Torka dina egna fröer och kryddor

Samle dine egne frø og tørket krydder

En tørr og solrik dag er best for innsamling av frø. Velg de mest frodige, sunne og fineste plantene. Frøkapslene, eller fruktene som de kalles i botaniske termer, skal være godt modne og skal nesten ha begynt å frigjøre frø. Plukk dem med deg i en eske, kurv eller lignende. Du kan velge blomsterbuketter med frøkapsler, knytte dem med et gummibånd, tre en papirpose over og henge dem opp ned på et tørt sted. Rist litt nå og da, slik at frøene faller ned i posen. Frø fra koriander, spisskum og fennikel er enkle å samle på denne måten.

Lagre dine egne frø

Har du sett en fin praktstokkrose som du har skikkelig lyst på? Eller kanskje du er fristet til å plukke frø fra naboens spolebusk med vakre rosenrøde frukter og nydelige høstfarger? Du vil kanskje bytte frø med andre chili-entusiaster? Å samle ditt eget frø for å kunne så de videre er spennende og byr på mange overraskelser. Men husk å spørre først. Selvfølgelig kan du velge noen frøkapsler fra parken. Men i botanisk hage er det ikke tillatt, fordi de ofte deltar i forskjellige vitenskapelige planteprosjekter der deres egne frø er viktige.

Frø kan skjule mange små hemmeligheter. Frø fra en mørkerød praktstokkrose kan gi blomster i rosa, hvitt eller rødt. Blant selv-sådde oransje ringblomster dukker det opp en gul blomst og fra flikvalmuens frøkapsler ble alle avkom røde. Dette skyldes arven og genene. Et frø arves fra eldre generasjoner, og hver frøplante er sitt eget unike individ. Det kan være mest lik enten far, eller mor, bestemor eller bestefars søster, og det er det som gjør det så spennende å dyrke fra dine egne frø.

I planteverdenen er effekten av arvelighet på avkommet forskjellig mellom de forskjellige artene. Noen planter er selvbestøvende, og da blir avkommene veldig like foreldrene. Andre kryssbestøver med andre planter av samme art, og da blir variasjonen større. Hvis du vil være helt sikker på at alle planter skal være nøyaktig like, bør du så frø som er F1-hybrider. De er spesielt valgt og produsert med så liten genetisk variasjon som mulig gjennom kryss med utvalgte foreldre. Men frø fra F1 -hybrider gir like mye naturlig variasjon som vanlige formerte planter.


Samling i solskinnet

En tørr og solrik dag er best for innsamling av frø. Velg de mest frodige, sunne og fineste plantene. Frøkapslene, eller fruktene som de kalles i botaniske termer, skal være godt modne og skal nesten ha begynt å frigjøre frø. Plukk dem med deg i en eske, kurv eller lignende. Du kan velge blomsterbuketter med frøkapsler, knytte dem med et gummibånd, tre en papirpose over og henge dem opp ned på et tørt sted. Rist litt nå og da, slik at frøene faller ned i posen. Frø fra koriander, spisskum og fennikel er enkle å samle på denne måten.


På tide å rydde opp

Legg frøkapslene på et brett med kanter. Knus kapslene med et lett trykk med hånden frem og tilbake i en rullende bevegelse. Fjern alle infiserte frøkapsler, blader og annet rusk. Det er litt masete med planter som lobelia eller prydtobakk som har veldig små frø, men med litt tålmodighet fungerer det. La deretter frøene ligge og få luft på avisen eller i en tørketrommel i noen dager før du legger dem i papirposer for oppbevaring. Det skal ikke være plastposer, fordi det kan dannes kondens og fuktighet som tiltrekker et frø til å spire og deretter ødelegges. Ikke glem å skrive plantens navn, eller sort-navn hvis du har, i tillegg til dato og sted for planting, på posen. Posene skal deretter oppbevares tørt, på et mørkt og kjølig sted. Hvis de legges i en lufttett boks, kan de også fryses ned.


Sjekk spiringen

Hvor lenge et frø beholder spiringen avhenger av hvor godt matet og modent det var ved høsting, hvordan det lagres, men fremfor alt hva slags plante det er. Noen frø, som agurkfrø og kålplanter, varer 4-5 år, mens pastinakk og dill mister spiring etter bare 1 år.

