Frø for årets første såing  – 3 for 2 på utvalgte frø

Frøene spirer ikke – hvorfor?

Hvis du forstår hva som kreves for at et frø skal spire i naturen, øker du forståelsen for hvordan du skal behandle dine egne såpotter og hva som kan være problemet hvis frøene dine ikke spirer.

5 spørsmål når frøene ikke spirer

  1. Får pottene riktig mengde vann?
  2. Er temperaturen riktig?
  3. Er det luft i jorden?
  4. Trenger frøene lys eller mørke for å spire?
  5. Trenger frøene en kuldeperiode for å spire?

Hvis du forstår hva som kreves for at et frø skal spire i naturen, øker du forståelsen for hvordan du skal behandle dine egne såpotter og hva som kan være problemet hvis frøene dine ikke spirer.

Frø i naturen

I den siste perioden på morplanten, tørker frøene og danner et beskyttende skall. Frøene slutter å utvikle seg og går inn i en hvileperiode. Frøhvile, også kjent som spirehvile, handler om å forhindre frø fra å spire når forutsetningene for selve spiringen er gode, men vilkårene for overlevelsen av røttene og spiren derimot ikke er gunstige. Frøhvilen kommer i to faser.


Primær frøhvile

Et frø går inn i den primære frøhvilen allerede før de løsner fra blomsten. Det fascinerende er at når frøet forlater morplanten og lander i jorden, begynner det ikke å spire umiddelbart. I stedet hviler det inntil forholdene er gunstige, ikke bare for frøspiringen, men også for at spiren skal overleve. Et tydelig eksempel er hvordan det fungerer i vårt tempererte klima, det vil si et klima med fire årstider: Når frøet triller ned på bakken sent om høsten, kan det fortsatt hende det er varmt og fuktig i jorden, noe som er et ypperlig miljø for frøet å spire i. Over jorden er det likevel altfor kaldt og mørkt for at rot og spire skal overleve. Her gjør den primære frøhvilen jobben sin ved å forhindre at frøet spirer frem til jorden egner seg.


Hvordan brytes den primære frøhvilen?

Når og hvordan den primære frøhvilen brytes, avhenger av klimaet planten lever i. Noen eksempler på faktorer som kan vekke et frø i hvile er:

  • En kuldeperiode: vanlig i vårt klima, spiringen bør inntreffe først etter vinteren.
  • Et skikkelig skybrudd: vanlig i tørre klimaer der kraftig regn markerer begynnelsen av en periode med nedbør før den neste lange tørkeperioden.
  • Passering gjennom fordøyelsessystemet til et dyr: vanlig for planter som sprer seg over store avstander.
  • Mekanisk slitasje: kan også være en måte å øke spredning på. Frøet spirer først etter å ha blitt fraktet med vinden eller i vann, og har blitt slått mot harde overflater.

Sekundær frøhvile

Når den primære frøhvilen er brutt, er frøet klart til å spire. I vårt klima er det ofte snakk om en kuldeperiode, nemlig vinteren, som bryter hvilen. Deretter venter frøet på de beste forutsetningene for å spire. Så lenge kulden og mørker råder, skjer det ingenting. Her er det fremfor alt tre faktorer som avgjør når spiringen virkelig begynner:

  • Vann: det første steget i spiringsprosessen er at det tørre frøet kan trekke til seg vann. Bakken må altså tine opp ordentlig.
  • Temperatur: når frøet blir fuktig, sveller det og er klart til å sprekke opp. For å fortsette prosessen kreves det varme. Bakken må varme seg opp ordentlig.
  • Luft: alt liv trenger luft. Bakken må tørke opp og bli lettere og luftigere før frøet kan ta opp oksygen.

Det finnes andre faktorer som også kan påvirke om frøet spirer eller ikke. Noen frø krever for eksempel lys, det er dette vi definerer som lysspirende frø i dyrkningsbeskrivelser. Andre frø nøyer seg ikke med vanlig vårtemperatur, men trenger et skikkelig varmesjokk. Dette kan man observere en stund etter skogbranner når bakkefloraen plutselig ser helt annerledes ut.

Når den primære frøhvilen er brutt, for eksempel etter en kuldeperiode, og når omstendighetene for spiring er optimale når det gjelder vann, temperatur og oksygen, er det endelig på tide for frøet å spire. Så da er alt fryd og gammen? Ikke helt. Alle som dyrker vet hvor uforutsigbar våren kan være og hvor mange tilbakeslag vi kan forvente oss. Det er nå den sekundære frøhvilen gjør jobben sin. Den kan beskrives ved å se på tre faser av spiringsprosessen:

  1. Det er gode forhold for spiring, og frøet begynner å ta opp vann.
  2. Plutselig forverrer forholdene seg, for eksempel ved at våren tar en pause og det blir for kaldt til at spiren kan klare seg. Frøet går da inn i den sekundære hvilefasen og setter spiringen på pause.
  3. Når forholdene er fine igjen, gjenopptar frøet spiringen.

