Dyrk agurker – fra frø til høsting
Slik dyrker du agurk
- De fleste sorter av agurk er forhåndsdyrket innendørs.
- Plant de når frostfaren er helt over.
- Dyrk varmt, skjermet og gi rikelig med vann.
- Støtt og bind opp agurkplantene.</li >
- Tydelig blant sidekeglene.
I Nord-India har agurker blitt dyrket i flere tusen år. Agurken kom ikke til Norden før på 1600 -tallet. På den tiden ble det for det meste dyrket små agurker, de vi kaller drueagurker, i det åpne eller i drivhus. I dag er de lange agurkene de mest populære.
Agurker elsker varme
Agurker tilhører familien Cucurbitaceae, hvor vi også finner meloner, gresskar og squash. Det er samme art, Cucumis sativus, som dyrkes som en utendørs agurk og som en drivhusagurk, men det er mange forskjellige sorter. Gjennom planteavl har de fått forskjellige utseende, vekstmetoder og egenskaper. Felles for dem alle er at de liker varme forhold, næringsrik jord og mye vann. I vårt kalde land trives de fleste agurker best i drivhus, på en innglasset balkong eller i en vinterhage. Det kan være mulig å dyrke på et lunt sted utendørs i de sørlige delene av landet. Sylteagurker, eller utendørs agurker som de også kalles, kan dyrkes i store deler av landet, men selv da er et varmt sted i ly å foretrekke.
Bestøvning av agurker
Det finnes selvbefruktende (parthenocarpic) og ikke-selvbefruktende agurkvarianter. Selvbefruktende varianter har bare hunnblomster og trenger ikke en blanding av hannblomster, de befrukter seg selv.
Både hann- og hunnblomster kan være ikke-selvbefruktede. Hvis du dyrker disse, kan du hjelpe litt med pollinering ved å duppe fingeren i en hannblomst og deretter dyppe samme finger i en hunnblomst. Hunnblomster har en liten knoll under blomsten (som blir til en agurk), mens hannblomsten ikke har noen knoll.
Slik sår du agurk
Agurkfrø er ganske store og enkle å håndtere. Det aller enkleste er å så de i små potter. Fyll nesten hele potta med såjord, deretter vanner du og legger to frø i hver potte. Før du til slutt dekker med jord. Dekk til med det tilhørende plastlokket hvis du har et minidrivhus eller fiberduk og sett frøet varmt, gjerne rundt 25 °C, så spirer de på bare noen få dager.
Når blader begynner å dukke opp, er det viktig å senke temperaturen noen få grader og fjerne plast og fiberduk, det må ikke dryppe kondens på bladene da det gagner sopp som kan drepe de små plantene. Når planten har fått et tredje blad, kan de omplassereres til sine egne tolv centimeter potter med plantejord.
Agurker kan dyrkes i såbrett, et frø i hver rute, og de trenger ikke å plantes om. Plasser frøet så lyst som mulig og gi gjerne belysning 16 timer i døgnet for tidlig såing. Hvis du sår senere, kan du la frøet ligge i et varmt drivhus eller en glassert vinterhage. Midt på dagen kan du skygge de plantene bak glass som ligger i sør, ellers kan de brenne bladene.
Det er viktig å holde øye med natt-temperaturen, det må ikke bli kaldere enn 20 °C i jorda. Sørg for å holde jorden fuktig, men ikke gjennomvåt. Agurker som skal plantes utendørs kan oppbevares ved en litt lavere temperatur, 18 °C. De må også mykes opp ved å få stå ute under fiberduk i løpet av dagen i en uke og deretter døgnet rundt før de plantes på stedet.
Forbered stedet hvor du skal plante
Mens plantene vokser, har du god tid til å forberede det stedet du skal plante de. Enten dyrker du agurkene dine i store potter, kasser eller lignende, bare husk at det skal være hull i bunnen slik at overflødig vann kan renne ut. Agurk ønsker næringsrik jord, for dyrkingskar er tre deler plantejord blandet med litt kugjødsel en god blanding. Kompost eller bokashi er også godt å blande i jorda.
Det er også lurt å forberede bindingen av agurkene. Hver plante trenger et snøre som er festet omtrent to meter over de. Enten fester du dem til drivhuskonstruksjonen, eller så trekker du en solid ståltråd horisontalt i takhøyde over bedene og fester snørene over hver plante.