En enkel måte å teste spiringen på er å legge 10 store, eller 50 frø hvis de er små, på et fuktig kjøkkenpapir eller en Wettex-klut og legge i en plastpose. Plasser den et varmt og mørkt sted eller et lyst sted avhengig av planten. Du kan lese deg opp om dine spesielle frø er mørke- eller lysspirende, eller om det er andre krav, kan du også finne god informasjon om hvor lang tid det tar for disse frøene å spire. Så er det bare å holde oversikt og ha kontroll på om spiringstiden har gått. Hvis spiringen er lav, kan det fortsatt være verdt å så. Når det gjelder stauder, må mange frø kald-behandles eller sås om høsten.


Frø fra planter med kjøttfulle frukter

Bær som agurk, chili og tomat bør være overmodene når de høstes. Skrell frøene, vask dem rene for fruktkjøtt og tørk dem på et tørkestativ eller på avispapir før du legger dem i poser. Du kan også lagre frø fra agurker, gresskar og squash, men bare hvis du ikke har dyrket prydgresskar i nærheten. Dekorative gresskar, som kryssbestøves med andre squash og gresskar, inneholder høye nivåer av cucurbitacin, som er et giftig bitterstoff og arves via frø. Fruktene blir på grensen til uspiselige bitre, og det beste rådet er å aldri spise bitre agurkplanter.


Krydrede blader til vinterens te og gryter

Velg en solrik og tørr dag for å høste krydder. Urter som salvie, løpstikke, mynte og timian bør høstes før blomstring, for da har bladene mest smak. Hvis du ikke har tid, kan du klippe ned en ganske stor del av planten, da vokser nye friske blader ut klare til høsting først etter noen uker. Unngå å skylle bladene som skal tørkes, det vil nemlig gjøre at noe av smaken forsvinner. Det holder å riste de for å få vekk rusk og støv.

Den enkleste måten er å kutte fine friske kvister i små buketter som holdes sammen med hagestreng. Bukettene må ikke være for store, da bruker de lenger tid på å tørke. Størrelsen på buketter bestemmes også av tykkelsen på bladene. Ha for eksempel salviens tykke blader i små buketter og mynten som er tynnere i litt større. Heng buketter opp ned i et tørt, ganske varmt og luftig rom som er mørkt. Selv om det ser fint ut med krydderbuketter som henger på kjøkkenet, ødelegger lyset mye smak og de aromatiske stoffene som finnes i urter. Noen kan derimot fortsatt henges foran som et pryd for midlertidig duft og farge.

Sjekk bukettene og se etter om det har sneket seg mugg inn i bladene, hvis dette har skjedd må buketten kastes. Hvor lang tørketid er, avhenger av bladtykkelsen og varmen i tørkerommet. Når bladene er lette å smuldre, er de klare til å plukkes av kvistene. Oppbevar dem helst i mørke glasskrukker. Glass av plast og metall kan nemlig, hvis du er uheldig, avgi smak.

Hvis du ikke har noen plass å henge buketter, kan du tørke dem i ovnen. Fordel bladene på et ark med bakepapir. Tørk på 30-40° med åpen ovnsdør. Hvis du har en vifte i ovnen, kan noen timer være nok, uten vifte tar det lengre tid. Bladene er tørre nok når de er lette å smuldre.

Det finnes også spesielle tørketromler der du kan tørke mer på et lite område. Tørketrommel kan også brukes til å tørke sopp, bær og frukt. En kopp varm urtete fra din egen hage er virkelig en fantastisk følelse som vekker vakre sommerminner. Prøv det selv!

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

En symfoni av farger og liv

Hageblåputen 'Cascade Blue' lever opp til navnet sitt med en forunderlig skjønnhet. De tette tuene med intenst blåfiolette blomster danner en kaskade av farger i steinbed og langs murer i år etter år. Denne lavtvoksende juvelen er mer enn bare en markdekker; om våren forvandler den hagen til et levende hav av farger, en fest for både øyet og de surrende pollinatorene. 'Cascade Blue' er oppkalt etter den franske kunstneren Claude Aubriet, og den bærer navnet sitt med verdighet. Som et levende maleri brer den seg utover med blomstrende penselstrøk i hagen. Plant den i grupper for å skape en dramatisk effekt, så forvandler den selv de mest beskjedne områdene til et levende kunstverk der hver av blomstene bidrar til en symfoni av farger og liv.

Les mer
En perle i hagen

'Mountain Lady' reiser seg staselig og ruver som små fjelltopper i blomsterbedet og på plenen. De små, runde blomstene danner tette klaser i toppen av stilkene. Klasene er himmelblå nederst og går over i snøhvitt mot toppen. Krukkeperleblommen stammer fra Midtøsten og sørøst i Europa, der den vokser vilt langs fjellsider og i enger. Helt siden 1500-tallet har den blitt dyrket som hageplante, og ofte regnes den som et symbol på fornyelse og håp. 'Mountain Lady' er fin å plante i grupper for å skape en slående fargeklatt, eller den kan samplantes med andre vårblomstrende løker. Uansett om den skal pynte opp i et solrikt bed eller plantes i pottene på terrassen, kommer den til å by på en langvarig og henførende blomstring – en ekte perle som det er verdt å vente på.