Fase 2 og 3 kan gå frem og tilbake i en periode, og den sekundære hvilefasen kan inntreffe flere ganger innen spiringen fullføres. Når frøskallet har åpnet seg helt og utviklingen av roten har begynt, er det ingen vei tilbake. Nå må forholdene være gode både i bakken og over jorden for at roten, spiren og planten skal kunne overleve.

Perlitt som slipper gjennom lys til dekning av såjorden for små, lysspirende frø.





Frø i dyrking

Med kjennskap til hvordan frøene fungerer i naturen kan du tenke over frøene som brukes til dyrking og hvordan du kan skape de beste forutsetningene for at de skal spire og gro. Når du kjøper en frøpose fra Impecta, følger det med en dyrkingsbeskrivelse på posen. På hjemmesiden vår finner du ulike begreper og beskrivelser som forteller deg hva som gjelder for den bestemte sorten.


Er frøene mørkespirende eller lysspirende?

I dyrkingsbeskrivelsen står det om frøsorten er lysspirende. Det innebærer at optimale omstendigheter for spiring oppnås ikke bare via tilgang til vann, riktig temperatur og oksygenrik jord, men også av lys. Disse frøene skal ikke dekkes med jord. Ved såing kan frøene trykkes forsiktig mot jorden slik at de kommer i kontakt med den fuktige overflaten. Du kan også dekke med et tynt lag perlitt som slipper gjennom lyset, holder på fuktigheten og gir frøene et beskyttende dekke.

Hvis det ikke står at frøene er lysspirende i dyrkningsbeskrivelsen, er de alltid mørkespirende. Disse frøene dekkes med jord. Hvis det er angitt hvor tykt jordlaget over frøene skal være, følger du dette. Hvis det ikke står noe, kan du gå ut ifra at frøene trenger et beskyttende jordlag på noen centimeter. Små frø skal ha et noe tynnere lag enn store frø.





Trenger frøene en kuldeperiode for å spire?

For å gjøre såingen og spiringen enklere for alle oss som dyrker, har mange sorter blitt foredlet for å kunne spire uten en kuldeperiode. Andre sorter kan velge å spire uten en kaldere periode, men dette er det ingen garanti for. I tillegg finnes det andre sorter som garantert ikke kommer til å spire uten å ha blitt utsatt for kulde. Det finnes ulike måter vi dyrkere kan etterlikne kuldeperioden i naturen på.

  • Hvis det står i dyrkningsbeskrivelsen at frøene skal stratifiseres, må de behandles med en kombinasjon av fuktighet og kulde for å bryte frøhvilen. Les mer om hvordan du gjør det på Jordnær i Generelle råd for såing av frø.
  • I dyrkningsbeskrivelsen kan det også hende du finner følgende tekst for mange typer flerårige frø som forkultiveres innendørs i begynnelsen av året: Hvis spiring ikke har inntruffet innen en måned, settes pottene i kjøleskap i ca. en måned. Disse frøene kan velge å avbryte hvilen uten en kuldeperiode, men det er ikke sikkert. Du kan etterlikne de naturlige forholdene ved å sette pottene mørkt og kaldt i et kjøleskap.
  • Sen høstsåing utendørs er det nærmeste man kommer naturens egen kuldebehandling. For mange flerårige planter som forkultiveres innendørs i begynnelsen av året, finner du følgende i dyrkningsbeskrivelsen: Kan også høstsås i sep.–nov. utendørs i potter eller på friland avsatt for dyrking. Når du sår flerårige planter utendørs sent på høsten, spirer ikke frøene fordi de er i sin primære hvilefase. De kommer til å spire etter vinteren. Les mer om hvordan du forbereder såingen på Jordnær i Slik forkultiverer du flerårige planter.

Hvordan fungerer sommerblomster og grønnsaker?

