Tomatfrø – 3 for 2 akkurat nå

Fem tips til dyrking innendørs

Bladgrønnsaker og krydderplanter kan dyrkes innendørs året rundt ved hjelp av ekstra belysning. Tenk å kunne høste grønne, velsmakende og sunne vekster fra kjøkkenbenken midt på vinteren. Det varmer sjelen når det er kaldt ute. Sortene som egner seg best, kan høstes mens de fortsatt er unge og små.

Slik dyrker du innendørs

  1. Velg bladgrønnsaker som kan høstes mens bladene er små.
  2. Velg hurtigvoksende krydderplanter.
  3. Bruk ekstra belysning fra høst til vår.
  4. Kjøp en ferdig løsning eller lag din egen.
  5. Så i omganger for å oppnå lang høsteperiode.

Plantesesongen er aldri langt unna for deg som dyrker innendørs gjennom vinteren. Det er enkelt, moro, vakkert og ikke minst sunt å skape rom til grønne blader og urter i hjemmet. Her finner du fem tips som er fine å ha med på veien.


1. Tenk på lyset.

Mangelen på naturlig lys om høsten, vinteren og tidlig på våren gjør at vi trenger hjelp av ekstra belysning når vi dyrker innendørs. Vekstbelysning er viktig i perioden fra oktober til mars. Det finnes mange forskjellige løsninger i ulike prisklasser og varianter. En bonus ved å gi plantene ekstra belysning er at vi kan kose oss med en ekstra lyskilde innendørs når vi trenger det som mest.

Når man dyrker innendørs kan man følge tommelfingerregelen om at lyset skal være tent i 12 til 14 timer i døgnet. For asiatiske bladgrønnsaker kan du redusere lysperioden til 8 til 10 timer. Husk at døgnhvilen er like viktig for plantene som selve lyset, derfor bør man ikke la lampen være tent døgnet rundt. Lampen skal henge nærme plantene; 10 til 15 cm er en fin avstand. 

Les mer om generell vekstbelysning i artikkelen Vinterdyrking med belysning.Vinterodla med belysning.

2. Velg lettdyrkede og hurtigvoksende sorter

Når man dyrker innendørs, er det ikke med formål om store innhøstinger. Det handler om å kose seg med grønt og sunt i mindre format, selv om naturen utendørs er i hvile. Sortene vi dyrker innendørs, høstes unge og små etter bare to til tre uker. Vi kan også dyrke krydderplanter under belysning innendørs og kose oss med ferske urter gjennom hele vinteren.

Sorter som egner seg for dyrking innendørs

  1. Hurtigvoksende krydderplanter som basilikum, dill, merian, persille, koriander, sitronmelisse og timian.
  2. Asiatiske bladgrønnsaker som asiatisk kål, kinesisk bladselleri, komatsuna, pak choi og mizunakål.
  3. Andre arter av bladgrønnsaker som hageportulakk, spinat, brønnkarse, sennepskål, ruccola og bladbete.
  4. Salater som kan høstes når bladene er unge og små, for eksempel sikori, plukksalat, vårsalat og miniplukksalat Baby Leaf.

3. Dyrk i drivhus, potter, kartonger eller brett

Det er bare fantasien som setter grenser for hva man kan så i. Det er viktig at overflødig vann kan renne ut, derfor bør det være hull i sidene eller bunnen av pottene, brettet eller det du velger å plante i. Det er også lurt å kunne dekke til såjorden i begynnelsen for å skape et fuktig jordmiljø. Velg gjerne et lokk som kan gjenbrukes mange ganger, da reduserer du plastforbruket. Det finnes ferdige løsninger til dyrking innendørs med potter, brett og belysning som også gir et dekorativt innslag på kjøkkenbenken.


4. Skap et godt jordmiljø

Bruk næringsrik og porøs jord når du sår frø innendørs. Frøene kan gjerne dekkes med litt vermikulitt i stedet for jord. Vermikulitt er et porøst leirmineral som holder på fuktigheten. Uten å tynge ned jorden gir det frøene mørke og holder på væsken. Det er viktig at såjorden ikke tørker ut. Samtidig skal ikke jorden være for våt, da kan frøene råtne. Vann med sprayflaske nå og da når jorden er i ferd med å tørke ut.


5. Så i omganger gjennom hele vinteren

Dyrkingen innendørs er en herlig vinteraktivitet som kan fortsette gjennom hele kuldeperioden. Så og høst i omganger for tilgang til grønne, gode, sunne og velduftende blader og urter mens naturen er i vinterhvile utenfor kjøkkenvinduet.

Les også: Vinterdyrking med belysning, Tilbehør til såing og forkultivering.



Vinterodla med växtbelysning
Fröer för inomhusodling

Impecta Fröhandel

Jordnært
Hos Impecta Fröhandel deler vi gjerne vår kunnskap. Her samler vi jordnære artikler om dyrking og såing. Velkommen til Jordnært – tanker og tips for våre hagevenner.

Ukens frøvariant

En symfoni av farger og liv

Hageblåputen 'Cascade Blue' lever opp til navnet sitt med en forunderlig skjønnhet. De tette tuene med intenst blåfiolette blomster danner en kaskade av farger i steinbed og langs murer i år etter år. Denne lavtvoksende juvelen er mer enn bare en markdekker; om våren forvandler den hagen til et levende hav av farger, en fest for både øyet og de surrende pollinatorene. 'Cascade Blue' er oppkalt etter den franske kunstneren Claude Aubriet, og den bærer navnet sitt med verdighet. Som et levende maleri brer den seg utover med blomstrende penselstrøk i hagen. Plant den i grupper for å skape en dramatisk effekt, så forvandler den selv de mest beskjedne områdene til et levende kunstverk der hver av blomstene bidrar til en symfoni av farger og liv.

