolette blomster danner en kaskade av farger i steinbed og langs murer i år etter år. Denne lavtvoksende juvelen er mer enn bare en markdekker; om våren forvandler den hagen til et levende hav av farger, en fest for både øyet og de surrende pollinatorene. 'Cascade Blue' er oppkalt etter den franske kunstneren Claude Aubriet, og den bærer navnet sitt med verdighet. Som et levende maleri brer den seg utover med blomstrende penselstrøk i hagen. Plant den i grupper for å skape en dramatisk effekt, så forvandler den selv de mest beskjedne områdene til et levende kunstverk der hver av blomstene bidrar til en symfoni av farger og liv.

Les mer
En perle i hagen

'Mountain Lady' reiser seg staselig og ruver som små fjelltopper i blomsterbedet og på plenen. De små, runde blomstene danner tette klaser i toppen av stilkene. Klasene er himmelblå nederst og går over i snøhvitt mot toppen. Krukkeperleblommen stammer fra Midtøsten og sørøst i Europa, der den vokser vilt langs fjellsider og i enger. Helt siden 1500-tallet har den blitt dyrket som hageplante, og ofte regnes den som et symbol på fornyelse og håp. 'Mountain Lady' er fin å plante i grupper for å skape en slående fargeklatt, eller den kan samplantes med andre vårblomstrende løker. Uansett om den skal pynte opp i et solrikt bed eller plantes i pottene på terrassen, kommer den til å by på en langvarig og henførende blomstring – en ekte perle som det er verdt å vente på.

Les mer
En fryd for øyet

Gjester i hagen uttrykker ofte stor glede når de finner en busk som ser ut til å være overstilt av små papirlykter. Det er når blomsterbegrene til japanlykten får den glødende oransje høstfargen at planten vekker denne intense interessen. Om vinteren tørker frøkapselen og går inn i en ny glansperiode når lykten dekkes av gnistrende rimfrost i den bleke morgensolen. Hvis du er tålmodig, venter enda en fryd for øyet når fjorårets lykter blir så skjøre at det bare er bladnervene som holder dem sammen. Nervene danner et gjennomsiktig nett, og på innsiden lyser det røde bæret. Plantet i en vakker krukke blir japanlykten en fantastisk fin dekorasjon i en lang periode og i flere spennende former.

Les mer
Arr av gull

Den store julebaksten med selvdyrket safran kan du nok ikke forvente, men det kan hende du kan gi noen boller litt smak av krokusen som blomstrer hos deg i høst. Det at arrene til blomsten er kilden til dette verdifulle krydderet er bare ett av de spennende særtrekkene til safrankrokusen. Et annet særtrekk er hvordan den overrasker ved å slå ut i blomst om høsten. Plutselig titter den frem med bedårende purpurfargede krokuser i september og oktober. Det er som om våren kommer på besøk når sommeren tar farvel. For dyrkere som graver ned løker av safrankrokus sent om sommeren, venter det enda en gledelig overraskelse med en blomstring som inntreffer allerede samme høst. Hvorfor vente med noe så vakkert som blomster med delikate arr av gull?   

Les mer

Ukens frøvariant

Symfoni av färg och liv

Aubrietia 'Cascade Blue' lever upp till sitt namn med sällsam skönhet, där täta tuvor av intensivt blåvioletta blommor år efter år skapar ett kaskadlikt vattenfall av färg över stenpartier och murar. Denna lågväxande juvel är mer än bara en marktäckare; när våren sveper in förvandlar den trädgården till ett levande hav av färger, en fest för både ögat och för trädgårdens surrande pollinatörer. Uppkallad efter den franske konstnären Claude Aubriet bär 'Cascade Blue' hans namn med värdighet – likt en levande målning sträcker den ut sig som blommande penseldrag över trädgården. Plantera i grupp för att skapa en dramatisk effekt och låt den förvandla även de mest anspråkslösa ytor till ett levande konstverk, där varje blomma bidrar till en symfoni av färg och liv.

2024-09-22

Trädgårdens pärla

Likt små berg reser sig ‘Mountain Lady’ ståtligt i rabatt och gräsmatta. De små, runda blommorna bildar täta klasar i toppen av stjälken, med en himmelsblå bas som övergår till en snövit topp. Pärlhyacint har sitt ursprung i Mellanöstern och sydöstra Europa, där den växer vilt på bergssluttningar och ängar. I trädgårdar har den odlats sedan 1500-talet och ofta representerat förnyelse och hopp. 'Mountain Lady' är fin att plantera i grupper för att skapa en effektfull färgklick, eller att kombinera med andra vårblommande lökar. Vare sig den får pryda en solig rabatt eller en kruka på terrassen, kommer den att bjuda på en långvarig och hänförande blomning – en riktig pärla värd att vänta på.

2024-09-01

Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

2024-06-23

Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

2024-05-26

Kalas för insekter

När bin flyger iväg på kalas önskas pollen och nektar på menyn. Låt oss bjuda till och skapa plats för de enkla, öppna blommorna som välkomnar insekter att slå sig ner och smörja kråset. I samma ögonblick uppstår naturens magi då blommorna pollineras och livets kretslopp rullar vidare. Blomsterblandning ’Biväxter’ ger dig ett färdigt kalaskoncept för bin och andra pollinatörer. Sådden kommer växa upp till sommarblom av gurkört, blåklint, romersk riddarsporre, blomsterlin och många andra av våra vackraste ettåringar. I skydd av blommorna kan ett fat med vatten och en liten sten däri ge de små liven en oas för vila, svalka och dryckespaus.

2024-05-19

Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

2024-04-28

Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

2024-04-21

Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

2024-03-31

4.6/5 (16032)
2024-11-20
Alltid rask og korrekt levering. Stort utvalg av blomster og grønnsaker. Har kjøpt hundrevis av frøposer fra Impecta. Bare en gang var det for lite frø i en pose, men jeg fikk umiddelbart en ny pose.
- Gustav J
2024-11-20
God spiring, raske leveranser
- Anne S
2024-11-19
Veldig gode frø som gjør det bra.
- Jörgen L
2024-11-19
Handlet i mange år og har aldri blitt skuffet. Og adventskalenderen er bare wow.
- Inger K
2024-11-19
Rask service og godt utvalg
- Kira A
2024-11-19
God service Håper pærene er fine
- Anders A
2024-11-19
Rask levering.
- Charlotte N
2024-11-19
Jeg er veldig fornøyd med frøene. Rask oppfølging
- Gisela D
2024-11-19
Et imponerende stort utvalg og god service (men noen ganger litt høyt prisnivå...)
- Lars-Olof S
2024-11-19
Rask levering, og stort utvalg av frø 👍
- Sybille A
2024-11-18
Spennende utvalg
- Ester R
2024-11-18
Fine løker og frø med rask levering
- Jenny B
2024-11-18
Enkelt å bestille. Rask levering.
- Birgitta L
2024-11-18
Rask og god levering
- Sara M
2024-11-18
God service og god oppfølging.
- Trond B
2024-11-18
Fornøyd, gode priser, fine produkter ☺️
- Filippa J
2024-11-18
Alltid fornøyd med produktene dine og julekalenderen var veldig fin. Har dog ikke sett på hva som er i de forskjellige lukene.
- Camilla E
2024-11-18
Rask rett og enkelt!!
- Arne J
2024-11-18
Stort utvalg og service!
- Anna D
2024-11-18
godt utvalg, god kvalitet
- Anette W
Are you in the right place?
Continue to impecta.no