Få blomstene til å blomstre

Sørg for at blomstene blomstrer!

Når vi dyrker sommerblomster, ønsker vi så klart at de skal blomstre – gjerne mye og lenge. Egenskapene til de ulike artene og sortene er selvfølgelig det som avgjør hvordan resultatet blir, men vi kan bidra til å skape de beste forutsetningene for at sommerblomstene våre skal yte sitt aller beste i sitt eneste leveår.

Slik får du sommerblomstene dine til å blomstre

  1. Plant riktig plante på riktig sted
  2. Gjødsle med organisk gjødsel
  3. Vann etter behov
  4. Fjern visne blomster
  5. Hold skadeinsekter og sykdommer unna

Hvis du dyrker sommerblomstene dine fra frø, er det første skrittet mot å maksimere blomstringen å pleie såjorden og spirene ordentlig helt til det er på tide å plante dem ut. Hvis du trenger veiledning og inspirasjon for å komme i gang og for å stelle såjorden din, finner du alt du trenger i Veiledning til forkultivering innendørs og Generelle råd ved såing av frø.


Riktig plante på riktig sted

Det er fort gjort å forelske seg i en blomst og ønske å dyrke den til enhver pris. Likevel bør vi stoppe opp i iveren vår og tenke over hvilke krav planten stiller for å kunne trives. En solkjær sort kommer trolig ikke til å blomstre ordentlig hvis den står i skyggen, og planter som vil ha det tørt rundt røttene blir en skuffelse hvis de dyrkes i en fuktig del av hagen. På samme måte blir ikke vindfølsomme sommerblomster like vakre på en vindutsatt balkong eller ubeskyttet altan.

Få oversikt over hva planten helst vil ha når det kommer til jordsmonn, lys, vann og beskyttelse, og velg riktig sted å plante den på eller tilpass stedet. Det sistnevnte kan for eksempel være å sette opp vindbeskyttelse, klippe bort overhengende grener i et tre for slippe gjennom mer lys eller velge å dyrke favorittblomstene dine i en potte fordi jordsmonnet i hagen din ikke egner seg for akkurat denne sorten.

Resultatet av å velge riktig plante til riktig sted er at planten har det bra, blir sterk og frisk og kan bruke energien sin på det som er det viktigste både for deg og planten – nemlig blomstringen.





Hvordan gjødsler man blomstrende planter?

Når vi har plantet sommerblomstene våre på riktig sted, etablerer de røttene sine i jorden og begynner å vokse. Akkurat som oss mennesker trenger plantene ulike typer næringsstoffer for å utvikle seg og holde seg friske. Noen av disse næringsstoffene finnes i luften, men det er fra jorden plantene hovedsakelig henter næringen sin. Næringen i jorden tilføres gradvis og naturlig etter hvert som organisk materiale brytes ned og blir til humus.

Sommerblomster er ettårige, derfor rekker de ikke å utvikle like sterke og dype røtter som de flerårige plantene. Ofte planter vi sommerblomster i potter, noe som gir en begrenset mengde jord og dermed også mindre næring enn i et stort blomsterbed. Likevel skal de klare å blomstre i overflod gjennom hele sommeren. I den mest intense vekstsesongen må vi dermed tilføre ekstra næring.


Næringsbehov hos planter

Stoffene som plantene trenger mest av, kalles makronæringsstoffer. Disse er nitrogen, fosfor, kalium, svovel, magnesium og kalsium. Næringsstoffene som plantene trenger mindre av, kalles mikronæringsstoffer. Disse er jern, sink, kobber, bor, mangan, nikkel og molybden. De ulike næringsstoffene fungerer sammen og er viktige for de ulike prosessene i plantene, både for synlige prosesser som tilvekst av bladmasse og produksjon av blomster, frukt og bær, og de livsviktige prosessene vi ikke ser som for eksempel fotosyntesen og dannelsen av nye celler. Den tryggeste måten for vanlige hagedyrkere å dekke næringsbehovet til planten på, er å gjødsle allsidig. Dette kan gjøres ved å tilføre langtidsvirkende organisk gjødsel, for eksempel kompost og husdyrgjødsel.

Gjødsle organisk og allsidig

Gjødsle organisk og allsidig

Organisk gjødsel består av stoffer fra dyr og planter. Kunstgjødsel, som også kalles mineralgjødsel, består av mineraler og produseres industrielt. Kunstgjødsel øker næringsinnholdet i jorden, men kun i en kort periode og det tilfører ikke nytt organisk materiale.


