Tørke i hagen – hva gjør jeg?

Et solrikt og tørt vær er herlig om sommeren, men plantedyrkingen kan bli en utfordring når regnet ikke faller på flere uker. Her kommer noen håndfaste råd om hvordan du forbereder hagen din på tørke og hvordan du steller med plantene dine i lange tørkeperioder.

Tre tips ved tørke i hagen

  • Lær om plantenes behov for vann.
  • Gjør plantene dine mer motstandsdyktige mot tørke.
  • Aksepter at du ikke kan vanne og prioritere alt.

Gjør hagen og plantene mer motstandsdyktige mot tørke

Det er mye man kan gjøre for å forberede hagen og plantene på perioder med tørke. Målet er å redusere avhengigheten av vann så mye som mulig, men likevel holde plantene i live.

Forbedre jorden

Grunnlaget for dyrkingen er jorden som planterøttene skal leve i. En moldrik, veldrenert jord gir planterøttene de beste forutsetningene for å utvikle seg optimalt. Denne typen jord er luftig og kan suge opp og holde på mye vann, samtidig som det er enkelt for røttene å vokse gjennom den og lar dem søke etter vann både i bredden og i dybden.

Dyrk tett i blomsterbed og kjøkkenhage

Bar jord tørker raskt ut. Jo tørrere jorden er, desto dårligere blir den til å ta opp vann når det etterlengtede regnet endelig kommer. Plant plantene tett i staudebed, blant sommerblomster og i kjøkkenhagen. Da holder jorden på fuktigheten lengre og det tette bladverket skaper skygge og senker temperaturen ved bakken, noe som også bidrar til at jorden tørker ut saktere.

Begynn med dekkdyrking

Noen ganger trenger man likevel å ha rom mellom plantene. Et eksempel er i kjøkkenhagen der plantene trenger plass til å bre seg utover for å utvikle seg optimalt og gi en god avling. Ved å dekke til jorden med et organisk materiale mellom radene i kjøkkenhagen eller mellom plantene i et blomsterbed, beskytter du jorden mot rask uttørking og forbedrer i tillegg jorden på sikt.

Plant riktig plante på riktig sted

Når du velger stauder og sommerblomster til hagen din, er det viktig å tilpasse valget etter forutsetningene på stedet der de skal plantes. En plante som trives, blir sterkere og tåler tørke bedre. 

Skap ly for vinden i hage og plantedyrkinger

Vind tørker ut jorden raskt. Skap ly rundt plantene dine ved hjelp av lehekker som takler tørke eller sett opp vinddempende levegger.

Vend jorden

I tørre perioder blir det øverste jordlaget hardt. Når det endelig regner, risikerer man at vannet renner bort i overflaten. Vend derfor jorden nå og da slik at jordoverflaten holder seg myk og luftig.

Plantenes behov for vann

Når regnet uteblir og du samtidig må spare på vannet fra kranen, er det lurt å tenke over hva slags vannbehov de ulike plantene har.

Vann til stauder, busker og trær

Nyplantede flerårige planter, for eksempel stauder, busker og trær, trenger vann. Røttene bruker noen uker på å etablere seg, og i mellomtiden må de støttes med vanning hvis det ikke regner. Det innebærer at du bør unngå å plante flerårige planter i tørre perioder hvis du ikke har tilgang til mye vann. Hvis du planlegger større nyplantinger, kan det være lurt å vente til høsten når både jorden og luften vanligvis er fuktigere. Stauder, trær og busker kan plantes helt frem til frosten kommer.

Veletablerte flerårige planter klarer seg derimot lenge uten vann. Under langvarig tørke kan de begynne å henge og til og med visne og miste blader, med de dør vanligvis ikke. På tørre somre med mangel på vann kan du derfor måtte avfinne deg med at staudene, trærne og buskene dine ikke er like vakre som de pleier å være.

Vann til sommerblomster og grønnsaker

Sommerblomster og grønnsaker som vokser på friland eller i potter, klarer seg ikke i lange perioder uten vann. De har en intens vekstsyklus fordi de skal rekke å produsere blader, blomster og frukter før naturen går i hvile. Ved langvarig tørke produserer ikke sommerblomstene like mange knopper, og grønnsakene får en redusert smak. Dessuten blir de et enklere bytte for skadedyr og plantesykdommer fordi plantene ikke er like sterke.