Les mer
En fryd for øyet

Gjester i hagen uttrykker ofte stor glede når de finner en busk som ser ut til å være overstilt av små papirlykter. Det er når blomsterbegrene til japanlykten får den glødende oransje høstfargen at planten vekker denne intense interessen. Om vinteren tørker frøkapselen og går inn i en ny glansperiode når lykten dekkes av gnistrende rimfrost i den bleke morgensolen. Hvis du er tålmodig, venter enda en fryd for øyet når fjorårets lykter blir så skjøre at det bare er bladnervene som holder dem sammen. Nervene danner et gjennomsiktig nett, og på innsiden lyser det røde bæret. Plantet i en vakker krukke blir japanlykten en fantastisk fin dekorasjon i en lang periode og i flere spennende former.

Les mer
Arr av gull

Den store julebaksten med selvdyrket safran kan du nok ikke forvente, men det kan hende du kan gi noen boller litt smak av krokusen som blomstrer hos deg i høst. Det at arrene til blomsten er kilden til dette verdifulle krydderet er bare ett av de spennende særtrekkene til safrankrokusen. Et annet særtrekk er hvordan den overrasker ved å slå ut i blomst om høsten. Plutselig titter den frem med bedårende purpurfargede krokuser i september og oktober. Det er som om våren kommer på besøk når sommeren tar farvel. For dyrkere som graver ned løker av safrankrokus sent om sommeren, venter det enda en gledelig overraskelse med en blomstring som inntreffer allerede samme høst. Hvorfor vente med noe så vakkert som blomster med delikate arr av gull?   

Les mer
4.6/5 (15131)
2024-10-17
Hyggelig og effektiv
- Mathias N
2024-10-17
Jeg mottok tjenesten på e-post raskt. Pakken kom som lovet. Alt ok.
- Pia S
2024-10-17
Jeg fikk akkurat det jeg bestilte
- Eeva H
2024-10-17
Mkt bh /Bo o Monica
- Bo A
2024-10-17
Kanon og butikk kl. Stort utvalg. Det verste er transporten, men det er ikke Impectas feil. Min "forsvant" og kom 2 dager for sent. Fornøyd kunde som kommer tilbake til tross for transportene😱😱😱😱
- Anders U
2024-10-17
Godt utvalg, god service og ikke minst tollfri handel :)
- Anne S
2024-10-17
Rask levering og jeg er veldig fornøyd med frøenes spiring!👍🏼
- Karin F
2024-10-17
veldig god service og raske leveranser anbefales om du ønsker både god service og gode råd samt gode tilbud og også gode priser har kjøpt mye hos dem og er veldig fornøyd
- marita e
2024-10-17
Rask levering gode varer
- Roland W
2024-10-17
Raskt og effektivt
- Nina M
2024-10-17
Har ikke plantet 4 ennå, men er fornøyd med leveringen.
- Rut K
2024-10-17
Alt er veldig bra, det skal bare være på tysk
- Heike T
2024-10-17
Jeg synes impacta frøhandel er flott, siden bestillinger kommer innen 3 dager. Samtidig har impacta frøhandel et stort utvalg av frø, noe som er kjempebra. Jeg liker at det står tydelig på baksiden av frøpakken. I tillegg merkes det at frøene som impecta frøhandel selger er av meget god kvalitet og godt tilpasset vårt nordiske klima. Derfor tror jeg at impacta frøhandel er et flott frøselskap.
- Omar R
2024-10-17
Raskt og enkelt
- Tom K
2024-10-17
Rask og pålitelig levering. Jeg kan ikke vurdere selve produktene nå, neste vår og sommer vil vise hvordan de var.
- Rita M
2024-10-17
Rett til full tilfredshet Jeg er helt fornøyd med varen
- Søren N
2024-10-17
Enkelt å bestille og rask levering 🤩
- Anna K
2024-10-17
Leveransen kom raskt. Frømengden i de små posene var mindre enn jeg trodde.
- Marjo L
2024-10-16
Gode produkter til en fornuftig pris! Rask levering.
- Mikael H
2024-10-16
Alltid fornøyd med rikelig forsyning og leveranser! Ankomsten av katalogen er et høydepunkt!
- Eva L
Are you in the right place?
Continue to impecta.no