Dyrk på vinteren med belysning

I de månedene hvor lyset utendørs ikke er nok for å kunne dyrke, er det belysning som gjør vinteren grønnere og vakrere. Innendørs dyrking handler først og fremst om gleden over å se noe vokse selv når mørket hersker rundt oss.

Når trenger plantene ekstra belysning?

  1. Når salat og urter dyrkes hele året.
  2. Når frøplanter blir lange og vaklende.
  3. For innendørs dyrking tidlig på sesongen.
  4. Når vi ønsker å holde kjøpte urter levende om vinteren.
  5. Når sensitive planter skal overvintres innendørs.

Planter er avhengige av fotosyntese for å overleve, og fotosyntesen er igjen helt avhengig av lys. Når det naturlige lyset avtar i løpet av høsten, må vi finne andre løsninger for dyrking. Det er flere forskjellige lyskilder som kan brukes til innendørs plantebelysning: standard lysrør, kompakte lysrør, lysrør for plantebelysning og LED-belysning.

Hvis det brukes lysrør, må det være lysrør i full farge, da disse inneholder hele lysspekteret. LED-belysning har den fordelen at de kan utformes slik at de avgir forskjellige kombinasjoner av hvitt, blått og rødt lys. I valget mellom et lysrør i full farge og LED er lysrør billigere og velprøvd, mens LED er dyrere å kjøpe, men bruker et mindre antall watt, har lang levetid og er mer skreddersydd for plantene.


Derfor er bladene grønne

Planter bruker hovedsakelig det røde og blå solspektret i fotosyntesen. I prosessen absorberes blått og rødt lys av plantens klorofyll, mens grønt og gult lys i stor grad reflekteres bort. Øynene våre ser det grønne lyset som sendes bort, og derfor opplever vi bladene som grønne. På høsten, når fotosyntesen avtar, absorberes ikke så mye rødt og blått lys, og derfor ser vi plutselig helt forskjellige farger i bladene på trær og busker.

Det finnes mange ferdige løsninger for plantebelysning og dyrking, både med lysrør og med LED-lamper. Det er morsomt å kunne følge nøye med på hvordan plantene utvikler seg.


Hurtigguide for dyrking under belysning

  • Jo flere watt, jo bedre er en enkel tommelfingerregel for belysning av planter. For å dyrke eller trekke opp planter under lysrør gjelder 60–200 watt/kvm, for vinterlagring er 30–50 watt/kvm tilstrekkelig. Hvis det brukes belysning med LED-lamper, er 30 watt nok til at i underkant av en kvm kan dyrkes, trekkes opp eller lagres for vinteren.
  • Ha lys på plantene dine 16-18 timer om dagen. Lyset må være slukket i minst 4-5 timer. Dette gjelder både dyrking og overvintring.
  • 20 cm er en god avstand mellom plantene og lyskilden. Lysrør risikerer å brenne plantene hvis avstanden er kortere. Jo nærmere avstand, jo høyere lysstyrke på planten, men jo mindre overflate vil bli belyst.
  • Ferdige løsninger med LED eller lysrør er flotte å ha på kjøkkenbenken.
  • Selvbygde løsninger med lysrør er de billigste, men krever ofte en egen plass.

Dyrk grønne grønnsaker og krydder med belysning

For innendørs dyrking av planter til kjøkkenhagen om vinteren er det fint å velge en fin, ferdiglaget benk med belysning som kan stå fremme og gi både lys og grønt på kjøkkenet. I tillegg til nydelige grønne, smakfulle blader som du kan høste hele vinteren. Uten ekstra lys blir plantene lange, vaklende og bleke fordi det naturlige lyset som kommer inn gjennom vinduene er for svakt. Belysningen skaper en fungerende fotosyntese selv om vinteren, noe som gjør plantene lave, kompakte og frodige grønne.


Hold krydderplantene i live med belysning

Krydderplanter som vi kjøper i dagligvarebutikker året rundt blir lett et engangsprodukt som visner etter et par høstinger. Dette skyldes i stor grad at plantene er hardtarbeidende i produksjonen. Både fordi de må vokse og bli klare for salg raskt, men også fordi vi har det for mørkt innendørs for at de skal ha energi til å leve. Med et lite innendørs drivhus med belysning kan vi holde krydderplantene i live lenger.


Forkultiver frø med belysning

Alle som har dyrket frø innendørs i løpet av senvinteren og tidlig på våren, vet at den første kritiske situasjonen er når plantene har kommet litt opp og plutselig vokser i høyden og blir slanke og vakle. Dette skyldes en ubalanse i temperatur og lys. Innetemperaturen er for varm i forhold til lysmengden, noe som betyr at plantene vokser for å søke mer lys. Ekstra belysning av lysrør eller en drivbenk med LED-lys, gjør at plantene roer seg og ikke vokser raskere enn at de rekker å bli kompakte og stabile på veien.


Overvintre følsomme planter med belysning

Planter som har problemer med å overvintre utendørs i klimaet vårt, for eksempel sitrus, oliven, og fiken, kan komme inn og få ekstra belysning om vinteren. Her er det viktig at jo varmere plantene lagres, jo mer lys og vann trenger de. Varmen får plantene til å tro at de er midt i vekstsesongen, og derfor forventer de også fullt lys. Det er best å finne et kjølig sted, i garasjen, boden eller på en veranda, og kun gi litt ekstra belysning og vann noen ganger i løpet av vinteren. Hvis du ikke har et kjølig sted, velger du sterkere belysning og vann oftere.

