Frø for årets første såing  – 3 for 2 på utvalgte frø
Trädgårdens flygande vänner

Blomster for insekter

Dyrk blomster for bier, humler og sommerfugler. Insektene som sørger for at hagen din bærer frukt, pollinerer også plantene i naturen og i landbruket. De er livsviktige både i små og store sammenhenger, og vi kan alle så et frø for å øke trivselen deres.

Dyrk for de pollinerende insektene

Alle som har plass til å dyrke, kan bidra til å skape mangfold ved å dyrke planter som er rike på nektar og pollen. Vi gir deg tips om hvordan du kan dyrke for insektene.


Inviter til en hage som surrer av liv

På våren våkner insektene etter vinterdvalen. Noen av dem, for eksempel humlene og biene, har overvintret som fullvoksne. Andre insekter overvintrer som egg eller pupper som klekker når vårsolen begynner å varme.


Vårpigge humler

Pollen og nektar til vårpigge humler

Humler våkner tidlig og jobber hardt, selv om været fortsatt er litt kjølig. De første humlene man ser om våren er dronningene. De søker pollen og nektar for å kunne starte et lite samfunn. For dem er plantene som blomstrer tidlig de aller viktigste. Plant vier, selje eller hassel for å gi de tidlige pollinerende insektene en næringsrik frokost.

Vi har 35 forskjellige humlearter i Norge. Noen av disse artene har lange tunger for å komme til nektaren i dype blomster. De langtungede humlene er truede. Inviter dem til hagen din ved å plante breiflatbelg, legesteinkløver, revebjelle og purpurkløver. Prydløvemunn er avhengig av humler. Insektene må ha tyngde for å åpne blomsten, som deretter lukker seg rundt humlen en stund. Humlen må klemme seg ut igjen og dekkes av pollen som den tar med seg videre til neste blomst. Prydløvemunn kan plantes i potter og blomsterkasser, det er hyggelig å oppleve arbeidende humler på nært hold.

Humlene bor som oftest i hull i bakken, våndhull er populære. En enkel måte å bygge et humlebol på er å grave ned leirpotter med bunnen opp. Fyll pottene med tørt gress og mose. Potten skal helle slik at det ikke regner inn og ha en 30 cm lang gang frem til hullet. En plankebit eller en flat stein som regnbeskyttelse gjør humlebolet ekstra luksuriøst.


Flittige bier

Dyrk blomster for biene

Når dagtemperaturen stabiliserer seg på over 7 °C, blir biene flittigere. Da pleier frukttrærne å komme i gang med blomstringen. Det er ikke bare tamme honningbier som surrer rundt, vi har over 207 arter villbier i landet vårt. De fleste er solitære bier som ikke bygger samfunn, men lever alene. Hvis du har en sørvendt skråning med sandholdig jord, kan du gjerne plante ulike sorter timian. La det være igjen litt mellomrom for å gi plass til reirene til de solitære biene. De liker sand og grus. La det ettårige hageormehodet ’Blue bedder’ danne puter i grusen. Hageormehodet blomstrer tidlig og er en fin plante for humler og bier. Andre planter med mye nektar til biene er vanlig honningurt, agurkurt, anisisop, blålusern, isop og oregano.

Dyrk for alle de pollinerende insektene

Fluene, billene og sommerfuglene våkner også i vårvarmen, og de er sultne på nektar og pollen. Blomsterfluene er en trivelig gruppe. De har gule og svarte striper som etterlikner biene. Dette er et signal til insektetere om at «jeg er farlig». Blomsterfluene er akrobater i luften. De svever over blomsterbedet, står helt stille i luften og lander deretter på en blomst. Der suger de nektar og spiser pollen. Larvene til blomsterfluen er gjennomsiktige og mangler hode og føtter. De lever på bladlus. Snakk om en god venn i hagen!

Det livsviktige vannet

Hvis du har en dam i hagen, kan alle insektene prise seg lykkelige. I byer og tettsteder er det ofte dårlig tilgang på vann til insektene. Plant vannelskende planter i damkanten, for eksempel storhjortetrøst, lungeurt og solhatter, de er også fine for pollinerende insekter.

I dag føres overflatevann vekk via kummer og tildekte diker, og vi leder regnvannet rett ned i bakken. Gi de flygende vennene dine små oaser i hagen. Små vannbad er også populært blant fuglene. De trenger ikke være store, men bør ha en langgrunn kant eller steiner som insektene kan lande på for å drikke. Tross alt er det ikke så mange av dem som kan svømme. I dag finnes det enkle, soldrevne fontener som får vannet til å sirkulere, de passer også fint på balkongen eller uteplassen.

