Dyrk for en lang sesong

Dyrk for en lang sesong

Å dyrke gir en følelse av velvære. Grønnsaker, blomster, frukt, bær og grønnsaker skjenker oss både glede og smakfulle, sunne godsaker. Impecta gir råd om hvordan du kan dyrke for en lang vekstsesong.

Dyrking fra vår til høst

  • Vårblomstrende løk
  • Tidlige stauder
  • Primører
  • Dyrke hele sommeren
  • Høstens skjønnhet og avling

Vår meddyrkere bor i forskjellige klimasoner og dyrker under forskjellige forhold. Lengden på vekstsesongen varierer, og vær- og lysforhold byr på ulike utfordringer. Tipsene i denne artikkelen er for alle, men det er viktig å huske å tilpasse seg de rådende forholdene på vokseplassen.


Plantevalg, jord og stell

Grunnlaget for alt du gjør i hagen og med vekstene dine er å velge riktige planter på riktig sted, å ta vare på jorden og stelle plantene. En plante som trives og har det bra, utvikler seg bedre og utnytter sesongen til det fulle. En plante som ikke trives, vokser sakte, blomstrer dårlig, gir lite frukt og mister raskt energi i løpet av sesongen. En svak plante rammes også lettere av sykdommer og skadedyr enn en plante som er sterk.

Du finner mye god lesning her på Jordnært, hvor du kan lære mer om plantevalg, jord og stell.

Noen tips:

I tillegg til riktig plantevalg og å ta vare på jorden og hagen, finnes det også flere litt mer håndfaste råd om hvordan du kan gjøre vekstsesongen så lang som mulig.


Plant vårblomstrende løker – insektenes frokost

I de sørlige regionene dukker de første vårblomstrende løkene opp allerede i slutten av januar. Vinterblomsten lurer årstiden med knallgule små blomster. Omtrent en måned senere slår krokusen ut de pollenfylte blomstene sine og tiltrekker seg årets første insekter for en lekker frokost.

Alle vårblomstrende løker – krokus, perlehyasinter, vårstjerner, påskeliljer, tulipaner, snøklokker og mange flere – er en enkel måte å forskjønne hagen, kolonien, balkongen og bakgården tidlig i sesongen på.


Forkultiver grønnsaker, sommerblomster og stauder

I vårt nordlige klima er vekstsesongen relativt kort. Du kan forlenge sesongen ved å forkultivere noen sorter av sommerblomster, stauder og grønnsaker innendørs på vinteren og våren. Da får frøene spire og små planter får vokse seg til innendørs før du starter sesongen utenfor. Forkultivering gir lengre blomstring og tidligere innhøsting sammenlignet med om du sår frøene direkte utendørs om våren.

Les mer om tidlig planting i Forkultivering forlenger sesongen..


Tidig vår

Plant stauder som blomstrer tidlig

Vårens aller første stauder blomstrer tidlig og lyser opp allerede før naturens grønne planter begynner å titte frem. Plant dem i grupper i staudebedet, gjerne sammen med vårblomstrende løk som blomstrer samtidig. Når vårblomstringen er over, trekker de tidlige staudene seg tilbake og gir plass til stauder som blomstrer om sommeren og høsten.


Tips til stauder som blomstrer tidlig:

lungeurt, pulmonaria, våradonis, adonis vernalis, tusenfryd, bellis perennis, forglemmegeisøster, brunnera macrophylla, vårkjærminne, omphalodes verna, kusymre, primula vulgaris og klaseskumblom, tiarella cordifolia.


Förodling

Plant stauder som blomstrer lenge om høsten

Det er lett å glemme høstens fargesprakende blomstring når vi planlegger stauderabatten. Det er mange stauder som blomstrer helt frem til hagen begynner å gå i vinterdvale. Forleng sesongen ved å plante høstblomstrende stauder.


Tips til stauder som blomstrer om høsten:

høstanemone, anemone, høstfloks, phlox paniculata, hagesmørbukk, hylotelephium, aster, aster, storhjelm, aconitum, høstblomstrende klematis, clematis, ormedrue, actaea cordifolia og hagekrage, chrysanthemum zawadskii.


Täckodling

Dyrk primører i grønnsakshager og bokser

Forleng sesongen ved å så de første rotgrønnsakene dine tidlig i sesongen. Neper, reddiker, sommergulrøtter, rødbeter, salat og urter gir søte og milde smaker når de høstes som primører på forsommeren. Les mer om å så primører i Tidlig høsting av rotgrønnsaker og Dyrk mat i pallekarmer.


