Tomatfrø – 3 for 2 akkurat nå

Sinnia i hager og buketter

Sinnia blomstrer i alle regnbuens farger. Dyrk den i blomsterbed, blomsterkasser og potter, så kan du glede deg over den lange blomstringen i hagen og vakre buketter til sommeren.

Slik durker du sinnia

  1. Sinnia forkultiveres innendørs tidlig om våren.
  2. Kan også sås direkte på friland når jorden er varm.
  3. Plantes på et solrikt sted i løs jord.
  4. Dyrkes i blomsterbed, potter eller blomsterkasser.
  5. Plukk buketter hele sommeren.

Forkutlivering av sinnia

Sinnia bør ikke forkultiveres for tidlig. Begynnelsen av april pleier å være et fint tidspunkt, eller du kan telle bakover fra utplantingstidspunktet du har planlagt – all fare for nattefrost må være over. Du bør beregne rundt 9 uker fra såing til utplanting.

Så frøene i potter eller såkasser med såjord. Frøene skal dekkes til, du kan gjerne legge fiberduk eller plast med luftehull over pottene. Såjorden skal ikke tørke ut. Den optimale spiringstemperaturen for sinnia ligger på rundt 20–22 °C. Fjern plasten så snart de første bladene begynner å dukke opp – kondensdråper er forræderske for småplanter. Fiberduk kan ligge litt til. Hold jorden fuktig, men ikke gjennomvåt. Vanning nedenfra er alltid det beste for småplanter, og ved hjelp av en kapillærmatte blir det enkelt å følge opp. Dette er nemlig en av svakhetene til sinnia – for høy fuktighet rundt småplantene legger til rette for sopp som kan ta livet av alle plantene dine på bare noen døgn.

Når plantene begynner å få flere blader, er det på tide å potte dem om. Sett hver av plantene i sin egen potte med god plantejord. Nå kan temperaturen senkes til rundt 15 °C om natten. Plantene skal stå lyst – ekstra belysning er fint hvis de ikke kan stå i drivhus, på innglasset uterom eller balkong. Fortsett vanningen nedenfra. Etter noen uker kan du tilføre svak plantenæring for å gi småplantene litt ekstra hjelp.

Topp gjerne plantene over ett blad, da forgrener de seg og blir passe kraftige. Plantene må herdes før de kan plantes ut. Sett dem ute i skyggen på dagtid og ta dem inn på natten i minst en uke. Dekk til plantene med fiberduk i begynnelsen. Sinnia er svært følsom for frost. Gullsinnia er noe mer hardfør, men elsker likevel sol, varme og vindbeskyttede forhold. Sinnia trives heller ikke med for mye fuktighet, derfor kan du med fordel flytte sinnia i potter til et beskyttet sted når den norske sommeren viser seg fra sin verste side.

Så sinnia direkte på friland

Sinnia kan også direktesås utendørs når jorden har blitt varm. Dette gjelder fremfor alt i de sørlige delene av landet der man kan så utendørs tidligere. Velg en plassering med solrike forhold til sinniasåingen. Jorden skal være moldrik, løs og fri for ugress.

Bli kjent med sinnia

Sinniaslekten, Zinnia, omfatter et tjuetalls arter og de fleste hører hjemme i Mexico. Det var Carl von Linné som ga navn til slekten for å hedre den tyske botanisten Gottfried Zinn fra 1700-tallet. Sinniaslekten hører til i den store kurvplantefamilien, Asteraceae. Her finner vi også asters, tistler, løvetann, solsikker og prestekrager. Kurven består av tettsittende korgdekkblader som kommer godt frem i de vakre knoppene til sinnia.

Blomstene består av to deler; randblomstene i kanten og de trakt- eller rørliknende skiveblomstene som hos sinnia danner en høy knapp i midten av kurven. Når skiveblomstene slår ut, titter de gule pollenbærerne frem i delikate og fargesterke knipper. De nektarfylte blomstene tiltrekker seg sommerfugler, bier og humler.


Zinnia

Kreative farger i blomsterbed og buketter

Sinnia blomstrer i en kreativ fargepalett. Rødt, gult, hvitt og rosa kommer sammen i blomsterbedet, og fargene er slående vakre i kombinasjon.

Sinnia blomstrer på stødige stilker, noe som gjør den svært velegnet til snitt. Takket være den store fargevariasjonen er bukettene ferdigkomponerte slik de står i blomsterbedet. Sinnia blomstrer også rikelig – den gir deg mer enn nok blomster både til hagen og vasene dine.

Stor variasjon i farger och former

Sinnia blomstrer gjennom hele sommeren og et stykke ut på høsten. Blant plantene i hagen vår finner vi flere forskjellige arter av sinnia. Fellesnevneren er stor fargevariasjon, men artene skiller seg også noe når det kommer til form og uttrykk.

