Våre nyttige insekter

I en verden av små insekter er det alltid febrilsk aktivitet, noe som gjør underverker for jorden og plantene. Mark, tanglus, marihøner, edderkopper og saksedyr hviler sjelden og gjør en viktig jobb. Ved å skape et gunstig miljø for alt liv i hagen får du sunne avlinger og levedyktige blomsterbed som krever mindre arbeid.

 

  • La falne blader, kvister, bark og kongler ligge under busker og trær.
  • Dyrk i grønnsakshagen.
  • Lag gjemmesteder for insekter.
  • Dyrk planter som blomstrer tidlig.
  • Dyrk et stort utvalg av planter.

Smådyrene som for mange først og fremst er skumle insekter og slimete ormer, er faktisk en del av et økologisk system som er viktig å beskytte. På grunn av dette burde vi absolutt sette pris på dem. La oss presentere noen få fordeler med disse småkrypene og hvordan vi kan skape et best mulig miljø for dem i hagen.


Meitemark – jordens helt

Meitemarken gjør en uvurderlig jobb i jorden og dens innsats er imponerende. Maten til meitemark er dødt plantemateriale som falne blader, bark, kvister og halm. Den ønsker ikke helt ferskt materiale, men heller et som har ligget en stund og har begynt å bli brutt ned av sopp og bakterier. Meitemarkene lever hovedsakelig under jorden. Grunnen til dette er at det er fuktig, samtidig som de ikke er helt omgitt av vann. De puster gjennom huden og drukner hvis jorden fylles med vann. Dette er grunnen til at de kommer opp til overflaten etter kraftig regn.


Hva er jordsmonn?

Jordens øverste lag kalles jordsmonn. Det består hovedsakelig av dødt plantemateriale, som blader, bartrær, blomsterdeler, gress, grener, kjegler og kvister, men til en viss grad også døde insekter og småkryp. Det er her meitemarken finner maten sin.

Meitemark fjerner de døde plantedelene i jorda. Noe av det blir meitemarkens mat, mens noe brytes ned og beriker jorda med næringsstoffer og nytt organisk materiale. Oppe på jordoverflaten etterlater de seg avføring, som også beriker jorda. I sitt flittige arbeid løsner de opp jorda, forbedrer jordstrukturen, lager luftige passasjer og bidrar kontinuerlig til å øke jordinnholdet i jorden.

Hvordan skape et godt miljø for meitemark

  • Ikke rydd i hagen for ofte om høsten, men la blader og kvister være igjen mellom trær og busker.
  • Ikke grav opp og snu jorden i grønnsakshagen, men la meitemarkene arbeide i fred. Da vil jorden bli naturlig.
  • Dekk mellom radene på kjøkkenområdet med gress, blader og annet organisk materiale som kan være en god mat for meitemarkene å spise.

Tanglus og saksedyr til vår nytte

I likhet med meitemarkene, dog ikke like allsidige, er det også nyttig med tanglus og saksedyr. De etterlater seg avføring og bidrar til å bryte ned organisk materiale i jord. Tanglusen spiser hovedsakelig døde plante- og dyredeler, mens saksedyr også spiser lus, larver, lopper, og noen ganger friske plantedeler.


Dyr til nytte eller skade?

Når sultne insekter dukker opp i hager og frukthager, kan det være en hårfin grense mellom om de gjør godt eller skader. Saksedyr, for eksempel, er nyttige dyr på mange måter og bør ønskes velkommen i hagen. Likevel kan de spise på friske blader, knopper og blomster. Imidlertid gjør de dette hovedsakelig hvis en plante allerede er skadet eller syk. Dersom en plante ikke har det bra, tiltrekker den seg alle slags insekter som liker å spise de hengende plantedelene. Friske planter er derfor alltid en god forsikring for å redusere skader fra dyr og sykdommer.

Slik skaper du et godt miljø for tanglus og saksedyr

Akkurat som meitemarkene, vil tanglus og saksedyr ha en levende hage med en god jordsmonn å spise fra. For å gjøre det lettere for dem å gjemme seg og finne trygge steder å tilbringe vinteren, kan du legge igjen gamle stubber eller store grener og la hauger med blader og kvister ligge gjennom vinteren.


Edderkoppene er en venn i hagen

Edderkopper av forskjellige slag er gode å ha for oss som liker å dyrke. De er rovdyr med ulike jaktmetoder – noen hopper på byttet sitt, andre sniker seg, noen løper og noen setter seg på blader og andre ting som de blir fraktet bort med når vinden tar seg opp. I tillegg er det selvsagt mange av edderkoppene som setter ut spindelvev, som kan fange tusenvis av bladlus allerede innen tidlig vår. Edderkoppene er også nyttige fordi de er viktig mat for større insektetende rovdyr som frosker, fugler og pinnsvin.


