Belysning til forkultivering – slik fungerer det

Velg riktig belysning

Er det vanskelig å velge vekstbelysning til forkultivering av frø? Terminologien kan fort bli kronglete, og det kan være vanskelig vite hva som er viktig ved valg av belysning. Vi forklarer hvordan det fungerer.

Ekstra lys til forkultiveringen

  1. Bruk energieffektive LED-lys.
  2. Velg hvitt lys.
  3. PPF og PPFD angir mengden fotosyntetisk lys.
  4. Lyset bør være tent i 14-16 timer i døgnet om vinteren.
  5. Plasser belysningen 10–40 cm over plantene.

Artikkelen ble oppdatert 03.01.2024

I denne artikkelen går vi gjennom:

Fotosyntesen til plantene avhenger av lys. Når du forkultiverer frø innendørs om vinteren, er ikke det svake lyset i vinduskarmen tilstrekkelig for å skape en energigivende fotosyntese. Derfor må du støtte dyrkingen med ekstra lys. Når du er på leting etter vekstbelysning, kommer du til å støte på ulike termer og enheter. Noen av disse er det viktig å ta hensyn til, mens andre er mindre viktige og noen er helt uvesentlige. La oss ta en titt på hva som pleier å dukke opp og – fremfor alt – samle det som er viktig å tenke på når du skal velge belysning til såingen din.


Sollys og opplevelsen av farge

Lyset fra solen består av bølger som inneholder ulike bølgelengder. Når vi oppgir verdier for bølgelengdene, brukes enheten nanometer (nm). Synlig lys, altså lys som øyet vårt kan oppfatte, ligger på mellom ca. 400 og 700 nm. Lyset som plantene bruker til fotosyntesen, ligger i det samme intervallet og kalles da for fotosyntetisk lys. De ulike bølgelengdene har forskjellige farger. Eller rettere sagt – de kan skape opplevelsen av farger. Når solen skinner på himmelen, ser vi ingen farge på lyset. Det kombinerte lysspekteret fra solen er hvitt for vårt øye, men inneholder egentlig alle regnbuens farger. Vi oppfatter fargene først når lyset treffer et objekt som absorberer visse bølgelengder og reflekterer andre. Bølgelengdene som reflekteres, er synlige for øyet og skaper oppfattelsen av farge.

Derfor er bladene grønne De blå og røde bølgelengdene fra solen er mest anvendelige for fotosyntesen i planten. Derfor absorberes de av bladene til plantene, mens de grønne og gule bølgelengdene reflekteres. For oss skaper det reflekterte lyset opplevelsen av at bladene hovedsakelig er grønne og gule.


HVILKEN LYSFARGE SKAL JEG VELGE?

Til hobbydyrking er det enklest og smartest å velge belysning med hvitt lys som, i likhet med lyset fra solen, inneholder hele fargespekteret. Fra det hvite lyset kan plantene velge å absorbere bølgelengdene som er mest effektive for fotosyntesen.

Varmt eller kaldt hvitt lys? Når du har bestemt deg for å kjøpe et hvitt lys til plantene dine, kan det neste spørsmålet være om du skal velge et varmt eller kaldt lys. Enheten som benyttes er kelvin (K), som også kalles fargetemperatur. Når solen står opp om morgenen, eksponeres vi for en varm fargetemperatur på ca. 2500 kelvin. På skyfrie sommerdager stiger den til kalde farger på 7000–10 000 kelvin, for å deretter synke til et varmt lys igjen når solen går ned. Plantene utvikler seg best hvis ekstrabelysningen likner det naturlige lyset så mye som mulig – som en tommelfingerregel kan du velge et lys på mellom 3000 og 7000 kelvin.


HVILKEN FARGETEMPERATUR SKAL JEG VELGE?

Plantene er fornøyde så lenge fargetemperaturen likner på dagslys og dermed ligger på mellom 3000 og 7000 kelvin. For din egen trivsel er et varmere lys å foretrekke. Rundt 4000 kelvin er en fin fargetemperatur både for deg og plantene. Hvis du dyrker i et rom du ikke oppholder deg i, kan lyset være kaldere.

Watt og sparepærer

Watt, W, sier noe om hvor effektiv lampen er. Jo høyere watt, desto større energiforbruk. Den vanlige glødelampen er på vei ut fordi den sluker altfor mye energi. I dag bruker vi energieffektive LED-lamper i stedet.


HVOR MANGE WATT BØR VEKSTBELYSNINGEN HA?

Med vanlige glødelamper i et lysstoffrør kreves det mellom 100 og 200 W/m² til forkultivering. Med LED-belysning holder det med 30 W/m².


