Hvordan dyrker man linser?

Fordelene ved å dyrke linser er mange. De er sunne, gode og enkle å dyrke. De takler både tørke og kulde, og de stiller ingen høye krav til jorden. I tillegg er de bra for jorden din.

Dyrk dine egne linser

Så linser utendørs i mai, etter den siste frosten, på et varmt og solrikt sted i veldrenert jord. Linsene høstes når belgene er brune og tørre. Interessen for å dyrke linser, Lens culinaris, vokser i takt med at de blir mer populære i matlagingen vår. Mange ønsker å øke andelen vegetarisk mat i kostholdet sitt, og dette er de sunne og gode linsene utmerkede til.


Linser forbedrer jorden

Linser stiller ingen høye krav til jorden de dyrkes i. Plantene tåler tørke svært godt, og jorden trenger ikke være særlig næringsrik. Det linsene ønsker seg er løs jord som er fri for ugress. Den trenger luftig jord for at vannet skal kunne renne unna på regtunge somre – røttene til linsen trives ikke med å stå i vann.

Akkurat som hos andre belgplanter har linsene nitrogenfikserende røtter. Det innebærer at røttene binder nitrogen fra luften ved hjelp av jordlevende bakterier. Nitrogenet forblir i røttene og frigjøres først når plantene i nærheten trenger det. Hvis du dyrker linser, forbedrer du dermed jorden på en naturlig måte gjennom sesongen.


Dyrk med vekselbruk

Linsene krever ikke særlig næringsrik jord, samtidig som de fyller på nitrogenlagrene i jorden gjennom vekstsesongen, derfor bør du ikke dyrke linser på det samme området i år etter år. På områdene der du har dyrket linser kan du så næringskrevende grønnsaker året etter, for eksempel kål, selleri, squash og gresskar, eller middels næringskrevende planter som salat, rotfrukter, persille, dill og løk.

Såing og høsting av linser

Linser sås i mai, etter den siste frosten og når jorden er klar. Kontroller om jorden er klar for såing ved å plukke opp en neve med jord. Klem den i håndflaten med fingrene − hvis jorden faller sammen, er den varm og klar til såing. Så linsene på et varmt og solrikt sted. Fjern alt ugresset på området og gjennomvann før såing. Hold jorden fuktig gjennom spiringsperioden. Plantene blir ca. 40 cm høye. Linsene ferdigutviklede etter et par måneder.

La belgene tørke helt på plantene før de høstes. Når belgene begynner å bli brune, tørre og rasler når du rister på dem, er det på tide å høste. Klipp ned hele planten, men la de nitrogenrike røttene være igjen i jorden.

Ta ut linsene eller la dem ligge i de tørre belgene inntil du skal bruke dem. Tørre linser holder i opptil ett år hvis de oppbevares svalt, tørt og mørkt. Linsene kokes og brukes i supper, salater og gryteretter, eller males til mel.

Lykke til med såingen av sunne og gode linser.

Impecta Fröhandel

Jordnära
Hos Impecta Fröhandel deler vi gjerne vår kunnskap. Her samler vi jordnære artikler om dyrking og såing. Velkommen til Jordnært – tanker og tips for våre hagevenner.

Ukens frøvariant

En symfoni av farger og liv

Hageblåputen 'Cascade Blue' lever opp til navnet sitt med en forunderlig skjønnhet. De tette tuene med intenst blåfiolette blomster danner en kaskade av farger i steinbed og langs murer i år etter år. Denne lavtvoksende juvelen er mer enn bare en markdekker; om våren forvandler den hagen til et levende hav av farger, en fest for både øyet og de surrende pollinatorene. 'Cascade Blue' er oppkalt etter den franske kunstneren Claude Aubriet, og den bærer navnet sitt med verdighet. Som et levende maleri brer den seg utover med blomstrende penselstrøk i hagen. Plant den i grupper for å skape en dramatisk effekt, så forvandler den selv de mest beskjedne områdene til et levende kunstverk der hver av blomstene bidrar til en symfoni av farger og liv.

