Søte, smakfulle og sunne erter

Søte, smakfulle og sunne erter

Erter har en søt og mild smak som selv de mest kresne barna vanligvis liker smaken på. De er også enkle å dyrke og vakre i grønnsakshagen. Som en ekstra bonus forsyner de jorda med nitrogen.

Fem grunner til å dyrke erter

  1. Erter er søte og velsmakende.
  2. Erter er enkle å dyrke.
  3. Erter gir store avlinger.
  4. Erter er enkle å lagre.
  5. Erter gir tilbake nitrogen til jorda.

Erter tilhører, akkurat som bønnene, den fantastiske familien Fabaceae. Denne familien har evnen til å binde nitrogen fra luften ved hjelp av jordiske bakterier og dermed få tilgang til et av de viktigste næringsstoffene som planter trenger. Derfor kalles de nitrogenfikserende planter. Man ser at det virker på røttene til erteplantene, når bakteriene er aktive dannes det små hvitrosa knoller på rottrådene.

Når innhøstingen er over, blir røttene liggende i jorden og lar nitrogen liggende igjen til neste avling. Ved dyrking av erteplanter beriker man jorden og derfor inngår erteplanter nesten alltid i grønngjødselblandinger.

I familien Fabaceae er det ikke bare erter og bønner, her finner du også kløver, alfalfa, lusern, robinia, lupiner gullregn og mange flere. De har alle vakre sommerfugllignende blomster med fem kronblader og frø og har kalles for belgfrukter.

Ulike grupper av erter

Arten ert, Pisum sativum, er delt inn i grupper etter hvordan ertene brukes.

Søte sukkererter

Sukkererter tilhører gruppen sukkererter. Sukkererter høstes ungt og nytes ferskt eller kokt. Sukkererten er vanligvis flatt med tynne vegger. Det finnes lave, middels og høye varianter.

Sprø brytsukkererter

I brytsukkererter-gruppen finner vi pausesukkerertene, som også er kjent som sugar snap og salaterter. Brytsukkererter er en foredling av sukkererter med tykkere runde vegger fylt med glatte frø. Hele sukkererten, med de ofte umodne frøene brukes. Det finnes lave, middels og høye varianter av sukkererter.

Spriterter for ertens skyld

Spriterter samles i spriterter-gruppen. Å sprite erter betyr at veggene åpnes og de store grønne, glatte frøene brukes, altså de vi tenker på som grønne erter. Spriterter har tynne vegger og finnes både som lavbuskete og høye varianter. Varianter med blå vegger kalles ofte blå erter.

Barnas gode margert

I margert-gruppen finnes de virkelig søte margertene som også dyrkes for ertenes skyld. Frøene er rynkete eller bulkete. Margerter krever mer varme enn spriterter og fungerer best i nedre halvdel av Sverige. Margerter har en søtere og jevnere smak enn spriterter og appellerer vanligvis best til barn.

Dyrk erter

Erter er utrolig enkle å dyrke. Selv om du har en litt vanskelig jord og forholde deg til, selv om virkelig tung og våt leire ikke er å foretrekke. Lett opp jorda med kompost og gjødsel så vil ertene vokse så det sprekker. Legg gjerne gress eller annet grønt rundt plantene når de dukker opp. Ikke glem å vanne, de liker ikke å tørke ut.

Erter elsker varme, og sår du i for kald jord kan frøene råtne. Vent med såing til jordtemperaturen overstiger 10 °C. Det er mulig å forkultivere og plante frøplanter når varmen har kommet. Erterøtter er litt vriene, de bør sås i dype pluggbrett, eller dype potter for å forstyrre røttene minst mulig ved utplanting.

De buskete variantene av både sukkererter og margerter trives svært godt i store krukker og skuffer ute i hagen, på balkongen eller i vinterhagen. Sukkererter egner seg utmerket å starte med tidlig når lysten til hjemmedyrking er størst.


Støtt ertene dine

Ertene har et tynt blad som hjelper til med å holde planten oppreist. De snurrer seg fast i alt de har tilgang til, så selv de buskete variantene bør støttes med lave pinner og snorer, mens de høye variantene trenger mer stabil støtte.

Lykke til med ertefrøene dine.

Impecta Fröhandel

Jordnært
Hos Impecta Fröhandel deler vi gjerne vår kunnskap. Her samler vi jordnære artikler om dyrking og såing. Velkommen til Jordnært – tanker og tips for våre hagevenner.

Ukens frøvariant

En symfoni av farger og liv

Hageblåputen 'Cascade Blue' lever opp til navnet sitt med en forunderlig skjønnhet. De tette tuene med intenst blåfiolette blomster danner en kaskade av farger i steinbed og langs murer i år etter år. Denne lavtvoksende juvelen er mer enn bare en markdekker; om våren forvandler den hagen til et levende hav av farger, en fest for både øyet og de surrende pollinatorene. 'Cascade Blue' er oppkalt etter den franske kunstneren Claude Aubriet, og den bærer navnet sitt med verdighet. Som et levende maleri brer den seg utover med blomstrende penselstrøk i hagen. Plant den i grupper for å skape en dramatisk effekt, så forvandler den selv de mest beskjedne områdene til et levende kunstverk der hver av blomstene bidrar til en symfoni av farger og liv.

Les mer
En perle i hagen

'Mountain Lady' reiser seg staselig og ruver som små fjelltopper i blomsterbedet og på plenen. De små, runde blomstene danner tette klaser i toppen av stilkene. Klasene er himmelblå nederst og går over i snøhvitt mot toppen. Krukkeperleblommen stammer fra Midtøsten og sørøst i Europa, der den vokser vilt langs fjellsider og i enger. Helt siden 1500-tallet har den blitt dyrket som hageplante, og ofte regnes den som et symbol på fornyelse og håp. 'Mountain Lady' er fin å plante i grupper for å skape en slående fargeklatt, eller den kan samplantes med andre vårblomstrende løker. Uansett om den skal pynte opp i et solrikt bed eller plantes i pottene på terrassen, kommer den til å by på en langvarig og henførende blomstring – en ekte perle som det er verdt å vente på.

