Frø for årets første såing  – 3 for 2 på utvalgte frø
Vattna din odling - från försådd till fullvuxna plantor

Vanning i hagen

Vann fra himmelen, vann fra kranen eller vann fra brønnen. Hager og planter klarer seg ikke uten vann. Det er mye vi kan gjøre for at vanningen både skal bli enklere og for å vanne i rimelige mengder i potter, blomsterbed og kjøkkenhager.

Når bør jeg vanne i hagen?

  1. Ved nyplanting
  2. Når du flytter planter
  3. Ved såing
  4. Vann grønnsaker og sommerblomster ved tørke
  5. Vann potter og plantekasser

En viktig grunn til at vi bør vanne med fornuft er selvfølgelig for å ikke sløse med dråpene. Hvis vi i tillegg tar med i betraktningen at plantene trives best med fornuftig vanning og at vi sparer tid på å vanne smart, blir valget ganske enkelt.

Vanning av stauder, busker og trær

Veletablerte flerårige planter som stauder, busker og trær trenger som regel ikke vanning. De henter vannet sitt fra jorden og tilpasser rotutviklingen etter hvor de finner vann i bakken. Ved langvarig tørke kan stauder begynne å henge og redusere blomstringen, og busker og trær kan slippe en del blader, men det betyr ikke at plantene holder på å dø. De henter seg inn igjen når det kommer regn fra himmelen.

Hvis du har en flerårig plante i hagen som du passer ekstra godt på, er det forståelig at du ikke klarer å la være å gi den vann ved langvarig tørke. Kanskje du har ventet lenge på en vakker blomstring og ikke vil at den skal ødelegges av tørken. Da bør du huske å vanne om morgenen eller kvelden når fordampingen er på sitt laveste. Gi mye vann én gang i stedet for å småvanne. Legg gjerne slangen ved røttene til planten og la vannet renne sakte. Da bløter du opp den tørre jordoverflaten og åpner opp for å slippe gjennom vannet, som deretter trekker langsomt og dypt ned i jorden og danner et vannlager som holder en stund.

Riktig plante på riktig sted

Når du planter flerårige planter, er det viktig å velge en plassering som planten kommer til å trives på for å oppnå friske, vakre eksemplarer. Ved valg av riktig plass blir det også enklere for planten å håndtere vanntilgangen. Finn ut hva slags jordtype planten foretrekker og hvor mye sol den vil ha, og tilpass valget av planter etter forutsetningene i hagen. Hvis du skal plante på et vindutsatt sted, er det viktig å velge planter som tåler vind. Hvis du bor ved havet, bør du se etter planter som tåler saltet som kan blåse inn på tomten – alt for at planten ikke skal måtte bruke ekstra energi bare for å overleve på et sted den ikke trives.

Nyplantede planter trenger vann

Nyplantede planter eller flerårige planter som har blitt flyttet, må derimot vannes.  Røttene har ennå ikke fått kontakt med jorden på vokseplassen og kan derfor ikke suge opp vannet i bakken. Da må vi fylle på med et ekstra forråd. Sørg for at plantene som skal plantes eller flyttes, ble vannet under plantingen eller flyttingen. Grav ut plantegropen og tilfør vann i gropen, plant planten, fyll på med jord og vann på nytt. Vann deretter regelmessig i to til tre uker, såfremt det ikke kommer regn, inntil planten har etablert seg i jorden.

Vann såinger på friland

Frø trenger vann for å spire. Så frøene dine på friland i gjennomvannet jord, og hold jorden fuktig inntil frøene har spiret og en liten plante har utviklet seg. Vann med vannkanne eller slange for å rette vannet presist mot såingen din. Med vannspreder risikerer du at mye av vannet blåser bort. I tillegg vanner du også unødvendig mellom radene, noe som er til stor glede for ugresset.

Vann sommerblomster og grønnsaker

Ved tørke reduseres kvaliteten av sommerblomster og grønnsaker mye raskere og tydeligere enn hos flerårige planter. Sommerblomstene produserer ikke like mange knopper, og grønnsakene får redusert smak. Dessuten er sommerblomstene og grønnsakene et enklere bytte for skadedyr og plantesykdommer hvis de lider av vannmangel.

