Kan jeg dyrke melon?

Frukt som ofte får tittelen «solmoden» kan få oss nordboere til å miste motet. Kan jeg virkelig dyrke ting som trenger mye sol for å smake best – som melon for eksempel? Ja, det kan du, og det er veldig gøy. Du må bare tenke på å velge gode sorter for klimaet vårt og dyrke på rett sted.

Slik dyrker du melon

  1. Forkultiver frøene innendørs om våren.
  2. Plant de ut når lufta er varmet opp og det ikke er fare for frost.
  3. Plant i næringsrik jord i drivhus eller på et lunt sted utendørs.
  4. Plant utendørs, i dyrkekasser eller store potter.
  5. Høst melon når den lukter søtt og stilken sprekker i bunnen.

Blant melonene vi dyrker er det to grupper: sukkermeloner og vannmeloner. De tilhører alle agurkslekten, Cucurbitaceae, men tilhører to forskjellige slekter. Sukkermeloner, Cucumis melo, er inkludert i agurkslekten, Cucumis, mens vannmeloner, Citrullus lanatus, inngår i vannmelon-slekten, Citrullus. Blant meloner er det mange underarter, arter og varianter.

Meloner har blitt dyrket i tusenvis av år og er sannsynligvis hjemmehørende i de varmere delene av Asia, hvorfra de siden har spredt seg over hele verden. Funn av vannmelonfrø er gjort i Tutankhamons grav i Egypt og i Romerrikets kunst er meloner avbildet.


Søte sukkermeloner

Et kjennetegn ved sukkermeloner, Cucumis melo, er at frøene samles i et hulrom i midten av frukten. En annen er aromaen og smaken til den modne frukten som er søt og honningaktig. Sukkermelonene vi dyrker eller kjøper i fruktdisken er delt inn i tre hovedgrupper.

Cantaloupemeloner har vakre stripete mønstre, ofte grønne i bunnen. Fruktene er ganske små og runde og fruktkjøttet er lyst oransje eller lysegrønt.

Nettmeloner har, som navnet avslører, også nettmønstret, ofte noe grovt skal. Formen på frukten er kuleformet til oval og fruktkjøttet er guloransje. Nettmelonene inkluderer også galiameloner.

Honningmelon har et skinnende, glatt skall med fine langsgående hakk. Fruktkjøttet er lyst i nyanser av grønt eller gult og fruktens form er rund eller lett oval.

I tillegg til cantaloupe-, nett- og honningmeloner finnes det mange andre spennende arter og varianter. Mangomelon «Queen Anne’s Pocket Melon» er en deilig duftende kulturarvsvariant fra 1700-tallet. Fruktene er små, bare 50 gram, og gulstripete med en gylden-oransje farge. Agurkmelon «Carosello» er en eldre agurksort som ligner noe mellom agurk og melon. Den tilhører melonslekten. Fruktene er ovale, ca. 15 cm lange, først grønne, men blir gule når de er helt modne. Smaken er frisk og god og ligner mest på melon.


Saftige vannmeloner

Vannmelonene, Citrullus lanatus, har frøene spredt over hele kjøttet. I våre dager finnes det også mange frøfrie varianter. Skallet er grønt med mørkere grønne striper. Vannmelon har et saftig, veldig forfriskende fruktkjøtt som er klassisk rødt, men det finnes også gule varianter. Når vi dyrker vannmelon i vårt klima, kan vi ikke forvente å få like store frukter som de vi finner på reise sørover, men smaken kan være like søt og saftig.


Så og dyrk melon slik

For å ha tid til å vokse, produsere blomster og danne søte, saftige frukter i klimaet vårt, forkultiveres melonfrø innendørs om våren. Det nytter ikke å starte så tidlig på året. Frøene spirer raskt og frøplantene trekker seg unna i en svimlende hastighet. Siden det skal være skikkelig varmt ute før melonene plantes i ut, har du ingen glede av at dyrkingen innendørs vokser for tidlig.

Så melonfrøene i små potter med fuktet såjord og sett de varmt, rundt 25 grader, når frøene skal spire. Bruk gjerne en varmematte eller legg frøet på et gulv med gulvvarme. Dekk frøet med et ventilert plastlokk eller plastpose med hull i. Hold frøet fuktig. Når en frøplante dukker opp, settes pottene lyst og kjølig.

