Fem tips til dyrking innendørs
Slik dyrker du innendørs
- Velg bladgrønnsaker som kan høstes mens bladene er små.
- Velg hurtigvoksende krydderplanter.
- Bruk ekstra belysning fra høst til vår.
- Kjøp en ferdig løsning eller lag din egen.
- Så i omganger for å oppnå lang høsteperiode.
Plantesesongen er aldri langt unna for deg som dyrker innendørs gjennom vinteren. Det er enkelt, moro, vakkert og ikke minst sunt å skape rom til grønne blader og urter i hjemmet. Her finner du fem tips som er fine å ha med på veien.
1. Tenk på lyset.
Mangelen på naturlig lys om høsten, vinteren og tidlig på våren gjør at vi trenger hjelp av ekstra belysning når vi dyrker innendørs. Vekstbelysning er viktig i perioden fra oktober til mars. Det finnes mange forskjellige løsninger i ulike prisklasser og varianter. En bonus ved å gi plantene ekstra belysning er at vi kan kose oss med en ekstra lyskilde innendørs når vi trenger det som mest.
Når man dyrker innendørs kan man følge tommelfingerregelen om at lyset skal være tent i 12 til 14 timer i døgnet. For asiatiske bladgrønnsaker kan du redusere lysperioden til 8 til 10 timer. Husk at døgnhvilen er like viktig for plantene som selve lyset, derfor bør man ikke la lampen være tent døgnet rundt. Lampen skal henge nærme plantene; 10 til 15 cm er en fin avstand.
Les mer om generell vekstbelysning i artikkelen Vinterdyrking med belysning.Vinterodla med belysning.
2. Velg lettdyrkede og hurtigvoksende sorter
Når man dyrker innendørs, er det ikke med formål om store innhøstinger. Det handler om å kose seg med grønt og sunt i mindre format, selv om naturen utendørs er i hvile. Sortene vi dyrker innendørs, høstes unge og små etter bare to til tre uker. Vi kan også dyrke krydderplanter under belysning innendørs og kose oss med ferske urter gjennom hele vinteren.
Sorter som egner seg for dyrking innendørs
- Hurtigvoksende krydderplanter som basilikum, dill, merian, persille, koriander, sitronmelisse og timian.
- Asiatiske bladgrønnsaker som asiatisk kål, kinesisk bladselleri, komatsuna, pak choi og mizunakål.
- Andre arter av bladgrønnsaker som hageportulakk, spinat, brønnkarse, sennepskål, ruccola og bladbete.
- Salater som kan høstes når bladene er unge og små, for eksempel sikori, plukksalat, vårsalat og miniplukksalat Baby Leaf.
3. Dyrk i drivhus, potter, kartonger eller brett
Det er bare fantasien som setter grenser for hva man kan så i. Det er viktig at overflødig vann kan renne ut, derfor bør det være hull i sidene eller bunnen av pottene, brettet eller det du velger å plante i. Det er også lurt å kunne dekke til såjorden i begynnelsen for å skape et fuktig jordmiljø. Velg gjerne et lokk som kan gjenbrukes mange ganger, da reduserer du plastforbruket. Det finnes ferdige løsninger til dyrking innendørs med potter, brett og belysning som også gir et dekorativt innslag på kjøkkenbenken.
4. Skap et godt jordmiljø
Bruk næringsrik og porøs jord når du sår frø innendørs. Frøene kan gjerne dekkes med litt vermikulitt i stedet for jord. Vermikulitt er et porøst leirmineral som holder på fuktigheten. Uten å tynge ned jorden gir det frøene mørke og holder på væsken. Det er viktig at såjorden ikke tørker ut. Samtidig skal ikke jorden være for våt, da kan frøene råtne. Vann med sprayflaske nå og da når jorden er i ferd med å tørke ut.
5. Så i omganger gjennom hele vinteren
Dyrkingen innendørs er en herlig vinteraktivitet som kan fortsette gjennom hele kuldeperioden. Så og høst i omganger for tilgang til grønne, gode, sunne og velduftende blader og urter mens naturen er i vinterhvile utenfor kjøkkenvinduet.
Les også: Vinterdyrking med belysning, Tilbehør til såing og forkultivering.