Odla gurka - 10 frågor och svar

Dyrke agurker – 10 spørsmål og svar

Å dyrke agurker fra frø er både morsomt og gir en fantastisk smaksopplevelse. I løpet av sesongen får vi spørsmål om agurkdyrking, fra frøsåing til dyrking i drivhus og på friland. Vi har samlet de 10 vanligste spørsmålene og svarene her.

Pollinering av agurk

De vanligste spørsmålene om agurkdyrking handler om pollinering. Det er ikke så rart, for poenget med dyrkingen er jo en rik avling med smakfulle agurker. Vi avklarer begrepene blant våre 10 spørsmål og svar om agurkdyrking.


De 10 oftest stilte spørsmålene om dyrking av agurker

1. Bør jeg forkultivere agurkfrøene innendørs?

De fleste agurksorter dyrkes innendørs i løpet av februar til april. Drueagurker og noen sorter slangeagurk kan også sås direkte. Les nøye hva som gjelder, på pakningen for hver frøsort.

2. Trenger jeg ekstra belysning til agurkfrøene mine?
Hvis du forkultiverer i februar eller begynnelsen av mars, må du understøtte såingen med ekstra lys. Slå av plantebelysningen om natten. Dyrker du i et lyst vindu, kan du redusere antall timer med ekstrabelysning etter hvert som det naturlige lyset blir sterkere, fra mars og utover avhengig av hvor du bor. Plantelyset fungerer da som et komplement til det naturlige lyset.

3. Når kan jeg plante ut agurkplantene mine?
Vent med å plante til risikoen for nattefrost er helt over og jorden har begynt å få ordentlig varme i seg. Ikke ha det for travelt. Husk å tilpasse tidspunktet når du starter med forkultivering til der du bor. Så ikke for tidlig hvis du dyrker i et klima med langvarig nattefrost, så slipper du å stelle store agurkplanter innendørs i mange uker.

4. Hva menes med en partenokarpisk agurk?
Det finnes selvbefruktende og ikke-selvbefruktende agurksorter. De selvbefruktende sortene kalles også partenokarpiske agurker. Sorter som er partenokarpiske har kun hunnblomster og trenger ikke innblanding av hannblomster. De befrukter seg selv.

5. Må jeg håndbestøve agurkblomstene mine?
Hvis du dyrker partenokarpiske, dvs. selvbefruktende agurker, trenger du ikke å hjelpe til med pollineringen. Dyrker du ikke-selvbefruktende agurker, er det vanligst at de pollinerende insektene tar seg av befruktningen. Men du kan også hjelpe til, særlig hvis agurkene dyrkes i et drivhus eller en vinterhage. Polliner ved å først dyppe en pensel i hannblomsten, og deretter inn i hunnblomsten. Du kjenner igjen hunnen på den det lille fruktemnet bak på blomsten.

6. Kan jeg dyrke selvbefruktende og ikke-selvbefruktende agurker i samme sesong?
Du kan dyrke selvbefruktende (partenokarpiske) og ikke-selvbefruktende agurker i samme sesong, men det er viktig å holde avstand mellom dem. En selvbefruktende sort som dyrkes nær en ikke-selvbefruktende sort, risikerer å bli bestøvet av en hannblomst fra den ikke-selvbefruktende sorten, og da kan agurkene få dårlig smak. Det skjer ikke så ofte, men risikoen er der. Du unngår risikoen ved å kun dyrke den ene eller den andre, eller å dyrke selvbefruktende og ikke-selvbefruktende varianter på forskjellige steder.

Hvis du kan, er det greit å dyrke de partenokarpiske variantene i drivhus og la de ikke-selvbefruktende vokse utendørs hvor pollinatorer får lett tilgang til dem.

