Slik dyrker du lavendel

Slik dyrker du lavendel

Lavendel er en velduftende skjønnhet med mange funksjoner i hagen, på terrassen eller balkongen. Lavendel er vakker i potte, blomsterbed, som lav hekk eller i en egen gruppe med mange planter som skaper et lite stykke Provence i norske hager. For honningbien og sommerfuglen er lavendelen en kjærkommen kilde til pollen og nektar.

Hvor kan lavendel dyrkes?

Lavendelen er vakker, og i utgangspunktet steller den seg selv. Lavendel kan plantes i blomsterbed, kjøkkenhage, potte og kasser, og dyrkes både i hage og på balkong. Plant lavendel i solrike forhold og veldrenert jord, så blomstrer den rikt og avgir en herlig duft.


Lavendelslekta, Lavandula, hører til i leppeblomstfamilien, Lamiaceae. Lavendelslekta omfatter mellom 30 og 40 arter som hovedsakelig har sin opprinnelse i området rundt Middelhavet. I Norge er lavendel først og fremst en dyrket plante, men vi finner den også vilt i de sørligste delene av landet. Slekstnavnet Lavandula stammer fra det latinske ordet lavare, som betyr «vaske», og lavandum, som betyr «til å vaske», og stammer fra den flittige bruken av lavendel til bading, vasking og rengjøring allerede i antikken.



Lavendel som kirkekvast

På 1800-tallet samlet de svenske innbyggerne seg i kirken hver søndag. Det var trangt, og på kirkebenkene satt det mange slitne og hardt arbeidende mennesker. For å ikke risikere å sovne under prekenen, men også for å skape et litt mer velduftende miljø blant de svette og skitne kirkegjengerne, plukket kvinnene med seg små buketter, såkalte kirkekvaster, til å holde under nesen. Kirkekvasten besto av lavendel og andre velduftende urter som abrodd, isop, sitronmelisse, malurt, timian og rosmarin.


Herdighet hos lavendel

Lavendel er en såkalt halvbusk. Etter et par sesonger blir den nedre delen av lavendelen vedartet, som en busk, mens den nye tilveksten er urteartet, som en flerårig plante.

Alle artene av lavendel er flerårige på varmere breddegrader. Hos oss er den rene arten, Lavandula angustifolia, og alle de tilhørende sortene, flerårige. De er herdige opp til de sørlige delene av Møre og Romsdal. Andre arter, for eksempel spirlavendel, Lavandula latifolia, og sommerfugllavendel, Lavandula stoechas, kan overvintre sør i landet i blomsterbed og under beskyttede forhold eller i potter som settes frostfritt. Andre arter som ull-lavendel, Lavandula lanata, og sommerlavendel, Lavandula multifida, dyrkes først og fremst som ettårige planter hos oss.


3127 Lavandula stoechas

Lavendel i hagen, på terrassen og balkongen

Lavendel elsker sol. I solrike forhold dufter den aller mest og får den flotteste blomstringen. Jorden bør være veldrenert. Lavendel har ikke godt av å stå for vått, særlig ikke om vinteren. Konstant fuktighet rundt røttene kan ta livet av planten. Lavendel som plantes et sted der den trives, er svært hardfør og langlivet og kan utfylle mange ulike funksjoner i hagen, på tomten, terrassen og balkongen.


Lavendel i potte

Det er vakkert å plante kun én lavendel i en liten potte, eller flere eksemplarer i en stor potte eller kurv. Lavendel er også fin til samplanting i potter og kasser med sommerblomster eller andre flerårige planter. I potte er den ettårige sommerlavendelen «Spanish Eyes», med lyst fiolettblå blomster, et fint alternativ. I store potter eller kasser blir flere planter av sommerfugllavendelen «Bandera Purple» et slående arrangement. Sommerfugllavendelen har en unik blomst – i toppen av blomsterstanden sitter det store, fiolette støtteblader som har som oppgave å tiltrekke pollinerende insekter til blomsten.





