Frø for årets første såing  – 3 for 2 på utvalgte frø
Rara ärter och balla bönor

Vakre, sunne og smarte bønner

Bønner har forskjellige former og uttrykk. Det er ikke lett å holde styr på hva som er hva i bønnenes verden. Felles for dem er at de er nyttige, gode, vakre og også utmerkede avlinger for smart og bærekraftig dyrking.

Fem grunner til å dyrke bønner

  1. Bønner er sunne og velsmakende.
  2. Bønner er enkle å dyrke.
  3. Bønner gir rikelig avling.
  4. Bønner er enkle å lagre.
  5. Bønner returnerer nitrogen til jorda.

Bønner tilhører familien Erteplanter, Fabaceae, en gigantisk plantefamilie med slekter som samler stauder, busker, trær, grønnsaker og fôrplanter. De forskjellige slektene av bønner dyrkes over hele verden og er viktige avlinger for menneskelig levebrød både når det gjelder mat og inntekt.


Ulike hagebønner

Arten som ganske enkelt kalles bønne, Phaseolus vulgaris, kalles ofte hagebønne. Arten deles inn i grupper etter form og farge og etter hvordan bønnene dyrkes og brukes.

Grønne, rundkuttede brekkbønner

Brekkbønner kalles også grønne bønner eller haricots verts, som betyr «grønn bønne» på fransk. Brekkbønner finnes i mange forskjellige varianter, med smale, vanligvis runde, grønne belger, som brukes umodne og hele etter koking. Høst gradvis utover sommeren når belgene er rundt 15 cm. Etter forvelling er pausebønnene ypperlige å fryse.

Brekkbønne-gruppen inkluderer også den vakre rød-fiolette bønnen. Den dyrkes og brukes på samme måte som grønne bønner.

Gule, runde voksbønner<

Voksbønner er samme type bønne som brekkbønnen, med runde belger, men fargen går gjerne i forskjellige gultoner. Akkurat som brekkbønner, brukes belgene til voksbønnene umodne og hele etter koking. Høst også disse gradvis utover sommeren når belgene er rundt 15 cm, dessuten kan du også fryse de voksbønnene du ikke bruker.

Flate og bølgete snittebønner

Snittebønner har brede, flate belger som blir bølgete når bønnene sveller inne i belgen. Belgene smaker best umodne – høst derfor før bønnene sveller skikkelig. Navnet snittebønne kommer av at bønnen kan kuttes eller rives i biter før den kokes. Det finnes både grønne og gule snittebønner – sistnevnte kalles stang-snittebønner.

Vakre frøbønner

Frøbønner er en sort som dyrkes for bønnenes skyld. Modne belger kan sprites, bønnene tørkes og brukes etter koking. Fargen på bønnene gir navn til forskjellige grupper av frøbønner, som brune bønner, røde kidneybønner, svarte bønner og hvite bønner.

Blant frøbønnene er også borlotto-bønne, med vakre rosa flekkete belger, og den grønne gourmetbønnen flagellotbønne. De brukes både sprøytet og tørket som kokebønner, men kan også høstes umodne for å koke de, og deretter spise de tynne belgene.


Hva er hagebønner?

Bønner finnes i lave, litt buskete varianter som ikke krever støtte og høye varianter som trenger noe for på holde seg oppe: et espalier, et gjerde eller en annen form for støtte. For eksempel er voksbønner tilgjengelige i varianter kalt stang-voksbønner og brekkbønner er tilgjengelige som stang-brekkbønner. Ordet «stang» forteller deg at du skal være forberedt på at sorten du dyrker vokser i høyden. Bønnestilker holder seg oppe ved å skru seg mot klokken rundt støtten.


Prydbønner – for øyne og gane

Arten prydbønne, Phaseolus coccineus, også kalt blomsterbønne, dyrkes like mye for sine vakre røde, rosa og oransje blomster som for belgene og bønnene. Belgene kan høstes umodne og spises kokte, eller så kan de høstes modne for sprøyting. Deretter tørkes bønnene og spises kokte. Det er viktig at prydbønnen er kokt før inntak – rå belger og bønner kan gi reelle mageproblemer.


