Dyrk bærekraftig

Hva vil det si å dyrke bærekraftig? Hos Impecta Fröhandel ser vi to sider av saken – dyrking for et bærekraftig miljø, og dyrking for at du skal føle langsiktig velvære i hagen, tomten, på kolonien eller balkongen.

Slik dyrker du bærekraftig

  1. Dyrking i grønnsakshagen.
  2. Dyrk med vekstskifte.
  3. Dyrk trekkplanter for pollinerende insekter.
  4. Komposter hageavfall.
  5. Dyrk basert på dine egne forutsetninger.

Vi kan pleie stedet vi skal dyrke med enkle midler slik at det på sikt skal kunne huse blomstene og avlingene våre. Engasjementet du legger ned i å dyrke bærekraftig genererer energi tilbake til deg når du ser hvilken nytte det gir. Hvis livet rundt deg til tider føles stressende, rotete eller engstelig, gir jorda et fast og trygt underlag under føttene.


Dekkdyrk for leirholdig jord uten ugress

Dekkyrking i grønnsakshagen er svært enkelt og veldig smart. Du dekker bar jord mellom avlingene med gressklipp, oppkuttet brennesle (uten røtter), kvister, halm, topper eller annet finfordelt organisk materiale. Fordelene med dekkdyrkingen er mange:

  1. Ugresset holdes unna.
  2. Jorden holder på fuktigheten lenger.
  3. Ormer og andre nyttige småkryp får gode materialer å jobbe med.
  4. Jorden får næring.

Naturen dekker barmark

Har du noen gang tenkt på at det ikke er barmark ute i skogen og på bakken? Dette er fordi naturen sørger for at all jord er dekket av vegetasjon slik at jorda ikke eroderer. Det betyr at dersom du lar barmark stå i hagen, vil den snart bli dekket av ugress. Motvirk dette ved å dekke avlinger i grønnsaksland og plant tett i blomsterbedene dine, gjerne med bunndekkende planter i det nederste laget.


Dyrk med vekstskifte

Før vi fikk tilgang til kunstgjødsel og kjemisk bekjempelse av skadedyr og plantesykdommer, var en forutsetning for dyrking at vi tok vare på jorda på en bærekraftig måte og under naturens forhold. En naturlig syklus i dyrkingen var nøkkelen til suksess. I dag vet vi at stien som førte oss bort fra dette var en total feilnavigering. Gjødsel og kjemisk kontroll skadet naturen vår og skapte ubalanse i et biologisk velsmurt maskineri.

Å dyrke med vekstskifte var helt selvsagt en gang i tiden, men i dag er vi tilbake til økologisk og bærekraftig dyrking. Å dyrke med vekstskifte innebærer at du skifter avlinger slik at de ikke dyrkes på samme sted år etter år. Hensikten er både å skape en god næringsbalanse i jorda og å holde skadedyr og sykdommer unna. La oss se hvordan en avlingsrotasjon kan se ut:


Slik dyrker du med vekstskifte

Den enkleste måten å begynne å dyrke med vekstskifte i hagen er å lage fire tomter. Merk av fire like store dyrkingskasser i hele eller deler av kjøkkenområdet. Den første sesongen grunngjødsler du alle fire delene med organisk materiale som kompostjord eller gjødsel.

SKIFTE 1
I en firkant dyrker du avlinger som genererer næring til jorda. Slike avlinger er bønner, erter og noen grønngjødselplanter som rødkløver, blodkløver og lusern. De har alle en evne til å ta opp nitrogen fra luften og binde det i sin plantemasse og gjøre det tilgjengelig for røttene i jorda. Jorda tilføres dermed næring i løpet av sesongen, og når innhøstingen er fullført, blir planterester presset ned i jorda for å fortsette å generere næringsstoffer til jorda.

SKIFTE 2
I en firkant dyrker du avlinger som krever mye næring, som kål, selleri, squash og gresskar.

SKIFTE 3
I en firkant dyrker du avlinger som krever moderat næring, som salat, rotgrønnsaker, persille, dill og løk.

SKIFTE 4
I en firkant dyrker du avlinger som har lite behov for næring, som poteter og jordskokk.

Disse fire firkantene bytter plass over en fireårsperiode slik at hver tomt har blitt dyrket en gang på alle fire plassene – så begynner du på nytt. Du endrer som følger:

SKIFT 2 flyttes til boksen der SKIFT 1 har blitt dyrket.
SKIFT 3 flyttes til boksen der SKIFT 2 har blitt dyrket.
SKIFT 4 flyttes til boksen der SKIFT 3 har blitt dyrket.
SKIFT 1 flyttes til boksen der SKIFT 4 har blitt dyrket.

