Alle kan dyrke løk

Løk er en fantastisk avling som har blitt dyrket i lange tider. Løk er en grønnsak som er holdbar, enkel å dyrke, nyttig, vakker og har en god innpakning. Når du først har begynt å dyrke løk, er det vanskelig å stoppe – noe som bare er bra med tanke på alle fordelene løk har.

Dyrke løk

Siden løkslekten, Allium, er stor og variert med opptil 700 arter, er det ingen tydelig beskrivelse av hvordan løk dyrkes. Felles for medlemmene i løkfamilien er at de er enkle å dyrke og lette å ta vare på, noe som gjør dyrkinga både morsom og givende.

En av de mest kjente artene i løkslekta er matløken, Allium cepa. Her finner vi variantene gul løk, rødløk, sjalottløk, sølvløk og syltet løk. Det er på grunn av denne løkens gode smak at vi hovedsakelig dyrker disse sortene.

Slik dyrker du matløk

Matløkene har lang utviklingstid og blir derfor forkultivert innendørs fra mars til april. Så de i fuktig jord i dyrkingskasser, minidrivhus, plantebrett eller rootmaster. Så to til fire frø i hver potte eller kasse. Dekk frøet med et ventilert lokk eller en plastpose med hull i. Sett frøet varmt, 20–25 grader, og hold frøet jevnt fuktig.

Når plantene har dukket opp, skal såingen være lett og kjølig, ca. 15 grader. Bruk ekstra belysning ved tidlig såing. Et tips er å kutte av en bit av toppen når løken har vokst noen desimeter. Det kan brukes som et friskt og godt krydder.

Så løkplantene utendørs i solrik posisjon når jorden er varmet opp og faren for nattefrost er over. Jorden tilberedes gjennom grunngjødsling med kompost eller gjødsel. For en passende avstand mellom plantene og radene, er det lurt å lese hva det står på såposen til hver enkelt sort.

Matløkene er ikke så krevende når det gjelder næring, så en god grunngjødsling om våren bør vanligvis holde gjennom hele sesongen. Skulle veksten føles treg, kan du vanne litt fra tid til annen.

Hvorfor bør løken sås et nytt sted?

Når du dyrker løk, blir du ofte rådet å velge et nytt sted for løkdyrking hver sommer. Dette er fordi løk kan bli påvirket av noen sykdommer og soppinfeksjoner som best motvirkes ved å flytte avlingen slik at angrepene ikke slår rot.

Høste og lagre løk

Når toppen av løken visner, er det et tegn på at løken har gått i hvile. Da er det på tide å starte innhøstingen. Hvis du høster tidligere, må du spise løken helt fersk, fordi holdbarheten er mye dårligere ved tidlig innhøsting. Høst løken på en tørr og solrik dag og la den ligge og tørke i noen dager. Fjern jord og inntørkede topper før du oppbevarer løken tørr ved romtemperatur. Løk skal ikke oppbevares i kjøleskapet.

Dyrk purre, salatløk og pipeløk

I løkslekten finnes det i tillegg til de sortene hvor det er løken under jorda vi spiser også mange arter og sorter som vi dyrker for å spise delene over bakken. Purre, Allium ampeloprasum, salatløk og pipeløk, Allium fistulosum, er ypperlige avlinger å dyrke med frø. Purre har ingen løk i det hele tatt, mens visse sorter av salatløk og pipeløk har en liten løk ved bunnen. Pipeløk er en flerårig løk med hule stilker, akkurat som gressløk, men mye større. Det finnes også en ettårig sort av gressløk, den kalles «Evergreen».

Slik dyrker du purreløk og salatløk

Purre og salatløk kan sås direkte ute i hagen når jorda er varmet opp, men det er en stor fordel å forkultivere. Så innendørs i mars-april. Så gjerne i brett, små potter eller i rootmaster. For å så i brett er 2 til 5 cm mellom frøene nok, og i potter kan det sås et par frø i hver. Så frøene i fuktig jord. Dekk frøet med et ventilert lokk eller plastpose med hull i. Sett frøet varmt, 20–25 grader og hold frøet jevnt fuktig.

Når plantene har dukket opp, skal såingen være lett og kjølig, ved ca. 15 grader. Bruk ekstra belysning hvis du ønsker tidlig såing.

Så løkplantene utendørs i et solrikt område når jorden har varmet opp og faren for nattefrost er over. Jorden tilberedes med grunngjødsling med kompost eller gjødsel. For å få en passende avstand mellom planter og rader, er det best å lese på såposen for hver enkelt sort.