Når frøplantene har utviklet sine første karakterblader omplantes de i større potter med god plantejord. Før planting, må du venne plantene til uteoppholdet ved å stille ut pottene en stund hver dag. Vent med plantingen til det er stabil varme ute og ingen fare for frostnetter. Plant melonene i solrike drivhus eller på et lunt sted i potter, dyrkekasser eller friland. Dekk frøet med fiberduk i begynnelsen for å beholde varmen og beskytte de unge plantene mot kald vind.

Melon sluker næring. Grunngjødsle jorden der plantene skal vokse med kompost og gjødsel. I løpet av sesongen er det lurt å dekke melonene ved å strø et lag med gress, halm og annet organisk materiale på bakken.


Lag ditt eget gjødselvann til melonene

Brenneslevann: Legg noen håndfuller brennesle i en bøtte med vann. Dekk bøtta med en eller annen form for et lokk. La blandingen stå i et par dager. Rør rundt nå og da. Sil brenneslene og fortynn deretter brenneslen med vann til fargen på vannet blir tefarget. Deretter kan du vanne plantene med blandingen.

Hønsegjødsel: Bland noen håndfuller hønsegjødsel i en bøtte med vann. Etter noen dager, sil væsken og fortynn med vann til den har fargen som te. Vann deretter plantene med blandingen.


Beskjær og tynn melonen

Det er morsomt å se melonene vokse – kraften til plantene er fantastisk. Når det har begynt å danne seg blomster, er det greit å beskjære vinstokkene for å redusere bladveksten slik at energien fra røttene i hovedsak går til å produsere søte og saftige meloner.

Gjør slik:

  1. Klipp av de første sideskuddene som har kommet ned på planten.
  2. Beskjær de andre sideskuddene ved å toppe dem etter tre blader. Hvis det er en blomst, vær forsiktig så du ikke skader den.
  3. Se gjennom vinstokkene fra tid til annen og beskjær nye sideskudd.

Når melonene har begynt å vokse, er det på tide å tynne de slik at det kun er to meloner igjen per plante. Det kan føles tøft, men i klimaet vårt må vi akseptere en liten, men knakende god høst. Det er så gøy å dyrke meloner så det løses som regel ved at du gjerne sår mange planter.


Hjelp til med pollineringen

Meloner trenger hjelp med pollinering. Dypp en børste i midten av en hannblomst og dypp den samme børsten i midten av en hunnblomst. Hunnblomstene kjennes igjen på at de har en liten knoll, som er begynnelsen på frukten, bak blomsten.


Når er en melon moden?

På sensommeren modnes melonene sakte og det er lett å bli utålmodig. Er det små gartnere i familien, kan de ha problemer med å holde fingrene unna. Du vet at melonen er moden når den lukter søtt og godt og når stilken sprekker og lett løsner i fruktbunnen. Da er det bare å nyte.

Når alle melonene er høstet kan du la toppene ligge på bakken og råtne til neste sesong.


Solmodne hjemmedyrkede meloner

Så for å svare på spørsmålet vi stilte i tittelen – Ja, det er fullt mulig å dyrke meloner på våre breddegrader. Du får ikke like stor avling som i varmere land og du må huske å dyrke på et lunt sted hvor solstrålene når så mange timer som mulig. Til gjengjeld får du planter med uforlignelig kraft og når det er på tide å høste kan du kanskje nyte litt ekstra av de søte fruktene fordi det føles luksuriøst eksotisk.

Impecta Fröhandel

Jordnära
Hos Impecta Fröhandel deler vi gjerne vår kunnskap. Her samler vi jordnære artikler om dyrking og såing. Velkommen til Jordnært – tanker og tips for våre hagevenner.

Ukens frøvariant

En symfoni av farger og liv

Hageblåputen 'Cascade Blue' lever opp til navnet sitt med en forunderlig skjønnhet. De tette tuene med intenst blåfiolette blomster danner en kaskade av farger i steinbed og langs murer i år etter år. Denne lavtvoksende juvelen er mer enn bare en markdekker; om våren forvandler den hagen til et levende hav av farger, en fest for både øyet og de surrende pollinatorene. 'Cascade Blue' er oppkalt etter den franske kunstneren Claude Aubriet, og den bærer navnet sitt med verdighet. Som et levende maleri brer den seg utover med blomstrende penselstrøk i hagen. Plant den i grupper for å skape en dramatisk effekt, så forvandler den selv de mest beskjedne områdene til et levende kunstverk der hver av blomstene bidrar til en symfoni av farger og liv.

