Dyrk blomkarse

Både slyngende og buskende blomkarse er som klipper i hagen. Den enorme veksten til blomkarsen gjør at den kan dyrkes på steder der du ønsker deg noe fargerikt, vakkert og frodig. Den brer seg godt utover samtidig som den er lettstelt og hardfør.

Dyrk buskende og slyngende blomkarse

  1. Forkultiver innendørs for å oppnå tidligere blomstring.
  2. Så direkte utendørs når jorden er varm.
  3. Dyrk den i potter, blomsterbed eller i kjøkkenhagen.
Se alle frø til blomkarse >>

Forkultiver blomkarse innendørs

Frøene til blomkarsen har et hardt skall som helst bør løses opp litt før de plantes i jorden. Derfor anbefaler vi at frøene bløtlegges i et par døgn før såingen.

Blomkarse kan forkultiveres innendørs i april, da oppnår man småplanter som har kommet et stykke på vei når været blir varmt nok til utplanting. Ved forkultivering er det viktig å herde plantene før de plantes ut. Hvis småplantene flyttes rett fra varmen innendørs til livet ute, risikerer man at de får et kuldesjokk de ikke tåler. Sett ut blomkarseplantene i noen timer hver dag i ca. en uke før de plantes ut i potter eller blomsterbed.


Les mer: Så sommerblomster innendørs

Direkteså blomkarse utendørs

Blomkarse kan også direktesås på voksestedet når jorden har blitt ordentlig varm. Man kan teste om jorden er varm nok ved å plukke opp en neve med jord og klemme den i hånden. Hvis jorden faller fra hverandre og drysser ut mellom fingrene, er den klar for såing.

Blomkarse trives og blomstrer best i sol, men kan også vokse i halvskygge i luftig hagejord. Den er ikke særlig næringskrevende, tvert imot kan for mye næring føre til at planten reduserer blomstringen og i stedet bruker energien på ekstra bladtilvekst. Fjern gjerne visne blomster nå og da for å fremme dannelsen av nye knopper.

Blomkarse smaker som karse

Det kan oppstå en viss forvirring rundt karsen. I tillegg til blomkarsen har vi brønnkarse, også kjent som vannkarse, og vanlig karse. Alle hører til i korsblomstfamilien, Brassicaceae. Brønnkarsen tilhører blomkarseslekten, Nasturtium, mens karsen tilhører matkarseslekten, Lepidium. Disse bladgrønnsakene skal altså ikke forveksles med blomkarseslekten, Tropaeolum.

Likevel har alle tre én viktig ting til felles – den gode smaken. Den mest dyrkede blomkarsen, Tropaeolum majus, har en pepret smak med innslag av sennep som minner om den vi finner hos brønnkarsen og karsen.

Blomkarse og lotuseffekten

Har du lagt merke til at bladene til blomkarsen alltid er tørre og friskt grønne? Årsaken til dette er den såkalte lotuseffekten. Dette fenomenet er oppkalt etter lotusblomsten og beskriver materialets evne til å holde seg tørt og rent. Akkurat som blomkarsen har bladene til lotusblomsten et vokslag som forhindrer vann fra å trenge inn i bladet. Når vann treffer bladene, danner det seg dråper som smusset fester seg i. Når dråpene renner av bladet, tar de med seg smusset og etterlater seg tørre og rene blader.


88020 Tropaeolum majus 'Ladybird Rose'

Blomkarse ’Ladybird Rose’ til ampler, blomsterkasser og kanter.

Blomkarse er en reddende engel

Blomkarsen kan dyrkes i blomsterbed, potter, blomsterkasser og blomsterbed. I kjøkkenhagen er blomkarsen et vakkert blomstrende innslag som kan fylle ut mellom grønnsakene.