Mangfold gir rikdom

Urtehagen er et kjært tilholdssted for alle de pollinerende insektene. Timian, isop, salvie, kattemynte, mynte og lavendel – listen over krydderplanter er lang. Plasser urtehagen i nærheten av kjøkkenet og i full sol. Da får plantene du skal bruke den aller beste smaken og en rik blomstring. Det å sitte i en urtehage omringet av flygende juveler er som balsam for sjelen.


Sommerfugl i sommersolhatt

Plant de ulike plantesortene i klynger. Det er både vakrere å se på og gjør det enklere for de pollinerende insektene å finne frem. Dagsommerfugler liker en sterkere fargeskala med røde og gule blomster. Solsikke, sommersolhatt og hestemynte er populære blant sommerfuglene. Blå kuletistel og lilla bakkeknapp er også fine.

En naturnær hage

Det er ikke bare de voksne insektene som trenger pleiende planter. Vi må også ta hensyn til fremtidige generasjoner ved å plante, eller unngå å fjerne, plantene som larvene liker. Det blir ikke neslesommerfugler uten nesler. La et vindbeskyttet hjørne av hagen få være i fred og bli lurvete og forvokst. La gresset der få vokse seg litt lengre og la villblomstene blomstre. I tillegg til nesler er tistel, kløver og tiriltunge fine planter for insektlarver. Du kan også så stjerneskjerm og storkenebb, de er både vakre og gir god mat til store og små pollinerende insekter. Her kan du også sette ut et insekthotell.

En naturnær hage skaper et fint og spennende miljø for både insekter, dyr og mennesker, både store og små. Og det er ikke størrelsen som gjelder – både den minste blomsterpotten og den største dyrkingen utgjør en forskjell for de flygende vennene våre.

Impecta Fröhandel

Jordnært
Hos Impecta Fröhandel deler vi gjerne vår kunnskap. Her samler vi jordnære artikler om dyrking og såing. Velkommen til Jordnært – tanker og tips for våre hagevenner.

Ukens frøvariant

En symfoni av farger og liv

Hageblåputen 'Cascade Blue' lever opp til navnet sitt med en forunderlig skjønnhet. De tette tuene med intenst blåfiolette blomster danner en kaskade av farger i steinbed og langs murer i år etter år. Denne lavtvoksende juvelen er mer enn bare en markdekker; om våren forvandler den hagen til et levende hav av farger, en fest for både øyet og de surrende pollinatorene. 'Cascade Blue' er oppkalt etter den franske kunstneren Claude Aubriet, og den bærer navnet sitt med verdighet. Som et levende maleri brer den seg utover med blomstrende penselstrøk i hagen. Plant den i grupper for å skape en dramatisk effekt, så forvandler den selv de mest beskjedne områdene til et levende kunstverk der hver av blomstene bidrar til en symfoni av farger og liv.

Les mer
En perle i hagen

'Mountain Lady' reiser seg staselig og ruver som små fjelltopper i blomsterbedet og på plenen. De små, runde blomstene danner tette klaser i toppen av stilkene. Klasene er himmelblå nederst og går over i snøhvitt mot toppen. Krukkeperleblommen stammer fra Midtøsten og sørøst i Europa, der den vokser vilt langs fjellsider og i enger. Helt siden 1500-tallet har den blitt dyrket som hageplante, og ofte regnes den som et symbol på fornyelse og håp. 'Mountain Lady' er fin å plante i grupper for å skape en slående fargeklatt, eller den kan samplantes med andre vårblomstrende løker. Uansett om den skal pynte opp i et solrikt bed eller plantes i pottene på terrassen, kommer den til å by på en langvarig og henførende blomstring – en ekte perle som det er verdt å vente på.

Les mer
En fryd for øyet

Gjester i hagen uttrykker ofte stor glede når de finner en busk som ser ut til å være overstilt av små papirlykter. Det er når blomsterbegrene til japanlykten får den glødende oransje høstfargen at planten vekker denne intense interessen. Om vinteren tørker frøkapselen og går inn i en ny glansperiode når lykten dekkes av gnistrende rimfrost i den bleke morgensolen. Hvis du er tålmodig, venter enda en fryd for øyet når fjorårets lykter blir så skjøre at det bare er bladnervene som holder dem sammen. Nervene danner et gjennomsiktig nett, og på innsiden lyser det røde bæret. Plantet i en vakker krukke blir japanlykten en fantastisk fin dekorasjon i en lang periode og i flere spennende former.