De ulike sinniasortene

Sinnia, Zinnia elegans, er kanskje den mest velkjente sorten og omtales gjerne som vanlig sinnia. Sortene byr på sprakende farger i nyanser fra hvitt og gult til oransje, rosa, rødt og tofarget. Høyden på de ulike sortene varierer fra 40 til 70 cm. Blomstene kan være doble med en tydelig skive i midten, for eksempel hos den oransje kulturarvsorten som har blitt dyrket siden 1700-tallet, 'Oriole'. De kan også være helt fylte, som hos den trill runde 'Queeny Lime Orange'. En favoritt er den limegrønne sorten 'Green Apple' som danner fylte, gulgrønne blomster. De høye sortene passer best i blomsterbed, mens de lave sortene kan dyrkes i potter sammen med andre sommerblomster.

Busksinnia, Zinnia angustifolia, blir sjelden over 30 cm i høyden, selv om det finnes unntak som blir noe høyere. Arten har en busket vekst og enkle, oransje blomster med en tydelig fremtredende midtknapp som danner vakre, guloransje kranser. Planteforedlere har avlet frem sorter i flere farger, men det vanligste er enkle eller doble blomster i nyanser av gult, oransje, rødt og rosa. Busksinnia passer fint i både blomsterbed og potter.

Marylandsinnia, Zinnia marylandica, er en krysning mellom Zinnia elegans og Zinnia angustifolia som har blitt sin egen art. Marylandsinnia er noe lavere, mer forgrenet og mer buskete enn vanlig sinnia, men har den samme variasjonsrikdommen når det kommer til form og farge på blomstene.


Guldzinnia 'Old Mexico Mix'

De halvfylte og tofargede sortene av gullsinnia, Zinnia haageana, var svært populære i slutten av det forrige århundret. 'Chippendale' er en kulturarvsort fra denne perioden. Den har lett gjenkjennelige, rustrøde, enkle og doble blomster med gyllengule kronbladspisser. Veksten er busket, og planten blir ikke høyere enn 30 cm. Dette er et utmerket valg til potter og blomsterkasser. 'Soleado' er lysere i gulfargen, men vokser på samme vis. Disse to sortene er fine når de samplantes forrest i blomsterbedet og skaper et enestående blikkfang.

Vakre blomsterbed og trivelige buketter 

Sinnia tiltrekker seg virkelig oppmerksomheten i blomsterbedet. Plukk dem til snitt og sett sammen herlige buketter. Ikke bare tilfører de vakre farger på frokostbordet – plantene produserer også enda flere blomster når de plukkes. Unn deg å nyte mer av den sanselige sinnia.

Se alle frø til sinnia >>

Impecta Fröhandel

Jordnært
Hos Impecta Fröhandel deler vi gjerne vår kunnskap. Her samler vi jordnære artikler om dyrking og såing. Velkommen til Jordnært – tanker og tips for våre hagevenner.

Ukens frøvariant

En symfoni av farger og liv

Hageblåputen 'Cascade Blue' lever opp til navnet sitt med en forunderlig skjønnhet. De tette tuene med intenst blåfiolette blomster danner en kaskade av farger i steinbed og langs murer i år etter år. Denne lavtvoksende juvelen er mer enn bare en markdekker; om våren forvandler den hagen til et levende hav av farger, en fest for både øyet og de surrende pollinatorene. 'Cascade Blue' er oppkalt etter den franske kunstneren Claude Aubriet, og den bærer navnet sitt med verdighet. Som et levende maleri brer den seg utover med blomstrende penselstrøk i hagen. Plant den i grupper for å skape en dramatisk effekt, så forvandler den selv de mest beskjedne områdene til et levende kunstverk der hver av blomstene bidrar til en symfoni av farger og liv.

Les mer
En perle i hagen

'Mountain Lady' reiser seg staselig og ruver som små fjelltopper i blomsterbedet og på plenen. De små, runde blomstene danner tette klaser i toppen av stilkene. Klasene er himmelblå nederst og går over i snøhvitt mot toppen. Krukkeperleblommen stammer fra Midtøsten og sørøst i Europa, der den vokser vilt langs fjellsider og i enger. Helt siden 1500-tallet har den blitt dyrket som hageplante, og ofte regnes den som et symbol på fornyelse og håp. 'Mountain Lady' er fin å plante i grupper for å skape en slående fargeklatt, eller den kan samplantes med andre vårblomstrende løker. Uansett om den skal pynte opp i et solrikt bed eller plantes i pottene på terrassen, kommer den til å by på en langvarig og henførende blomstring – en ekte perle som det er verdt å vente på.