En renessanse for hestebønnen

Hestebønner, Vici faba, har blitt dyrket i vårt land siden middelalderen. De store, svært næringsrike bønnene ble kokt i supper eller stuet langt inn på 1900-tallet og ble dyrket mye i alle kjøkkenhager. I dag opplever hestebønnen en renessanse grunnet den økte populariteten av middelhavsmat. Den serveres ofte servert med olivenolje og hvitløk.


Slik dyrker du bønner

Bønner er varmekjære. Jorda bør ha nådd 15 °C før såingen starter, slik at de spirer og ikke råtner. I nord eller om du har kald og fuktig leirjord bør bønnene dyrkes inne i 2-3 uker og så plantes ut når nattefrosten er over. Bløtlegg frøene i 24 timer før såing, slik at de spirer raskere.

Bønner dyrkes i dype potter, gjerne i dype brett, fordi røttene er følsomme for omplanting. Løsne jorda i bedene og tilsett litt kompost eller kugjødsel, ellers er sol, ly og fuktig jord alt bønnene ber om. Høst før frøene begynner å svelle i belgene, da smaker de best. Bønner klamrer seg ikke til ertene, men snor seg rundt støtten som er tilgjengelig. Gi de høye variantene sterk støtte, de kan bli ganske tunge når de er fulle av nydelige belger.


Bønner er smarte

Bønner er en av avlingene som genererer næringsstoffer til jorda. De har nemlig en evne til å ta opp nitrogen fra luften og binde det i sin plantemasse og gjøre nitrogenet tilgjengelig for røttene i jorda. Jorden tilføres dermed næring i løpet av sesongen og når høstingen er fullført, blir planterester presset ned i jorden for å fortsette å generere næringsstoffer. Bønner er virkelig allsidige: de er enkle å dyrke, berikende, vakre, smakfulle, enkle å lagre i lang tid og de gir næring til jorden. Med andre ord: Alle burde prøve å dyrke bønner.

Impecta Fröhandel

Jordnært
Hos Impecta Fröhandel deler vi gjerne vår kunnskap. Her samler vi jordnære artikler om dyrking og såing. Velkommen til Jordnært – tanker og tips for våre hagevenner.

Ukens frøvariant

En symfoni av farger og liv

Hageblåputen 'Cascade Blue' lever opp til navnet sitt med en forunderlig skjønnhet. De tette tuene med intenst blåfiolette blomster danner en kaskade av farger i steinbed og langs murer i år etter år. Denne lavtvoksende juvelen er mer enn bare en markdekker; om våren forvandler den hagen til et levende hav av farger, en fest for både øyet og de surrende pollinatorene. 'Cascade Blue' er oppkalt etter den franske kunstneren Claude Aubriet, og den bærer navnet sitt med verdighet. Som et levende maleri brer den seg utover med blomstrende penselstrøk i hagen. Plant den i grupper for å skape en dramatisk effekt, så forvandler den selv de mest beskjedne områdene til et levende kunstverk der hver av blomstene bidrar til en symfoni av farger og liv.

Les mer
En perle i hagen

'Mountain Lady' reiser seg staselig og ruver som små fjelltopper i blomsterbedet og på plenen. De små, runde blomstene danner tette klaser i toppen av stilkene. Klasene er himmelblå nederst og går over i snøhvitt mot toppen. Krukkeperleblommen stammer fra Midtøsten og sørøst i Europa, der den vokser vilt langs fjellsider og i enger. Helt siden 1500-tallet har den blitt dyrket som hageplante, og ofte regnes den som et symbol på fornyelse og håp. 'Mountain Lady' er fin å plante i grupper for å skape en slående fargeklatt, eller den kan samplantes med andre vårblomstrende løker. Uansett om den skal pynte opp i et solrikt bed eller plantes i pottene på terrassen, kommer den til å by på en langvarig og henførende blomstring – en ekte perle som det er verdt å vente på.

Les mer
En fryd for øyet

Gjester i hagen uttrykker ofte stor glede når de finner en busk som ser ut til å være overstilt av små papirlykter. Det er når blomsterbegrene til japanlykten får den glødende oransje høstfargen at planten vekker denne intense interessen. Om vinteren tørker frøkapselen og går inn i en ny glansperiode når lykten dekkes av gnistrende rimfrost i den bleke morgensolen. Hvis du er tålmodig, venter enda en fryd for øyet når fjorårets lykter blir så skjøre at det bare er bladnervene som holder dem sammen. Nervene danner et gjennomsiktig nett, og på innsiden lyser det røde bæret. Plantet i en vakker krukke blir japanlykten en fantastisk fin dekorasjon i en lang periode og i flere spennende former.

