Perlite og vermikulitt i dyrking

Hører du ofte at perlite og vermikulit er bra å bruke når man sår og dyrker frø? Mange synes det er vanskelig å forstå hva de er gode for og hva som er forskjellen mellom dem. Vi skal nå se nærmere på vermikulitt og perlite – hva er de, hva brukes de til og hvilke egenskaper har de?

Hvorfor skal jeg bruke perlite og vermikulitt?

Perlite og vermikulitt er to forskjellige materialer som begge har flere bruksområder i såing og dyrking. De har visse likheter, men også betydelige forskjeller, som avgjør hvilket materiale du skal bruke til hva. Hvis du bruker dem riktig, gir de deg mye god hjelp. De hjelper deg blant annet når du sår frø, omplasserer planter eller trenger å forbedre jorden i pottene dine.


Hva er perlite?

Perlite består av et såkalt vulkansk glass-materiale. Vulkansk glass er et samlenavn for de forskjellige bergartene som dannes under et vulkanutbrudd. Disse bergartene oppstår når flytende lava trenger inn fra jordskorpen og stivner i kontakt med luft og vann. Perlite inneholder en hel mengde små luftbobler som gjør materialet lett og gir det en veldig god isolasjonsevne. Det er denne egenskapen som gjør perlite til et populært materiale i byggebransjen.

Når perlite blir brukt i industrien og i dyrking, blir den varmet opp til mellom 850 og 1000 grader. Da utvides den som popcorn og blir hvit. Den får en tekstur som minner om smuldret styrofoam.


Fem gode grunner til å kjøpe perlite:

  • Den veier nesten ingenting.
  • Luftboblene kan inneholde både oksygen og vann.
  • Vulkansk glass er sterilt og kan ikke smittes av bakterier eller infiseres av sopp.
  • PH-verdien er nøytral.
  • Materialet slipper igjennom lys, samtidig som det beskytter mot både varme og kulde.

Hva kan perlite brukes til?

Perlite er et utmerket materiale å bruke til følgende:

Ved flytting av planter
Når frøene dine har vokst og plantene må omplasseres til større potter, er det veldig viktig å skape et godt miljø for røttene. Det er først etter omplasseringen at røttene utvikles til sterke og sunne energi- og vannlagre, som støtter planten gjennom hele vekstsesongen. Røttenes vekst blir bedre av en luftig jord – dels fordi røttene trenger oksygen og dels fordi det er lettere for dem å komme seg rundt i en porøs jord. Ved å blande 10–25% perlite i god plantejord, får du en fin jord til dine omplasserte planter.

For å dekke små eller spirende frø
Små frø som bare er dekket med litt jord eller frø som vokser av lys, men som ikke er dekket med noe jord i det hele tatt, fungerer dårlig. De er nemlig for lite beskyttet mot sterk sol, kulde og store temperatursvingninger. Fordi perlite slipper igjennom lys, er det et utmerket materiale å bruke som et beskyttende lag over små frø eller frø som vokser av lys. Den kan også benyttes til å dekke frøene til stauder utendørs.


Hva er vermikulitt?

Vermikulitt er et gullskinnende leiremineral. Det har en meget god evne til å absorbere og beholde vann. I likhet med perlite utvides vermikulitt når det varmes opp. Avhengig av hvilket materiale som skal brukes, blir vermikulitt knust til korn i forskjellige størrelser. Teksturen minner om kork og kornene veier nesten ingenting. Vermikulitt brukes, i likhet med perlite, som isolasjonsmateriale i industrien.

Fem gode grunner til å kjøpe vermikulitt

  • Den veier nesten ingenting.
  • Materialet absorberer vann veldig lett og klarer å beholde det lenge.
  • Materialet blir ikke nedbrutt, men beholder sin kvalitet.
  • Leirmineralet er sterilt og kan ikke smittes av bakterier eller angripes av sopp.
  • Den gullskinnende overflaten reflekterer sollys

Hva kan vermikulitt brukes til?

Vermikulitt er fantastisk å bruke til flere ting, blant annet følgende:

Forbedre jorden i potter
Vermikulitt bidrar til å gjøre jorden lett og porøs, mens de små kornene absorberer vann og holder på fuktighet i lang tid. Disse egenskapene gjør vermikulitt til et utmerket jordforbedringsmiddel for potter, lamper og kar. Det gjelder det samme her som ved perlite: Hvis du blander 10–25% vermikulitt i god plantejord, får du en fin jord til potteplantingene dine.

Dekke jorden i potter og blomsterbokser
Vermikulittens evne til å reflektere lys kan brukes på en lur måte i potter og blomsterbokser. Hvis jorden er dekket med et lag vermikulitt, reflekteres sollyset på de nedre delene av planten som ellers ikke utsettes for sollyset.

Som underlag i stratifisering
Stratifisering av frø er en teknikk som brukes for å etterligne forholdene i naturen om vinteren. Noen frø av flerårige planter trenger en periode med kulde for å spire. Det får de utendørs om vinteren. Når vi dyrker slike frø innendørs, kan du etterligne kjøleperioden ved å plassere de i kjøleskapet. Da er det viktig at frøene oppbevares fuktige. Vårt tips er derfor å blande frøene som skal stratifiseres, med fuktet vermikulitt. Deretter legger du det i en potte og plasserer det i kjøleskapet i den perioden som er angitt på posen for hver enkelt frøvariant.