Når sommerblomstene og grønnsakene har vokst seg til, trenger du ikke holde jorden konstant gjennomfuktet. Tvert imot kan den gjerne få tørke opp noe mellom vanningene slik at røttene ikke skjemmes bort og nøyer seg med å vokse grunt. Det er bedre at de blir tvunget til å strekke seg litt nedover i jorden etter vann.

Hvordan vet jeg om jorden er tørr?

Jorden kan virke helt tørr på overflaten, uten at den faktisk er tørr. Grav en liten grop for å kontrollere om det er fuktighet under overflaten og et stykke ned. Hvis jorden er fuktig, kan du vente med vanningen. Hvis det er tørt i overflaten og et stykke nedover, er det på tide å vanne sommerblomster og grønnsaker.

Ikke vann de ettårige plantene dine midt på dagen. Både for å unngå at vannet fordamper i solvarmen og fordi de tynne, solvarme bladene til grønnsakene kan få et sjokk av det kalde vannet fra springen. Det blåser også ofte mer midt på dagen, noe som gir en risiko for at bakken rekker å tørke i vinden før røttene får sugd til seg vann. I stedet bør du vanne på morgenen eller kvelden. Hvis du har mye mordersnegler i hagen, er morgenen den beste tiden å vanne på. Da rekker plantene å ta opp vannet og overflaten rekker å tørke gjennom dagen, noe som gir et mindre sneglevennlig miljø.

Vann når det regner

Etter lengre tørkeperioder er stille sommerregn en velsignelse. Dessverre har det ikke alltid like mye å si for plantene som vi tror. Tørr jord slipper ikke gjennom vannet like lett, og etter en kort skur kan alt vannet rekke å fordampe før det kommer plantene til gode. Hvis det kommer regn etter en tørkeperiode, er det en utmerket idé å finne frem vannkannen eller slangen og vanne kjøkkenhagen eller sommerblomstene. Regnet bløter opp den tørre og harde bakken, og du fyller på med vann som kan renne ned til de tørste røttene.

Vann potter og plantekasser

Planter i potter og plantekasser tørker ut raskt. Bruk luftig, mullrik jord – da trives plantene best, og denne typen jord holder bedre på vannet enn løs, sandholdig jord. Dyrk i romslige potter slik at jordvolumet er større og kan binde mer vann, i stedet for at det renner ut gjennom hullet i bunnen av potten. I plantekasser kan man dekke jordoverflaten med gressklipp, høy eller annet organisk materiale som holder på fuktigheten. Sett gjerne bøtter, kar eller en tønne under takrennene ute som kan samle opp regnvann – dette vannet kan holde lenge til vanningen av potter og kasser.


Ulike metoder for vanning av plantene

Som dyrkere deler vi alle den samme drømmen – stille, solrike sommerdager etterfulgt av natteregn som opphører i morgentimene. Når drømmen ikke går i oppfyllelse, oppstår behovet for vanning. Da finnes det forskjellige vanningsmetoder å velge mellom:

VANNKANNE
Man skal ikke undervurdere den klassiske vannkannen. Du kan rette vannet akkurat dit det skal, og du unngår sløsing – en nyfylt vannkanne bruker man så effektivt man kan. Unn deg gjerne flere vannkanner. Fyll dem med vann slik at de er klare til kveldsrunden blant potter og plantekasser. Du kan også gjerne sette ut bøtter som kan samle regnvann til å fylle vannkannene med.

SLANGE
Med slangen kan du også rette vannet akkurat dit det skal, og du kan bruke et munnstykke hvis du vil tilpasse strålen til plantene eller dusje dem ved behov. Hvis det er tørt i bakken kan slangen gjerne få ligge ved plantene som skal vannes og renne langsomt eller bare dryppe. Dette gjør at vannet forsiktig bløter opp bakken uten å renne bort, og deretter finner veien nedover i jorden.

VANNSPREDER
Når vann spres over større overflater, oppstår det risiko for at mye av vannet blåser bort og at det havner på overflater der det ikke trengs. En nysådd gressmatte eller annen breddesåing er eksempler på dyrkinger der vannspredere er fine.