Dyrke hele sommeren

Om sommeren går naturen og hagen inn i en mettet fase. Trær og mange busker har blomstret ferdig, og de friske vårfargene går over i mørkere grønt. Til gjengjeld viser sommerblomster og stauder seg fra sin beste side i potter og blomsterbed. Nå er det også på tide å begynne å høste litt grønnsaker. Når det oppstår tomme områder i grønnsakshagen og plantekasser, kan du så nytt so blir klart til innhøsting om høsten. Du kan også så noen ettårige blomster om sommeren som setter farge på hagen om høsten. Les «Hva kan jeg så i juli?» om sommerplanter som forlenger vekstsesongen her i Jordnært.


Höstens skörd

Så sent på høsten

På senhøsten begynner hagen å forberede seg på vinterdvalen. Det er da du kan sysle med de fine, sene høstplantene. Frø av sommerblomster og grønnsaker som sås sent på høsten eller tidlig vinter, hviler i den kalde jorden og spirer ikke før om våren. Fordelene med sen såing er at du sparer tid under det intense arbeidet på våren, du får tidligere avlinger og du kan nyte hagearbeidet lenger. Les mer om hvordan du gjør det i Sen høstsåing av blomster og grønnsaker.


Vinterdyrking med belysning

Når lyset trekker seg tilbake og naturen går i vinterdvale, tar vekstsesongen utendørs en pause. Hvis du vil fortsette å så og høste spiselige planter, er sunne, grønne blader og salater utmerket å dyrke innendørs gjennom hele vinteren. Les mer i Vinterdyrking med belysning.


Plantera vårblommande lök

Det kan være godt å ta en vinterhvile fra hagearbeidet, både for kroppen og dyrkersjelen. Om du har plantet vårblomstrende løk om høsten, er blomstringen på vårvinteren ikke langt unna.

Impecta Fröhandel

Jordnært
Hos Impecta Fröhandel deler vi gjerne vår kunnskap. Her samler vi jordnære artikler om dyrking og såing. Velkommen til Jordnært – tanker og tips for våre hagevenner.

Ukens frøvariant

En symfoni av farger og liv

Hageblåputen 'Cascade Blue' lever opp til navnet sitt med en forunderlig skjønnhet. De tette tuene med intenst blåfiolette blomster danner en kaskade av farger i steinbed og langs murer i år etter år. Denne lavtvoksende juvelen er mer enn bare en markdekker; om våren forvandler den hagen til et levende hav av farger, en fest for både øyet og de surrende pollinatorene. 'Cascade Blue' er oppkalt etter den franske kunstneren Claude Aubriet, og den bærer navnet sitt med verdighet. Som et levende maleri brer den seg utover med blomstrende penselstrøk i hagen. Plant den i grupper for å skape en dramatisk effekt, så forvandler den selv de mest beskjedne områdene til et levende kunstverk der hver av blomstene bidrar til en symfoni av farger og liv.

Les mer
En perle i hagen

'Mountain Lady' reiser seg staselig og ruver som små fjelltopper i blomsterbedet og på plenen. De små, runde blomstene danner tette klaser i toppen av stilkene. Klasene er himmelblå nederst og går over i snøhvitt mot toppen. Krukkeperleblommen stammer fra Midtøsten og sørøst i Europa, der den vokser vilt langs fjellsider og i enger. Helt siden 1500-tallet har den blitt dyrket som hageplante, og ofte regnes den som et symbol på fornyelse og håp. 'Mountain Lady' er fin å plante i grupper for å skape en slående fargeklatt, eller den kan samplantes med andre vårblomstrende løker. Uansett om den skal pynte opp i et solrikt bed eller plantes i pottene på terrassen, kommer den til å by på en langvarig og henførende blomstring – en ekte perle som det er verdt å vente på.

Les mer
En fryd for øyet

Gjester i hagen uttrykker ofte stor glede når de finner en busk som ser ut til å være overstilt av små papirlykter. Det er når blomsterbegrene til japanlykten får den glødende oransje høstfargen at planten vekker denne intense interessen. Om vinteren tørker frøkapselen og går inn i en ny glansperiode når lykten dekkes av gnistrende rimfrost i den bleke morgensolen. Hvis du er tålmodig, venter enda en fryd for øyet når fjorårets lykter blir så skjøre at det bare er bladnervene som holder dem sammen. Nervene danner et gjennomsiktig nett, og på innsiden lyser det røde bæret. Plantet i en vakker krukke blir japanlykten en fantastisk fin dekorasjon i en lang periode og i flere spennende former.

