På tide å så sesongens første frø
Det er utrolig hvor mange planter du får ut av kun en frøpose. Også er det jo så økonomisk! Men det vi er aller mest glade i, er den deilige mestringsfølelsen det gir å klare å dyrke fram vakre, frodige blomster og knaskeklare grønnsaker fra et lite frø. Det er som å trylle! Frøene vi sår allerede nå januar, er de som bruker ekstra lang tid på å spire. De er gjerne bittesmå og har ekstra lang utviklingstid.
Hemmelig våpen
Siden sommersesongen vår her i Norden er såpass kort og klimaet er kaldt mye av året, gir vi plantene et kjærlig vekstboost innendørs før det er frostfritt ute. Det vil si at vi tyvstarter veksten til en viss størrelse, noe som kalles forkultivering. Dette er vårt hemmelige våpen som sikrer at sommerblomster og stauder blomstrer tidligere og lenger, og grønnsakene er tidligere høsteklare når de flytter ut i hagen.
Vermikulitt – jordas gullstøv
Vi starter med å så frøene i pluggbrett og små potter g skriver sortsnavn og plantedato på en plantepinne vi setter i jorden. Vi blander favoritten vår, vermikulitt, inni og på toppen. Dette er en naturlig og miljøvennlig jordforbedrer laget av vulkansk materiale som er suveren til å holde på fuktigheten i jorden. Den er også super å blande inn i såjorden fordi den bidrar til at frøene gror raskere og roter seg bedre. Så er det på tide å dusje frøene med kjærlighet ved å vanne forsiktig. Bruk gjerne en sprayflaske eller en dusjtut som er festes på en tom brusflaske. Da unngår du at de små frøene bare flyter av gårde. Det fungerer også fint å sette pottene på et plantebrett og kun la dem trekke vann fra undersiden i ca. en time til jorden er fuktige på toppen. Hell så av det overflødige vannet. Vi setter over et minidrivhus eller plast for å skape et fuktig klima.
Fra badet til bedet
Vi lar de aller fleste frøene vi sår, starte livet sitt på de varme flisene på baderomsgulvet for å vekke dem til liv. En annen mulighet er å sette dem på en varmematte for planter. Så er det bare å vente og sjekke innom dem daglig for å følge med på at jorden er fuktig. Så snart de begynner å spire, er det umulig å ikke smile – det er jo så gøy og gir en smakebit av sommer og sol.
Tøffe spirer trenger riktig lys
Med en gang de spirer, flyttes de under plantelys i et rom som holder 15-20 grader. På grunn av det korte vinduet vi har med dagslys i Norge nå om vinteren, trenger spirene hjelp fra ekstra plantelys for å klare å utvikle seg til sunne og sterke planter. De tre tommelfingerreglene for å lykkes med dette er at:1. Plantelyset er plassert rundt 15 centimeter over spirene (pass på å flytte lyset oppover etter hvert som plantene vokser seg større)
2. Rommet ikke er for varmt. (da blir gjerne resultatet tynne og skrantne planter)
3. Lysene står på i 12-16 timer per døgn. En timer gjør jobben med å slå det av og på for deg.
Tips!
Husk å lese på frøpakken om frøene trenger en kuldeperiode for å spire. Hvis de trenger det, kan du så dem og sette dem ut eller i kjøleskapet i et par uker. Hvis frøene ikke vil gro ved første forsøk, har du heldigvis god tid til å prøve igjen.Det spennende utelivet venter
Spirene får vokse seg store og sterke under plantelyset fram til mai og pottes om til større potter etter hvert som de vokser, gjerne med vulkansk perlitt blandet inn i jorden for å heie fram veksten. Har du bredsåd mange frø sammen , er det viktig at du etter hvert deler småplantene og gir dem hver sin potte. Så snart frostnettene slipper taket, får de flytte ut i hagen eller ut på terrassen. Vi lar dem stå i skyggen de første to ukene slik at de venner seg til utelyset. Da slipper de å herdes, altså bæres ut og inn de først ukene. Etter hvert er de klare for å flytte ut i sola og vokse seg store og sterke.
Nå er det bare å glede seg til blomsterknoppene åpner seg og de første grønnsakene er klare til å smakes på!
Lykke til!
Hils på:
Denne sesongen sår og planter vi med hageinspiratorene Tanja og Kristin som driver de norske, grønne Instagramkontoene @rekkehusbonden og @hagebonanza. Tanja er svak for spiselige vekster, mens Kristins lidenskap er vakre blomster.Planter som kan sås inne i januar:
- Kjempeverbena
- Pelargonia
- Blodtopp
- Lavendel
- Kattemynte
- Pelargonia
- Hageridderspore
- Rød solhatt
- Levende steiner
- Rusoløye
- Hengebegonia
- Rutelilje
- Marianøkleblom
- Hornfiol
Spiselige:
-Chili
-Paprika
-Artisjokk
-Markjordbær
-Ramsløk
-Vårsalat
-Italiensk ruccola
-Kapers
-Karse