Når vi studerer hvordan naturen fungerer, er det buskene og trærne i skogen, villblomstene og de ville urtene vi undersøker. I blomsterbed, potter og kjøkkenhager dyrker vi også sommerblomster og grønnsaker som er kultiverte, det vil si foredlede og tilpasset til å dyrkes i ryddige systemer. Når vi kjøper disse frøene er de i hvile, på samme måte som frøene til flerårige planter, busker og trær. For mange av disse kan frøhvilen utnyttes med sen høstsåing – akkurat som hos flerårige planter spirer ikke frøene før vinteren, men hviler frem til våren. Hensikten med denne typen sen høstsåing er å få en tidlig start på våren ved at frøene allerede er plantet i jorden og spirer så snart forholdene er optimale for både spiring og for overlevelsen av roten og den spirende planten.

Sommerblomster og grønnsaker behøver riktignok ikke kuldeperioden for å bryte frøhvilen, de spirer uten kuldebehandling når de forkultiveres innendørs på våren eller sås direkte utendørs når jorden er varm.


Når danner grønnsaker frø?

Når vi dyrker flerårige planter, krydderplanter og sommerblomster, følger vi plantene helt frem til blomstene har visnet og de ulike frøkapslene har blitt fylt med frø. Mange av grønnsakene høster og spiser vi derimot før de har begynt blomstringen. De aller fleste grønnsaker er nemlig toårige planter. De første året danner de røtter og en bladplante over jorden, og det er disse delene vi er ute etter i dyrkingen. Vi høster grønnsakene den første sesongen og spiser røtter, løk, blader og stilk, derfor får de ikke muligheten til å fullføre livssyklusen sin ved å blomstre og danne frø i den andre sesongen. Fruktgrønnsaker, for eksempel chili, paprika, aubergine, tomat og agurk, blomstrer allerede det første året.


Hva har vi lært om frø og spiring?

Ved å forstå naturen blir vi mer bevisste dyrkere. Når ting ikke går som vi hadde tenkt, kan vi reflektere over det og finne andre løsninger i stedet for å miste motet. Så hva har vi lært om frø og spiring ved å se på hvordan plantene fungerer i naturen?

  • Vann i riktige mengder er helt nødvendig for at frøet skal kunne spire.
  • Riktig jordtemperatur kreves for at spiringen skal begynne.
  • Det må være luft i jorda for at frøet skal spire og at roten skal utvikle seg.
  • Riktige forutsetninger for spiring når det kommer til vann, temperatur og luft holder ikke alltid for at spiringen skal begynne. Som dyrker trenger du å vite om frøene du dyrker stiller flere krav for å kunne bryte frøhvilen. Dette finner du i dyrkningsbeskrivelsen på posen til hver enkelt sort.
  • Når spiringen har nådd stadiet der roten har brutt gjennom frøskallet, kan ikke spiringen settes på pause. Da må forholdene for vann, temperatur, luft og lys optimaliseres for at rot og plante skal klare seg.

Lykke til med plantingen og dyrkingen!

Impecta Fröhandel

Jordnært
Hos Impecta Fröhandel deler vi gjerne vår kunnskap. Her samler vi jordnære artikler om dyrking og såing. Velkommen til Jordnært – tanker og tips for våre hagevenner.

Ukens frøvariant

En symfoni av farger og liv

Hageblåputen 'Cascade Blue' lever opp til navnet sitt med en forunderlig skjønnhet. De tette tuene med intenst blåfiolette blomster danner en kaskade av farger i steinbed og langs murer i år etter år. Denne lavtvoksende juvelen er mer enn bare en markdekker; om våren forvandler den hagen til et levende hav av farger, en fest for både øyet og de surrende pollinatorene. 'Cascade Blue' er oppkalt etter den franske kunstneren Claude Aubriet, og den bærer navnet sitt med verdighet. Som et levende maleri brer den seg utover med blomstrende penselstrøk i hagen. Plant den i grupper for å skape en dramatisk effekt, så forvandler den selv de mest beskjedne områdene til et levende kunstverk der hver av blomstene bidrar til en symfoni av farger og liv.

Les mer
En perle i hagen

'Mountain Lady' reiser seg staselig og ruver som små fjelltopper i blomsterbedet og på plenen. De små, runde blomstene danner tette klaser i toppen av stilkene. Klasene er himmelblå nederst og går over i snøhvitt mot toppen. Krukkeperleblommen stammer fra Midtøsten og sørøst i Europa, der den vokser vilt langs fjellsider og i enger. Helt siden 1500-tallet har den blitt dyrket som hageplante, og ofte regnes den som et symbol på fornyelse og håp. 'Mountain Lady' er fin å plante i grupper for å skape en slående fargeklatt, eller den kan samplantes med andre vårblomstrende løker. Uansett om den skal pynte opp i et solrikt bed eller plantes i pottene på terrassen, kommer den til å by på en langvarig og henførende blomstring – en ekte perle som det er verdt å vente på.