Planting og binding
Når nettene begynner å bli varme, kan agurkplantene plantes ute uten risiko. Jordtemperaturen bør ikke være under 20 °C, for agurker vil ikke ha kulde rundt røttene. La plantene stå i drivhuset i noen dager før planting. Det er best å plante i grumsete og regnvær, hvis solen skinner fra en blå himmel, er det best å vente til kvelden og skygge plantene med for eksempel fiberduk. Agurkfrøplanter skal ikke plantes dypere enn de er i den lille potten, fordi rothalsen er følsom for råte.
Avstanden mellom plantene i bedet bør være 60-80 cm. Jorden bør holdes fuktig, men aldri gjennomvåt. For mye vann i jorda, sammen med litt grumsete og kjøligere vær kan stresse plantene. Juster alltid vanningen etter været. Et gresslag rundt plantene bidrar til å beholde fuktigheten i jorda, og det gir også næring når det råtner. Legg gjerne til gress i løpet av sommeren, det liker de.
Når plantene er på plass begynner de å vokse raskt, nesten slik at du kan se det. Nå er det viktig å være forberedt med binding og beskjæring. Fest strengen nederst rundt stilken med en veldig løs sløyfe og snurr deretter planten rundt snoren et par ganger i uken. Spinn løst, stammen må ikke kveles. Klipp av de første blomstene, i tillegg til alle sideskuddene. Blomstene som kommer i den femte bladfolden kan vokse til agurker, og fra nå vil det gå fort. Sylteagurkene er fantastisk å spise med en gang. De som forbli på blir finere og planten blir ikke like stresset.
Sommerpleie av agurker
Når plantene har startet å vokse, må de inspiseres minst et par ganger i uken og vannes hver dag. Fortsett å snurre dem langs snoren og klipp av eventuelle sideskudd. Sørg for å holde vanningen jevn. På en varm og solrik dag kan en agurkplante drikke to liter vann i timen. Hvis du har et større drivhus med mange planter, kan drypp-vanning være veldig nyttig. Selv om agurker liker varme og sol, kan det bli for varmt i et drivhus. Ventiler når det er varmt, skygg med stoff eller lignende hvis solen er på hele dagen. Spray plantene, avkjøl og hjelp til med å holde edderkopper og mugg unna. Disse to er ellers de vanligste skadedyrene til agurker.
Edderkoppene i drivhus er veldig små edderkoppdyr som suger plantesaft fra bladene. Det kan være vanskelig å få øye på dem, men hold øye med små prikker på bladene, tynne garn rundt bladstilkene og mellom bladene der smådyrene kryper rundt. Hvis de beholdes, blir bladene gule og tørker inn, med færre agurker som resultat. Pulveraktig mugg er en sopp som fremstår som et grått, melaktig belegg på bladene. Fjern alltid stygge blader og legg dem dypt i komposten for å redusere faren for infeksjon. Hvis du har hatt spinat i drivhuset tidligere sommere, kan det være godt å putte inn rovmidd som spiser edderkoppmiddene, såkalt biologisk bekjempelse, tidlig på sesongen. Mange nye sorter er betydelig mer motstandsdyktige mot mugg enn de eldre. Gi agurkplantene dine litt ekstra næring i løpet av sommeren. I tillegg til gress, kan en liten håndfull hønsegjødsel, tre til fire ganger, gi plantene et ekstra løft.
Forbered bed for agurker i det fri
Agurker blir sådd og vokst i begynnelsen på samme måte som slangeagurker. Den kan også sås direkte på virkelig varme steder i Sør-Sverige. De kan dyrkes i drivhus, som anbefales i kaldere deler av landet, eller utendørs. Legg gjerne halm, gressklipp eller lignende under plantene for å forhindre at agurkene blir skitne.
Gjør slik
Legg ut gjødsel og/eller kompost i 30 cm brede rader. Hev jord oppå gjødselen slik at det blir et opphøyd bed. Gjør det glatt med riven og lag et 4-5 cm dypt hull midt på bedet, her planter du agurkene dine med 30-40 cm mellomrom. Hvis du lager flere bed, bør det være minst en meter mellom dem. Legg gress på bedet, og fyll på hele sesongen. Dekk med fiberduk til de første blomstene begynner å dukke opp, så må duken fjernes slik at humler og bier kan pollinere. For all del, ikke glem å vanne hver dag hvis været er varmt, helst med litt brenneslevann en gang i uken.
Bruk agurker ferske eller syltede
Det finnes forskjellige typer agurker, både til sylting og ferskt forbruk. Når du dyrker dine egne agurker, er det morsomt å teste dem – sylteagurk kan være veldig god å spise fersk på smørbrødet. Felles for alle agurker som du dyrker selv, er at de smaker mye mer enn mange av de vi kjøper i butikken. Å dyrke agurker er enkelt, morsomt og veldig givende.