Les mer
En fryd for øyet

Gjester i hagen uttrykker ofte stor glede når de finner en busk som ser ut til å være overstilt av små papirlykter. Det er når blomsterbegrene til japanlykten får den glødende oransje høstfargen at planten vekker denne intense interessen. Om vinteren tørker frøkapselen og går inn i en ny glansperiode når lykten dekkes av gnistrende rimfrost i den bleke morgensolen. Hvis du er tålmodig, venter enda en fryd for øyet når fjorårets lykter blir så skjøre at det bare er bladnervene som holder dem sammen. Nervene danner et gjennomsiktig nett, og på innsiden lyser det røde bæret. Plantet i en vakker krukke blir japanlykten en fantastisk fin dekorasjon i en lang periode og i flere spennende former.

Les mer
Arr av gull

Den store julebaksten med selvdyrket safran kan du nok ikke forvente, men det kan hende du kan gi noen boller litt smak av krokusen som blomstrer hos deg i høst. Det at arrene til blomsten er kilden til dette verdifulle krydderet er bare ett av de spennende særtrekkene til safrankrokusen. Et annet særtrekk er hvordan den overrasker ved å slå ut i blomst om høsten. Plutselig titter den frem med bedårende purpurfargede krokuser i september og oktober. Det er som om våren kommer på besøk når sommeren tar farvel. For dyrkere som graver ned løker av safrankrokus sent om sommeren, venter det enda en gledelig overraskelse med en blomstring som inntreffer allerede samme høst. Hvorfor vente med noe så vakkert som blomster med delikate arr av gull?   

Les mer

Artikler

Disse snittblomstene kan tørkes

Blomstertørkingstrenden er tilbake for fullt, og kreativiteten er på topp når det kommer til hvilke blomster som kan tørkes og hvordan de kan brukes i buketter, kranser og andre oppsatser. Her kommer noen gode råd og håndfaste tips til hvordan du tørker blomster. 

Les mer
Dyrk en blomstereng

En blomstereng kan plantes for å erstatte hele eller deler av plenen, og det gir en lettstelt og vakker hage som tiltrekker seg mange bier, humler og sommerfugler. Her finner du informasjon om hvordan du dyrker en blomstereng, og noen tips til ferdige blomsterblandinger.

Les mer
Fløyelsblomster gir god jord

Fløyelsblomster, også kjent som tagetes, er en lettdyrket ettårig plante som blomstrer langt ut på høsten. Med mange planter som står tett sammen oppnår man et vakkert blikkfang, samtidig som at røttene utsondrer et stoff som holder jorden frisk.

Les mer
Såing og dyrking av solsikker

Solsikkene kommer i mange varianter – fra høye, solitære blomster til minisolsikker som passer langs bedkanter og i potter. De er også svært vakre og holdbare til snitt. Uten å kreve noen større innsats fra plantedyrkeren, blomstrer solsikken fra høysommeren til tidlig på høsten.

Les mer
2025-01-28
Veldig veldig hyggelig, kommer definitivt igjen neste år
- AnneMarie B
2025-01-28
Rikt utvalg og god kvalitet
- Inger A
2025-01-28
Perfekt. 🤙🌹
- Unni S
2025-01-28
Rask levering, stort utvalg og god hjelp fra kundeservice!
- Ann-kristin N
2025-01-28
rask levering
- Ulf R
2025-01-28
enkelt å finne det du vil bestille. Rask levering
- Anna P
2025-01-28
Det fungerer alltid og leveres raskt, jeg er veldig fornøyd
- Margareta B
2025-01-28
stort utvalg
- Kim S
2025-01-28
God og rask service
- Niina P
2025-01-28
God og rask levering. Har kjøpt før og er fornøyd.
- MARINA S
2025-01-28
Rask levering
- Irene P
2025-01-28
Stort utvalg av spennende f
- Lise G
2025-01-28
Stort utvalg og rask levering!
- Maria E
2025-01-28
God kvalitet
- Sarah B
2025-01-28
Ganske enestående
- Jeppe T
2025-01-28
Godt utvalg, rask levering, meget vellykket handel
- Susanne
2025-01-28
Rask levering, alt i orden.
- Juergen L
2025-01-28
Jeg har stort sett vært veldig fornøyd med innholdet og forsendelsene av frøene, men innpakningen har jedg allerede flere ganger klaget på : denne sellofan posen til bittesmå frø er en fornærmelse ( plantegruppa i Botanisk Hage !har også vært negativ) Please, gi oss tilbake de posene som svenskene bruker, før vi blir veldig fristet av andre frøfirmaer som skjønner at man ikke skal slåss med innholdet!
- annie e
2025-01-28
Raske leveringer 🚚
- Eva J
2025-01-28
Kunne ikke søke etter frøene jeg ville ha?
- Karin N