Edderkoppdyr og insekter

Det er lett for edderkopper å smelte sammen med insektene. De tilhører samme stamme innen dyreriket, arthropoda, som på svensk kalles leddyr. Leddyrene er i sin tur delt inn i forskjellige klasser definert av kroppens struktur og antall bein. Edderkopper tilhører arachnidene og har en todelt kropp og åtte ben. Insektene har en tredelt kropp og seks ben.


Hvordan skape et gunstig miljø for edderkopper

Edderkopper er som nevnt svært forskjellige i hvordan de beveger seg og hvordan de jakter byttet sitt. Derfor er det bra å ha et variert miljø for å få edderkopper til å trives. Det er bra med alt som kan gi edderkoppene beskyttelse – da kan de nemlig gjemme seg for byttet sitt, men også unngå å bli spist selv. Busker, trær, høyt gress, grener, stubber og hauger med blader er alle steder hvor edderkopper trives.

Mange edderkopper liker å sole seg, så åpne solfylte steder gir de et hyggelig sted å hvile mens de venter på jakt.


Marihøna er bladlusens fiende

Mens edderkoppene spiser insektene som kommer i veien for dem, er marihøna veldig spesifikk i kostholdet sitt – bladlus, bladlus og enda flere bladlus er ønsket ved hvert måltid. Voksne marihøner våkner tidlig på sesongen, før bladlusene, så når bladlusene dukker opp, er marihøna klar til å jakte. Marihønene legger eggene sine på de bladene det er bladluskolonier, fordi larvene er svært sultne så snart de våkner. Larvene spiser både bladlus og skjoldlus og i profesjonelle avlinger brukes disse insektene som biologisk bekjempelse.

Marihøner finnes over hele Norge, og vanligste artene den 7-prikkete og den 2-prikkete som begge er røde med sorte prikker.


Maur liker ikke marihøner

Maur liker å fange bladlus for å få den søte honningduggen som utskilles når lus suger plantesaft fra blader og stilker. Til gjengjeld prøver maurene å beskytte bladlusene når glupske marihøner trer frem, ofte uten særlig hell.

Hvordan skape et gunstig miljø for marihøna

Tidlig på våren, når det ikke er bladlus, kan du ta vare på marihøna ved å tilby dem planter som blomstrer tidlig, som hassel, vidje og selje. Marihøna sulter etter vinteren og spiser mer enn gjerne pollen fra blomstene som kommer tidlig, mens de venter på bladlusene.


Mangfold skaper balanse

I tillegg til mark, marihøner, tanglus, edderkopper og saksedyr, er hagen din full av andre små insekter – noen av de er gunstige, mens andre er skadelige for plantene dine. Luften krydres av de flyvende insektene, hvorav mange av de er helt avgjørende.

I samspill med insekter og edderkopper lever også de litt større dyrene som fugler, frosker, mus og pinnsvin. Alle er nødvendige og i mangfold skapes en naturlig balanse som betyr at vi får akkurat nok av alt. Hvis de nyttige dyrene trives, får vi færre skadedyr, når skadedyrene blir færre, føler plantene seg bedre og har plantene det bra, har vi det alle bra – både dyr og mennesker.

La hagen din blomstre og dyrk variert, ha det ryddig, lag koselige steder for både deg og insektene og nyt et naturlig mangfold og en fin balanse.

Impecta Fröhandel

Jordnära
Hos Impecta Fröhandel deler vi gjerne vår kunnskap. Her samler vi jordnære artikler om dyrking og såing. Velkommen til Jordnært – tanker og tips for våre hagevenner.

Ukens frøvariant

En symfoni av farger og liv

Hageblåputen 'Cascade Blue' lever opp til navnet sitt med en forunderlig skjønnhet. De tette tuene med intenst blåfiolette blomster danner en kaskade av farger i steinbed og langs murer i år etter år. Denne lavtvoksende juvelen er mer enn bare en markdekker; om våren forvandler den hagen til et levende hav av farger, en fest for både øyet og de surrende pollinatorene. 'Cascade Blue' er oppkalt etter den franske kunstneren Claude Aubriet, og den bærer navnet sitt med verdighet. Som et levende maleri brer den seg utover med blomstrende penselstrøk i hagen. Plant den i grupper for å skape en dramatisk effekt, så forvandler den selv de mest beskjedne områdene til et levende kunstverk der hver av blomstene bidrar til en symfoni av farger og liv.