Les mer
En fryd for øyet

Gjester i hagen uttrykker ofte stor glede når de finner en busk som ser ut til å være overstilt av små papirlykter. Det er når blomsterbegrene til japanlykten får den glødende oransje høstfargen at planten vekker denne intense interessen. Om vinteren tørker frøkapselen og går inn i en ny glansperiode når lykten dekkes av gnistrende rimfrost i den bleke morgensolen. Hvis du er tålmodig, venter enda en fryd for øyet når fjorårets lykter blir så skjøre at det bare er bladnervene som holder dem sammen. Nervene danner et gjennomsiktig nett, og på innsiden lyser det røde bæret. Plantet i en vakker krukke blir japanlykten en fantastisk fin dekorasjon i en lang periode og i flere spennende former.

Les mer
Arr av gull

Den store julebaksten med selvdyrket safran kan du nok ikke forvente, men det kan hende du kan gi noen boller litt smak av krokusen som blomstrer hos deg i høst. Det at arrene til blomsten er kilden til dette verdifulle krydderet er bare ett av de spennende særtrekkene til safrankrokusen. Et annet særtrekk er hvordan den overrasker ved å slå ut i blomst om høsten. Plutselig titter den frem med bedårende purpurfargede krokuser i september og oktober. Det er som om våren kommer på besøk når sommeren tar farvel. For dyrkere som graver ned løker av safrankrokus sent om sommeren, venter det enda en gledelig overraskelse med en blomstring som inntreffer allerede samme høst. Hvorfor vente med noe så vakkert som blomster med delikate arr av gull?   

Les mer

Artikler

Dyrk grønnsaker på friland

Drømmer du om å kunne gå ut i hagen og høste en treretters middag? Å spise grønnsaker som er dyrket med kjærlighet, helt økologisk og uten gifter? Da bør du kanskje lage deg din egen kjøkkenhage.

Les mer
Dyrk agurk innendørs

Dyrking av mat innendørs gjennom store deler av året er en spennende trend. Her forteller vi mer om hvordan du kan dyrke friskt grønne agurkgardiner og høste saftige frukter fra vinduskarmen.

Les mer
Dyrk dine egne tomater

Man får mye igjen av å dyrke tomater –bare noen få planter gir store mengder frukter. Finn favorittene dine og så frøene for å oppleve sommer, sol og søte smaker. Vi hjelper deg i gang med å dyrke dine egne tomater.

Les mer
Hva er vintertomater?

Sør i Italia er vintertomaten, «piennolo», nærmest en kunstform. De hardføre tomatene med tykt skall og ekstra mye sødme vinterlagres hengende i klaser, og fruktene blir bare bedre for hver uke som går. Ved valg av riktige sorter og god oppbevaring kan du kose deg med vintertomater også i Norge.

Les mer
2024-12-03
Stort utvalg og gode frø! Bra når rabatten ikke er oppgitt som "opp til 50%" men som på svartfrødag, henholdsvis 30 og 50%. Klart og tydelig! I fjor kjøpte jeg to av Impectas nye egne plantelys. 60 cm 40W og 120 cm 80W. For et lys!!! Beste jeg har kjøpt så langt!!! Kjøpte to til nå.
- Maria S
2024-12-03
Rask og trygg levering, nå ser vi frem til neste vekstsesong med gode frø og gode råd.
- Anders L
2024-12-03
Jeg gleder meg til kuldebehandlingen og vårens mirakel med nye planter.
- Pirjo T
2024-12-02
Min gamle belysning gikk i stykker og kjøpte denne som erstatning. Gir godt lys og du kan velge ulike lysstyrker. Ulike lysfunksjoner med innebygget timer avhengig av om du overvintrer eller dyrker. Jeg personlig bruker min egen eksterne timer.
- Christian N
2024-12-02
Rask levering, god kvalitet på frø. Veldig fornøyd🌹 Kjøpte adventskalenderen og er nå nysgjerrig på hva den kan inneholde. Spennende
- Hillewi L
2024-12-02
Alltid rask service, god informasjon på frøposer og annet. Fin kvalitet på alle produkter. Har brukt Impectas tjenester i sikkert 20 år nå og har aldri blitt skuffet.
- Mona K
2024-12-02
Jeg er veldig glad for at du fortsatt publiserer en katalog, og ikke bare blir en av mengden av spøkelsesfrøselskaper
- Karin E
2024-12-02
Rask og effektiv
- Anette L
2024-12-02
Rask levering. Mye å velge mellom.
- Åse R
2024-12-02
Veldig fin adventskalender
- Lena O
2024-12-02
En veldig god side for å finne dine favoritter, til en overkommelig pris. Gode frø med høy spiring.
- Danny B
2024-12-02
veldig fornøyd kunde
- Erik P
2024-12-02
Rask levering
- Eva-lena P
2024-12-02
Bestilling og levering var uten problemer.
- Susanna K
2024-12-02
Rask levering og fin kvalitet.
- Anette E
2024-12-02
God service og gode produkter. Enkelt å komme i kontakt med serviceavdelingen.
- Nils-Erik J
2024-12-02
Raskt levert
- Kerstin Ö
2024-11-29
Mottok bestillingen i dag osv.
- Mustafa A
2024-11-29
kom litt sent, men ikke dårlig
- Bo K
2024-11-29
Gikk raskt. Krysser fingrene for at løken er fin fordi jeg er sent ute😊
- Malin L