Frø for årets første såing  – 3 for 2 på utvalgte frø

Tid for direkte såing

På slutten av våren er det på tide med direkte såing. Hvis du ikke har hatt tid eller kanskje ikke har plass til å forkultivere, trenger du ikke å fortvile. Det er mange planter som kan og bør sås direkte, altså plantes direkte på vekststedet utendørs når jorda er blitt varm.

Når skal du så direkte?

Når det er på tide å gjøre det, avhenger litt av hvor i landet du bor og hvor raskt våren bestemmer seg for å varme jorden. Vanligvis er perioden for direkte såing et sted mellom april og juni. Det sies generelt at jorden skal være minst 5 grader. Dette gjelder de fleste arter, men det er noen som vil ha det litt varmere, f.eks. bønner liker å ha 10-15 grader varme. For å være på den sikre siden kan du sjekke temperaturen med et bakketermometer.

Det er også noen sorter som kan sås direkte på høsten for å få tidligere høsting og blomstring i årene som kommer, men høstsåingen skjer først i september-november.


Finn ut hvilken type jord du har

Hvis du dyrker planter som ønsker sur jord (lav pH-verdi) eller foretrekker kalkholdig jord (høy pH-verdi), kan en pH måler være bra å ha. Kyndige dyrkere kan ofte si mye om jordens tilstand bare ved å se på hva som vokser naturlig på stedet. Kornvalmue, sikori og tistler trives for eksempel på kalkholdig jord. Det sies at engsoleie liker surere jordsmonn. Jo mer du vet om jorda du dyrker i, jo tryggere kan du være når du velger sorter som vil trives akkurat der. Da blir både blomstringen og høstingen rikere. Å jobbe mot naturen er sjelden en vellykket oppskrift. Da bør du heller velge å dyrke i kasser og esker, hvor du kan kontrollere miljøet mer fritt.


Gi jorden litt omtanke

Jordsmonnet er nøkkelen til suksessen med dyrking. Et par uker før såing er det lurt å ta godt vare på jorda. Fjern alt ugress og tilføy kugjødsel som gir både næring og forbedring av jorda. Hvis jorden er tung og gjørmete, kan du blande inn litt kompost for å få en bedre struktur mens den fremmer mikro-liv, det vil si at den er full av bakterier, sopp og insekter som hjelper plantene. Du kan også supplere kugjødsel med benmel. Benmel er langvarig og bidrar til å øke plantens motstand mot sykdommer og skadedyr samtidig som det fremmer røttene for god vekst. Når plantene er omtrent tre uker gamle, begynner næringsstoffene å tørke ut igjen, og deretter kan du gi kosttilskudd som for eksempel hagegjødsel.


Et godt forarbeid legger grunnlaget

Det er godt å jevne frøet med en rive og vanne litt lett, så det føles fuktig uten å bli for vått. Det står på frøposen om planten vil ha sol, delvis skygge eller skygge. Noen planter er også veldig følsomme for om jorda er tørr. Andre råtner vekk hvis det er for vått og da kan det være bra å ha en fuktighetsmåler for jord for å hjelpe dem.

På frøposen kan du også lese hvor høye plantene blir, hvis de sprer seg, om de vokser utover og lignende. Jo mer du planlegger dyrkingen, desto større er sjansene for å lykkes.

Nå kan det høres ut som at dyrking er vitenskap – og det kan være det – men det er mange takknemlige sorter som er nesten umulige å mislykkes med. Vi har selvfølgelig hørt om dyrkere som har mislyktes, selv med de enkleste, men det er kanskje nettopp det som er sjarmen ved å være en dyrker. Det er litt som livet generelt – vi må gjøre det for å kunne høste og det blir ikke alltid akkurat som vi hadde tenkt. En god dyrker har vanligvis blitt god ved å lære av sine feil. Det handler om å lære hvordan hva som kreves på ditt eget voksested. Og det kan ta litt tid før det blir perfekt.


På tide å så

Tiden har kommet, jorden er i toppform, stedet er valgt og solen skinner sannsynligvis mer etterlengtet enn noen gang. Det er den dagen du vil være ute i hagen eller på balkongen og fikse det. Nå skal det dyrkes. Hvis du velger den mest solrike dagen for såing, er det viktig at du er ekstra forsiktig med å vanne skikkelig gjennom jorden før du sår, ellers er det fare for dehydrering. For å være helt sikker er det best å så en skyggefull dag, så vil frøene få en rolig start.