PPF, PPFD og PAR-kart

Når du skal velge vekstbelysning til inneplantene dine, er det viktig at du har kjennskap til begrepene PPF (Photosynthetic Photon Flux) og ikke minst PPFD (Photosynthetic Photon Flux Density). På norsk kan vi kalle det fotosyntetisk lys. Alt handler nemlig om å hjelpe plantene med fotosyntesen slik at de kan produsere energi til tilveksten.

PPF angir den totale mengden fotosyntetisk lys fra en lyskilde. 

PPFD forteller oss hvor mye fotosyntetisk lys som lander på en bestemt overflate.

Profesjonelle plantedyrkere har utstyr til å måle PPFD. Som hobbydyrker kan man i stedet bruke et såkalt PAR-kart. De får du vanligvis hos produsenten av vekstbelysningen. Et PAR-kart forteller deg om mengden PPFD på en bestemt overflate ved en viss høyde.

Ofte benyttes også enheten mikromol, µmol, for å angi hvor mye fotosyntetisk lys som treffer en overflate.

Vi har laget en video med mer informasjon om vekstbelysning og om bruken av begrepene PPF og PPFD. Du finner den her.

På Impecta finner du også en liste som angir anbefalt PPFD for de vanligste plantene våre. Du finner den her. 


HVILKEN MIKROMOLVERDI BØR VEKSTLYSET HA?

En lampe som er beregnet på å gi lys til frøsåing, stiklinger og småplanter, skal være tent i ca. 16 timer i døgnet i de første månedene av året. Denne typen vekstbelysning bør ha en mikromolverdi på mellom 100 og 200 µmol/s.


Hvile er viktig for plantene

Når du dyrker med belysning, er det viktig å slå av lampen og gi plantene døgnhvile. Ved forkultivering kan du la lampen være tent i 16 timer i døgnet, gjerne i den samme perioden hver dag. Deretter slår du den av. Bruk gjerne en timer.

Hvis du forkultiverer i et lyst vindu, kan du redusere antallet timer med ekstrabelysning når det naturlige lyset blir sterkere fra og med mars. Vekstbelysningen fungerer da som et komplement til det naturlige lyset.

Hvor stor avstand skal det være mellom frøplantene og vekstlys?

Lyset skal være så nærme frøplantene som mulig, men uten å risikere at plantene svir seg. Avhengig av lysstyrken på lampen skal den settes med mellom 10 og 40 cm avstand til toppen av bladene. Hev belysningen etter hvert som plantene vokser.


Prøv deg frem og bli din egen ekspert

En fantastisk morsom og stimulerende side av dyrkningen er at du kan lære deg noe nytt hele tiden. Kunnskap og veiledning er viktig, særlig når du er nybegynner. Likevel kan du også prøve deg frem og lære av både mot- og medgang. Her har vi sett på belysningen, men dyrkingen din påvirkes også av mange andre faktorer som varme, kulde, vann og næring. Følg med på såingene dine hver dag og ta lærdom av hvordan de oppfører seg.

Kompakte, friskt grønne og stødige frøplanter er et godt tegn på at de har det bra – man ser det på dem. Du kan føle deg trygg på at de får tilstrekkelig med lys, varme og vann.

Tynne, bleke og hengslete småplanter er et tegn på at noe er galt. Som dyrker kan du da vurdere balansen mellom lys, varme og vann.

Vi hjelper deg gjerne på veien mot å lære deg mer om frødyrking. I kategorien Om forkultivering på Jordnært finner du mye håndfast informasjon og inspirerende tips.

Lykke til med såingen!

Impecta Fröhandel

Jordnära
Hos Impecta Fröhandel deler vi gjerne vår kunnskap. Her samler vi jordnære artikler om dyrking og såing. Velkommen til Jordnært – tanker og tips for våre hagevenner.

Ukens frøvariant

En symfoni av farger og liv

Hageblåputen 'Cascade Blue' lever opp til navnet sitt med en forunderlig skjønnhet. De tette tuene med intenst blåfiolette blomster danner en kaskade av farger i steinbed og langs murer i år etter år. Denne lavtvoksende juvelen er mer enn bare en markdekker; om våren forvandler den hagen til et levende hav av farger, en fest for både øyet og de surrende pollinatorene. 'Cascade Blue' er oppkalt etter den franske kunstneren Claude Aubriet, og den bærer navnet sitt med verdighet. Som et levende maleri brer den seg utover med blomstrende penselstrøk i hagen. Plant den i grupper for å skape en dramatisk effekt, så forvandler den selv de mest beskjedne områdene til et levende kunstverk der hver av blomstene bidrar til en symfoni av farger og liv.