Les mer
Arr av gull

Den store julebaksten med selvdyrket safran kan du nok ikke forvente, men det kan hende du kan gi noen boller litt smak av krokusen som blomstrer hos deg i høst. Det at arrene til blomsten er kilden til dette verdifulle krydderet er bare ett av de spennende særtrekkene til safrankrokusen. Et annet særtrekk er hvordan den overrasker ved å slå ut i blomst om høsten. Plutselig titter den frem med bedårende purpurfargede krokuser i september og oktober. Det er som om våren kommer på besøk når sommeren tar farvel. For dyrkere som graver ned løker av safrankrokus sent om sommeren, venter det enda en gledelig overraskelse med en blomstring som inntreffer allerede samme høst. Hvorfor vente med noe så vakkert som blomster med delikate arr av gull?   

Les mer

Artikler

Fem tips til dyrking innendørs

Bladgrønnsaker og krydderplanter kan dyrkes innendørs året rundt ved hjelp av ekstra belysning. Tenk å kunne høste grønne, velsmakende og sunne vekster fra kjøkkenbenken midt på vinteren. Det varmer sjelen når det er kaldt ute. Sortene som egner seg best, kan høstes mens de fortsatt er unge og små.

Les mer
Vintergrønne planter i hagen

De vintergrønne plantene fyller mange roller i nordiske hager, som ellers blir bare og kalde om vinteren. Med grønnfarge året rundt er de vintergrønne plantene vakre som hekk, som avgrensning for å skape ulike rom og som dekorasjon i blomsterbed og potter.

Les mer
Dyrk grønnsaker og blomster

Det er både vakkert og smart å dyrke sommerblomster blant grønnsakene. Da utnytter du plassen og lokker pollinerende insekter til hagen din. I denne artikkelen finner du inspirasjon og håndfaste råd.

Les mer
Dyrk uten graving

«No dig» er en trendy metode for å dyrke planter uten å måtte grave eller vende jorden. Dette er egentlig en gammel og metode som brukes til å raskt lage fine dyrkebed rett på plenen. Så enkelt er det.

Les mer
2024-12-18
Rask levering, enklere å få gratis frakt nå! Noe som er bra hvis du glemmer noe!
- Erika R
2024-12-11
Fikk ikke beskjed om hvor varen kunne hentes før jeg spurte. Da var varen sendt tilbake.
- Ulla C
2024-12-11
God og rask levering
- Gith T
2024-12-07
Jeg er veldig fornøyd!
- Sakari H
2024-12-06
Har stort sett bare kjøpt frø men har vært veldig fornøyd med det. God spiring.
- Catarina S
2024-12-05
Alt fungerer
- Mika K
2024-12-05
Rask god levering, ikke planting ennå
- Stig G
2024-12-05
Alltid gode frø i tide
- Mette Ø
2024-12-05
Mange spennende frøsorter, gamle og nye planter. Inspirerende å handle. Rask levering
- Annelie C
2024-12-05
Alltid hyggelig å se hva som tilbys. Frø fra Impecta er av god kvalitet og de gir god, rask levering
- Magnus H
2024-12-05
Planteparadiset på "nettet", tusen takk 🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩
- Anne H
2024-12-05
God og rask levering. Fine produkter
- Jeff G
2024-12-05
Veldig bra utvalg.
- Birgitta W
2024-12-05
Jeg har aldri blitt skuffet, det føles godt å bestille her!
- Kristina H
2024-12-05
Rask levering
- Leif A
2024-12-05
Stort utvalg, gode priser og rask levering
- Tamara M
2024-12-05
Jeg kjøpte mye av deg for ca 20-30 år siden. Du har veldig spennende frø og jeg prøvde mange. Jeg kjøpte blant annet slike som skulle ha ca 25 grader for å kunne spire. Jeg eksperimenterte og klarte å komme på en god idé og den spiret og vokste fint!
- Ingela P
2024-12-05
Veldig bra og lett å kjøpe frø.
- Göran F
2024-12-05
Det fungerer perfekt på alle måter, ingen problemer.
- Mikael O
2024-12-05
God kvalitet og rask levering!
- Elisabeth N