Det smarte med vekstskiftet er at de mest næringskrevende grønnsakene hele tiden flytter til den plassen som har fått næring fra de næringsgenererende avlingene. Sistnevnte flyttes på sin side til plassen som i en fireårsperiode har huset alle de ulike skiftene og derfor har vært tømt for næringsstoffer.

For de næringskrevende og middels næringskrevende plantene trengs en grunngjødsel om våren og en støttegjødsel i sesongen med kompostjord eller gjødsel.


Hindre at plantesykdommer og skadedyr får fotfeste

En annen viktig grunn til at du bør unngå å dyrke samme gruppe avlinger på samme sted år etter år, er at avlinger som tilhører samme familie ofte er rammet av de samme skadedyrene og sykdommene. Bytter du plass regelmessig, er det mye vanskeligere for plantesykdommer og skadedyr å få fotfeste.

Trykk her for å sjekke ut våre spiselige vekster, som er ypperlig å dyrke bærekraftig!


Dyrk trekkplanter for pollinerende insekter

Antall pollinerende insekter synker drastisk. Som hageeier kan det føles vanskelig å bidra til å snu denne negative trenden. Men alle kan faktisk ha en nytte! Ved å dyrke blomster som sjenerøst tilbyr nektar og pollen, serverer du pollinatorer viktig mat og ernæring, og du er med på å øke det biologiske mangfoldet.


Komposter hageavfall

Ved å ta vare på alt organisk avfall i hagen og legge det i en kompost for forfall, blir du virkelig en del av naturens kretsløp. Næringsstoffene jorda har brukt for å gjødsle dine avlinger, planter og blomster, gis tilbake i form av den beste jorda du kan tenke deg.


Dyrk ut ifra dine egne forutsetninger

Det er mye å lære om hvordan dyrking og hagearbeid håndteres på en bærekraftig og miljøvennlig måte. Underveis er det viktig å tenke på hvordan dine forutsetninger er når det gjelder tid, sted og engasjement. Det skal være morsomt, stimulerende og avslappende å dyrke og ta vare på blomsterbed, kjøkkenhagen og annen beplantning. Bygg på kunnskap og erfaring i ditt eget tempo og lær av både oppturer og nedturer i jorda. Del erfaringer med dyrkingsvenner og finn din måte å dyrke på.

Impecta Fröhandel

Jordnært
Hos Impecta Fröhandel deler vi gjerne vår kunnskap. Her samler vi jordnære artikler om dyrking og såing. Velkommen til Jordnært – tanker og tips for våre hagevenner.

Ukens frøvariant

En symfoni av farger og liv

Hageblåputen 'Cascade Blue' lever opp til navnet sitt med en forunderlig skjønnhet. De tette tuene med intenst blåfiolette blomster danner en kaskade av farger i steinbed og langs murer i år etter år. Denne lavtvoksende juvelen er mer enn bare en markdekker; om våren forvandler den hagen til et levende hav av farger, en fest for både øyet og de surrende pollinatorene. 'Cascade Blue' er oppkalt etter den franske kunstneren Claude Aubriet, og den bærer navnet sitt med verdighet. Som et levende maleri brer den seg utover med blomstrende penselstrøk i hagen. Plant den i grupper for å skape en dramatisk effekt, så forvandler den selv de mest beskjedne områdene til et levende kunstverk der hver av blomstene bidrar til en symfoni av farger og liv.

Les mer
En perle i hagen

'Mountain Lady' reiser seg staselig og ruver som små fjelltopper i blomsterbedet og på plenen. De små, runde blomstene danner tette klaser i toppen av stilkene. Klasene er himmelblå nederst og går over i snøhvitt mot toppen. Krukkeperleblommen stammer fra Midtøsten og sørøst i Europa, der den vokser vilt langs fjellsider og i enger. Helt siden 1500-tallet har den blitt dyrket som hageplante, og ofte regnes den som et symbol på fornyelse og håp. 'Mountain Lady' er fin å plante i grupper for å skape en slående fargeklatt, eller den kan samplantes med andre vårblomstrende løker. Uansett om den skal pynte opp i et solrikt bed eller plantes i pottene på terrassen, kommer den til å by på en langvarig og henførende blomstring – en ekte perle som det er verdt å vente på.

