Beskjære roser – når og hvordan?

Det er viktig å beskjære roser regelmessig, og det er ikke spesielt vanskelig. En velpleid rose holder seg frisk, blomstrer rikelig og danner en vakker busk som lever i mange år.

Derfor bør du beskjære roser

Hensikten med å beskjære roser er å skjære bort døde, syke og skadede greiner og å tynne ut planten for å slippe inn lys og luft, i tillegg til å forme busken slik du vil ha den.


Når skal rosene beskjæres?

En gammel regel sier at du bør beskjære roser når bjørken får museører. Bjørken vokser over hele landet, og tanken bak regelen er at når bjørkeknoppene spretter, så vet man at kulden og frostnettene har sluppet taket der man bor. Denne regelen føles imidlertid litt utdatert i dag. Så derfor råder vi heller til å vente til frostnettene har sluppet taket, og så heller holde et øye med rosene. Når de har utviklet små, små skudd, men ingen blader, er det på tide å beskjære.

Tips til beskjæring av roser

Når du beskjærer en rose, uansett hvilken sort det er, legger du snittet akkurat over et utadrettet øye, dvs. en bladknopp. Hvis du kutter mellom to øyne, dør grenen ovenfor fordi den ikke har et skudd å vokse på. Rosebusken blir penest om du skjærer like over et utadrettet øye.

La oss se på beskjæring av ulike grupper av roser.


Slik beskjærer du buskroser og klatreroser

Busk- og klatreroser blomstrer på eldre greiner og tilvekst fra forrige sesong. Det betyr at hvis du beskjærer dem hardt om våren, blir mange av blomsterknoppene klippet bort.

Derfor må du være forsiktig når du beskjærer busk- og klatreroser, og kun gjøre det for å rydde bort skadede og døde greiner og for å gi busken en vakker form. Begynn beskjæringen ved å se på busken på avstand og danne deg en mening om hvordan du ønsker å forme den. Gjør deretter som følger:

  • Tykke greiner som ikke har så mange sidegreiner, men som ser ut som en naken stolpe, klippes nede ved bakken. Slike greiner har gjort jobben sin. Når du fjerner dem, får du luft og lys inn i rosebusken.
  • Greiner med skadede deler bør klippes av så langt inn at det kun er friske deler igjen.
  • Resten av busken kutter du til ønsket form ved å kun toppe årsskuddene.

Slik beskjærer du grupperoser

Grupperoser passer perfekt i rosebedet. De blir som regel ikke så høye, og de vokser i en samlet form. De fleste grupperoser blomstrer lenge og brukes ofte i blomsterbed sammen med andre busker og stauder.

Grupperoser blomstrer på nye skudd, såkalte årsskudd. Beskjæringen gjøres om våren ved å klippe busken ordentlig ned til rundt 20 cm over bakken. Det kan føles brutalt, men det er den beste måten å få rosen til å blomstre vakkert og rikelig på. Hvis du beskjærer en grupperose som en buskrose, vil den fortsatt blomstre, men bare på de nye greinene på toppen.


Slik beskjærer du villroser

Villrosene er opphavet til alle rosene vi dyrker i dag. De blomstrer ofte bare én gang, men svært intenst. Buskene er svært lette å dyrke og langlivede. Du trenger ikke å beskjære villroser. Men du kan stelle dem regelmessig ved å klippe bort døde greiner, tynne ut busken hvis den har blitt for tett og klippe lange skudd som vokser seg for lange. En ev. beskjæring gjøres på våren.

Impecta Fröhandel

Jordnära
Hos Impecta Fröhandel deler vi gjerne vår kunnskap. Her samler vi jordnære artikler om dyrking og såing. Velkommen til Jordnært – tanker og tips for våre hagevenner.

Ukens frøvariant

En symfoni av farger og liv

Hageblåputen 'Cascade Blue' lever opp til navnet sitt med en forunderlig skjønnhet. De tette tuene med intenst blåfiolette blomster danner en kaskade av farger i steinbed og langs murer i år etter år. Denne lavtvoksende juvelen er mer enn bare en markdekker; om våren forvandler den hagen til et levende hav av farger, en fest for både øyet og de surrende pollinatorene. 'Cascade Blue' er oppkalt etter den franske kunstneren Claude Aubriet, og den bærer navnet sitt med verdighet. Som et levende maleri brer den seg utover med blomstrende penselstrøk i hagen. Plant den i grupper for å skape en dramatisk effekt, så forvandler den selv de mest beskjedne områdene til et levende kunstverk der hver av blomstene bidrar til en symfoni av farger og liv.

