Frø for årets første såing  – 3 for 2 på utvalgte frø

Dyrk blomstererter - fra såing till bukett

Blomstererten er en sommerblomst som vet å skape dyrkeglede. Med herlig duft og stor skjønnhet vekker den lidenskap og en intens samlerlyst. Forkultiver blomsterertene dine innendørs, eller dyrk dem direkte på friland når jorden er varm.

Slik dyrker du blomstererter

  1. Forkultiver inne eller direkteså ute.
  2. Dyrk på friland og i potter.
  3. Dyrk i velgjødslet, løs jord.
  4. Topp plantene.
  5. Gi blomsterertene noe å støtte seg på.

Forkultivering av blomstererter

Blomstererter forkultiveres rundt fem uker før du kan anta at det er varmt nok til å plante dem ut. Det innebærer at forkultiveringen gjøres til forskjellige tider i ulike deler av landet, fra mars til mai.

Blomstererter danner lange, ganske følsomme røtter. Forkultiver dem i en såkalt root-trainer eller en annen dyp såpotte som gjør det enkelt å ta ut den lille planten uten å forstyrre røttene. Hvis du vil bruke noe du allerede har i huset, er tomme toalettruller velegnet til forkultivering av blomstererter. Ved ompotting og utplanting kan du plante hele rullen ned i jorden, den brytes ned med tiden.

Root-trainer

Forkultivering av blomstererter, trinn for trinn

  1. Bløtlegg frøene i vann i 24 timer før du planter dem. Dette er ikke nødvendig, men det hjelper frøene til å spire raskere.
  2. Plant frøene på ca. 1 cm dybde i gjennomfuktet jord i en root-trainer, toalettrull eller en annen dyp potte.
  3. Plant ut småplantene dine når faren for frost er over. Vær forsiktig med røttene, og ikke glem å herde plantene først slik at de rekker å venne seg til klimaet utendørs.
  4. Det er viktig å velge en vokseplass som ligger solrikt til og er beskyttet mot kald vind. Forbered gjerne plassen allerede om høsten med kompost og gjødsel. Hvis du gjødsler om våren, må gjødselen være godt kompostert. Grav dypt!
  5. For å stimulere til rask tilvekst er det lurt å toppe skuddene når de er ca. 7–10 cm høye. Da får du planter med mange fine sideskudd. Jo flere skudd planten setter, desto flere blomster kommer du til å få når planten har vokst seg til.

 

Hvordan herder jeg blomsterertene mine?

Før du planter ut de forkultiverte blomsterertene dine, trenger de tilvenning til livet utendørs. Sett plantene ut i noen timer om dagen i beskyttede forhold, unngå direkte sollys. Etter en uke med denne fremgangsmåten er plantene klare til å plantes ut i potte eller på friland. Husk at faren for frost må være over.

 

Såing av blomstererter utendørs

Man kan fint direkteså blomstererter utendørs, men da må man regne med at blomstringen setter i gang litt senere enn hvis man forkultiverer dem. Så blomsterertene på friland når faren for frost er over og jorden er klar.


Hva betyr det at jorden er klar?

Uttrykket «at jorden er klar» innebærer at jorden har begynt å bli varm og har tørket opp noe etter den tunge vinterbløten. Du kan gjøre en enkel test ved å plukke opp en neve jord og rulle den rundt i hånden. Hvis jorden drysser ut mellom fingrene, er den klar. Hvis jorden former seg til en klebrig, kompakt og kald pølse, er den ennå ikke klar for såing.

Velg en solrik og vindbeskyttet plassering for blomsterertene dine. Forbered jorden ved å fjerne ugress og pløye ordentlig et godt stykke ned i jorden. Røttene til blomsterertene trenger et dypt jordlag å vokse i uten for mye motstand. Forbedre jorden ved å blande inn kugjødsel som kan kjøpes i sekk. Hvis du har tilgang til stallgjødsel som har ligget utendørs i ett år, kan du pløye dette ned i jorden.


Direktesåing av blomstererter, trinn for trinn

  1. Bløtlegg gjerne frøene i vann i 24 timer før såing.
  2. Så frøene på ca. 2 cm dybde med 10 cm mellom plantene og 20 cm mellom radene.
  3. Hvis det ikke kommer regn, vanner du regelmessig inntil frøene har spiret.
  4. Topp skuddene når de er ca. 7–10 cm høye. Da får du en plante med mange fine sideskudd.