Les mer
En fryd for øyet

Gjester i hagen uttrykker ofte stor glede når de finner en busk som ser ut til å være overstilt av små papirlykter. Det er når blomsterbegrene til japanlykten får den glødende oransje høstfargen at planten vekker denne intense interessen. Om vinteren tørker frøkapselen og går inn i en ny glansperiode når lykten dekkes av gnistrende rimfrost i den bleke morgensolen. Hvis du er tålmodig, venter enda en fryd for øyet når fjorårets lykter blir så skjøre at det bare er bladnervene som holder dem sammen. Nervene danner et gjennomsiktig nett, og på innsiden lyser det røde bæret. Plantet i en vakker krukke blir japanlykten en fantastisk fin dekorasjon i en lang periode og i flere spennende former.

Les mer
Arr av gull

Den store julebaksten med selvdyrket safran kan du nok ikke forvente, men det kan hende du kan gi noen boller litt smak av krokusen som blomstrer hos deg i høst. Det at arrene til blomsten er kilden til dette verdifulle krydderet er bare ett av de spennende særtrekkene til safrankrokusen. Et annet særtrekk er hvordan den overrasker ved å slå ut i blomst om høsten. Plutselig titter den frem med bedårende purpurfargede krokuser i september og oktober. Det er som om våren kommer på besøk når sommeren tar farvel. For dyrkere som graver ned løker av safrankrokus sent om sommeren, venter det enda en gledelig overraskelse med en blomstring som inntreffer allerede samme høst. Hvorfor vente med noe så vakkert som blomster med delikate arr av gull?   

Les mer

Artikler

Slik blir du kvitt meldugg

Hvis det legger seg et hvitt, melaktig belegg på knoppene, bladene og skuddene til prydplantene eller grønnsakene dine, har de sannsynligvis fått meldugg. Hva er meldugg, og hvordan kan vi forebygge og bekjempe den?

Les mer
Beskjære roser – når og hvordan?

Det er viktig å beskjære roser regelmessig, og det er ikke spesielt vanskelig. En velpleid rose holder seg frisk, blomstrer rikelig og danner en vakker busk som lever i mange år.

Les mer
Solcelledrevet vanning − slik fungerer det

Vanning som drives av solenergi, jobber i harmoni med naturen og været. Hvis systemet kobles til en tønne med regnvann, skaper man en klimasmart løsning på vanningen.

Les mer
Tørke i hagen – hva gjør jeg?

Et solrikt og tørt vær er herlig om sommeren, men plantedyrkingen kan bli en utfordring når regnet ikke faller på flere uker. Her kommer noen håndfaste råd om hvordan du forbereder hagen din på tørke og hvordan du steller med plantene dine i lange tørkeperioder.

Les mer
2024-12-18
Rask levering, enklere å få gratis frakt nå! Noe som er bra hvis du glemmer noe!
- Erika R
2024-12-11
Fikk ikke beskjed om hvor varen kunne hentes før jeg spurte. Da var varen sendt tilbake.
- Ulla C
2024-12-11
God og rask levering
- Gith T
2024-12-07
Jeg er veldig fornøyd!
- Sakari H
2024-12-06
Har stort sett bare kjøpt frø men har vært veldig fornøyd med det. God spiring.
- Catarina S
2024-12-05
Alt fungerer
- Mika K
2024-12-05
Rask god levering, ikke planting ennå
- Stig G
2024-12-05
Alltid gode frø i tide
- Mette Ø
2024-12-05
Mange spennende frøsorter, gamle og nye planter. Inspirerende å handle. Rask levering
- Annelie C
2024-12-05
Alltid hyggelig å se hva som tilbys. Frø fra Impecta er av god kvalitet og de gir god, rask levering
- Magnus H
2024-12-05
Planteparadiset på "nettet", tusen takk 🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩
- Anne H
2024-12-05
God og rask levering. Fine produkter
- Jeff G
2024-12-05
Veldig bra utvalg.
- Birgitta W
2024-12-05
Jeg har aldri blitt skuffet, det føles godt å bestille her!
- Kristina H
2024-12-05
Rask levering
- Leif A
2024-12-05
Stort utvalg, gode priser og rask levering
- Tamara M
2024-12-05
Jeg kjøpte mye av deg for ca 20-30 år siden. Du har veldig spennende frø og jeg prøvde mange. Jeg kjøpte blant annet slike som skulle ha ca 25 grader for å kunne spire. Jeg eksperimenterte og klarte å komme på en god idé og den spiret og vokste fint!
- Ingela P
2024-12-05
Veldig bra og lett å kjøpe frø.
- Göran F
2024-12-05
Det fungerer perfekt på alle måter, ingen problemer.
- Mikael O
2024-12-05
God kvalitet og rask levering!
- Elisabeth N