Når vi velger å gjødsle med organisk gjødsel, går vi rett inn i naturens eget kretsløp og bidrar til å øke både næringsinnholdet i og volumet av jorden. Organisk gjødsel kan ikke tas opp direkte av planterøttene, men må brytes ned av mikroorganismene i jorden for å frigjøres. Så lenge gjødselen ikke brytes ned, ligger næringsstoffene igjen i jorden og lagres inntil plantene begynner å oppleve mangler. Det betyr at planten kan ta opp den bestemte næringen den trenger når mangelen oppstår. Slik sørger man for en jevn og langvarig tilgang på næring.


Husdyrgjødsel kommer fra hest, ku og høns, og er en vanlig organisk gjødseltype som inneholder en allsidig blanding av næringsstoffer for blomstrende planter. Husdyrgjødsel kan kjøpes i sekk og er utmerket til grunngjødsling av blomsterbedene om våren. Hvis du pløyer den ned i jorden, kan du føle deg trygg på at du har et godt næringslager som både flerårige planter og sommerblomster kan nytte seg av.


Sommerblomster trenger ekstra næring

Perenner er flerårige planter og er derfor veletablerte i jorden. De har kraftige røtter og klarer seg ofte med grunngjødslingen om våren. På høsten kan du blande inn løv og kvister blant de flerårige plantene og la materialet brytes ned til nyttige næringsstoffer.

Ettårige sommerblomster har et grunnere rotsystem og bruker mye energi på den intense blomstringen. De trenger ekstra næringstilførsel gjennom sommeren, gjerne med flytende organisk gjødsel som gis samtidig med vanningen. Flytende næring tas opp av planten raskere og er fint når sommerblomstene begynner å miste energi etter det harde arbeidet med å vokse opp og danne mange knopper. Hvis sommerblomstene dyrkes i blomsterbed kan de ha behov for flytende næring et par ganger gjennom sommeren, særlig hvis man oppdager at planten begynner å se blek og slapp ut, produserer færre knopper eller slipper knopper uten å blomstre – da trenger den ny energi for å maksimere blomstringen. Hvis du dyrker sommerblomster i potte, kan du gjerne tilsette gjødsel i vannet annenhver uke.


Kan det bli for mye næring? 

Noen sorter av sommerblomster kan få for mye av det gode. Hvis de trives der de vokser og får for mye næring, kan de velge å vokse mye i høyden og danne store mengder blader, men «glemme» å blomstre. De har det rett og slett for bra og blir late. Eksempler på denne typen sommerblomster er praktvindel og klokkeranke. Hvis du opplever at sommerblomstene dine vokser så det suser, men ikke blomstrer, kan det være lurt å redusere gjødslingen en stund og se om det hjelper.

Vanne sommerblomstene

Vann sommerblomstene

Akkurat som med gjødsel kan ettårige sommerblomster kreve mer vanning enn flerårige planter. De veletablerte røttene hos flerårige planter henter vann dypere ned i jorden og er mye mer hardføre enn sommerblomstene. Lange tørkeperioder gjør at de flerårige plantene begynner å henge, selv om friske planter sjeldent dør av vannmangel. Vann er en begrenset ressurs, derfor frarådes det å vanne veletablerte flerårige planter under lange tørkeperioder. Som plantedyrker må man leve med at en sesong kan bli noe mindre blomstrende hvis været er tørt.

Nå skal vi snakke om vanning av sommerblomster, og her skiller vi mellom dyrking i potte og blomsterbed.


Sommerblomster i potte

Hvis sommeren en varm og solrik, trenger sommerblomster i potte daglig tilsyn når det kommer til vann. Hvis jorden er helt tørr, er det på tide å vanne. Hvis den er fuktig, kan du vente. Sommerblomstene har godt av at jorden får tørke opp mellom vanningene, men trives ikke i tørr jord over flere dager. Knusktørr jord kan dessuten ha problemer med å suge opp vann, noe som gjør at vannet du tilfører bare renner rett gjennom jorden i potten.

For lite vann fører til at planten begynner å bli slapp, og langvarig vannmangel fører til at blader, knopper og blomster begynner å dette av. For mye vann trenger ut oksygenet i jorden og fører til slutt til at røttene kveles og dør. Symptomene på dette er like som ved vannmangel – planten henger og bladene blir slappe. Til slutt visner hele planten.


