Dyrk for en lang sesong
Dyrking fra vår til høst
- Vårblomstrende løk
- Tidlige stauder
- Primører
- Dyrke hele sommeren
- Høstens skjønnhet og avling
Vår meddyrkere bor i forskjellige klimasoner og dyrker under forskjellige forhold. Lengden på vekstsesongen varierer, og vær- og lysforhold byr på ulike utfordringer. Tipsene i denne artikkelen er for alle, men det er viktig å huske å tilpasse seg de rådende forholdene på vokseplassen.
Plantevalg, jord og stell
Grunnlaget for alt du gjør i hagen og med vekstene dine er å velge riktige planter på riktig sted, å ta vare på jorden og stelle plantene. En plante som trives og har det bra, utvikler seg bedre og utnytter sesongen til det fulle. En plante som ikke trives, vokser sakte, blomstrer dårlig, gir lite frukt og mister raskt energi i løpet av sesongen. En svak plante rammes også lettere av sykdommer og skadedyr enn en plante som er sterk.
Du finner mye god lesning her på Jordnært, hvor du kan lære mer om plantevalg, jord og stell.
Noen tips:
- Den gode vårjorden
- Slik dekkdyrker du
- Riktig plante på riktig sted
- Skadedyr og sykdommer – beskytt plantene dine
- 5 tips mot ugress
I tillegg til riktig plantevalg og å ta vare på jorden og hagen, finnes det også flere litt mer håndfaste råd om hvordan du kan gjøre vekstsesongen så lang som mulig.
Plant vårblomstrende løker – insektenes frokost
I de sørlige regionene dukker de første vårblomstrende løkene opp allerede i slutten av januar. Vinterblomsten lurer årstiden med knallgule små blomster. Omtrent en måned senere slår krokusen ut de pollenfylte blomstene sine og tiltrekker seg årets første insekter for en lekker frokost.
Alle vårblomstrende løker – krokus, perlehyasinter, vårstjerner, påskeliljer, tulipaner, snøklokker og mange flere – er en enkel måte å forskjønne hagen, kolonien, balkongen og bakgården tidlig i sesongen på.
Forkultiver grønnsaker, sommerblomster og stauder
I vårt nordlige klima er vekstsesongen relativt kort. Du kan forlenge sesongen ved å forkultivere noen sorter av sommerblomster, stauder og grønnsaker innendørs på vinteren og våren. Da får frøene spire og små planter får vokse seg til innendørs før du starter sesongen utenfor. Forkultivering gir lengre blomstring og tidligere innhøsting sammenlignet med om du sår frøene direkte utendørs om våren.
Les mer om tidlig planting i Forkultivering forlenger sesongen..
Plant stauder som blomstrer tidlig
Vårens aller første stauder blomstrer tidlig og lyser opp allerede før naturens grønne planter begynner å titte frem. Plant dem i grupper i staudebedet, gjerne sammen med vårblomstrende løk som blomstrer samtidig. Når vårblomstringen er over, trekker de tidlige staudene seg tilbake og gir plass til stauder som blomstrer om sommeren og høsten.
Tips til stauder som blomstrer tidlig:
lungeurt, pulmonaria, våradonis, adonis vernalis, tusenfryd, bellis perennis, forglemmegeisøster, brunnera macrophylla, vårkjærminne, omphalodes verna, kusymre, primula vulgaris og klaseskumblom, tiarella cordifolia.
Plant stauder som blomstrer lenge om høsten
Det er lett å glemme høstens fargesprakende blomstring når vi planlegger stauderabatten. Det er mange stauder som blomstrer helt frem til hagen begynner å gå i vinterdvale. Forleng sesongen ved å plante høstblomstrende stauder.
Tips til stauder som blomstrer om høsten:
høstanemone, anemone, høstfloks, phlox paniculata, hagesmørbukk, hylotelephium, aster, aster, storhjelm, aconitum, høstblomstrende klematis, clematis, ormedrue, actaea cordifolia og hagekrage, chrysanthemum zawadskii.
Dyrk primører i grønnsakshager og bokser
Forleng sesongen ved å så de første rotgrønnsakene dine tidlig i sesongen. Neper, reddiker, sommergulrøtter, rødbeter, salat og urter gir søte og milde smaker når de høstes som primører på forsommeren. Les mer om å så primører i Tidlig høsting av rotgrønnsaker og Dyrk mat i pallekarmer.
Dyrke hele sommeren
Om sommeren går naturen og hagen inn i en mettet fase. Trær og mange busker har blomstret ferdig, og de friske vårfargene går over i mørkere grønt. Til gjengjeld viser sommerblomster og stauder seg fra sin beste side i potter og blomsterbed. Nå er det også på tide å begynne å høste litt grønnsaker. Når det oppstår tomme områder i grønnsakshagen og plantekasser, kan du så nytt so blir klart til innhøsting om høsten. Du kan også så noen ettårige blomster om sommeren som setter farge på hagen om høsten. Les «Hva kan jeg så i juli?» om sommerplanter som forlenger vekstsesongen her i Jordnært.
Så sent på høsten
På senhøsten begynner hagen å forberede seg på vinterdvalen. Det er da du kan sysle med de fine, sene høstplantene. Frø av sommerblomster og grønnsaker som sås sent på høsten eller tidlig vinter, hviler i den kalde jorden og spirer ikke før om våren. Fordelene med sen såing er at du sparer tid under det intense arbeidet på våren, du får tidligere avlinger og du kan nyte hagearbeidet lenger. Les mer om hvordan du gjør det i Sen høstsåing av blomster og grønnsaker.
Vinterdyrking med belysning
Når lyset trekker seg tilbake og naturen går i vinterdvale, tar vekstsesongen utendørs en pause. Hvis du vil fortsette å så og høste spiselige planter, er sunne, grønne blader og salater utmerket å dyrke innendørs gjennom hele vinteren. Les mer i Vinterdyrking med belysning.
Det kan være godt å ta en vinterhvile fra hagearbeidet, både for kroppen og dyrkersjelen. Om du har plantet vårblomstrende løk om høsten, er blomstringen på vårvinteren ikke langt unna.