 

Tips til blomstererter på balkong og terrasse

Du kan så blomstererter direkte i dype potter. Fyll potten med løs, næringsrik plantejord, men la det være igjen et lite stykke opp til kanten. Tilfør vann. Spre de bløtlagte frøene utover, strø over et par centimeter med jord og trykk lett til med hånden. Tilfør vann. Sett en vakker støtte i potten som blomsterertene kan klatre på.

Blomstererter i jutenett

Støtte til blomstererter

Blomstererter kan bli opptil 250 cm høye. Det er viktig at plantene får støtte når de vokser i høyden slik at de kan danne store, fine blomster på solide stilker. Det finnes mange typer støtter du kan lage selv:

  1. Stikk bjørkekvister ned i jorden og bind dem sammen øverst, da får blomsterertene mange smågrener å klatre i.
  2. Fest hønsenetting eller et jutenett i en treramme.
  3. Sett bambuspinner i en lang, tett rad som blomsterertene kan klatre i.
  4. Stikk en tykk pinne/påle ned i bakken og spenn tråder fra toppen og ut i en sirkel slik at de danner et tårn. Trådene forankres i jorden med f.eks. kramper.
  5. Husk at alle typer støtte må forankres godt i bakken. Blomstererteplanten kan bli ganske tung etter hvert som den vokser og fylles med blomster.

Blomstererter i potter.

Stell av blomstererter

VANN Blomstererter trives ikke i våt jord, men skal heller ikke tørke ut i lange perioder. Hvis sommeren er tørr, bør du vanne blomsterertene dine nå og da.

NÆRING Den intense blomstringen til blomsterertene er energikrevende. Vann nå og da med flytende organisk gjødsel.

RENSING Fjern visne blader fra plantene; da kommer det mer luft og lys til planten. Det er viktig å ikke la blomstene visne ned og danne ertebelger. Dette kan gi et signal til planten om å redusere blomstringen fordi fruktsettingen har startet. Derfor bør du klippe bort visne blomster.


Blomstererter fyller sommerens buketter

Blomstererter er uhørt generøse og takknemlige å dyrke. De blomstrer villig, og jo mer du plukker, desto mer intenst blomstrer de. Hvis du dyrker et par ulike sorter blomstererter i hagen eller på balkongen, har du en utrolig flott bukettsommer og -høst å glede deg til. Hvis høsten blir mild, kan blomstringen fortsette inn i oktober. Når vinteren kommer, visner plantene ned og du kan begynne å drømme om neste års plantinger av velduftende, riktblomstrende blomstererter.

Impecta Fröhandel

Jordnært
Hos Impecta Fröhandel deler vi gjerne vår kunnskap. Her samler vi jordnære artikler om dyrking og såing. Velkommen til Jordnært – tanker og tips for våre hagevenner.

Ukens frøvariant

En symfoni av farger og liv

Hageblåputen 'Cascade Blue' lever opp til navnet sitt med en forunderlig skjønnhet. De tette tuene med intenst blåfiolette blomster danner en kaskade av farger i steinbed og langs murer i år etter år. Denne lavtvoksende juvelen er mer enn bare en markdekker; om våren forvandler den hagen til et levende hav av farger, en fest for både øyet og de surrende pollinatorene. 'Cascade Blue' er oppkalt etter den franske kunstneren Claude Aubriet, og den bærer navnet sitt med verdighet. Som et levende maleri brer den seg utover med blomstrende penselstrøk i hagen. Plant den i grupper for å skape en dramatisk effekt, så forvandler den selv de mest beskjedne områdene til et levende kunstverk der hver av blomstene bidrar til en symfoni av farger og liv.

Les mer
En perle i hagen

'Mountain Lady' reiser seg staselig og ruver som små fjelltopper i blomsterbedet og på plenen. De små, runde blomstene danner tette klaser i toppen av stilkene. Klasene er himmelblå nederst og går over i snøhvitt mot toppen. Krukkeperleblommen stammer fra Midtøsten og sørøst i Europa, der den vokser vilt langs fjellsider og i enger. Helt siden 1500-tallet har den blitt dyrket som hageplante, og ofte regnes den som et symbol på fornyelse og håp. 'Mountain Lady' er fin å plante i grupper for å skape en slående fargeklatt, eller den kan samplantes med andre vårblomstrende løker. Uansett om den skal pynte opp i et solrikt bed eller plantes i pottene på terrassen, kommer den til å by på en langvarig og henførende blomstring – en ekte perle som det er verdt å vente på.