Les mer
En perle i hagen

'Mountain Lady' reiser seg staselig og ruver som små fjelltopper i blomsterbedet og på plenen. De små, runde blomstene danner tette klaser i toppen av stilkene. Klasene er himmelblå nederst og går over i snøhvitt mot toppen. Krukkeperleblommen stammer fra Midtøsten og sørøst i Europa, der den vokser vilt langs fjellsider og i enger. Helt siden 1500-tallet har den blitt dyrket som hageplante, og ofte regnes den som et symbol på fornyelse og håp. 'Mountain Lady' er fin å plante i grupper for å skape en slående fargeklatt, eller den kan samplantes med andre vårblomstrende løker. Uansett om den skal pynte opp i et solrikt bed eller plantes i pottene på terrassen, kommer den til å by på en langvarig og henførende blomstring – en ekte perle som det er verdt å vente på.

Les mer
En fryd for øyet

Gjester i hagen uttrykker ofte stor glede når de finner en busk som ser ut til å være overstilt av små papirlykter. Det er når blomsterbegrene til japanlykten får den glødende oransje høstfargen at planten vekker denne intense interessen. Om vinteren tørker frøkapselen og går inn i en ny glansperiode når lykten dekkes av gnistrende rimfrost i den bleke morgensolen. Hvis du er tålmodig, venter enda en fryd for øyet når fjorårets lykter blir så skjøre at det bare er bladnervene som holder dem sammen. Nervene danner et gjennomsiktig nett, og på innsiden lyser det røde bæret. Plantet i en vakker krukke blir japanlykten en fantastisk fin dekorasjon i en lang periode og i flere spennende former.

Les mer
Arr av gull

Den store julebaksten med selvdyrket safran kan du nok ikke forvente, men det kan hende du kan gi noen boller litt smak av krokusen som blomstrer hos deg i høst. Det at arrene til blomsten er kilden til dette verdifulle krydderet er bare ett av de spennende særtrekkene til safrankrokusen. Et annet særtrekk er hvordan den overrasker ved å slå ut i blomst om høsten. Plutselig titter den frem med bedårende purpurfargede krokuser i september og oktober. Det er som om våren kommer på besøk når sommeren tar farvel. For dyrkere som graver ned løker av safrankrokus sent om sommeren, venter det enda en gledelig overraskelse med en blomstring som inntreffer allerede samme høst. Hvorfor vente med noe så vakkert som blomster med delikate arr av gull?   

Les mer
4.6/5 (16079)
2024-11-22
God service og rask levering
- Petra T
2024-11-22
Rask levering
- Carina L
2024-11-22
Fine frø med god spiring. Stort og variert utvalg og godt med flere økologiske varianter. Fornøyd!
- Marie G
2024-11-21
Godt utvalg og punktlige leveranser.
- Virpi L
2024-11-21
........:-)
- Evse
2024-11-21
Fine dyrkingsideer
- Birgitta R
2024-11-21
Har ikke hatt en sniktitt, for det er ikke d. 1. desember ennå og du må ikke jukse i skuffene. Venter spent. Hilsen Lisbeth
- Lisbeth H
2024-11-21
Produkter av høy kvalitet, rask levering!
- Anna-Lena S
2024-11-21
Helt grei bestilling
- Jørgen S
2024-11-21
Sen postgang
- kari j
2024-11-21
Jeg vil foreslå at det bør være svensk som et alternativ på finsk side.
- Eva-lisa P
2024-11-21
Få det jeg bestiller og mye å velge mellom.
- Gudrun L
2024-11-21
Godt utvalg og rimelige priser resten av sesongen.
- Anne K
2024-11-21
Jeg er fornøyd med varene og leveringen var rask
- Maria A
2024-11-21
Super fornøyd. Takk
- Tove Ö
2024-11-21
Har ingenting å skrive. Jeg mottok boksen min som forventet.
- Bodil K
2024-11-20
Alltid rask og korrekt levering. Stort utvalg av blomster og grønnsaker. Har kjøpt hundrevis av frøposer fra Impecta. Bare en gang var det for lite frø i en pose, men jeg fikk umiddelbart en ny pose.
- Gustav J
2024-11-20
God spiring, raske leveranser
- Anne S
2024-11-19
Veldig gode frø som gjør det bra.
- Jörgen L
2024-11-19
Handlet i mange år og har aldri blitt skuffet. Og adventskalenderen er bare wow.
- Inger K
Are you in the right place?
Continue to impecta.no