Det er tre tiltak du må huske på når du planter frøene dine. Først av alt sådybden, det vil si hvor dypt i jorden du skal legge frøene. Når du vet sådybden, må du lese på posen hvilken planteavstand som anbefales. Hvis du sår i rekker, er det lettere å fjerne ugress senere. Passende avstand mellom radene er også vanligvis angitt på frøposen. Noen frøvarianter krever bløtlegging, så husk å sjekke dette i god tid før du starter med direkte såing.


Se opp for de små røttene

Noen sorter er ikke så følsomme og du kan luke de bort hvis de har kommet for tett. Hver plante trenger sitt boareal for å vokse seg sterk og vakker. De små røttene kan være svært følsomme for forstyrrelser. Gulrot er en sort som mange mennesker mislykkes i fordi de sår for tett og deretter luker når de små skuddene har kommet opp og dermed forstyrrer veksten selv for den gjenværende roten. Tipset er igjen å lese nøye på frøposen før du begynner.

Så helst i runder, da øker du sjansene for suksess. Hvis jorda er for våt, tørr eller kald ved første direkte såing, kan den andre få en bedre start. På samme tid kan du høste i partier og få en lengre høste-periode.

Hvis du trenger mange frø, kan det være vanskelig og masete å få dem en etter en i jorda. Bruk derfor en såkasse. Den har en trinnløs innstilling for forskjellige frøstørrelser.


Merk dyrkingen

Merk din dyrking. Dels for minne, delvis fordi det er hyggelig for familie og venner å se hva du dyrker. Hvis du vil ha et klassisk utseende i hagen, kan du velge en merkepinne i tremateriale. Vi liker det fordi det varer mer enn en sesong hvis du pusser det av med litt sandpapir når du tar det inn om høsten. Bruk en lys- og værbestandig penn når du skriver på etikettene.


Beskytt frøene

Du kan beskytte frøet ditt med et fiberduk hvis nettene blir kalde eller hvis det er en plante som er følsom for skadedyr. Hvis du har snegler i nabolaget, kan det være en ide å prøve å beskytte dyrkingen på en giftfri måte med for eksempel en sneglefelle. Hvis du dyrker i en potte eller dyrkekasse, kan du sette snegletape av kobber rundt kanten. En rulle er 4 meter og strekker seg omtrent rundt en tradisjonell pallekarm.

Lykke til med direkte såing, og ikke glem å vanne!

Impecta Fröhandel

Jordnært
Hos Impecta Fröhandel deler vi gjerne vår kunnskap. Her samler vi jordnære artikler om dyrking og såing. Velkommen til Jordnært – tanker og tips for våre hagevenner.

Ukens frøvariant

En symfoni av farger og liv

Hageblåputen 'Cascade Blue' lever opp til navnet sitt med en forunderlig skjønnhet. De tette tuene med intenst blåfiolette blomster danner en kaskade av farger i steinbed og langs murer i år etter år. Denne lavtvoksende juvelen er mer enn bare en markdekker; om våren forvandler den hagen til et levende hav av farger, en fest for både øyet og de surrende pollinatorene. 'Cascade Blue' er oppkalt etter den franske kunstneren Claude Aubriet, og den bærer navnet sitt med verdighet. Som et levende maleri brer den seg utover med blomstrende penselstrøk i hagen. Plant den i grupper for å skape en dramatisk effekt, så forvandler den selv de mest beskjedne områdene til et levende kunstverk der hver av blomstene bidrar til en symfoni av farger og liv.

Les mer
En perle i hagen

'Mountain Lady' reiser seg staselig og ruver som små fjelltopper i blomsterbedet og på plenen. De små, runde blomstene danner tette klaser i toppen av stilkene. Klasene er himmelblå nederst og går over i snøhvitt mot toppen. Krukkeperleblommen stammer fra Midtøsten og sørøst i Europa, der den vokser vilt langs fjellsider og i enger. Helt siden 1500-tallet har den blitt dyrket som hageplante, og ofte regnes den som et symbol på fornyelse og håp. 'Mountain Lady' er fin å plante i grupper for å skape en slående fargeklatt, eller den kan samplantes med andre vårblomstrende løker. Uansett om den skal pynte opp i et solrikt bed eller plantes i pottene på terrassen, kommer den til å by på en langvarig og henførende blomstring – en ekte perle som det er verdt å vente på.