DRYPPSYSTEM
Slanger som vanner med drypp på forskjellige måter er utmerkede for dyrking både på friland og i potter. Noen av disse slangene har mange vanningspunkter som lar vannet piple sakte ut. Vanningspunktene plasseres ved plantene eller i pottene, og alt vannes samtidig. Det finnes også slanger som lar vannet piple ut gjennom hele slangen, noe som er fint ved for eksempel nyplanting av hekk eller langs hele rader med grønnsaker. 

AUTOMATISK VANNING
For en komfortabel vanning og for å løse tilgangen til vann for plantene dine når du reiser bort, finnes det forskjellige systemer for automatisk vanning. Prinsippet for disse er ofte nettopp dryppfunksjonen. Les gjerne om de to vanningssystemene hos Impecta: Trykksatt vanning og Soldrevet vanning.

Vann er viktig

Vann er en svært viktig del av livet til dyrkeren. Vi blir lykkelige av å vandre blant blomsterbed og planter etter en skikkelig sommerskur. Langvarig tørke bekymrer oss. I visse deler av landet er det ikke uvanlig med vanningsforbud om sommeren. Dyrking er å leve sammen med naturen, og vi må tilpasse oss så godt vi kan etter forutsetningene som råder. Med smart vanning og fornuftig dyrking blir det enklere å sikre vannforsyningen til plantene gjennom hele vekstsesongen, og dyrkingen blir morsommere og mer givende.

Impecta Fröhandel

Jordnært
Hos Impecta Fröhandel deler vi gjerne vår kunnskap. Her samler vi jordnære artikler om dyrking og såing. Velkommen til Jordnært – tanker og tips for våre hagevenner.

Ukens frøvariant

En symfoni av farger og liv

Hageblåputen 'Cascade Blue' lever opp til navnet sitt med en forunderlig skjønnhet. De tette tuene med intenst blåfiolette blomster danner en kaskade av farger i steinbed og langs murer i år etter år. Denne lavtvoksende juvelen er mer enn bare en markdekker; om våren forvandler den hagen til et levende hav av farger, en fest for både øyet og de surrende pollinatorene. 'Cascade Blue' er oppkalt etter den franske kunstneren Claude Aubriet, og den bærer navnet sitt med verdighet. Som et levende maleri brer den seg utover med blomstrende penselstrøk i hagen. Plant den i grupper for å skape en dramatisk effekt, så forvandler den selv de mest beskjedne områdene til et levende kunstverk der hver av blomstene bidrar til en symfoni av farger og liv.

Les mer
En perle i hagen

'Mountain Lady' reiser seg staselig og ruver som små fjelltopper i blomsterbedet og på plenen. De små, runde blomstene danner tette klaser i toppen av stilkene. Klasene er himmelblå nederst og går over i snøhvitt mot toppen. Krukkeperleblommen stammer fra Midtøsten og sørøst i Europa, der den vokser vilt langs fjellsider og i enger. Helt siden 1500-tallet har den blitt dyrket som hageplante, og ofte regnes den som et symbol på fornyelse og håp. 'Mountain Lady' er fin å plante i grupper for å skape en slående fargeklatt, eller den kan samplantes med andre vårblomstrende løker. Uansett om den skal pynte opp i et solrikt bed eller plantes i pottene på terrassen, kommer den til å by på en langvarig og henførende blomstring – en ekte perle som det er verdt å vente på.

Les mer
En fryd for øyet

Gjester i hagen uttrykker ofte stor glede når de finner en busk som ser ut til å være overstilt av små papirlykter. Det er når blomsterbegrene til japanlykten får den glødende oransje høstfargen at planten vekker denne intense interessen. Om vinteren tørker frøkapselen og går inn i en ny glansperiode når lykten dekkes av gnistrende rimfrost i den bleke morgensolen. Hvis du er tålmodig, venter enda en fryd for øyet når fjorårets lykter blir så skjøre at det bare er bladnervene som holder dem sammen. Nervene danner et gjennomsiktig nett, og på innsiden lyser det røde bæret. Plantet i en vakker krukke blir japanlykten en fantastisk fin dekorasjon i en lang periode og i flere spennende former.