Blomkarse både av den buskende og slyngende varianten er fine å plante på steder i hagen der du ikke har bestemt deg for hvordan det skal se ut eller som trenger rask dekking. Noen eksempler er vanskelige skråninger, bortglemte hjørner som du aldri rekker å ordne opp i, eller blomsterbed som du planlegger å plante i, men ikke har tid til å ordne med for øyeblikket. Da er blomkarsen en reddende engel – den dekker marken gjennom sesongen og gir farge og grønne blader uten å kreve stell.

Blomkarsen finnes i lave, buskende sorter og lange, slyngende varianter.

Buskende blomkarse til potter, blomsterkasser og kanter

Blomkarse som vokser i små, tette busker med korte ranker på mellom 20 og 40 cm, kalles buskende blomkarse. Buskende blomkarse er vakre å plante i potter og blomsterkasser, langs bedkanter eller i kjøkkenhagen. Buskende blomkarse trives ikke så godt sammen med andre sommerblomster og gjør seg best for seg selv i potter der den kan fylle ut og flomme over kantene.

De buskende sortene med litt lengre ranker vokser til en rund form og sender ut korte ranker. De er svært dekorative i høye potter eller ampler der bladene og blomstene kan få vokse litt ut over pottekanten. 'Tip top' blomstrer i en variert fargeskala fra mørkerødt til lyst aprikos og danner lysegrønne blader som er noe mindre. ’Jewel Primrose’ har halv- og heldoble, solgule blomster mens ’Whirlybird Apricot’ spraker i ulike nyanser av aprikos.

De svært lave, buskende sortene av blomkarse danner nettere, rundere og mer samlede planter. ’Baby Rose’ er en sort med mørke blader og dypt bringebærrosa blomster. ’Princess Of India’ er en veldig søt dvergblomkarse med mørkegrønne blader og sterkt skarlagenrøde blomster.

Buskende blomkarse byr også på lekre sorter med spraglete blader eller blomster. ’Alaska Salmon Orange’ har lakseoransje blomster over et hvitmarmorert bladverk, og ’Wina Born’ blomstrer i gult med røde tegninger.

8803 Tropaeolum majus 'Ice Age'

Blomkarse ’Ice Age’. 

Slyngende blomkarse til espalier eller som markdekker

Slyngende blomkarse har kraftig vekst og kan danne ranker på over to meter. I løpet av sommeren kan den dekke espalier eller deler av et gjerde. Den er utmerket som markdekker – ugresset holder seg unna og bakken dekkes av vakre farger og grønne blader.

En klassisk, slyngende blomkarse er ’Jewel of Africa’ med frodige ranker på over to meter og enkle blomster i en kontrastrik fargeskala fra gult til oransje og rødt. ’Ice Age’ har kremhvite blomster med vaniljegult svelg, og ’Cherrelle’ danner doble blomster i bedårende kirsebærrødt over et limegrønt bladverk.

Gullgul kanariblomkarse

I karseslekten finner vi også den søte, ettårige klatreren kanariblomkarse, Tropaeolum peregrinum. Den har solgule, frynsete blomster og lysegrønne blader. Hvis kanariblomkarsen får vokse inntil espalier eller et gjerde, kan den bli over to meter høy og gir et svært friskt og vakkert blikkfang.

Flerårig ildblomkarse

Eldkrasse, Tropaeolum speciosum, är en flerårig art av krasse som kan odlas i landets södra delar. Eldkrassen vissnar ner helt under vinter och från Mellansverige och uppåt hinner den inte växa upp och börja blomma på en säsong. Eldkrasse har ett skirt och luftigt växtsätt och eldröda blommor. Låter man den klättra bland vintergröna växter eller mot ett mörkt staket eller en spaljé i svart eller rostig färg skapas ett läckert arrangemang.

Kos deg med blomkarse frem til frosten kommer

Blomkarsen trives gjennom hele sommeren og et stykke ut på høsten. Når hagen begynner å gå over i høstfarger, er rankene til blomkarsen fortsatt friskt grønne og blomstringen pågår for fullt. Kos deg med alt det vakre, men ikke glem at blomkarsen er spiselig og smaker veldig godt. Plukk blader og blomster til salater eller som dekorasjon.