Noen gode råd ved vanning av sommerblomster og grønnsaker:

  • Vann om morgenen og kvelden når vannet ikke fordamper like raskt som midt på dagen.
  • Vann gjerne med slange eller vannkanne, så kan du rette vannet dit du ønsker. Hvis du bruker vannspreder, noe som er praktisk på store områder, er det lurt å plassere den slik at alt vannet lander blant plantene du dyrker.
  • Våg å vente med vanningen til jorden har blitt tørr, og vann mye av gangen i stedet for å småvanne ofte.
  • Installer et vanningssystem med dryppvanning som hjelper deg med å vanne riktig og i passelige mengder. Det finnes klimasmarte systemer som drives av solenergi. Les mer i Solcelledrevet vanning – slik fungerer det.

Vann til såjord på friland

Frø trenger vann for å spire. Så frøene dine på friland i gjennomvannet jord, og hold jorden fuktig frem til frøene har spiret og en liten plante har utviklet seg. Vann med vannkanne eller slange for å rette vannet presist mot såingen din. Med vannspreder risikerer du at mye av vannet blåser bort. I tillegg vanner du også unødvendig mellom radene, noe som er til stor glede for ugresset.

Hvordan vet jeg om jorden er tørr?

Jorden kan se helt tørr ut i overflaten uten å faktisk være tørr. Grav en liten grop for å kontrollere om det er fuktig under overflaten og et stykke ned. I så fall kan du vente med vanningen. Hvis det er tørt fra overflaten og et stykke ned, er det på tide å vanne sommerblomster og grønnsaker.

Tips når du må spare på vannet

Hvis sommeren er lang og tørr, må vi spare på vannet. I noen deler av landet kan det innføres vanningsforbud, og som plantedyrker må du noen ganger forholde deg til denne typen situasjoner. Noen tips:

  • Beskytt grønnsakene i kjøkkenhagen mot uttørkende vind ved hjelp av en fiberduk.
  • Sett tønner under takrennene som samler opp vannet når det regner.
  • Prioriter hva du faktisk vanner: velg å vanne plantene som du virkelig ønsker at skal overleve, for eksempel grønnsakene som skal gi mat på tallerkenen.
  • Godta at plenen og veletablerte flerårige planter ser tørre og triste ut.
  • Sett potter og andre flyttbare planter i skygge og ly.
Den beste sommeren er den som byr på varme og lett vind om dagen og stille regn om natten og i morgentimene. Når virkeligheten blir en annen, håper jeg at du kan ha nytte av rådene i denne artikkelen.
Katarina Kihlberg,
Impecta Fröhandel
Hör gärna av dig till katarina@impecta.se

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Ukens frøvariant

En symfoni av farger og liv

Hageblåputen 'Cascade Blue' lever opp til navnet sitt med en forunderlig skjønnhet. De tette tuene med intenst blåfiolette blomster danner en kaskade av farger i steinbed og langs murer i år etter år. Denne lavtvoksende juvelen er mer enn bare en markdekker; om våren forvandler den hagen til et levende hav av farger, en fest for både øyet og de surrende pollinatorene. 'Cascade Blue' er oppkalt etter den franske kunstneren Claude Aubriet, og den bærer navnet sitt med verdighet. Som et levende maleri brer den seg utover med blomstrende penselstrøk i hagen. Plant den i grupper for å skape en dramatisk effekt, så forvandler den selv de mest beskjedne områdene til et levende kunstverk der hver av blomstene bidrar til en symfoni av farger og liv.

Les mer
En perle i hagen

'Mountain Lady' reiser seg staselig og ruver som små fjelltopper i blomsterbedet og på plenen. De små, runde blomstene danner tette klaser i toppen av stilkene. Klasene er himmelblå nederst og går over i snøhvitt mot toppen. Krukkeperleblommen stammer fra Midtøsten og sørøst i Europa, der den vokser vilt langs fjellsider og i enger. Helt siden 1500-tallet har den blitt dyrket som hageplante, og ofte regnes den som et symbol på fornyelse og håp. 'Mountain Lady' er fin å plante i grupper for å skape en slående fargeklatt, eller den kan samplantes med andre vårblomstrende løker. Uansett om den skal pynte opp i et solrikt bed eller plantes i pottene på terrassen, kommer den til å by på en langvarig og henførende blomstring – en ekte perle som det er verdt å vente på.