Les mer
En fryd for øyet

Gjester i hagen uttrykker ofte stor glede når de finner en busk som ser ut til å være overstilt av små papirlykter. Det er når blomsterbegrene til japanlykten får den glødende oransje høstfargen at planten vekker denne intense interessen. Om vinteren tørker frøkapselen og går inn i en ny glansperiode når lykten dekkes av gnistrende rimfrost i den bleke morgensolen. Hvis du er tålmodig, venter enda en fryd for øyet når fjorårets lykter blir så skjøre at det bare er bladnervene som holder dem sammen. Nervene danner et gjennomsiktig nett, og på innsiden lyser det røde bæret. Plantet i en vakker krukke blir japanlykten en fantastisk fin dekorasjon i en lang periode og i flere spennende former.

Les mer
Arr av gull

Den store julebaksten med selvdyrket safran kan du nok ikke forvente, men det kan hende du kan gi noen boller litt smak av krokusen som blomstrer hos deg i høst. Det at arrene til blomsten er kilden til dette verdifulle krydderet er bare ett av de spennende særtrekkene til safrankrokusen. Et annet særtrekk er hvordan den overrasker ved å slå ut i blomst om høsten. Plutselig titter den frem med bedårende purpurfargede krokuser i september og oktober. Det er som om våren kommer på besøk når sommeren tar farvel. For dyrkere som graver ned løker av safrankrokus sent om sommeren, venter det enda en gledelig overraskelse med en blomstring som inntreffer allerede samme høst. Hvorfor vente med noe så vakkert som blomster med delikate arr av gull?   

Les mer

Artikler

Så stauder udendørs

Stauder kan fås i et fantastisk udvalg af farver og former. Ved at så dine stauder får du masser af planter for færre penge. Såningen er enkel og passer næsten sig selv.

Les mer
Frø for det nordiske klimaet

Impecta Fröhandel drives av dyrkere, for dyrkere. Vi driver med egen prøvedyrking for å kunne tilby frø av høyeste kvalitet tilpasset det nordiske klimaet. 

Les mer
Velg riktig belysning

Er det vanskelig å velge vekstbelysning til forkultivering av frø? Terminologien kan fort bli kronglete, og det kan være vanskelig vite hva som er viktig ved valg av belysning. Vi forklarer hvordan det fungerer.

Les mer
Frø − mengde og pris

Av og til får vi spørsmål fra meddyrkere om hvorfor noen av sortene har så få frø i posen, og hvorfor prisen på de ulike sortene varierer så voldsomt. Her kan du lære mer om faktorene som påvirker mengde og pris på frøene.

Les mer
2025-01-15
Rask levering. Det som gjenstår er å få frøene ned i jorden.
- Tommy K
2025-01-15
Rask levering
- Stefan F
2025-01-15
Alltid veldig fornøyd når jeg bestiller! Gode frø, godt utvalg og godt pakket.
- Elin T
2025-01-15
Superfornøyd..rask levering også
- Siv S
2025-01-15
Du er best på alt
- Madeleine L
2025-01-15
Fin og oversiktlig nettbutikk, gode priser og rask levering <3
- Ida U
2025-01-15
Rask levering og godt pakket i en polstret konvolutt. Nå gleder jeg meg til tiden for å så!
- Elin A
2025-01-15
Alltid fornøyd når jeg bestiller herfra. Kjapp levering også. 😊👍
- Wenie R
2025-01-15
Bredt utvalg, rask levering, god kundeservice og produkter av høy kvalitet 🌸🌼🌺🤗
- Zita J
2025-01-15
Stort utvalg av frø - rimelige priser
- Susanne B
2025-01-15
Godt utvalg, raske og trygge leveranser.
- Kristina Ö
2025-01-15
En frøpose best før dato 09/2026, den andre Lille perle best før dato 09/2025. Altfor kort for Little perle
- Katarina B
2025-01-15
Rask levering og god kvalitet
- Margareta L
2025-01-15
Men jeg synes du sender for mange e-poster.
- Marie Ö
2025-01-15
BH-service
- Ulrika S
2025-01-15
Billig, raskt og enkelt. De er Impecta de.
- Roger W
2025-01-14
Raske leveranser
- Per S
2025-01-14
Alltid rask levering og stort utvalg
- Sari B
2025-01-14
Raske leveranser. Fint/bra med frøposer som viser med foto hvilke frø posen inneholder og et bilde som viser 'ekte' farger. Stort utvalg
- Christina L
2025-01-14
Gudstjeneste
- Jette N