Søte, smakfulle og sunne erter
Fem grunner til å dyrke erter
- Erter er søte og velsmakende.
- Erter er enkle å dyrke.
- Erter gir store avlinger.
- Erter er enkle å lagre.
- Erter gir tilbake nitrogen til jorda.
Erter tilhører, akkurat som bønnene, den fantastiske familien Fabaceae. Denne familien har evnen til å binde nitrogen fra luften ved hjelp av jordiske bakterier og dermed få tilgang til et av de viktigste næringsstoffene som planter trenger. Derfor kalles de nitrogenfikserende planter. Man ser at det virker på røttene til erteplantene, når bakteriene er aktive dannes det små hvitrosa knoller på rottrådene.
Når innhøstingen er over, blir røttene liggende i jorden og lar nitrogen liggende igjen til neste avling. Ved dyrking av erteplanter beriker man jorden og derfor inngår erteplanter nesten alltid i grønngjødselblandinger.
I familien Fabaceae er det ikke bare erter og bønner, her finner du også kløver, alfalfa, lusern, robinia, lupiner gullregn og mange flere. De har alle vakre sommerfugllignende blomster med fem kronblader og frø og har kalles for belgfrukter.
Ulike grupper av erter
Arten ert, Pisum sativum, er delt inn i grupper etter hvordan ertene brukes.
Søte sukkererterSukkererter tilhører gruppen sukkererter. Sukkererter høstes ungt og nytes ferskt eller kokt. Sukkererten er vanligvis flatt med tynne vegger. Det finnes lave, middels og høye varianter.
Sprø brytsukkererterI brytsukkererter-gruppen finner vi pausesukkerertene, som også er kjent som sugar snap og salaterter. Brytsukkererter er en foredling av sukkererter med tykkere runde vegger fylt med glatte frø. Hele sukkererten, med de ofte umodne frøene brukes. Det finnes lave, middels og høye varianter av sukkererter.
Spriterter for ertens skyldSpriterter samles i spriterter-gruppen. Å sprite erter betyr at veggene åpnes og de store grønne, glatte frøene brukes, altså de vi tenker på som grønne erter. Spriterter har tynne vegger og finnes både som lavbuskete og høye varianter. Varianter med blå vegger kalles ofte blå erter.
Barnas gode margertI margert-gruppen finnes de virkelig søte margertene som også dyrkes for ertenes skyld. Frøene er rynkete eller bulkete. Margerter krever mer varme enn spriterter og fungerer best i nedre halvdel av Sverige. Margerter har en søtere og jevnere smak enn spriterter og appellerer vanligvis best til barn.
Dyrk erterErter er utrolig enkle å dyrke. Selv om du har en litt vanskelig jord og forholde deg til, selv om virkelig tung og våt leire ikke er å foretrekke. Lett opp jorda med kompost og gjødsel så vil ertene vokse så det sprekker. Legg gjerne gress eller annet grønt rundt plantene når de dukker opp. Ikke glem å vanne, de liker ikke å tørke ut.
Erter elsker varme, og sår du i for kald jord kan frøene råtne. Vent med såing til jordtemperaturen overstiger 10 °C. Det er mulig å forkultivere og plante frøplanter når varmen har kommet. Erterøtter er litt vriene, de bør sås i dype pluggbrett, eller dype potter for å forstyrre røttene minst mulig ved utplanting.
De buskete variantene av både sukkererter og margerter trives svært godt i store krukker og skuffer ute i hagen, på balkongen eller i vinterhagen. Sukkererter egner seg utmerket å starte med tidlig når lysten til hjemmedyrking er størst.
Støtt ertene dine
Ertene har et tynt blad som hjelper til med å holde planten oppreist. De snurrer seg fast i alt de har tilgang til, så selv de buskete variantene bør støttes med lave pinner og snorer, mens de høye variantene trenger mer stabil støtte.
Lykke til med ertefrøene dine.