Ved såing direkte utendørs når jorda er varmet opp, tilberedes jorden på samme måte og vannes før såing. Følg instruksjonene for hver enkelt sort når det gjelder så- og radavstand. Hold frøet jevnt fuktig.

Purre og salatløk er næringsrik. Gjødsle regelmessig gjennom sesongen med flytende næringsstoffer når du vanner eller med kompost som hønsegjødsel eller stallgjødsel.

Slik dyrker du pipeløk

Den årlige pipeløken «Evergreen» kan forkultiveres eller sås direkte i hagen og dyrkes akkurat som purre og salatløk. «Evergreen» vokser veldig raskt, så den kan sås i et tre omganger i løpet av en sesong.

Flerårig gressløk blir forkultivert innendørs fra januar til mai i små potter. Dekk frøet med et tynt lag grus eller perlitt. Hvis frøene ikke spirer i løpet av en måned, bør du sette de i kjøleskapet i omtrent en måned. Plasser deretter pottene i et skyggelagt område utendørs. Flerårig gressløk kan også sås for å tas opp om høsten og plasseres utendørs i potter i skyggen. Plasser gjerne pottene i et beskyttende lag av sand eller grus. Der står de hele vinteren og våren, før det sås i det fri når varmen kommer.

For å få tykke, hvite nakker på purre og salatløk, blir plantene kuttet når de begynner å vokse.

Høste og lagre purre, salatløk og pipeløk

Løksorter som har sterke topper over bakken, og som ikke har en løk i jorden som kan bli skadet når fuktigheten og kulden kommer om høsten, lagres best i kjøkkenhagen. Ettårig pipeløk og salatløk kan høstes fra juli, purre fra august/september og så høster du gradvis til bakken fryser. Flerårig gressløk høstes på høysommeren.


Dyrke gressløk

Vanlig gressløk, Allium schoenoprasum, og kinesisk gressløk, Allium tuberosum, er flerårige urter som kan dyrkes i kjøkkenhagen, i krydderhagen, i staudebedet eller i potter på terrassen og balkongen. De trives på solfylte steder og har ingen større krav til jorden annet enn at den skal være befruktet og godt drenert.

Slik dyrker du gressløk

Forkultiver gressløk innendørs i mars-april eller så direkte ute i hagen etter at jorda har blitt varmet opp, og frem til august. Så i potter eller brett tett i tuer med en avstand på ca. 20-30 cm. Ved forkultivering plantes det når frostfaren er over. Gressløk kan også sås på høsten, for deretter å gi en tidlig innhøsting året etter. Kinesisk gressløk kan gjerne dekkes til den første vinteren. Gressløk og kinesisk gressløk høstes kontinuerlig i løpet av sesongen og vokser gradvis tilbake.


Dyrk ramsløk og hvitløk

Ramsløk er en vårprimør med velsmakende blader som kan høstes fra de første bladene dukker opp i mars til planten trekker seg tilbake i juni. Ramsløk er flerårig og blir sådd på samme måte som flerårig pipeløk.


Dyrk dekorativ løk i blomsterbed og potter

De artene i løkslekten som dyrkes for sin skjønnhet, settes i jorda i løpet av høsten for blomstring neste sesong. De kan også dyrkes fra frø ved innendørs forkultivering om våren. Frøblomstrende allium blomstrer året etter såing.


Løkslekta er fantastisk

Løkslekten, Allium, tilbyr en makeløs variasjon i arter og sorter. Enten vi dyrker dem i kjøkkenhagen, blomsterbedet eller potter. Enten om det er for å spise eller bare se, er løken en viktig del av hagen. Prøv det og nyt rike innhøstinger, vakker blomstring og fantastiske smaker.

Impecta Fröhandel

Jordnära
Hos Impecta Fröhandel deler vi gjerne vår kunnskap. Her samler vi jordnære artikler om dyrking og såing. Velkommen til Jordnært – tanker og tips for våre hagevenner.

Ukens frøvariant

En symfoni av farger og liv

Hageblåputen 'Cascade Blue' lever opp til navnet sitt med en forunderlig skjønnhet. De tette tuene med intenst blåfiolette blomster danner en kaskade av farger i steinbed og langs murer i år etter år. Denne lavtvoksende juvelen er mer enn bare en markdekker; om våren forvandler den hagen til et levende hav av farger, en fest for både øyet og de surrende pollinatorene. 'Cascade Blue' er oppkalt etter den franske kunstneren Claude Aubriet, og den bærer navnet sitt med verdighet. Som et levende maleri brer den seg utover med blomstrende penselstrøk i hagen. Plant den i grupper for å skape en dramatisk effekt, så forvandler den selv de mest beskjedne områdene til et levende kunstverk der hver av blomstene bidrar til en symfoni av farger og liv.