Les mer
En fryd for øyet

Gjester i hagen uttrykker ofte stor glede når de finner en busk som ser ut til å være overstilt av små papirlykter. Det er når blomsterbegrene til japanlykten får den glødende oransje høstfargen at planten vekker denne intense interessen. Om vinteren tørker frøkapselen og går inn i en ny glansperiode når lykten dekkes av gnistrende rimfrost i den bleke morgensolen. Hvis du er tålmodig, venter enda en fryd for øyet når fjorårets lykter blir så skjøre at det bare er bladnervene som holder dem sammen. Nervene danner et gjennomsiktig nett, og på innsiden lyser det røde bæret. Plantet i en vakker krukke blir japanlykten en fantastisk fin dekorasjon i en lang periode og i flere spennende former.

Les mer
Arr av gull

Den store julebaksten med selvdyrket safran kan du nok ikke forvente, men det kan hende du kan gi noen boller litt smak av krokusen som blomstrer hos deg i høst. Det at arrene til blomsten er kilden til dette verdifulle krydderet er bare ett av de spennende særtrekkene til safrankrokusen. Et annet særtrekk er hvordan den overrasker ved å slå ut i blomst om høsten. Plutselig titter den frem med bedårende purpurfargede krokuser i september og oktober. Det er som om våren kommer på besøk når sommeren tar farvel. For dyrkere som graver ned løker av safrankrokus sent om sommeren, venter det enda en gledelig overraskelse med en blomstring som inntreffer allerede samme høst. Hvorfor vente med noe så vakkert som blomster med delikate arr av gull?   

Les mer

Artikler

Så stauder udendørs

Stauder kan fås i et fantastisk udvalg af farver og former. Ved at så dine stauder får du masser af planter for færre penge. Såningen er enkel og passer næsten sig selv.

Les mer
Frø for det nordiske klimaet

Impecta Fröhandel drives av dyrkere, for dyrkere. Vi driver med egen prøvedyrking for å kunne tilby frø av høyeste kvalitet tilpasset det nordiske klimaet. 

Les mer
Velg riktig belysning

Er det vanskelig å velge vekstbelysning til forkultivering av frø? Terminologien kan fort bli kronglete, og det kan være vanskelig vite hva som er viktig ved valg av belysning. Vi forklarer hvordan det fungerer.

Les mer
Frø − mengde og pris

Av og til får vi spørsmål fra meddyrkere om hvorfor noen av sortene har så få frø i posen, og hvorfor prisen på de ulike sortene varierer så voldsomt. Her kan du lære mer om faktorene som påvirker mengde og pris på frøene.

Les mer
2025-01-15
Rask levering. Det som gjenstår er å få frøene ned i jorden.
- Tommy K
2025-01-15
Rask levering
- Stefan F
2025-01-15
Alltid veldig fornøyd når jeg bestiller! Gode frø, godt utvalg og godt pakket.
- Elin T
2025-01-15
Superfornøyd..rask levering også
- Siv S
2025-01-15
Du er best på alt
- Madeleine L
2025-01-15
Fin og oversiktlig nettbutikk, gode priser og rask levering <3
- Ida U
2025-01-15
Rask levering og godt pakket i en polstret konvolutt. Nå gleder jeg meg til tiden for å så!
- Elin A
2025-01-15
Alltid fornøyd når jeg bestiller herfra. Kjapp levering også. 😊👍
- Wenie R
2025-01-15
Bredt utvalg, rask levering, god kundeservice og produkter av høy kvalitet 🌸🌼🌺🤗
- Zita J
2025-01-15
Stort utvalg av frø - rimelige priser
- Susanne B
2025-01-15
Godt utvalg, raske og trygge leveranser.
- Kristina Ö
2025-01-15
En frøpose best før dato 09/2026, den andre Lille perle best før dato 09/2025. Altfor kort for Little perle
- Katarina B
2025-01-15
Rask levering og god kvalitet
- Margareta L
2025-01-15
Men jeg synes du sender for mange e-poster.
- Marie Ö
2025-01-15
BH-service
- Ulrika S
2025-01-15
Billig, raskt og enkelt. De er Impecta de.
- Roger W
2025-01-14
Raske leveranser
- Per S
2025-01-14
Alltid rask levering og stort utvalg
- Sari B
2025-01-14
Raske leveranser. Fint/bra med frøposer som viser med foto hvilke frø posen inneholder og et bilde som viser 'ekte' farger. Stort utvalg
- Christina L
2025-01-14
Gudstjeneste
- Jette N