Lavendel i blomsterbedet

I flerårige blomsterbed kan lavendel samplantes med andre solkjære planter som for eksempel solhatt, lammeøre og hageskrinneblom. Lavendel og roser er en svært vakker kombinasjon. Noe det er viktig å tenke på hvis man skal samplante roser og lavendel, er å velge roser som trives i full sol og i noe tørr jord. Den rene arten av lavendel, Lavandula angustifolia, er vakker, svært aromatisk og hardfør i blomsterbedet. Blomstene har den klassiske blåfiolette lavendelfargen.





Lavendel som kant- eller hekkplante


Lavendel har en tett og kompakt vest som fungerer utmerket som lav hekk, som et dekorativt skille i kjøkkenhagen eller som en kant langs grusveier eller busker. Som hekk- og kantplante er det lavendel, Lavandula angustifolia, og de tilhørende sortene som egner seg best fordi de er mest hardføre.


Lavendel i urtehagen



Lavendel et selvskrevent innslag i urtehagen sammen med solkjære krydderplanter som timian, oregano, karriplante og rosmarin. På sensommeren kan blomster og blader høstes og tørkes for å spre god duft også gjennom vinteren. I urtehagen kan man dyrke ulike lavendelsorter, men det er fint å huske at ikke alle kommer til å overleve gjennom vinteren. Noen typer nytes i én sommer og må plantes på nytt til neste sesong.


Lavendel med enda mer lavendel


Alla som har opplevd et helt felt med bølgende blåfiolett lavendel, vet hvor slående det er. Det er ikke ofte vi har tilgang til et helt felt vi kan fylle med bare én pante, det holder lenge å plante en stor gruppe lavendel i et solrikt hjørne av hagen eller i et rundt bed ved terrassen.


Lavendel i matlaging og baking

Lavendel er en fin ingrediens på kjøkkenet. Hvis du gnir fingrene over en lavendelblomst og lukter, finner du ut hvordan det kommer til å smake. Lavendel må alltid brukes med måte i matlaging og baking, slik at smaken ikke tar helt overhånd. Lavendel kan brukes både frisk og tørket som krydder i brød, kavringer og kaker, men også i matlaging som krydder i potetgrateng, til kjøtt og i salat. Tørket lavendel kan også brukes som smakstilsetning i salt, sukker og honning.


Stell av lavendel

Lavendelen tar stort sett hånd om seg selv, så lengde den plantes på et solrikt sted i veldrenert jord. Det viktigste for å oppnå friske og vakre busker er regelmessig beskjæring. Hvis lavendelen får vokse fritt i år etter år, blir busken mer og mer forvedet og dermed glissen og sped med dårlig blomstring.


Beskjær lavendelen på våren

Den viktigste beskjæringen skal gjøres på våren – gjerne hvert år, men annethvert år går også fint. Bruk en skarp beskjæringssaks og klipp busken ned slik at ca. en tredjedel av busken står igjen. Den kommer til å se veldig trist og brun ut i en kort periode, men med varmen kommer belønningen i form av friske, spreke skudd som gir frodige planter og en rik blomstring.





Se an lavendelen på høsten

Når lavendelen er ferdig med blomstringen, står blomsterstandene igjen og tørker. Mange synes de er vakre og lar lavendelen stå ubeskåret frem til beskjæringen på våren. Man kan også stelle og forme lavendelen på høsten. Bruk en hekksaks og klipp av alle stilkene akkurat der bladverket begynner. Med noen få klipp kan busken rundes av i toppen og stå igjen som en grågrønn, dekorativt formet busk gjennom hele vinteren frem til den mer omfattende beskjæringen på våren.

3126 Lavandula latifolia

Dyrke lavendel fra frø

Lavendel er fin å dyrke fra frø. Forkultiver den innendørs om våren. Med ekstra belysning kan du så lavendel allerede i januar. Så den i fuktig såjord, dekk frøene med et tynt lag jord og dekk såjorden med et ventilert lokk i hardplast eller en plastpose med hull. Hvis frøene ikke har spiret innen en måned, setter du såjorden i kjøleskapet i ca. en måned. Deretter settes den utendørs i skyggen.