Les mer
En perle i hagen

'Mountain Lady' reiser seg staselig og ruver som små fjelltopper i blomsterbedet og på plenen. De små, runde blomstene danner tette klaser i toppen av stilkene. Klasene er himmelblå nederst og går over i snøhvitt mot toppen. Krukkeperleblommen stammer fra Midtøsten og sørøst i Europa, der den vokser vilt langs fjellsider og i enger. Helt siden 1500-tallet har den blitt dyrket som hageplante, og ofte regnes den som et symbol på fornyelse og håp. 'Mountain Lady' er fin å plante i grupper for å skape en slående fargeklatt, eller den kan samplantes med andre vårblomstrende løker. Uansett om den skal pynte opp i et solrikt bed eller plantes i pottene på terrassen, kommer den til å by på en langvarig og henførende blomstring – en ekte perle som det er verdt å vente på.

Les mer
En fryd for øyet

Gjester i hagen uttrykker ofte stor glede når de finner en busk som ser ut til å være overstilt av små papirlykter. Det er når blomsterbegrene til japanlykten får den glødende oransje høstfargen at planten vekker denne intense interessen. Om vinteren tørker frøkapselen og går inn i en ny glansperiode når lykten dekkes av gnistrende rimfrost i den bleke morgensolen. Hvis du er tålmodig, venter enda en fryd for øyet når fjorårets lykter blir så skjøre at det bare er bladnervene som holder dem sammen. Nervene danner et gjennomsiktig nett, og på innsiden lyser det røde bæret. Plantet i en vakker krukke blir japanlykten en fantastisk fin dekorasjon i en lang periode og i flere spennende former.

Les mer
Arr av gull

Den store julebaksten med selvdyrket safran kan du nok ikke forvente, men det kan hende du kan gi noen boller litt smak av krokusen som blomstrer hos deg i høst. Det at arrene til blomsten er kilden til dette verdifulle krydderet er bare ett av de spennende særtrekkene til safrankrokusen. Et annet særtrekk er hvordan den overrasker ved å slå ut i blomst om høsten. Plutselig titter den frem med bedårende purpurfargede krokuser i september og oktober. Det er som om våren kommer på besøk når sommeren tar farvel. For dyrkere som graver ned løker av safrankrokus sent om sommeren, venter det enda en gledelig overraskelse med en blomstring som inntreffer allerede samme høst. Hvorfor vente med noe så vakkert som blomster med delikate arr av gull?   

Les mer
4.6/5 (16079)
2024-11-22
God service og rask levering
- Petra T
2024-11-22
Rask levering
- Carina L
2024-11-22
Fine frø med god spiring. Stort og variert utvalg og godt med flere økologiske varianter. Fornøyd!
- Marie G
2024-11-21
Godt utvalg og punktlige leveranser.
- Virpi L
2024-11-21
........:-)
- Evse
2024-11-21
Fine dyrkingsideer
- Birgitta R
2024-11-21
Har ikke hatt en sniktitt, for det er ikke d. 1. desember ennå og du må ikke jukse i skuffene. Venter spent. Hilsen Lisbeth
- Lisbeth H
2024-11-21
Produkter av høy kvalitet, rask levering!
- Anna-Lena S
2024-11-21
Helt grei bestilling
- Jørgen S
2024-11-21
Sen postgang
- kari j
2024-11-21
Jeg vil foreslå at det bør være svensk som et alternativ på finsk side.
- Eva-lisa P
2024-11-21
Få det jeg bestiller og mye å velge mellom.
- Gudrun L
2024-11-21
Godt utvalg og rimelige priser resten av sesongen.
- Anne K
2024-11-21
Jeg er fornøyd med varene og leveringen var rask
- Maria A
2024-11-21
Super fornøyd. Takk
- Tove Ö
2024-11-21
Har ingenting å skrive. Jeg mottok boksen min som forventet.
- Bodil K
2024-11-20
Alltid rask og korrekt levering. Stort utvalg av blomster og grønnsaker. Har kjøpt hundrevis av frøposer fra Impecta. Bare en gang var det for lite frø i en pose, men jeg fikk umiddelbart en ny pose.
- Gustav J
2024-11-20
God spiring, raske leveranser
- Anne S
2024-11-19
Veldig gode frø som gjør det bra.
- Jörgen L
2024-11-19
Handlet i mange år og har aldri blitt skuffet. Og adventskalenderen er bare wow.
- Inger K
Are you in the right place?
Continue to impecta.no