Les mer
En perle i hagen

'Mountain Lady' reiser seg staselig og ruver som små fjelltopper i blomsterbedet og på plenen. De små, runde blomstene danner tette klaser i toppen av stilkene. Klasene er himmelblå nederst og går over i snøhvitt mot toppen. Krukkeperleblommen stammer fra Midtøsten og sørøst i Europa, der den vokser vilt langs fjellsider og i enger. Helt siden 1500-tallet har den blitt dyrket som hageplante, og ofte regnes den som et symbol på fornyelse og håp. 'Mountain Lady' er fin å plante i grupper for å skape en slående fargeklatt, eller den kan samplantes med andre vårblomstrende løker. Uansett om den skal pynte opp i et solrikt bed eller plantes i pottene på terrassen, kommer den til å by på en langvarig og henførende blomstring – en ekte perle som det er verdt å vente på.

Les mer
En fryd for øyet

Gjester i hagen uttrykker ofte stor glede når de finner en busk som ser ut til å være overstilt av små papirlykter. Det er når blomsterbegrene til japanlykten får den glødende oransje høstfargen at planten vekker denne intense interessen. Om vinteren tørker frøkapselen og går inn i en ny glansperiode når lykten dekkes av gnistrende rimfrost i den bleke morgensolen. Hvis du er tålmodig, venter enda en fryd for øyet når fjorårets lykter blir så skjøre at det bare er bladnervene som holder dem sammen. Nervene danner et gjennomsiktig nett, og på innsiden lyser det røde bæret. Plantet i en vakker krukke blir japanlykten en fantastisk fin dekorasjon i en lang periode og i flere spennende former.

Les mer
Arr av gull

Den store julebaksten med selvdyrket safran kan du nok ikke forvente, men det kan hende du kan gi noen boller litt smak av krokusen som blomstrer hos deg i høst. Det at arrene til blomsten er kilden til dette verdifulle krydderet er bare ett av de spennende særtrekkene til safrankrokusen. Et annet særtrekk er hvordan den overrasker ved å slå ut i blomst om høsten. Plutselig titter den frem med bedårende purpurfargede krokuser i september og oktober. Det er som om våren kommer på besøk når sommeren tar farvel. For dyrkere som graver ned løker av safrankrokus sent om sommeren, venter det enda en gledelig overraskelse med en blomstring som inntreffer allerede samme høst. Hvorfor vente med noe så vakkert som blomster med delikate arr av gull?   

Les mer

Artikler

Fem tips til dyrking innendørs

Bladgrønnsaker og krydderplanter kan dyrkes innendørs året rundt ved hjelp av ekstra belysning. Tenk å kunne høste grønne, velsmakende og sunne vekster fra kjøkkenbenken midt på vinteren. Det varmer sjelen når det er kaldt ute. Sortene som egner seg best, kan høstes mens de fortsatt er unge og små.

Les mer
Vintergrønne planter i hagen

De vintergrønne plantene fyller mange roller i nordiske hager, som ellers blir bare og kalde om vinteren. Med grønnfarge året rundt er de vintergrønne plantene vakre som hekk, som avgrensning for å skape ulike rom og som dekorasjon i blomsterbed og potter.

Les mer
Dyrk grønnsaker og blomster

Det er både vakkert og smart å dyrke sommerblomster blant grønnsakene. Da utnytter du plassen og lokker pollinerende insekter til hagen din. I denne artikkelen finner du inspirasjon og håndfaste råd.

Les mer
Dyrk uten graving

«No dig» er en trendy metode for å dyrke planter uten å måtte grave eller vende jorden. Dette er egentlig en gammel og metode som brukes til å raskt lage fine dyrkebed rett på plenen. Så enkelt er det.

Les mer
2025-01-28
Veldig veldig hyggelig, kommer definitivt igjen neste år
- AnneMarie B
2025-01-28
Rikt utvalg og god kvalitet
- Inger A
2025-01-28
Perfekt. 🤙🌹
- Unni S
2025-01-28
Rask levering, stort utvalg og god hjelp fra kundeservice!
- Ann-kristin N
2025-01-28
rask levering
- Ulf R
2025-01-28
enkelt å finne det du vil bestille. Rask levering
- Anna P
2025-01-28
Det fungerer alltid og leveres raskt, jeg er veldig fornøyd
- Margareta B
2025-01-28
stort utvalg
- Kim S
2025-01-28
God og rask service
- Niina P
2025-01-28
God og rask levering. Har kjøpt før og er fornøyd.
- MARINA S
2025-01-28
Rask levering
- Irene P
2025-01-28
Stort utvalg av spennende f
- Lise G
2025-01-28
Stort utvalg og rask levering!
- Maria E
2025-01-28
God kvalitet
- Sarah B
2025-01-28
Ganske enestående
- Jeppe T
2025-01-28
Godt utvalg, rask levering, meget vellykket handel
- Susanne
2025-01-28
Rask levering, alt i orden.
- Juergen L
2025-01-28
Jeg har stort sett vært veldig fornøyd med innholdet og forsendelsene av frøene, men innpakningen har jedg allerede flere ganger klaget på : denne sellofan posen til bittesmå frø er en fornærmelse ( plantegruppa i Botanisk Hage !har også vært negativ) Please, gi oss tilbake de posene som svenskene bruker, før vi blir veldig fristet av andre frøfirmaer som skjønner at man ikke skal slåss med innholdet!
- annie e
2025-01-28
Raske leveringer 🚚
- Eva J
2025-01-28
Kunne ikke søke etter frøene jeg ville ha?
- Karin N