Billig pesto av blomkarse

Klassisk pesto av basilikum og pinjekjerner er godt, men ganske dyrt å lage. I stedet kan du lage en billig og utsøkt pesto ved å blande blader fra blomkarsen med olivenolje, solsikkekjerner, revet parmesan og salt.

Blomkarsens tid er omsider omme når den første frosten kommer – hele planten kollapser når temperaturen dypper under null, og da er sesongen definitivt over for blomkarsen. Hvis du lar frøene ligge igjen på bakken, er sjansen stor for at det dukker opp nye, friske planter til neste sesong. De nye plantene kan få vokse der de er eller graves opp og plantes der du måtte ønske.

Se alle frø til blomkarse >>

Impecta Fröhandel

Jordnært
Hos Impecta Fröhandel deler vi gjerne vår kunnskap. Her samler vi jordnære artikler om dyrking og såing. Velkommen til Jordnært – tanker og tips for våre hagevenner.

Ukens frøvariant

En symfoni av farger og liv

Hageblåputen 'Cascade Blue' lever opp til navnet sitt med en forunderlig skjønnhet. De tette tuene med intenst blåfiolette blomster danner en kaskade av farger i steinbed og langs murer i år etter år. Denne lavtvoksende juvelen er mer enn bare en markdekker; om våren forvandler den hagen til et levende hav av farger, en fest for både øyet og de surrende pollinatorene. 'Cascade Blue' er oppkalt etter den franske kunstneren Claude Aubriet, og den bærer navnet sitt med verdighet. Som et levende maleri brer den seg utover med blomstrende penselstrøk i hagen. Plant den i grupper for å skape en dramatisk effekt, så forvandler den selv de mest beskjedne områdene til et levende kunstverk der hver av blomstene bidrar til en symfoni av farger og liv.

Les mer
En perle i hagen

'Mountain Lady' reiser seg staselig og ruver som små fjelltopper i blomsterbedet og på plenen. De små, runde blomstene danner tette klaser i toppen av stilkene. Klasene er himmelblå nederst og går over i snøhvitt mot toppen. Krukkeperleblommen stammer fra Midtøsten og sørøst i Europa, der den vokser vilt langs fjellsider og i enger. Helt siden 1500-tallet har den blitt dyrket som hageplante, og ofte regnes den som et symbol på fornyelse og håp. 'Mountain Lady' er fin å plante i grupper for å skape en slående fargeklatt, eller den kan samplantes med andre vårblomstrende løker. Uansett om den skal pynte opp i et solrikt bed eller plantes i pottene på terrassen, kommer den til å by på en langvarig og henførende blomstring – en ekte perle som det er verdt å vente på.

Les mer
En fryd for øyet

Gjester i hagen uttrykker ofte stor glede når de finner en busk som ser ut til å være overstilt av små papirlykter. Det er når blomsterbegrene til japanlykten får den glødende oransje høstfargen at planten vekker denne intense interessen. Om vinteren tørker frøkapselen og går inn i en ny glansperiode når lykten dekkes av gnistrende rimfrost i den bleke morgensolen. Hvis du er tålmodig, venter enda en fryd for øyet når fjorårets lykter blir så skjøre at det bare er bladnervene som holder dem sammen. Nervene danner et gjennomsiktig nett, og på innsiden lyser det røde bæret. Plantet i en vakker krukke blir japanlykten en fantastisk fin dekorasjon i en lang periode og i flere spennende former.

