Dyrk på vinteren med belysning
Når trenger plantene ekstra belysning?
- Når salat og urter dyrkes hele året.
- Når frøplanter blir lange og vaklende.
- For innendørs dyrking tidlig på sesongen.
- Når vi ønsker å holde kjøpte urter levende om vinteren.
- Når sensitive planter skal overvintres innendørs.
Planter er avhengige av fotosyntese for å overleve, og fotosyntesen er igjen helt avhengig av lys. Når det naturlige lyset avtar i løpet av høsten, må vi finne andre løsninger for dyrking. Det er flere forskjellige lyskilder som kan brukes til innendørs plantebelysning: standard lysrør, kompakte lysrør, lysrør for plantebelysning og LED-belysning.
Hvis det brukes lysrør, må det være lysrør i full farge, da disse inneholder hele lysspekteret. LED-belysning har den fordelen at de kan utformes slik at de avgir forskjellige kombinasjoner av hvitt, blått og rødt lys. I valget mellom et lysrør i full farge og LED er lysrør billigere og velprøvd, mens LED er dyrere å kjøpe, men bruker et mindre antall watt, har lang levetid og er mer skreddersydd for plantene.
Derfor er bladene grønne
Planter bruker hovedsakelig det røde og blå solspektret i fotosyntesen. I prosessen absorberes blått og rødt lys av plantens klorofyll, mens grønt og gult lys i stor grad reflekteres bort. Øynene våre ser det grønne lyset som sendes bort, og derfor opplever vi bladene som grønne. På høsten, når fotosyntesen avtar, absorberes ikke så mye rødt og blått lys, og derfor ser vi plutselig helt forskjellige farger i bladene på trær og busker.
Det finnes mange ferdige løsninger for plantebelysning og dyrking, både med lysrør og med LED-lamper. Det er morsomt å kunne følge nøye med på hvordan plantene utvikler seg.
Hurtigguide for dyrking under belysning
- Jo flere watt, jo bedre er en enkel tommelfingerregel for belysning av planter. For å dyrke eller trekke opp planter under lysrør gjelder 60–200 watt/kvm, for vinterlagring er 30–50 watt/kvm tilstrekkelig. Hvis det brukes belysning med LED-lamper, er 30 watt nok til at i underkant av en kvm kan dyrkes, trekkes opp eller lagres for vinteren.
- Ha lys på plantene dine 16-18 timer om dagen. Lyset må være slukket i minst 4-5 timer. Dette gjelder både dyrking og overvintring.
- 20 cm er en god avstand mellom plantene og lyskilden. Lysrør risikerer å brenne plantene hvis avstanden er kortere. Jo nærmere avstand, jo høyere lysstyrke på planten, men jo mindre overflate vil bli belyst.
- Ferdige løsninger med LED eller lysrør er flotte å ha på kjøkkenbenken.
- Selvbygde løsninger med lysrør er de billigste, men krever ofte en egen plass.
Dyrk grønne grønnsaker og krydder med belysning
For innendørs dyrking av planter til kjøkkenhagen om vinteren er det fint å velge en fin, ferdiglaget benk med belysning som kan stå fremme og gi både lys og grønt på kjøkkenet. I tillegg til nydelige grønne, smakfulle blader som du kan høste hele vinteren. Uten ekstra lys blir plantene lange, vaklende og bleke fordi det naturlige lyset som kommer inn gjennom vinduene er for svakt. Belysningen skaper en fungerende fotosyntese selv om vinteren, noe som gjør plantene lave, kompakte og frodige grønne.
Hold krydderplantene i live med belysning
Krydderplanter som vi kjøper i dagligvarebutikker året rundt blir lett et engangsprodukt som visner etter et par høstinger. Dette skyldes i stor grad at plantene er hardtarbeidende i produksjonen. Både fordi de må vokse og bli klare for salg raskt, men også fordi vi har det for mørkt innendørs for at de skal ha energi til å leve. Med et lite innendørs drivhus med belysning kan vi holde krydderplantene i live lenger.
Forkultiver frø med belysning
Alle som har dyrket frø innendørs i løpet av senvinteren og tidlig på våren, vet at den første kritiske situasjonen er når plantene har kommet litt opp og plutselig vokser i høyden og blir slanke og vakle. Dette skyldes en ubalanse i temperatur og lys. Innetemperaturen er for varm i forhold til lysmengden, noe som betyr at plantene vokser for å søke mer lys. Ekstra belysning av lysrør eller en drivbenk med LED-lys, gjør at plantene roer seg og ikke vokser raskere enn at de rekker å bli kompakte og stabile på veien.
Overvintre følsomme planter med belysning
Planter som har problemer med å overvintre utendørs i klimaet vårt, for eksempel sitrus, oliven, og fiken, kan komme inn og få ekstra belysning om vinteren. Her er det viktig at jo varmere plantene lagres, jo mer lys og vann trenger de. Varmen får plantene til å tro at de er midt i vekstsesongen, og derfor forventer de også fullt lys. Det er best å finne et kjølig sted, i garasjen, boden eller på en veranda, og kun gi litt ekstra belysning og vann noen ganger i løpet av vinteren. Hvis du ikke har et kjølig sted, velger du sterkere belysning og vann oftere.
Det er ikke bare plantene som setter pris på innendørs belysning om vinteren. For de som bruker plantebelysning for å dyrke hele året, blir vinteren mindre mørk og kald – å kunne høste sprø, små blader eller duftende krydder midt i iskalde januar varmer både kropp og sjel.