8. Agurkene i drivhuset mitt har fått små hvitgrå prikker på bladene, og det er tynne nett rundt bladstilkene og mellom bladene. Hva er dette, og hva bør jeg gjøre?
Agurken er sannsynligvis rammet av edderkoppmidd, Det er svært små edderkoppdyr som suger plantesaft fra bladene. Prøv å sprøyte plantene med en blanding av 2 ss såpe og en liter vann. Når sesongen er over, er det viktig å ikke kaste plantedelene i komposten. Rengjør og tørk godt rundt avlingene. Sørg for god luftstrøm rundt agurkplantene. Ikke dyrk i samme jord neste år. Neste sesong kan du forhindre angrep ved å bruke biologisk bekjempelse med rovmidd som spiser edderkoppmidden. Rovmidd kan kjøpes i velassorterte hagebutikker.

9. Agurkplantene mine i kjøkkenhagen har kjempebra i noen uker, men nå ser de plutselig visne ut. Jeg finner ingen dyr som spiser på bladene. Hva kan jeg gjøre for at agurkene skal få tilbake veksten?
En vanlig årsak til at agurkplanter plutselig visner, er at de har vært utsatt for sterke temperatursvingninger eller at jorden er for kald. Hvis det ikke har regnet på en stund og det plutselig kommer mye regn på kald jord, kan det føre til at planten blir stresset og visner. Prøv å løsne jorden rundt plantene og sørg for regelmessig og jevn vanning. Tilsett flytende næring når du vanner. Et generelt råd er å ikke plante agurkplantene for tidlig.

10. Jeg dyrker mye agurk i et drivhus – hvordan holder jeg meldugg unna?
Jo bedre agurkplantene dine har det, jo lettere klarer de å bekjempe meldugg selv. Vann regelmessig − på varme sommerdager kan potter med agurk i drivhus trenge vann både morgen og kveld. Pass også på at plantene ikke står på rekke og rad. Meldugg er ofte mest aktiv når det er tørt og varmt, samtidig som agurkplantene dine kan bli stresset av for mye sol og varme. På virkelig varme og solrike somre kan det derfor hende at agurkene må beskyttes mot direkte sollys og sprøytes med vann for å holde dem kjølige og holde luften rundt plantene fuktig. Hvis du har hatt problemer med meldugg på agurk før, kan du velge å dyrke resistente varianter.

Håper du har fått svar på noen av spørsmålene dine om agurkdyrking. Å dyrke agurk er både morsomt, enkelt og svært givende. Og hjemmedyrkede agurker smaker fantastisk godt.

Impecta Fröhandel

Jordnära
Hos Impecta Fröhandel deler vi gjerne vår kunnskap. Her samler vi jordnære artikler om dyrking og såing. Velkommen til Jordnært – tanker og tips for våre hagevenner.

Ukens frøvariant

En symfoni av farger og liv

Hageblåputen 'Cascade Blue' lever opp til navnet sitt med en forunderlig skjønnhet. De tette tuene med intenst blåfiolette blomster danner en kaskade av farger i steinbed og langs murer i år etter år. Denne lavtvoksende juvelen er mer enn bare en markdekker; om våren forvandler den hagen til et levende hav av farger, en fest for både øyet og de surrende pollinatorene. 'Cascade Blue' er oppkalt etter den franske kunstneren Claude Aubriet, og den bærer navnet sitt med verdighet. Som et levende maleri brer den seg utover med blomstrende penselstrøk i hagen. Plant den i grupper for å skape en dramatisk effekt, så forvandler den selv de mest beskjedne områdene til et levende kunstverk der hver av blomstene bidrar til en symfoni av farger og liv.

Les mer
En perle i hagen

'Mountain Lady' reiser seg staselig og ruver som små fjelltopper i blomsterbedet og på plenen. De små, runde blomstene danner tette klaser i toppen av stilkene. Klasene er himmelblå nederst og går over i snøhvitt mot toppen. Krukkeperleblommen stammer fra Midtøsten og sørøst i Europa, der den vokser vilt langs fjellsider og i enger. Helt siden 1500-tallet har den blitt dyrket som hageplante, og ofte regnes den som et symbol på fornyelse og håp. 'Mountain Lady' er fin å plante i grupper for å skape en slående fargeklatt, eller den kan samplantes med andre vårblomstrende løker. Uansett om den skal pynte opp i et solrikt bed eller plantes i pottene på terrassen, kommer den til å by på en langvarig og henførende blomstring – en ekte perle som det er verdt å vente på.

