
Så blomster og grønnsaker sent på høsten – slik gjør du det
Slik blir du blomsterbonde – Del 1 i serien av Sofia Borén på Solbacken småbruk.
Det er målet med dyrkingen av snittblomster som avgjør hvilke sorter som passer best. Velg snittblomster basert på hvilken rolle de spiller i buketten, og planlegg dyrkingen slik at du oppnår en lang og produktiv høstesesong.
Sett sammen en bukett – dyrk blomster som skaper helhet og variasjon
Det eneste man trenger for å sette sammen en vakker bukett er en favn med blomster. Ofte når man begynner å dyrke snittblomster, velger man å dyrke de aller største og fineste blomstene: georginer, roser, pioner, sinnia m.m. Det man må huske på er at det kreves et mer variert materiell for å skape rikere buketter med liv og bevegelse, og for å formidle ulike følelser. Her forteller jeg litt om de forskjellige kategoriene som sammen kan bidra til å skape mer interessante og varierte buketter og oppsatser.

Fokusblomster – stjernene i buketten
I en bukett lander blikket først på fokusblomstene. De er ofte middels store til store, og de kan være både åpne og fylte. Fokusblomstene kan deles inn i primære og sekundære fokusblomster, der den største forskjellen er størrelsen på de ulike blomstene i buketten. Altså handler det mer om blomstenes relasjon til hverandre enn om faste grupperinger.Noen eksempler på primære fokusblomster: georgine, rose, sinnia, pion, tulipan, solsikke.
Noen eksempler på sekundære fokusblomster: bakkeknapp, pompongeorgine, sinnia, pyntekorg.

Fyllblomster – bakgrunnen som fremmer helheten
Se for deg et maleri der fokusblomstene danner forgrunnen – her er det fyllblomstene som utgjør bakgrunnen. Fyllblomstene fyller ut tomrommet mellom fokusblomstene og skaper myke overganger for blikket når det tar inn blomsterbuketten.Noen eksempler på fyllblomster: risp, sommarflocks, matrem, blomsterert, blomstergulerot.

Høydeblomster/aks – skap dybde og dimensjon
Høydeblomster er lange og danner en veldig tydelig linje oppover. Disse kan være litt utfordrende å plassere i bukettene da blomstene peker utover fra midten av stilkene i stedet for oppover, men det er virkelig verdt det når man får det til.
Med blomsteraks kan man leke seg med høyder, linjer og dybde i buketter og oppsatser. Til forskjell fra et maleri har man tre dimensjoner å bevege seg i. Med dimensjonene kan man styre hvor blikket beveger seg, og bestemme den opplevde retningen av en bukett.
Noen eksempler på høydeblomster: ridderspore, prydløvemunn, revebjelle, noen prydgress, f.eks. storbusthirse.

Bladgrønt – fyll ut og fremhev
Hvis vi går tilbake til sammenlikningen med et maleri og ser for oss at fokusblomstene danner forgrunnen og fyllblomstene danner bakgrunnen, er det bladgrønt som skaper rammen. Man kan tenke på det som en bokstavelig ramme – at buketten rammes inn av grønne blader. Man kan også se på det som at de grønne bladene skal fremheve blomstene enda mer, og det kan gjøres på forskjellige måter.
En av de største verdiene med bladgrønt er at det fyller ut i bukettene og får dem til å både se større ut og faktisk gjøre dem større, noe som betyr at man kan bruke færre blomster for å oppnå den samme effekten. De grønne bladene bidrar også til å fremheve blomstene enda mer.

Det lille ekstra – bevegelse, organiske former og detaljer
Et av favorittbegrepene mine, som jeg ikke helt klarer å oversette fra engelsk, er «whimsy». På norsk betyr det «leken, lunefull, rampete eller merkelig». Jeg syns det er litt søtt, morsomt og magisk. I buketter oppnår vi denne følelsen ved hjelp av bevegelse, organiske former, små detaljer og med det uventede.
I tillegg til selve sortene, er denne kategorien svært avhengig av hvor man plasserer stilken. Ett enkelt harehale-strå langt ned i en bukett blir mer fyll, mens det skaper bevegelse og høyde hvis det plasseres høyere opp. Blomstererter i samme høyde som fokusblomstene blir til fyll. Hvis man heller plasserer dem slik at de stikker opp, gir de bevegelse og høyde, og skaper et lekent inntrykk.
Noen eksempler på det lille ekstra: Italiensk hjertegras, harehale, talinium, engsmelle, hengende revehale.

Sofia på Solbacken småbruk
Sammen med foreldrene sine driver Sofia Borén gården Solbacken som ligger like utenfor Katrineholm i Södermanland, Sverige. Siden sommeren 2022 har de dyrket snittblomster for videresalg og grønnsaker til eget forbruk på gården. Sofia studerer til å bli hagemester og anser seg selv som blomsterdekoratør og blomsterbonde.I denne artikkelserien deler Sofia tips og erfaringer rundt dyrking av snittblomster, med fokus på Slow flowers – en bærekraftig, lokal og sesongbasert blomsterdyrking. Hun håper å inspirere flere til å dyrke, oppleve og nyte alt som blomstrer.
Impecta Fröhandel