SOMMERBLOMSTER I POTTE – FINT Å HUSKE PÅ
  1. Jo større potten er, desto større er jordvolumet som kan suge opp og holde på vann.
  2. Vann ordentlig hver gang – småskvetter tørker raskt og lurer røttene opp mot jordoverflaten.
  3. Vann om morgenen når fordampingen av vann er minst.
  4. Lecakuler reduserer risikoen for oksygenmangel. Bland lecakulene inn i jorden i stedet for å legge dem i bunnen av potten.
  5. Sørg alltid for at potten har hull til avrenning i bunnen eller på sidene.
  6. Vind leder til rask uttørking av planten. Sett pottene i ly for vinden.

Sommerblomster i blomsterbed 

Til forskjell fra de flerårige plantene, lever sommerblomstene kun gjennom én sommer i blomsterbedet. Derfor stiller de ekstra høye krav for å blomstre og gi oss all den fargeprakten vi gleder oss over. Røttene ligger grunnere i jorda og er ikke like kraftige, derfor tørker de ut ganske raskt. For å takle blomstringen trenger de jevn tilgang på vann til røtter, stilker, blader, knopper og blomster.

SOMMERBLOMSTER I BLOMSTERBED – FINT Å HUSKE PÅ
  1. Leirjord suger opp mer vann og holder lengre på fuktigheten enn sandjord.
  2. Vind tørker opp både jord og planter. Velg et beskyttet blomsterbed til sommerblomstene dine.
  3. Vann med kanne eller slange nær bakken slik at vannet konsentreres til planterøttene.
  4. Dekk bar mark rundt sommerblomstene med bark eller gressklipp for å holde bedre på fuktigheten.

Knip og klipp for å oppnå en lengre blomstring

Sommerblomster er herlige med sin overdådige blomstring. For å holde plantene fine og gi plass til nye knopper, er det lurt å knipe bort visne blomster eller til og med klippe ned en bit av stilken. Hvis visne blomster får sitte igjen på planten, kan de danne frø eller frukt. Dette kan redusere blomstringen eller stanse den opp helt fordi forplantningen har satt i gang.

Mange sommerblomster, for eksempel pyntekurv, blomsterert, prestekrage og sinnia, er vakre å ta med inn som snittblomster. Det er en ekstra bonus å ta dem med inn og nyte dem innendørs, samtidig som den pågående blomstringen utendørs oppmuntres til å fortsette.





Se etter skadeinsekter og sykdommer

En sommerblomst som blir angrepet av lus, meldugg, larver eller andre skadeinsekter eller sykdommer, kan ikke blomstre maksimalt. Energien brukes i stedet til å overleve angrepet. Den aller beste måten å holde blomstene friske på, er å stelle dem riktig ved å følge rådene vi har nevnt her. Planter som ikke trives, er nemlig mer utsatt for skadedyr og sykdommer. Hvis du likevel skulle oppleve et angrep, er det viktig å finne ut hva som plager planten din og hvordan du kan bekjempe dette på mest mulig miljøvennlig vis.

Det er herlig å dyrke sommerblomster. Når vi steller godt med dem, belønner de oss med en enestående blomstring i lange perioder både i blomsterbed og potter, alene og i samplantinger.

Lykke til med sommerblomstene dine!

Impecta Fröhandel

Jordnära
Hos Impecta Fröhandel deler vi gjerne vår kunnskap. Her samler vi jordnære artikler om dyrking og såing. Velkommen til Jordnært – tanker og tips for våre hagevenner.

Ukens frøvariant

En symfoni av farger og liv

Hageblåputen 'Cascade Blue' lever opp til navnet sitt med en forunderlig skjønnhet. De tette tuene med intenst blåfiolette blomster danner en kaskade av farger i steinbed og langs murer i år etter år. Denne lavtvoksende juvelen er mer enn bare en markdekker; om våren forvandler den hagen til et levende hav av farger, en fest for både øyet og de surrende pollinatorene. 'Cascade Blue' er oppkalt etter den franske kunstneren Claude Aubriet, og den bærer navnet sitt med verdighet. Som et levende maleri brer den seg utover med blomstrende penselstrøk i hagen. Plant den i grupper for å skape en dramatisk effekt, så forvandler den selv de mest beskjedne områdene til et levende kunstverk der hver av blomstene bidrar til en symfoni av farger og liv.