Les mer
En perle i hagen

'Mountain Lady' reiser seg staselig og ruver som små fjelltopper i blomsterbedet og på plenen. De små, runde blomstene danner tette klaser i toppen av stilkene. Klasene er himmelblå nederst og går over i snøhvitt mot toppen. Krukkeperleblommen stammer fra Midtøsten og sørøst i Europa, der den vokser vilt langs fjellsider og i enger. Helt siden 1500-tallet har den blitt dyrket som hageplante, og ofte regnes den som et symbol på fornyelse og håp. 'Mountain Lady' er fin å plante i grupper for å skape en slående fargeklatt, eller den kan samplantes med andre vårblomstrende løker. Uansett om den skal pynte opp i et solrikt bed eller plantes i pottene på terrassen, kommer den til å by på en langvarig og henførende blomstring – en ekte perle som det er verdt å vente på.

Les mer
En fryd for øyet

Gjester i hagen uttrykker ofte stor glede når de finner en busk som ser ut til å være overstilt av små papirlykter. Det er når blomsterbegrene til japanlykten får den glødende oransje høstfargen at planten vekker denne intense interessen. Om vinteren tørker frøkapselen og går inn i en ny glansperiode når lykten dekkes av gnistrende rimfrost i den bleke morgensolen. Hvis du er tålmodig, venter enda en fryd for øyet når fjorårets lykter blir så skjøre at det bare er bladnervene som holder dem sammen. Nervene danner et gjennomsiktig nett, og på innsiden lyser det røde bæret. Plantet i en vakker krukke blir japanlykten en fantastisk fin dekorasjon i en lang periode og i flere spennende former.

Les mer
Arr av gull

Den store julebaksten med selvdyrket safran kan du nok ikke forvente, men det kan hende du kan gi noen boller litt smak av krokusen som blomstrer hos deg i høst. Det at arrene til blomsten er kilden til dette verdifulle krydderet er bare ett av de spennende særtrekkene til safrankrokusen. Et annet særtrekk er hvordan den overrasker ved å slå ut i blomst om høsten. Plutselig titter den frem med bedårende purpurfargede krokuser i september og oktober. Det er som om våren kommer på besøk når sommeren tar farvel. For dyrkere som graver ned løker av safrankrokus sent om sommeren, venter det enda en gledelig overraskelse med en blomstring som inntreffer allerede samme høst. Hvorfor vente med noe så vakkert som blomster med delikate arr av gull?   

Les mer
4.6/5 (16079)
2024-11-22
God service og rask levering
- Petra T
2024-11-22
Rask levering
- Carina L
2024-11-22
Fine frø med god spiring. Stort og variert utvalg og godt med flere økologiske varianter. Fornøyd!
- Marie G
2024-11-21
Godt utvalg og punktlige leveranser.
- Virpi L
2024-11-21
........:-)
- Evse
2024-11-21
Fine dyrkingsideer
- Birgitta R
2024-11-21
Har ikke hatt en sniktitt, for det er ikke d. 1. desember ennå og du må ikke jukse i skuffene. Venter spent. Hilsen Lisbeth
- Lisbeth H
2024-11-21
Produkter av høy kvalitet, rask levering!
- Anna-Lena S
2024-11-21
Helt grei bestilling
- Jørgen S
2024-11-21
Sen postgang
- kari j
2024-11-21
Jeg vil foreslå at det bør være svensk som et alternativ på finsk side.
- Eva-lisa P
2024-11-21
Få det jeg bestiller og mye å velge mellom.
- Gudrun L
2024-11-21
Godt utvalg og rimelige priser resten av sesongen.
- Anne K
2024-11-21
Jeg er fornøyd med varene og leveringen var rask
- Maria A
2024-11-21
Super fornøyd. Takk
- Tove Ö
2024-11-21
Har ingenting å skrive. Jeg mottok boksen min som forventet.
- Bodil K
2024-11-20
Alltid rask og korrekt levering. Stort utvalg av blomster og grønnsaker. Har kjøpt hundrevis av frøposer fra Impecta. Bare en gang var det for lite frø i en pose, men jeg fikk umiddelbart en ny pose.
- Gustav J
2024-11-20
God spiring, raske leveranser
- Anne S
2024-11-19
Veldig gode frø som gjør det bra.
- Jörgen L
2024-11-19
Handlet i mange år og har aldri blitt skuffet. Og adventskalenderen er bare wow.
- Inger K
Are you in the right place?
Continue to impecta.no