Les mer
En perle i hagen

'Mountain Lady' reiser seg staselig og ruver som små fjelltopper i blomsterbedet og på plenen. De små, runde blomstene danner tette klaser i toppen av stilkene. Klasene er himmelblå nederst og går over i snøhvitt mot toppen. Krukkeperleblommen stammer fra Midtøsten og sørøst i Europa, der den vokser vilt langs fjellsider og i enger. Helt siden 1500-tallet har den blitt dyrket som hageplante, og ofte regnes den som et symbol på fornyelse og håp. 'Mountain Lady' er fin å plante i grupper for å skape en slående fargeklatt, eller den kan samplantes med andre vårblomstrende løker. Uansett om den skal pynte opp i et solrikt bed eller plantes i pottene på terrassen, kommer den til å by på en langvarig og henførende blomstring – en ekte perle som det er verdt å vente på.

Les mer
En fryd for øyet

Gjester i hagen uttrykker ofte stor glede når de finner en busk som ser ut til å være overstilt av små papirlykter. Det er når blomsterbegrene til japanlykten får den glødende oransje høstfargen at planten vekker denne intense interessen. Om vinteren tørker frøkapselen og går inn i en ny glansperiode når lykten dekkes av gnistrende rimfrost i den bleke morgensolen. Hvis du er tålmodig, venter enda en fryd for øyet når fjorårets lykter blir så skjøre at det bare er bladnervene som holder dem sammen. Nervene danner et gjennomsiktig nett, og på innsiden lyser det røde bæret. Plantet i en vakker krukke blir japanlykten en fantastisk fin dekorasjon i en lang periode og i flere spennende former.

Les mer
Arr av gull

Den store julebaksten med selvdyrket safran kan du nok ikke forvente, men det kan hende du kan gi noen boller litt smak av krokusen som blomstrer hos deg i høst. Det at arrene til blomsten er kilden til dette verdifulle krydderet er bare ett av de spennende særtrekkene til safrankrokusen. Et annet særtrekk er hvordan den overrasker ved å slå ut i blomst om høsten. Plutselig titter den frem med bedårende purpurfargede krokuser i september og oktober. Det er som om våren kommer på besøk når sommeren tar farvel. For dyrkere som graver ned løker av safrankrokus sent om sommeren, venter det enda en gledelig overraskelse med en blomstring som inntreffer allerede samme høst. Hvorfor vente med noe så vakkert som blomster med delikate arr av gull?   

Les mer
4.6/5 (16046)
2024-11-21
Jeg er fornøyd med varene og leveringen var rask
- Maria A
2024-11-21
Super fornøyd. Takk
- Tove Ö
2024-11-21
Har ingenting å skrive. Jeg mottok boksen min som forventet.
- Bodil K
2024-11-20
Alltid rask og korrekt levering. Stort utvalg av blomster og grønnsaker. Har kjøpt hundrevis av frøposer fra Impecta. Bare en gang var det for lite frø i en pose, men jeg fikk umiddelbart en ny pose.
- Gustav J
2024-11-20
God spiring, raske leveranser
- Anne S
2024-11-19
Veldig gode frø som gjør det bra.
- Jörgen L
2024-11-19
Handlet i mange år og har aldri blitt skuffet. Og adventskalenderen er bare wow.
- Inger K
2024-11-19
Rask service og godt utvalg
- Kira A
2024-11-19
God service Håper pærene er fine
- Anders A
2024-11-19
Rask levering.
- Charlotte N
2024-11-19
Jeg er veldig fornøyd med frøene. Rask oppfølging
- Gisela D
2024-11-19
Et imponerende stort utvalg og god service (men noen ganger litt høyt prisnivå...)
- Lars-Olof S
2024-11-19
Rask levering, og stort utvalg av frø 👍
- Sybille A
2024-11-18
Spennende utvalg
- Ester R
2024-11-18
Fine løker og frø med rask levering
- Jenny B
2024-11-18
Enkelt å bestille. Rask levering.
- Birgitta L
2024-11-18
Rask og god levering
- Sara M
2024-11-18
God service og god oppfølging.
- Trond B
2024-11-18
Fornøyd, gode priser, fine produkter ☺️
- Filippa J
2024-11-18
Alltid fornøyd med produktene dine og julekalenderen var veldig fin. Har dog ikke sett på hva som er i de forskjellige lukene.
- Camilla E
Are you in the right place?
Continue to impecta.no