Les mer
En fryd for øyet

Gjester i hagen uttrykker ofte stor glede når de finner en busk som ser ut til å være overstilt av små papirlykter. Det er når blomsterbegrene til japanlykten får den glødende oransje høstfargen at planten vekker denne intense interessen. Om vinteren tørker frøkapselen og går inn i en ny glansperiode når lykten dekkes av gnistrende rimfrost i den bleke morgensolen. Hvis du er tålmodig, venter enda en fryd for øyet når fjorårets lykter blir så skjøre at det bare er bladnervene som holder dem sammen. Nervene danner et gjennomsiktig nett, og på innsiden lyser det røde bæret. Plantet i en vakker krukke blir japanlykten en fantastisk fin dekorasjon i en lang periode og i flere spennende former.

Les mer
Arr av gull

Den store julebaksten med selvdyrket safran kan du nok ikke forvente, men det kan hende du kan gi noen boller litt smak av krokusen som blomstrer hos deg i høst. Det at arrene til blomsten er kilden til dette verdifulle krydderet er bare ett av de spennende særtrekkene til safrankrokusen. Et annet særtrekk er hvordan den overrasker ved å slå ut i blomst om høsten. Plutselig titter den frem med bedårende purpurfargede krokuser i september og oktober. Det er som om våren kommer på besøk når sommeren tar farvel. For dyrkere som graver ned løker av safrankrokus sent om sommeren, venter det enda en gledelig overraskelse med en blomstring som inntreffer allerede samme høst. Hvorfor vente med noe så vakkert som blomster med delikate arr av gull?   

Les mer
4.6/5 (15131)
2024-10-17
Hyggelig og effektiv
- Mathias N
2024-10-17
Jeg mottok tjenesten på e-post raskt. Pakken kom som lovet. Alt ok.
- Pia S
2024-10-17
Jeg fikk akkurat det jeg bestilte
- Eeva H
2024-10-17
Mkt bh /Bo o Monica
- Bo A
2024-10-17
Kanon og butikk kl. Stort utvalg. Det verste er transporten, men det er ikke Impectas feil. Min "forsvant" og kom 2 dager for sent. Fornøyd kunde som kommer tilbake til tross for transportene😱😱😱😱
- Anders U
2024-10-17
Godt utvalg, god service og ikke minst tollfri handel :)
- Anne S
2024-10-17
Rask levering og jeg er veldig fornøyd med frøenes spiring!👍🏼
- Karin F
2024-10-17
veldig god service og raske leveranser anbefales om du ønsker både god service og gode råd samt gode tilbud og også gode priser har kjøpt mye hos dem og er veldig fornøyd
- marita e
2024-10-17
Rask levering gode varer
- Roland W
2024-10-17
Raskt og effektivt
- Nina M
2024-10-17
Har ikke plantet 4 ennå, men er fornøyd med leveringen.
- Rut K
2024-10-17
Alt er veldig bra, det skal bare være på tysk
- Heike T
2024-10-17
Jeg synes impacta frøhandel er flott, siden bestillinger kommer innen 3 dager. Samtidig har impacta frøhandel et stort utvalg av frø, noe som er kjempebra. Jeg liker at det står tydelig på baksiden av frøpakken. I tillegg merkes det at frøene som impecta frøhandel selger er av meget god kvalitet og godt tilpasset vårt nordiske klima. Derfor tror jeg at impacta frøhandel er et flott frøselskap.
- Omar R
2024-10-17
Raskt og enkelt
- Tom K
2024-10-17
Rask og pålitelig levering. Jeg kan ikke vurdere selve produktene nå, neste vår og sommer vil vise hvordan de var.
- Rita M
2024-10-17
Rett til full tilfredshet Jeg er helt fornøyd med varen
- Søren N
2024-10-17
Enkelt å bestille og rask levering 🤩
- Anna K
2024-10-17
Leveransen kom raskt. Frømengden i de små posene var mindre enn jeg trodde.
- Marjo L
2024-10-16
Gode produkter til en fornuftig pris! Rask levering.
- Mikael H
2024-10-16
Alltid fornøyd med rikelig forsyning og leveranser! Ankomsten av katalogen er et høydepunkt!
- Eva L
Are you in the right place?
Continue to impecta.no