Les mer
En fryd for øyet

Gjester i hagen uttrykker ofte stor glede når de finner en busk som ser ut til å være overstilt av små papirlykter. Det er når blomsterbegrene til japanlykten får den glødende oransje høstfargen at planten vekker denne intense interessen. Om vinteren tørker frøkapselen og går inn i en ny glansperiode når lykten dekkes av gnistrende rimfrost i den bleke morgensolen. Hvis du er tålmodig, venter enda en fryd for øyet når fjorårets lykter blir så skjøre at det bare er bladnervene som holder dem sammen. Nervene danner et gjennomsiktig nett, og på innsiden lyser det røde bæret. Plantet i en vakker krukke blir japanlykten en fantastisk fin dekorasjon i en lang periode og i flere spennende former.

Les mer
Arr av gull

Den store julebaksten med selvdyrket safran kan du nok ikke forvente, men det kan hende du kan gi noen boller litt smak av krokusen som blomstrer hos deg i høst. Det at arrene til blomsten er kilden til dette verdifulle krydderet er bare ett av de spennende særtrekkene til safrankrokusen. Et annet særtrekk er hvordan den overrasker ved å slå ut i blomst om høsten. Plutselig titter den frem med bedårende purpurfargede krokuser i september og oktober. Det er som om våren kommer på besøk når sommeren tar farvel. For dyrkere som graver ned løker av safrankrokus sent om sommeren, venter det enda en gledelig overraskelse med en blomstring som inntreffer allerede samme høst. Hvorfor vente med noe så vakkert som blomster med delikate arr av gull?   

Les mer
4.6/5 (16051)
2024-11-21
Jeg vil foreslå at det bør være svensk som et alternativ på finsk side.
- Eva-lisa P
2024-11-21
Få det jeg bestiller og mye å velge mellom.
- Gudrun L
2024-11-21
Godt utvalg og rimelige priser resten av sesongen.
- Anne K
2024-11-21
Jeg er fornøyd med varene og leveringen var rask
- Maria A
2024-11-21
Super fornøyd. Takk
- Tove Ö
2024-11-21
Har ingenting å skrive. Jeg mottok boksen min som forventet.
- Bodil K
2024-11-20
Alltid rask og korrekt levering. Stort utvalg av blomster og grønnsaker. Har kjøpt hundrevis av frøposer fra Impecta. Bare en gang var det for lite frø i en pose, men jeg fikk umiddelbart en ny pose.
- Gustav J
2024-11-20
God spiring, raske leveranser
- Anne S
2024-11-19
Veldig gode frø som gjør det bra.
- Jörgen L
2024-11-19
Handlet i mange år og har aldri blitt skuffet. Og adventskalenderen er bare wow.
- Inger K
2024-11-19
Rask service og godt utvalg
- Kira A
2024-11-19
God service Håper pærene er fine
- Anders A
2024-11-19
Rask levering.
- Charlotte N
2024-11-19
Jeg er veldig fornøyd med frøene. Rask oppfølging
- Gisela D
2024-11-19
Et imponerende stort utvalg og god service (men noen ganger litt høyt prisnivå...)
- Lars-Olof S
2024-11-19
Rask levering, og stort utvalg av frø 👍
- Sybille A
2024-11-18
Spennende utvalg
- Ester R
2024-11-18
Fine løker og frø med rask levering
- Jenny B
2024-11-18
Enkelt å bestille. Rask levering.
- Birgitta L
2024-11-18
Rask og god levering
- Sara M
Are you in the right place?
Continue to impecta.no