Dyrk blomstererter - fra såing till bukett
Slik dyrker du blomstererter
- Forkultiver inne eller direkteså ute.
- Dyrk på friland og i potter.
- Dyrk i velgjødslet, løs jord.
- Topp plantene.
- Gi blomsterertene noe å støtte seg på.
Forkultivering av blomstererter
Blomstererter forkultiveres rundt fem uker før du kan anta at det er varmt nok til å plante dem ut. Det innebærer at forkultiveringen gjøres til forskjellige tider i ulike deler av landet, fra mars til mai.
Blomstererter danner lange, ganske følsomme røtter. Forkultiver dem i en såkalt root-trainer eller en annen dyp såpotte som gjør det enkelt å ta ut den lille planten uten å forstyrre røttene. Hvis du vil bruke noe du allerede har i huset, er tomme toalettruller velegnet til forkultivering av blomstererter. Ved ompotting og utplanting kan du plante hele rullen ned i jorden, den brytes ned med tiden.
Forkultivering av blomstererter, trinn for trinn
- Bløtlegg frøene i vann i 24 timer før du planter dem. Dette er ikke nødvendig, men det hjelper frøene til å spire raskere.
- Plant frøene på ca. 1 cm dybde i gjennomfuktet jord i en root-trainer, toalettrull eller en annen dyp potte.
- Plant ut småplantene dine når faren for frost er over. Vær forsiktig med røttene, og ikke glem å herde plantene først slik at de rekker å venne seg til klimaet utendørs.
- Det er viktig å velge en vokseplass som ligger solrikt til og er beskyttet mot kald vind. Forbered gjerne plassen allerede om høsten med kompost og gjødsel. Hvis du gjødsler om våren, må gjødselen være godt kompostert. Grav dypt!
- For å stimulere til rask tilvekst er det lurt å toppe skuddene når de er ca. 7–10 cm høye. Da får du planter med mange fine sideskudd. Jo flere skudd planten setter, desto flere blomster kommer du til å få når planten har vokst seg til.
Hvordan herder jeg blomsterertene mine?
Før du planter ut de forkultiverte blomsterertene dine, trenger de tilvenning til livet utendørs. Sett plantene ut i noen timer om dagen i beskyttede forhold, unngå direkte sollys. Etter en uke med denne fremgangsmåten er plantene klare til å plantes ut i potte eller på friland. Husk at faren for frost må være over.
Såing av blomstererter utendørs
Man kan fint direkteså blomstererter utendørs, men da må man regne med at blomstringen setter i gang litt senere enn hvis man forkultiverer dem. Så blomsterertene på friland når faren for frost er over og jorden er klar.
Hva betyr det at jorden er klar?
Uttrykket «at jorden er klar» innebærer at jorden har begynt å bli varm og har tørket opp noe etter den tunge vinterbløten. Du kan gjøre en enkel test ved å plukke opp en neve jord og rulle den rundt i hånden. Hvis jorden drysser ut mellom fingrene, er den klar. Hvis jorden former seg til en klebrig, kompakt og kald pølse, er den ennå ikke klar for såing.
Velg en solrik og vindbeskyttet plassering for blomsterertene dine. Forbered jorden ved å fjerne ugress og pløye ordentlig et godt stykke ned i jorden. Røttene til blomsterertene trenger et dypt jordlag å vokse i uten for mye motstand. Forbedre jorden ved å blande inn kugjødsel som kan kjøpes i sekk. Hvis du har tilgang til stallgjødsel som har ligget utendørs i ett år, kan du pløye dette ned i jorden.
Direktesåing av blomstererter, trinn for trinn
- Bløtlegg gjerne frøene i vann i 24 timer før såing.
- Så frøene på ca. 2 cm dybde med 10 cm mellom plantene og 20 cm mellom radene.
- Hvis det ikke kommer regn, vanner du regelmessig inntil frøene har spiret.
- Topp skuddene når de er ca. 7–10 cm høye. Da får du en plante med mange fine sideskudd.
Tips til blomstererter på balkong og terrasse
Du kan så blomstererter direkte i dype potter. Fyll potten med løs, næringsrik plantejord, men la det være igjen et lite stykke opp til kanten. Tilfør vann. Spre de bløtlagte frøene utover, strø over et par centimeter med jord og trykk lett til med hånden. Tilfør vann. Sett en vakker støtte i potten som blomsterertene kan klatre på.
Støtte til blomstererter
Blomstererter kan bli opptil 250 cm høye. Det er viktig at plantene får støtte når de vokser i høyden slik at de kan danne store, fine blomster på solide stilker. Det finnes mange typer støtter du kan lage selv:
- Stikk bjørkekvister ned i jorden og bind dem sammen øverst, da får blomsterertene mange smågrener å klatre i.
- Fest hønsenetting eller et jutenett i en treramme.
- Sett bambuspinner i en lang, tett rad som blomsterertene kan klatre i.
- Stikk en tykk pinne/påle ned i bakken og spenn tråder fra toppen og ut i en sirkel slik at de danner et tårn. Trådene forankres i jorden med f.eks. kramper.
- Husk at alle typer støtte må forankres godt i bakken. Blomstererteplanten kan bli ganske tung etter hvert som den vokser og fylles med blomster.
Stell av blomstererter
VANN Blomstererter trives ikke i våt jord, men skal heller ikke tørke ut i lange perioder. Hvis sommeren er tørr, bør du vanne blomsterertene dine nå og da.
NÆRING Den intense blomstringen til blomsterertene er energikrevende. Vann nå og da med flytende organisk gjødsel.
RENSING Fjern visne blader fra plantene; da kommer det mer luft og lys til planten. Det er viktig å ikke la blomstene visne ned og danne ertebelger. Dette kan gi et signal til planten om å redusere blomstringen fordi fruktsettingen har startet. Derfor bør du klippe bort visne blomster.
Blomstererter fyller sommerens buketter
Blomstererter er uhørt generøse og takknemlige å dyrke. De blomstrer villig, og jo mer du plukker, desto mer intenst blomstrer de. Hvis du dyrker et par ulike sorter blomstererter i hagen eller på balkongen, har du en utrolig flott bukettsommer og -høst å glede deg til. Hvis høsten blir mild, kan blomstringen fortsette inn i oktober. Når vinteren kommer, visner plantene ned og du kan begynne å drømme om neste års plantinger av velduftende, riktblomstrende blomstererter.