Les mer
En perle i hagen

'Mountain Lady' reiser seg staselig og ruver som små fjelltopper i blomsterbedet og på plenen. De små, runde blomstene danner tette klaser i toppen av stilkene. Klasene er himmelblå nederst og går over i snøhvitt mot toppen. Krukkeperleblommen stammer fra Midtøsten og sørøst i Europa, der den vokser vilt langs fjellsider og i enger. Helt siden 1500-tallet har den blitt dyrket som hageplante, og ofte regnes den som et symbol på fornyelse og håp. 'Mountain Lady' er fin å plante i grupper for å skape en slående fargeklatt, eller den kan samplantes med andre vårblomstrende løker. Uansett om den skal pynte opp i et solrikt bed eller plantes i pottene på terrassen, kommer den til å by på en langvarig og henførende blomstring – en ekte perle som det er verdt å vente på.

Les mer
En fryd for øyet

Gjester i hagen uttrykker ofte stor glede når de finner en busk som ser ut til å være overstilt av små papirlykter. Det er når blomsterbegrene til japanlykten får den glødende oransje høstfargen at planten vekker denne intense interessen. Om vinteren tørker frøkapselen og går inn i en ny glansperiode når lykten dekkes av gnistrende rimfrost i den bleke morgensolen. Hvis du er tålmodig, venter enda en fryd for øyet når fjorårets lykter blir så skjøre at det bare er bladnervene som holder dem sammen. Nervene danner et gjennomsiktig nett, og på innsiden lyser det røde bæret. Plantet i en vakker krukke blir japanlykten en fantastisk fin dekorasjon i en lang periode og i flere spennende former.

Les mer
Arr av gull

Den store julebaksten med selvdyrket safran kan du nok ikke forvente, men det kan hende du kan gi noen boller litt smak av krokusen som blomstrer hos deg i høst. Det at arrene til blomsten er kilden til dette verdifulle krydderet er bare ett av de spennende særtrekkene til safrankrokusen. Et annet særtrekk er hvordan den overrasker ved å slå ut i blomst om høsten. Plutselig titter den frem med bedårende purpurfargede krokuser i september og oktober. Det er som om våren kommer på besøk når sommeren tar farvel. For dyrkere som graver ned løker av safrankrokus sent om sommeren, venter det enda en gledelig overraskelse med en blomstring som inntreffer allerede samme høst. Hvorfor vente med noe så vakkert som blomster med delikate arr av gull?   

Les mer
4.6/5 (16079)
2024-11-22
God service og rask levering
- Petra T
2024-11-22
Rask levering
- Carina L
2024-11-22
Fine frø med god spiring. Stort og variert utvalg og godt med flere økologiske varianter. Fornøyd!
- Marie G
2024-11-21
Godt utvalg og punktlige leveranser.
- Virpi L
2024-11-21
........:-)
- Evse
2024-11-21
Fine dyrkingsideer
- Birgitta R
2024-11-21
Har ikke hatt en sniktitt, for det er ikke d. 1. desember ennå og du må ikke jukse i skuffene. Venter spent. Hilsen Lisbeth
- Lisbeth H
2024-11-21
Produkter av høy kvalitet, rask levering!
- Anna-Lena S
2024-11-21
Helt grei bestilling
- Jørgen S
2024-11-21
Sen postgang
- kari j
2024-11-21
Jeg vil foreslå at det bør være svensk som et alternativ på finsk side.
- Eva-lisa P
2024-11-21
Få det jeg bestiller og mye å velge mellom.
- Gudrun L
2024-11-21
Godt utvalg og rimelige priser resten av sesongen.
- Anne K
2024-11-21
Jeg er fornøyd med varene og leveringen var rask
- Maria A
2024-11-21
Super fornøyd. Takk
- Tove Ö
2024-11-21
Har ingenting å skrive. Jeg mottok boksen min som forventet.
- Bodil K
2024-11-20
Alltid rask og korrekt levering. Stort utvalg av blomster og grønnsaker. Har kjøpt hundrevis av frøposer fra Impecta. Bare en gang var det for lite frø i en pose, men jeg fikk umiddelbart en ny pose.
- Gustav J
2024-11-20
God spiring, raske leveranser
- Anne S
2024-11-19
Veldig gode frø som gjør det bra.
- Jörgen L
2024-11-19
Handlet i mange år og har aldri blitt skuffet. Og adventskalenderen er bare wow.
- Inger K
Are you in the right place?
Continue to impecta.no