Les mer
Arr av gull

Den store julebaksten med selvdyrket safran kan du nok ikke forvente, men det kan hende du kan gi noen boller litt smak av krokusen som blomstrer hos deg i høst. Det at arrene til blomsten er kilden til dette verdifulle krydderet er bare ett av de spennende særtrekkene til safrankrokusen. Et annet særtrekk er hvordan den overrasker ved å slå ut i blomst om høsten. Plutselig titter den frem med bedårende purpurfargede krokuser i september og oktober. Det er som om våren kommer på besøk når sommeren tar farvel. For dyrkere som graver ned løker av safrankrokus sent om sommeren, venter det enda en gledelig overraskelse med en blomstring som inntreffer allerede samme høst. Hvorfor vente med noe så vakkert som blomster med delikate arr av gull?   

Les mer

Artikler

Disse snittblomstene kan tørkes

Blomstertørkingstrenden er tilbake for fullt, og kreativiteten er på topp når det kommer til hvilke blomster som kan tørkes og hvordan de kan brukes i buketter, kranser og andre oppsatser. Her kommer noen gode råd og håndfaste tips til hvordan du tørker blomster. 

Les mer
Dyrk en blomstereng

En blomstereng kan plantes for å erstatte hele eller deler av plenen, og det gir en lettstelt og vakker hage som tiltrekker seg mange bier, humler og sommerfugler. Her finner du informasjon om hvordan du dyrker en blomstereng, og noen tips til ferdige blomsterblandinger.

Les mer
Fløyelsblomster gir god jord

Fløyelsblomster, også kjent som tagetes, er en lettdyrket ettårig plante som blomstrer langt ut på høsten. Med mange planter som står tett sammen oppnår man et vakkert blikkfang, samtidig som at røttene utsondrer et stoff som holder jorden frisk.

Les mer
Såing og dyrking av solsikker

Solsikkene kommer i mange varianter – fra høye, solitære blomster til minisolsikker som passer langs bedkanter og i potter. De er også svært vakre og holdbare til snitt. Uten å kreve noen større innsats fra plantedyrkeren, blomstrer solsikken fra høysommeren til tidlig på høsten.

Les mer
2024-12-18
Rask levering, enklere å få gratis frakt nå! Noe som er bra hvis du glemmer noe!
- Erika R
2024-12-11
Fikk ikke beskjed om hvor varen kunne hentes før jeg spurte. Da var varen sendt tilbake.
- Ulla C
2024-12-11
God og rask levering
- Gith T
2024-12-07
Jeg er veldig fornøyd!
- Sakari H
2024-12-06
Har stort sett bare kjøpt frø men har vært veldig fornøyd med det. God spiring.
- Catarina S
2024-12-05
Alt fungerer
- Mika K
2024-12-05
Rask god levering, ikke planting ennå
- Stig G
2024-12-05
Alltid gode frø i tide
- Mette Ø
2024-12-05
Mange spennende frøsorter, gamle og nye planter. Inspirerende å handle. Rask levering
- Annelie C
2024-12-05
Alltid hyggelig å se hva som tilbys. Frø fra Impecta er av god kvalitet og de gir god, rask levering
- Magnus H
2024-12-05
Planteparadiset på "nettet", tusen takk 🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩
- Anne H
2024-12-05
God og rask levering. Fine produkter
- Jeff G
2024-12-05
Veldig bra utvalg.
- Birgitta W
2024-12-05
Jeg har aldri blitt skuffet, det føles godt å bestille her!
- Kristina H
2024-12-05
Rask levering
- Leif A
2024-12-05
Stort utvalg, gode priser og rask levering
- Tamara M
2024-12-05
Jeg kjøpte mye av deg for ca 20-30 år siden. Du har veldig spennende frø og jeg prøvde mange. Jeg kjøpte blant annet slike som skulle ha ca 25 grader for å kunne spire. Jeg eksperimenterte og klarte å komme på en god idé og den spiret og vokste fint!
- Ingela P
2024-12-05
Veldig bra og lett å kjøpe frø.
- Göran F
2024-12-05
Det fungerer perfekt på alle måter, ingen problemer.
- Mikael O
2024-12-05
God kvalitet og rask levering!
- Elisabeth N