Det er ikke bare plantene som setter pris på innendørs belysning om vinteren. For de som bruker plantebelysning for å dyrke hele året, blir vinteren mindre mørk og kald – å kunne høste sprø, små blader eller duftende krydder midt i iskalde januar varmer både kropp og sjel.

Impecta Fröhandel

Jordnära
Hos Impecta Fröhandel deler vi gjerne vår kunnskap. Her samler vi jordnære artikler om dyrking og såing. Velkommen til Jordnært – tanker og tips for våre hagevenner.

Ukens frøvariant

En symfoni av farger og liv

Hageblåputen 'Cascade Blue' lever opp til navnet sitt med en forunderlig skjønnhet. De tette tuene med intenst blåfiolette blomster danner en kaskade av farger i steinbed og langs murer i år etter år. Denne lavtvoksende juvelen er mer enn bare en markdekker; om våren forvandler den hagen til et levende hav av farger, en fest for både øyet og de surrende pollinatorene. 'Cascade Blue' er oppkalt etter den franske kunstneren Claude Aubriet, og den bærer navnet sitt med verdighet. Som et levende maleri brer den seg utover med blomstrende penselstrøk i hagen. Plant den i grupper for å skape en dramatisk effekt, så forvandler den selv de mest beskjedne områdene til et levende kunstverk der hver av blomstene bidrar til en symfoni av farger og liv.

Les mer
En perle i hagen

'Mountain Lady' reiser seg staselig og ruver som små fjelltopper i blomsterbedet og på plenen. De små, runde blomstene danner tette klaser i toppen av stilkene. Klasene er himmelblå nederst og går over i snøhvitt mot toppen. Krukkeperleblommen stammer fra Midtøsten og sørøst i Europa, der den vokser vilt langs fjellsider og i enger. Helt siden 1500-tallet har den blitt dyrket som hageplante, og ofte regnes den som et symbol på fornyelse og håp. 'Mountain Lady' er fin å plante i grupper for å skape en slående fargeklatt, eller den kan samplantes med andre vårblomstrende løker. Uansett om den skal pynte opp i et solrikt bed eller plantes i pottene på terrassen, kommer den til å by på en langvarig og henførende blomstring – en ekte perle som det er verdt å vente på.

Les mer
En fryd for øyet

Gjester i hagen uttrykker ofte stor glede når de finner en busk som ser ut til å være overstilt av små papirlykter. Det er når blomsterbegrene til japanlykten får den glødende oransje høstfargen at planten vekker denne intense interessen. Om vinteren tørker frøkapselen og går inn i en ny glansperiode når lykten dekkes av gnistrende rimfrost i den bleke morgensolen. Hvis du er tålmodig, venter enda en fryd for øyet når fjorårets lykter blir så skjøre at det bare er bladnervene som holder dem sammen. Nervene danner et gjennomsiktig nett, og på innsiden lyser det røde bæret. Plantet i en vakker krukke blir japanlykten en fantastisk fin dekorasjon i en lang periode og i flere spennende former.

Les mer
Arr av gull

Den store julebaksten med selvdyrket safran kan du nok ikke forvente, men det kan hende du kan gi noen boller litt smak av krokusen som blomstrer hos deg i høst. Det at arrene til blomsten er kilden til dette verdifulle krydderet er bare ett av de spennende særtrekkene til safrankrokusen. Et annet særtrekk er hvordan den overrasker ved å slå ut i blomst om høsten. Plutselig titter den frem med bedårende purpurfargede krokuser i september og oktober. Det er som om våren kommer på besøk når sommeren tar farvel. For dyrkere som graver ned løker av safrankrokus sent om sommeren, venter det enda en gledelig overraskelse med en blomstring som inntreffer allerede samme høst. Hvorfor vente med noe så vakkert som blomster med delikate arr av gull?   

Les mer
4.6/5 (16032)
2024-11-20
Alltid rask og korrekt levering. Stort utvalg av blomster og grønnsaker. Har kjøpt hundrevis av frøposer fra Impecta. Bare en gang var det for lite frø i en pose, men jeg fikk umiddelbart en ny pose.
- Gustav J
2024-11-20
God spiring, raske leveranser
- Anne S
2024-11-19
Veldig gode frø som gjør det bra.
- Jörgen L
2024-11-19
Handlet i mange år og har aldri blitt skuffet. Og adventskalenderen er bare wow.
- Inger K
2024-11-19
Rask service og godt utvalg
- Kira A
2024-11-19
God service Håper pærene er fine
- Anders A
2024-11-19
Rask levering.
- Charlotte N
2024-11-19
Jeg er veldig fornøyd med frøene. Rask oppfølging
- Gisela D
2024-11-19
Et imponerende stort utvalg og god service (men noen ganger litt høyt prisnivå...)
- Lars-Olof S
2024-11-19
Rask levering, og stort utvalg av frø 👍
- Sybille A
2024-11-18
Spennende utvalg
- Ester R
2024-11-18
Fine løker og frø med rask levering
- Jenny B
2024-11-18
Enkelt å bestille. Rask levering.
- Birgitta L
2024-11-18
Rask og god levering
- Sara M
2024-11-18
God service og god oppfølging.
- Trond B
2024-11-18
Fornøyd, gode priser, fine produkter ☺️
- Filippa J
2024-11-18
Alltid fornøyd med produktene dine og julekalenderen var veldig fin. Har dog ikke sett på hva som er i de forskjellige lukene.
- Camilla E
2024-11-18
Rask rett og enkelt!!
- Arne J
2024-11-18
Stort utvalg og service!
- Anna D
2024-11-18
godt utvalg, god kvalitet
- Anette W
Are you in the right place?
Continue to impecta.no