Les mer
En perle i hagen

'Mountain Lady' reiser seg staselig og ruver som små fjelltopper i blomsterbedet og på plenen. De små, runde blomstene danner tette klaser i toppen av stilkene. Klasene er himmelblå nederst og går over i snøhvitt mot toppen. Krukkeperleblommen stammer fra Midtøsten og sørøst i Europa, der den vokser vilt langs fjellsider og i enger. Helt siden 1500-tallet har den blitt dyrket som hageplante, og ofte regnes den som et symbol på fornyelse og håp. 'Mountain Lady' er fin å plante i grupper for å skape en slående fargeklatt, eller den kan samplantes med andre vårblomstrende løker. Uansett om den skal pynte opp i et solrikt bed eller plantes i pottene på terrassen, kommer den til å by på en langvarig og henførende blomstring – en ekte perle som det er verdt å vente på.

Les mer
En fryd for øyet

Gjester i hagen uttrykker ofte stor glede når de finner en busk som ser ut til å være overstilt av små papirlykter. Det er når blomsterbegrene til japanlykten får den glødende oransje høstfargen at planten vekker denne intense interessen. Om vinteren tørker frøkapselen og går inn i en ny glansperiode når lykten dekkes av gnistrende rimfrost i den bleke morgensolen. Hvis du er tålmodig, venter enda en fryd for øyet når fjorårets lykter blir så skjøre at det bare er bladnervene som holder dem sammen. Nervene danner et gjennomsiktig nett, og på innsiden lyser det røde bæret. Plantet i en vakker krukke blir japanlykten en fantastisk fin dekorasjon i en lang periode og i flere spennende former.

Les mer
Arr av gull

Den store julebaksten med selvdyrket safran kan du nok ikke forvente, men det kan hende du kan gi noen boller litt smak av krokusen som blomstrer hos deg i høst. Det at arrene til blomsten er kilden til dette verdifulle krydderet er bare ett av de spennende særtrekkene til safrankrokusen. Et annet særtrekk er hvordan den overrasker ved å slå ut i blomst om høsten. Plutselig titter den frem med bedårende purpurfargede krokuser i september og oktober. Det er som om våren kommer på besøk når sommeren tar farvel. For dyrkere som graver ned løker av safrankrokus sent om sommeren, venter det enda en gledelig overraskelse med en blomstring som inntreffer allerede samme høst. Hvorfor vente med noe så vakkert som blomster med delikate arr av gull?   

Les mer
4.6/5 (16068)
2024-11-21
Har ikke hatt en sniktitt, for det er ikke d. 1. desember ennå og du må ikke jukse i skuffene. Venter spent. Hilsen Lisbeth
- Lisbeth H
2024-11-21
Produkter av høy kvalitet, rask levering!
- Anna-Lena S
2024-11-21
Helt grei bestilling
- Jørgen S
2024-11-21
Sen postgang
- kari j
2024-11-21
Jeg vil foreslå at det bør være svensk som et alternativ på finsk side.
- Eva-lisa P
2024-11-21
Få det jeg bestiller og mye å velge mellom.
- Gudrun L
2024-11-21
Godt utvalg og rimelige priser resten av sesongen.
- Anne K
2024-11-21
Jeg er fornøyd med varene og leveringen var rask
- Maria A
2024-11-21
Super fornøyd. Takk
- Tove Ö
2024-11-21
Har ingenting å skrive. Jeg mottok boksen min som forventet.
- Bodil K
2024-11-20
Alltid rask og korrekt levering. Stort utvalg av blomster og grønnsaker. Har kjøpt hundrevis av frøposer fra Impecta. Bare en gang var det for lite frø i en pose, men jeg fikk umiddelbart en ny pose.
- Gustav J
2024-11-20
God spiring, raske leveranser
- Anne S
2024-11-19
Veldig gode frø som gjør det bra.
- Jörgen L
2024-11-19
Handlet i mange år og har aldri blitt skuffet. Og adventskalenderen er bare wow.
- Inger K
2024-11-19
Rask service og godt utvalg
- Kira A
2024-11-19
God service Håper pærene er fine
- Anders A
2024-11-19
Rask levering.
- Charlotte N
2024-11-19
Jeg er veldig fornøyd med frøene. Rask oppfølging
- Gisela D
2024-11-19
Et imponerende stort utvalg og god service (men noen ganger litt høyt prisnivå...)
- Lars-Olof S
2024-11-19
Rask levering, og stort utvalg av frø 👍
- Sybille A
Are you in the right place?
Continue to impecta.no