Vintergrønne planter i hagen
Hva er en vintergrønn plante?
Når vi snakker om vintergrønne planter, mener vi som regel planter som er grønne året rundt. Det korrekte begrepet er eviggrønne planter. Her kan du lære deg de ulike begrepene og finne ut hvordan du kan bruke vintergrønne og eviggrønne planter i hagen.
Eviggrønn eller vintergrønn?
De eviggrønne plantene eviggrønne plantene beholder bladene eller baret året rundt. Noen eksempler på eviggrønne planter er laurbærhegg, tuja, buksbom og kristtorn. Bladene eller baret til de eviggrønne plantene byttes gradvis ut over en periode på 3 til 4 år – det er altså ikke de samme bladene som sitter på i år etter år.
De vintergrønne plantene er ikke grønne hele året, men feller løvet sitt sent på vinteren eller tidlig på våren. Noen eksempler på vintergrønne planter er liguster, vintermispel og den markdekkende krypjonsokkollen.
Vintergrønne eller eviggrønne planter som hekk
Å ramme inn hagen med grønne planter som holder seg fine gjennom hele eller nesten hele året, er fristende på våre breddegrader. En hekk er en stor investering i både penger og innsats, derfor er det viktig at du velger riktig plante til hagen din. Tenk over hva slags jordtype du har, om det er tørt eller fuktig, om hekken kommer til å stå solrikt eller i skyggen og om det er mye vind på stedet. Du bør være nøye med å velge en hekkplante som samsvarer med forutsetningene i hagen din. Rådfør deg med et hagesenter med godt utvalg, og snakk med dem om hvilken sort som passer best hos deg.
Noen fine sorter av eviggrønne eller vintergrønne hekker er laurbærhegg, liguster, kristtorn, spolebusk, ildtorn og berberis.
Vintergrønne eller eviggrønne planter som avgrensning
Buksbom er en vakker, klassisk avgrensning som man ofte finner i parker og på kirkegårder. Også i hagen er buksbom et fint alternativ hvis man vil skape lave vegger som rammer inn for eksempel kjøkkenhagen, rosebedet eller grusstiene.
Du kan oppnå høyere avgrensninger ved å la vintergrønne klatreplanter, for eksempel vinterkaprifol eller eføy, klatre i espalier, armeringsjern eller annen støtte.
På 1970-tallet var de vintergrønne sypressene, for eksempel tuja og lawsonsypress, et vanlig syn i hager der de vokste seg store og brede. Trenden med store, vintergrønne planter kommer kanskje ikke til å komme tilbake i like stor grad, selv om både tuja og lawsonsypress er svært anvendelige, hardføre og gir grønnfarge i hagen året rundt.
Vintergrønne eller eviggrønne planter som dekorasjon
De eviggrønne plantene er et vakkert innslag i potter og blomsterbed. De danner et grunnlag som er likt året rundt, mens de andre plantene skifter farge og form gjennom året. Runde buksbombusker i blomsterbedet mykner opp og skaper en fin kontrast til fargesterke stauder som gir et mer buskete inntrykk eller vokser mye i høyden.I vakre potter er formklipt buksbom, liguster eller tuja et fint blikkfang på balkongen, terrassen eller kjøkkentrappen.
Vintergrønne eller eviggrønne markdekkende stauder
Noen stauder beholder bladene året rundt. Om våren kan de ha behov for å renses for visne blader, med stort sett holder de seg grønne. Som markdekker i blomsterbed er det vakkert med vintergrønn hasselurt, vinterglans, gravmyrt, krypjonsokkoll og eføy.
Hasselurt er en vintergrønn markdekkende staude som danner tette, grønne matter.
Slik planter du vintergrønne planter
Som ved all planting er det lurt å gjøre en god grunnjobb under plantingen av vintergrønne planter; det kommer til å lønne seg i lengden. Noen tips til planting av eviggrønne eller vintergrønne planter:
- Sørg for at plantene er ordentlig gjennomvannet før de plantes.
- Fjern alt ugress i området der de vintergrønne plantene skal stå.
- Bytt ut omtrent halvparten av jorden med ny, næringsrik og luftig plantejord eller kompost.
- Hvis du planter vintergrønne planter om høsten, er det viktig at du vanner plantene godt før vinteren.
Beskytt de vintergrønne og eviggrønne plantene om våren
I overgangen mellom vinter og vår, når vårsolen varmer selv om bakken fortsatt er frossen, er det lurt å beskytte unge vintergrønne planter. De varme solstrålene på de grønne bladene kan lure planten til å tro at våren har kommet. Hvis røttene forsøker å suge opp vann fra den frosne bakken, kan hele planten visne. Derfor bør du dekke over unge vintergrønne og eviggrønne planter med strie sent på vinteren og tidlig på våren. Så snart telen har sluppet i jorden og det begynner å bli varmere, fjerner du strien og kan nyte litt etterlengtet grønnfarge i hagen.Impecta Fröhandel