Samle dine egne frø og tørket krydder
Lagre dine egne frø
Har du sett en fin praktstokkrose som du har skikkelig lyst på? Eller kanskje du er fristet til å plukke frø fra naboens spolebusk med vakre rosenrøde frukter og nydelige høstfarger? Du vil kanskje bytte frø med andre chili-entusiaster? Å samle ditt eget frø for å kunne så de videre er spennende og byr på mange overraskelser. Men husk å spørre først. Selvfølgelig kan du velge noen frøkapsler fra parken. Men i botanisk hage er det ikke tillatt, fordi de ofte deltar i forskjellige vitenskapelige planteprosjekter der deres egne frø er viktige.
Frø kan skjule mange små hemmeligheter. Frø fra en mørkerød praktstokkrose kan gi blomster i rosa, hvitt eller rødt. Blant selv-sådde oransje ringblomster dukker det opp en gul blomst og fra flikvalmuens frøkapsler ble alle avkom røde. Dette skyldes arven og genene. Et frø arves fra eldre generasjoner, og hver frøplante er sitt eget unike individ. Det kan være mest lik enten far, eller mor, bestemor eller bestefars søster, og det er det som gjør det så spennende å dyrke fra dine egne frø.
I planteverdenen er effekten av arvelighet på avkommet forskjellig mellom de forskjellige artene. Noen planter er selvbestøvende, og da blir avkommene veldig like foreldrene. Andre kryssbestøver med andre planter av samme art, og da blir variasjonen større. Hvis du vil være helt sikker på at alle planter skal være nøyaktig like, bør du så frø som er F1-hybrider. De er spesielt valgt og produsert med så liten genetisk variasjon som mulig gjennom kryss med utvalgte foreldre. Men frø fra F1 -hybrider gir like mye naturlig variasjon som vanlige formerte planter.
Samling i solskinnet
En tørr og solrik dag er best for innsamling av frø. Velg de mest frodige, sunne og fineste plantene. Frøkapslene, eller fruktene som de kalles i botaniske termer, skal være godt modne og skal nesten ha begynt å frigjøre frø. Plukk dem med deg i en eske, kurv eller lignende. Du kan velge blomsterbuketter med frøkapsler, knytte dem med et gummibånd, tre en papirpose over og henge dem opp ned på et tørt sted. Rist litt nå og da, slik at frøene faller ned i posen. Frø fra koriander, spisskum og fennikel er enkle å samle på denne måten.
På tide å rydde opp
Legg frøkapslene på et brett med kanter. Knus kapslene med et lett trykk med hånden frem og tilbake i en rullende bevegelse. Fjern alle infiserte frøkapsler, blader og annet rusk. Det er litt masete med planter som lobelia eller prydtobakk som har veldig små frø, men med litt tålmodighet fungerer det. La deretter frøene ligge og få luft på avisen eller i en tørketrommel i noen dager før du legger dem i papirposer for oppbevaring. Det skal ikke være plastposer, fordi det kan dannes kondens og fuktighet som tiltrekker et frø til å spire og deretter ødelegges. Ikke glem å skrive plantens navn, eller sort-navn hvis du har, i tillegg til dato og sted for planting, på posen. Posene skal deretter oppbevares tørt, på et mørkt og kjølig sted. Hvis de legges i en lufttett boks, kan de også fryses ned.
Sjekk spiringen
Hvor lenge et frø beholder spiringen avhenger av hvor godt matet og modent det var ved høsting, hvordan det lagres, men fremfor alt hva slags plante det er. Noen frø, som agurkfrø og kålplanter, varer 4-5 år, mens pastinakk og dill mister spiring etter bare 1 år.
En enkel måte å teste spiringen på er å legge 10 store, eller 50 frø hvis de er små, på et fuktig kjøkkenpapir eller en Wettex-klut og legge i en plastpose. Plasser den et varmt og mørkt sted eller et lyst sted avhengig av planten. Du kan lese deg opp om dine spesielle frø er mørke- eller lysspirende, eller om det er andre krav, kan du også finne god informasjon om hvor lang tid det tar for disse frøene å spire. Så er det bare å holde oversikt og ha kontroll på om spiringstiden har gått. Hvis spiringen er lav, kan det fortsatt være verdt å så. Når det gjelder stauder, må mange frø kald-behandles eller sås om høsten.
Frø fra planter med kjøttfulle frukter
Bær som agurk, chili og tomat bør være overmodene når de høstes. Skrell frøene, vask dem rene for fruktkjøtt og tørk dem på et tørkestativ eller på avispapir før du legger dem i poser. Du kan også lagre frø fra agurker, gresskar og squash, men bare hvis du ikke har dyrket prydgresskar i nærheten. Dekorative gresskar, som kryssbestøves med andre squash og gresskar, inneholder høye nivåer av cucurbitacin, som er et giftig bitterstoff og arves via frø. Fruktene blir på grensen til uspiselige bitre, og det beste rådet er å aldri spise bitre agurkplanter.
Krydrede blader til vinterens te og gryter
Velg en solrik og tørr dag for å høste krydder. Urter som salvie, løpstikke, mynte og timian bør høstes før blomstring, for da har bladene mest smak. Hvis du ikke har tid, kan du klippe ned en ganske stor del av planten, da vokser nye friske blader ut klare til høsting først etter noen uker. Unngå å skylle bladene som skal tørkes, det vil nemlig gjøre at noe av smaken forsvinner. Det holder å riste de for å få vekk rusk og støv.
Den enkleste måten er å kutte fine friske kvister i små buketter som holdes sammen med hagestreng. Bukettene må ikke være for store, da bruker de lenger tid på å tørke. Størrelsen på buketter bestemmes også av tykkelsen på bladene. Ha for eksempel salviens tykke blader i små buketter og mynten som er tynnere i litt større. Heng buketter opp ned i et tørt, ganske varmt og luftig rom som er mørkt. Selv om det ser fint ut med krydderbuketter som henger på kjøkkenet, ødelegger lyset mye smak og de aromatiske stoffene som finnes i urter. Noen kan derimot fortsatt henges foran som et pryd for midlertidig duft og farge.
Sjekk bukettene og se etter om det har sneket seg mugg inn i bladene, hvis dette har skjedd må buketten kastes. Hvor lang tørketid er, avhenger av bladtykkelsen og varmen i tørkerommet. Når bladene er lette å smuldre, er de klare til å plukkes av kvistene. Oppbevar dem helst i mørke glasskrukker. Glass av plast og metall kan nemlig, hvis du er uheldig, avgi smak.
Hvis du ikke har noen plass å henge buketter, kan du tørke dem i ovnen. Fordel bladene på et ark med bakepapir. Tørk på 30-40° med åpen ovnsdør. Hvis du har en vifte i ovnen, kan noen timer være nok, uten vifte tar det lengre tid. Bladene er tørre nok når de er lette å smuldre.
Det finnes også spesielle tørketromler der du kan tørke mer på et lite område. Tørketrommel kan også brukes til å tørke sopp, bær og frukt. En kopp varm urtete fra din egen hage er virkelig en fantastisk følelse som vekker vakre sommerminner. Prøv det selv!