Les mer
Arr av gull

Den store julebaksten med selvdyrket safran kan du nok ikke forvente, men det kan hende du kan gi noen boller litt smak av krokusen som blomstrer hos deg i høst. Det at arrene til blomsten er kilden til dette verdifulle krydderet er bare ett av de spennende særtrekkene til safrankrokusen. Et annet særtrekk er hvordan den overrasker ved å slå ut i blomst om høsten. Plutselig titter den frem med bedårende purpurfargede krokuser i september og oktober. Det er som om våren kommer på besøk når sommeren tar farvel. For dyrkere som graver ned løker av safrankrokus sent om sommeren, venter det enda en gledelig overraskelse med en blomstring som inntreffer allerede samme høst. Hvorfor vente med noe så vakkert som blomster med delikate arr av gull?   

Les mer

Artikler

Slik blir du kvitt meldugg

Hvis det legger seg et hvitt, melaktig belegg på knoppene, bladene og skuddene til prydplantene eller grønnsakene dine, har de sannsynligvis fått meldugg. Hva er meldugg, og hvordan kan vi forebygge og bekjempe den?

Les mer
Beskjære roser – når og hvordan?

Det er viktig å beskjære roser regelmessig, og det er ikke spesielt vanskelig. En velpleid rose holder seg frisk, blomstrer rikelig og danner en vakker busk som lever i mange år.

Les mer
Solcelledrevet vanning − slik fungerer det

Vanning som drives av solenergi, jobber i harmoni med naturen og været. Hvis systemet kobles til en tønne med regnvann, skaper man en klimasmart løsning på vanningen.

Les mer
Tørke i hagen – hva gjør jeg?

Et solrikt og tørt vær er herlig om sommeren, men plantedyrkingen kan bli en utfordring når regnet ikke faller på flere uker. Her kommer noen håndfaste råd om hvordan du forbereder hagen din på tørke og hvordan du steller med plantene dine i lange tørkeperioder.

Les mer
2025-01-15
Rask levering og god kvalitet
- Margareta L
2025-01-15
Men jeg synes du sender for mange e-poster.
- Marie Ö
2025-01-15
BH-service
- Ulrika S
2025-01-15
Billig, raskt og enkelt. De er Impecta de.
- Roger W
2025-01-14
Raske leveranser
- Per S
2025-01-14
Alltid rask levering og stort utvalg
- Sari B
2025-01-14
Raske leveranser. Fint/bra med frøposer som viser med foto hvilke frø posen inneholder og et bilde som viser 'ekte' farger. Stort utvalg
- Christina L
2025-01-14
Gudstjeneste
- Jette N
2025-01-14
Alltid en fornøyelse å handle hos deg. 🌷Det beste med gratis frakt.👍 .
- Elisabeth P
2025-01-14
Rask levering
- Malene H
2025-01-14
rask levering
- Annika P
2025-01-14
Takk! De bestilte frøene kom raskt og godt pakket
- Outi L
2025-01-14
Det ville vært ønskelig om frøposene hadde bilder eller et finsk navn på planten. Selvfølgelig vil det vitenskapelige navnet duge, men posene fulgte ikke lenger med fraktliste eller lignende. Selvfølgelig er det gledelig at det finnes et så bredt utvalg av frø, inkludert spesialiteter.
- Tiina L
2025-01-14
Rask levering, godt utvalg.
- Ingrid M
2025-01-14
Godt utvalg og rask levering.
- Niina T
2025-01-14
Godt tilbud, veldig bra pris/ytelsesforhold, rask levering
- Andrea B
2025-01-14
Det var ganske rimelig pris på frø, så jeg bestilte flere pakker, men ikke plantet dem ennå. Pakken har kommet raskt, jeg er fornøyd👌
- Oksana S
2025-01-14
Mye å velge mellom og frøene er av god kvalitet. Raske leveranser.
- Maria G
2025-01-14
Jeg mottok frøene mine veldig raskt. Takk! Nå skal jeg prøve kaldsåing.
- Marianne H
2025-01-14
Rask levering!
- Agneta F