Les mer
En perle i hagen

'Mountain Lady' reiser seg staselig og ruver som små fjelltopper i blomsterbedet og på plenen. De små, runde blomstene danner tette klaser i toppen av stilkene. Klasene er himmelblå nederst og går over i snøhvitt mot toppen. Krukkeperleblommen stammer fra Midtøsten og sørøst i Europa, der den vokser vilt langs fjellsider og i enger. Helt siden 1500-tallet har den blitt dyrket som hageplante, og ofte regnes den som et symbol på fornyelse og håp. 'Mountain Lady' er fin å plante i grupper for å skape en slående fargeklatt, eller den kan samplantes med andre vårblomstrende løker. Uansett om den skal pynte opp i et solrikt bed eller plantes i pottene på terrassen, kommer den til å by på en langvarig og henførende blomstring – en ekte perle som det er verdt å vente på.

Les mer
En fryd for øyet

Gjester i hagen uttrykker ofte stor glede når de finner en busk som ser ut til å være overstilt av små papirlykter. Det er når blomsterbegrene til japanlykten får den glødende oransje høstfargen at planten vekker denne intense interessen. Om vinteren tørker frøkapselen og går inn i en ny glansperiode når lykten dekkes av gnistrende rimfrost i den bleke morgensolen. Hvis du er tålmodig, venter enda en fryd for øyet når fjorårets lykter blir så skjøre at det bare er bladnervene som holder dem sammen. Nervene danner et gjennomsiktig nett, og på innsiden lyser det røde bæret. Plantet i en vakker krukke blir japanlykten en fantastisk fin dekorasjon i en lang periode og i flere spennende former.

Les mer
Arr av gull

Den store julebaksten med selvdyrket safran kan du nok ikke forvente, men det kan hende du kan gi noen boller litt smak av krokusen som blomstrer hos deg i høst. Det at arrene til blomsten er kilden til dette verdifulle krydderet er bare ett av de spennende særtrekkene til safrankrokusen. Et annet særtrekk er hvordan den overrasker ved å slå ut i blomst om høsten. Plutselig titter den frem med bedårende purpurfargede krokuser i september og oktober. Det er som om våren kommer på besøk når sommeren tar farvel. For dyrkere som graver ned løker av safrankrokus sent om sommeren, venter det enda en gledelig overraskelse med en blomstring som inntreffer allerede samme høst. Hvorfor vente med noe så vakkert som blomster med delikate arr av gull?   

Les mer
4.6/5 (16032)
2024-11-20
Alltid rask og korrekt levering. Stort utvalg av blomster og grønnsaker. Har kjøpt hundrevis av frøposer fra Impecta. Bare en gang var det for lite frø i en pose, men jeg fikk umiddelbart en ny pose.
- Gustav J
2024-11-20
God spiring, raske leveranser
- Anne S
2024-11-19
Veldig gode frø som gjør det bra.
- Jörgen L
2024-11-19
Handlet i mange år og har aldri blitt skuffet. Og adventskalenderen er bare wow.
- Inger K
2024-11-19
Rask service og godt utvalg
- Kira A
2024-11-19
God service Håper pærene er fine
- Anders A
2024-11-19
Rask levering.
- Charlotte N
2024-11-19
Jeg er veldig fornøyd med frøene. Rask oppfølging
- Gisela D
2024-11-19
Et imponerende stort utvalg og god service (men noen ganger litt høyt prisnivå...)
- Lars-Olof S
2024-11-19
Rask levering, og stort utvalg av frø 👍
- Sybille A
2024-11-18
Spennende utvalg
- Ester R
2024-11-18
Fine løker og frø med rask levering
- Jenny B
2024-11-18
Enkelt å bestille. Rask levering.
- Birgitta L
2024-11-18
Rask og god levering
- Sara M
2024-11-18
God service og god oppfølging.
- Trond B
2024-11-18
Fornøyd, gode priser, fine produkter ☺️
- Filippa J
2024-11-18
Alltid fornøyd med produktene dine og julekalenderen var veldig fin. Har dog ikke sett på hva som er i de forskjellige lukene.
- Camilla E
2024-11-18
Rask rett og enkelt!!
- Arne J
2024-11-18
Stort utvalg og service!
- Anna D
2024-11-18
godt utvalg, god kvalitet
- Anette W
Are you in the right place?
Continue to impecta.no