Les mer
Arr av gull

Den store julebaksten med selvdyrket safran kan du nok ikke forvente, men det kan hende du kan gi noen boller litt smak av krokusen som blomstrer hos deg i høst. Det at arrene til blomsten er kilden til dette verdifulle krydderet er bare ett av de spennende særtrekkene til safrankrokusen. Et annet særtrekk er hvordan den overrasker ved å slå ut i blomst om høsten. Plutselig titter den frem med bedårende purpurfargede krokuser i september og oktober. Det er som om våren kommer på besøk når sommeren tar farvel. For dyrkere som graver ned løker av safrankrokus sent om sommeren, venter det enda en gledelig overraskelse med en blomstring som inntreffer allerede samme høst. Hvorfor vente med noe så vakkert som blomster med delikate arr av gull?   

Les mer

Artikler

Slik blir du kvitt meldugg

Hvis det legger seg et hvitt, melaktig belegg på knoppene, bladene og skuddene til prydplantene eller grønnsakene dine, har de sannsynligvis fått meldugg. Hva er meldugg, og hvordan kan vi forebygge og bekjempe den?

Les mer
Beskjære roser – når og hvordan?

Det er viktig å beskjære roser regelmessig, og det er ikke spesielt vanskelig. En velpleid rose holder seg frisk, blomstrer rikelig og danner en vakker busk som lever i mange år.

Les mer
Solcelledrevet vanning − slik fungerer det

Vanning som drives av solenergi, jobber i harmoni med naturen og været. Hvis systemet kobles til en tønne med regnvann, skaper man en klimasmart løsning på vanningen.

Les mer
Tørke i hagen – hva gjør jeg?

Et solrikt og tørt vær er herlig om sommeren, men plantedyrkingen kan bli en utfordring når regnet ikke faller på flere uker. Her kommer noen håndfaste råd om hvordan du forbereder hagen din på tørke og hvordan du steller med plantene dine i lange tørkeperioder.

Les mer
2025-01-14
Raske leveranser
- Per S
2025-01-14
Alltid rask levering og stort utvalg
- Sari B
2025-01-14
Raske leveranser. Fint/bra med frøposer som viser med foto hvilke frø posen inneholder og et bilde som viser 'ekte' farger. Stort utvalg
- Christina L
2025-01-14
Gudstjeneste
- Jette N
2025-01-14
Alltid en fornøyelse å handle hos deg. 🌷Det beste med gratis frakt.👍 .
- Elisabeth P
2025-01-14
Rask levering
- Malene H
2025-01-14
rask levering
- Annika P
2025-01-14
Takk! De bestilte frøene kom raskt og godt pakket
- Outi L
2025-01-14
Det ville vært ønskelig om frøposene hadde bilder eller et finsk navn på planten. Selvfølgelig vil det vitenskapelige navnet duge, men posene fulgte ikke lenger med fraktliste eller lignende. Selvfølgelig er det gledelig at det finnes et så bredt utvalg av frø, inkludert spesialiteter.
- Tiina L
2025-01-14
Rask levering, godt utvalg.
- Ingrid M
2025-01-14
Godt utvalg og rask levering.
- Niina T
2025-01-14
Godt tilbud, veldig bra pris/ytelsesforhold, rask levering
- Andrea B
2025-01-14
Det var ganske rimelig pris på frø, så jeg bestilte flere pakker, men ikke plantet dem ennå. Pakken har kommet raskt, jeg er fornøyd👌
- Oksana S
2025-01-14
Mye å velge mellom og frøene er av god kvalitet. Raske leveranser.
- Maria G
2025-01-14
Jeg mottok frøene mine veldig raskt. Takk! Nå skal jeg prøve kaldsåing.
- Marianne H
2025-01-14
Rask levering!
- Agneta F
2025-01-14
Gode frø, god og rask levering.
- Elisabeth B
2025-01-14
Rask levering til D. Takk!
- Annette B
2025-01-14
Rask levering, stort utvalg og alltid gode frø!
- kerstin C
2025-01-14
Stort utvalg, god katalog, smidig og rask levering.
- Karin E