Lavendel kan også sås utendørs i september til november i potter eller på friland avsatt for dyrking. Pottene kan stå ute hele vinteren, og når våren kommer har plantene rukket å vokse seg til. Les gjerne mer i Slik forkultiverer du flerårige planter.

Flere arter og sorter av lavendel selvsår seg lett. Hvis du dyrker lavendel i hagen, kan det hende det dukker opp små, søte frøplanter her og der. Hvis du vil ta vare på dem, men synes de vokser på feil sted, kan du grave dem opp på våren eller høsten og flytte dem til et mer egnet sted i blomsterbedet, eller plante dem over i potter.


Former lavendel med stiklinger

Lavendel er enkel å formere med stiklinger. Et utmerket tidspunkt for dette er om våren når du beskjærer lavendelen. De avklipte plantebitene byr på en hel lavendelfabrikk. Man kan også plukke av stiklingmateriale fra lavendelen på sensommeren og tidlig på høsten.


Slik tar du stiklinger


Klipp til en stikling ved å ta en avskåret kvist og klipp av nesten hele den forvedede delen. La det være igjen en liten bit. I toppen lar du ett blad være igjen. Fjern resten av bladene på stiklingen. Da skal du sitte igjen med en pinne på 10 til 15 cm med en liten, forvedet del nederst og noen myke deler i toppen. Sett stiklingen ned i jord i potter eller kasser. De kan stå tett i perioden for rotdannelse. På dette tidspunktet er de ikke akkurat noe vakkert syn, men i de små pinnene skjuler det seg nye, vakre lavendelplanter. Tilfør vann og sett stiklingene utendørs i skyggen, og la dem stå gjennom hele sesongen. Vann etter behov, men unngå at stiklingene står i vann. Om høsten kan du enten plante ut de unge lavendelplantene på vokseplassen i hagen, eller sette dem i store potter der de kan dyrkes videre frem til neste sesong.


Kjærlighet til lavendel

Lavendel er lett å bli glad i. De små, sølvgrønne buskene er dekorative i seg selv, og de sprer en god duft så snart de danner knopper på våren. Om sommeren skyter stilkene fart og toppes av blomster i blått, rosa eller hvitt avhengig av sorten. Når solen skinner sprer lavendelaromaen seg selv, helt uten at du trenger å bevege på busken. Kanskje er det fordi duften er såpass sterk, eller kanskje er det fordi humlene, sommerfuglene og biene danser lystig blant blomstene og virvler opp duftstoffene. Vi håper du koser deg med lavendel i hagen, på tomten eller terrassen og balkongen.

Impecta Fröhandel

Jordnära
Hos Impecta Fröhandel deler vi gjerne vår kunnskap. Her samler vi jordnære artikler om dyrking og såing. Velkommen til Jordnært – tanker og tips for våre hagevenner.

Ukens frøvariant

En symfoni av farger og liv

Hageblåputen 'Cascade Blue' lever opp til navnet sitt med en forunderlig skjønnhet. De tette tuene med intenst blåfiolette blomster danner en kaskade av farger i steinbed og langs murer i år etter år. Denne lavtvoksende juvelen er mer enn bare en markdekker; om våren forvandler den hagen til et levende hav av farger, en fest for både øyet og de surrende pollinatorene. 'Cascade Blue' er oppkalt etter den franske kunstneren Claude Aubriet, og den bærer navnet sitt med verdighet. Som et levende maleri brer den seg utover med blomstrende penselstrøk i hagen. Plant den i grupper for å skape en dramatisk effekt, så forvandler den selv de mest beskjedne områdene til et levende kunstverk der hver av blomstene bidrar til en symfoni av farger og liv.