Les mer
Arr av gull

Den store julebaksten med selvdyrket safran kan du nok ikke forvente, men det kan hende du kan gi noen boller litt smak av krokusen som blomstrer hos deg i høst. Det at arrene til blomsten er kilden til dette verdifulle krydderet er bare ett av de spennende særtrekkene til safrankrokusen. Et annet særtrekk er hvordan den overrasker ved å slå ut i blomst om høsten. Plutselig titter den frem med bedårende purpurfargede krokuser i september og oktober. Det er som om våren kommer på besøk når sommeren tar farvel. For dyrkere som graver ned løker av safrankrokus sent om sommeren, venter det enda en gledelig overraskelse med en blomstring som inntreffer allerede samme høst. Hvorfor vente med noe så vakkert som blomster med delikate arr av gull?   

Les mer

Artikler

Dyrk grønnsaker på friland

Drømmer du om å kunne gå ut i hagen og høste en treretters middag? Å spise grønnsaker som er dyrket med kjærlighet, helt økologisk og uten gifter? Da bør du kanskje lage deg din egen kjøkkenhage.

Les mer
Dyrk agurk innendørs

Dyrking av mat innendørs gjennom store deler av året er en spennende trend. Her forteller vi mer om hvordan du kan dyrke friskt grønne agurkgardiner og høste saftige frukter fra vinduskarmen.

Les mer
Dyrk dine egne tomater

Man får mye igjen av å dyrke tomater –bare noen få planter gir store mengder frukter. Finn favorittene dine og så frøene for å oppleve sommer, sol og søte smaker. Vi hjelper deg i gang med å dyrke dine egne tomater.

Les mer
Hva er vintertomater?

Sør i Italia er vintertomaten, «piennolo», nærmest en kunstform. De hardføre tomatene med tykt skall og ekstra mye sødme vinterlagres hengende i klaser, og fruktene blir bare bedre for hver uke som går. Ved valg av riktige sorter og god oppbevaring kan du kose deg med vintertomater også i Norge.

Les mer
2025-01-15
Rask levering og god kvalitet
- Margareta L
2025-01-15
Men jeg synes du sender for mange e-poster.
- Marie Ö
2025-01-15
BH-service
- Ulrika S
2025-01-15
Billig, raskt og enkelt. De er Impecta de.
- Roger W
2025-01-14
Raske leveranser
- Per S
2025-01-14
Alltid rask levering og stort utvalg
- Sari B
2025-01-14
Raske leveranser. Fint/bra med frøposer som viser med foto hvilke frø posen inneholder og et bilde som viser 'ekte' farger. Stort utvalg
- Christina L
2025-01-14
Gudstjeneste
- Jette N
2025-01-14
Alltid en fornøyelse å handle hos deg. 🌷Det beste med gratis frakt.👍 .
- Elisabeth P
2025-01-14
Rask levering
- Malene H
2025-01-14
rask levering
- Annika P
2025-01-14
Takk! De bestilte frøene kom raskt og godt pakket
- Outi L
2025-01-14
Det ville vært ønskelig om frøposene hadde bilder eller et finsk navn på planten. Selvfølgelig vil det vitenskapelige navnet duge, men posene fulgte ikke lenger med fraktliste eller lignende. Selvfølgelig er det gledelig at det finnes et så bredt utvalg av frø, inkludert spesialiteter.
- Tiina L
2025-01-14
Rask levering, godt utvalg.
- Ingrid M
2025-01-14
Godt utvalg og rask levering.
- Niina T
2025-01-14
Godt tilbud, veldig bra pris/ytelsesforhold, rask levering
- Andrea B
2025-01-14
Det var ganske rimelig pris på frø, så jeg bestilte flere pakker, men ikke plantet dem ennå. Pakken har kommet raskt, jeg er fornøyd👌
- Oksana S
2025-01-14
Mye å velge mellom og frøene er av god kvalitet. Raske leveranser.
- Maria G
2025-01-14
Jeg mottok frøene mine veldig raskt. Takk! Nå skal jeg prøve kaldsåing.
- Marianne H
2025-01-14
Rask levering!
- Agneta F