Les mer
En fryd for øyet

Gjester i hagen uttrykker ofte stor glede når de finner en busk som ser ut til å være overstilt av små papirlykter. Det er når blomsterbegrene til japanlykten får den glødende oransje høstfargen at planten vekker denne intense interessen. Om vinteren tørker frøkapselen og går inn i en ny glansperiode når lykten dekkes av gnistrende rimfrost i den bleke morgensolen. Hvis du er tålmodig, venter enda en fryd for øyet når fjorårets lykter blir så skjøre at det bare er bladnervene som holder dem sammen. Nervene danner et gjennomsiktig nett, og på innsiden lyser det røde bæret. Plantet i en vakker krukke blir japanlykten en fantastisk fin dekorasjon i en lang periode og i flere spennende former.

Les mer
Arr av gull

Den store julebaksten med selvdyrket safran kan du nok ikke forvente, men det kan hende du kan gi noen boller litt smak av krokusen som blomstrer hos deg i høst. Det at arrene til blomsten er kilden til dette verdifulle krydderet er bare ett av de spennende særtrekkene til safrankrokusen. Et annet særtrekk er hvordan den overrasker ved å slå ut i blomst om høsten. Plutselig titter den frem med bedårende purpurfargede krokuser i september og oktober. Det er som om våren kommer på besøk når sommeren tar farvel. For dyrkere som graver ned løker av safrankrokus sent om sommeren, venter det enda en gledelig overraskelse med en blomstring som inntreffer allerede samme høst. Hvorfor vente med noe så vakkert som blomster med delikate arr av gull?   

Les mer

Artikler

Disse snittblomstene kan tørkes

Blomstertørkingstrenden er tilbake for fullt, og kreativiteten er på topp når det kommer til hvilke blomster som kan tørkes og hvordan de kan brukes i buketter, kranser og andre oppsatser. Her kommer noen gode råd og håndfaste tips til hvordan du tørker blomster. 

Les mer
Dyrk en blomstereng

En blomstereng kan plantes for å erstatte hele eller deler av plenen, og det gir en lettstelt og vakker hage som tiltrekker seg mange bier, humler og sommerfugler. Her finner du informasjon om hvordan du dyrker en blomstereng, og noen tips til ferdige blomsterblandinger.

Les mer
Fløyelsblomster gir god jord

Fløyelsblomster, også kjent som tagetes, er en lettdyrket ettårig plante som blomstrer langt ut på høsten. Med mange planter som står tett sammen oppnår man et vakkert blikkfang, samtidig som at røttene utsondrer et stoff som holder jorden frisk.

Les mer
Såing og dyrking av solsikker

Solsikkene kommer i mange varianter – fra høye, solitære blomster til minisolsikker som passer langs bedkanter og i potter. De er også svært vakre og holdbare til snitt. Uten å kreve noen større innsats fra plantedyrkeren, blomstrer solsikken fra høysommeren til tidlig på høsten.

Les mer
2025-01-15
Rask levering. Det som gjenstår er å få frøene ned i jorden.
- Tommy K
2025-01-15
Rask levering
- Stefan F
2025-01-15
Alltid veldig fornøyd når jeg bestiller! Gode frø, godt utvalg og godt pakket.
- Elin T
2025-01-15
Superfornøyd..rask levering også
- Siv S
2025-01-15
Du er best på alt
- Madeleine L
2025-01-15
Fin og oversiktlig nettbutikk, gode priser og rask levering <3
- Ida U
2025-01-15
Rask levering og godt pakket i en polstret konvolutt. Nå gleder jeg meg til tiden for å så!
- Elin A
2025-01-15
Alltid fornøyd når jeg bestiller herfra. Kjapp levering også. 😊👍
- Wenie R
2025-01-15
Bredt utvalg, rask levering, god kundeservice og produkter av høy kvalitet 🌸🌼🌺🤗
- Zita J
2025-01-15
Stort utvalg av frø - rimelige priser
- Susanne B
2025-01-15
Godt utvalg, raske og trygge leveranser.
- Kristina Ö
2025-01-15
En frøpose best før dato 09/2026, den andre Lille perle best før dato 09/2025. Altfor kort for Little perle
- Katarina B
2025-01-15
Rask levering og god kvalitet
- Margareta L
2025-01-15
Men jeg synes du sender for mange e-poster.
- Marie Ö
2025-01-15
BH-service
- Ulrika S
2025-01-15
Billig, raskt og enkelt. De er Impecta de.
- Roger W
2025-01-14
Raske leveranser
- Per S
2025-01-14
Alltid rask levering og stort utvalg
- Sari B
2025-01-14
Raske leveranser. Fint/bra med frøposer som viser med foto hvilke frø posen inneholder og et bilde som viser 'ekte' farger. Stort utvalg
- Christina L
2025-01-14
Gudstjeneste
- Jette N