Les mer
En perle i hagen

'Mountain Lady' reiser seg staselig og ruver som små fjelltopper i blomsterbedet og på plenen. De små, runde blomstene danner tette klaser i toppen av stilkene. Klasene er himmelblå nederst og går over i snøhvitt mot toppen. Krukkeperleblommen stammer fra Midtøsten og sørøst i Europa, der den vokser vilt langs fjellsider og i enger. Helt siden 1500-tallet har den blitt dyrket som hageplante, og ofte regnes den som et symbol på fornyelse og håp. 'Mountain Lady' er fin å plante i grupper for å skape en slående fargeklatt, eller den kan samplantes med andre vårblomstrende løker. Uansett om den skal pynte opp i et solrikt bed eller plantes i pottene på terrassen, kommer den til å by på en langvarig og henførende blomstring – en ekte perle som det er verdt å vente på.

Les mer
En fryd for øyet

Gjester i hagen uttrykker ofte stor glede når de finner en busk som ser ut til å være overstilt av små papirlykter. Det er når blomsterbegrene til japanlykten får den glødende oransje høstfargen at planten vekker denne intense interessen. Om vinteren tørker frøkapselen og går inn i en ny glansperiode når lykten dekkes av gnistrende rimfrost i den bleke morgensolen. Hvis du er tålmodig, venter enda en fryd for øyet når fjorårets lykter blir så skjøre at det bare er bladnervene som holder dem sammen. Nervene danner et gjennomsiktig nett, og på innsiden lyser det røde bæret. Plantet i en vakker krukke blir japanlykten en fantastisk fin dekorasjon i en lang periode og i flere spennende former.

Les mer
Arr av gull

Den store julebaksten med selvdyrket safran kan du nok ikke forvente, men det kan hende du kan gi noen boller litt smak av krokusen som blomstrer hos deg i høst. Det at arrene til blomsten er kilden til dette verdifulle krydderet er bare ett av de spennende særtrekkene til safrankrokusen. Et annet særtrekk er hvordan den overrasker ved å slå ut i blomst om høsten. Plutselig titter den frem med bedårende purpurfargede krokuser i september og oktober. Det er som om våren kommer på besøk når sommeren tar farvel. For dyrkere som graver ned løker av safrankrokus sent om sommeren, venter det enda en gledelig overraskelse med en blomstring som inntreffer allerede samme høst. Hvorfor vente med noe så vakkert som blomster med delikate arr av gull?   

Les mer
4.6/5 (16032)
2024-11-20
Alltid rask og korrekt levering. Stort utvalg av blomster og grønnsaker. Har kjøpt hundrevis av frøposer fra Impecta. Bare en gang var det for lite frø i en pose, men jeg fikk umiddelbart en ny pose.
- Gustav J
2024-11-20
God spiring, raske leveranser
- Anne S
2024-11-19
Veldig gode frø som gjør det bra.
- Jörgen L
2024-11-19
Handlet i mange år og har aldri blitt skuffet. Og adventskalenderen er bare wow.
- Inger K
2024-11-19
Rask service og godt utvalg
- Kira A
2024-11-19
God service Håper pærene er fine
- Anders A
2024-11-19
Rask levering.
- Charlotte N
2024-11-19
Jeg er veldig fornøyd med frøene. Rask oppfølging
- Gisela D
2024-11-19
Et imponerende stort utvalg og god service (men noen ganger litt høyt prisnivå...)
- Lars-Olof S
2024-11-19
Rask levering, og stort utvalg av frø 👍
- Sybille A
2024-11-18
Spennende utvalg
- Ester R
2024-11-18
Fine løker og frø med rask levering
- Jenny B
2024-11-18
Enkelt å bestille. Rask levering.
- Birgitta L
2024-11-18
Rask og god levering
- Sara M
2024-11-18
God service og god oppfølging.
- Trond B
2024-11-18
Fornøyd, gode priser, fine produkter ☺️
- Filippa J
2024-11-18
Alltid fornøyd med produktene dine og julekalenderen var veldig fin. Har dog ikke sett på hva som er i de forskjellige lukene.
- Camilla E
2024-11-18
Rask rett og enkelt!!
- Arne J
2024-11-18
Stort utvalg og service!
- Anna D
2024-11-18
godt utvalg, god kvalitet
- Anette W
Are you in the right place?
Continue to impecta.no