Å dekke frøene til stauder i potter utendørs
For å presse opp frøplanter, er det mange som sår stauder utendørs om høsten. Da gjør du lurt i å gi frøet et beskyttende lag. Det lag kan gjerne bestå av grus, eller vermikulitt.


Bruk perlite og vermikulitt der de gjør mest nytte

Med kunnskap om de forskjellige egenskapene til perlite og vermikulitt, kan du lettere velge hvilke av materialene du vil bruke til hva og få mest mulig utbytte for frø og avlinger. Forhåpentligvis har vi hjulpet deg med å finne ut om disse frøene er noe for deg og din hage.

Da gjenstår det bare å si lykke til med frøene!

Impecta Fröhandel

Jordnära
Hos Impecta Fröhandel deler vi gjerne vår kunnskap. Her samler vi jordnære artikler om dyrking og såing. Velkommen til Jordnært – tanker og tips for våre hagevenner.

Ukens frøvariant

En symfoni av farger og liv

Hageblåputen 'Cascade Blue' lever opp til navnet sitt med en forunderlig skjønnhet. De tette tuene med intenst blåfiolette blomster danner en kaskade av farger i steinbed og langs murer i år etter år. Denne lavtvoksende juvelen er mer enn bare en markdekker; om våren forvandler den hagen til et levende hav av farger, en fest for både øyet og de surrende pollinatorene. 'Cascade Blue' er oppkalt etter den franske kunstneren Claude Aubriet, og den bærer navnet sitt med verdighet. Som et levende maleri brer den seg utover med blomstrende penselstrøk i hagen. Plant den i grupper for å skape en dramatisk effekt, så forvandler den selv de mest beskjedne områdene til et levende kunstverk der hver av blomstene bidrar til en symfoni av farger og liv.

Les mer
En perle i hagen

'Mountain Lady' reiser seg staselig og ruver som små fjelltopper i blomsterbedet og på plenen. De små, runde blomstene danner tette klaser i toppen av stilkene. Klasene er himmelblå nederst og går over i snøhvitt mot toppen. Krukkeperleblommen stammer fra Midtøsten og sørøst i Europa, der den vokser vilt langs fjellsider og i enger. Helt siden 1500-tallet har den blitt dyrket som hageplante, og ofte regnes den som et symbol på fornyelse og håp. 'Mountain Lady' er fin å plante i grupper for å skape en slående fargeklatt, eller den kan samplantes med andre vårblomstrende løker. Uansett om den skal pynte opp i et solrikt bed eller plantes i pottene på terrassen, kommer den til å by på en langvarig og henførende blomstring – en ekte perle som det er verdt å vente på.

Les mer
En fryd for øyet

Gjester i hagen uttrykker ofte stor glede når de finner en busk som ser ut til å være overstilt av små papirlykter. Det er når blomsterbegrene til japanlykten får den glødende oransje høstfargen at planten vekker denne intense interessen. Om vinteren tørker frøkapselen og går inn i en ny glansperiode når lykten dekkes av gnistrende rimfrost i den bleke morgensolen. Hvis du er tålmodig, venter enda en fryd for øyet når fjorårets lykter blir så skjøre at det bare er bladnervene som holder dem sammen. Nervene danner et gjennomsiktig nett, og på innsiden lyser det røde bæret. Plantet i en vakker krukke blir japanlykten en fantastisk fin dekorasjon i en lang periode og i flere spennende former.

Les mer
Arr av gull

Den store julebaksten med selvdyrket safran kan du nok ikke forvente, men det kan hende du kan gi noen boller litt smak av krokusen som blomstrer hos deg i høst. Det at arrene til blomsten er kilden til dette verdifulle krydderet er bare ett av de spennende særtrekkene til safrankrokusen. Et annet særtrekk er hvordan den overrasker ved å slå ut i blomst om høsten. Plutselig titter den frem med bedårende purpurfargede krokuser i september og oktober. Det er som om våren kommer på besøk når sommeren tar farvel. For dyrkere som graver ned løker av safrankrokus sent om sommeren, venter det enda en gledelig overraskelse med en blomstring som inntreffer allerede samme høst. Hvorfor vente med noe så vakkert som blomster med delikate arr av gull?   

Les mer
4.6/5 (16089)
2024-11-24
Raskt og enkelt
- Ulla-britt E
2024-11-24
Rask levering. Moro å lese e-poster fra deg, mange tips og ideer.
- Åsa P
2024-11-23
Nesten hele urtehagen min har vært basert på frø fra deg i mange år, både urter og medisinplanter. Dine varianter var like spennende som alltid! Dessverre har du redusert det tilbudet, men jeg kan forstå at etterspørselen kan ha gått ned. Nå for tiden tar jeg frøene mine fra disse selv, litt komplisert fordi jeg vet at de ikke finnes i frøhandelen og føler et visst behov for konservering. Jeg kjøpte også noen blomsterfrø, alle spiret og ble fine. Grønnsaksfrøene får vi fra foreningen Sesam. Viktig at du for noen år siden hadde noen erter fra dem. Mer sånn! Selv om jeg skal være litt kritisk, har du mange F1-hybrider. Det gagner ikke det biologiske mangfoldet. Endre det! Men totalt sett synes jeg du er et godt frøselskap som jeg håper er svensk og ikke et internasjonalt konsern?
- Karin O
2024-11-22
God service og rask levering
- Petra T
2024-11-22
Rask levering
- Carina L
2024-11-22
Fine frø med god spiring. Stort og variert utvalg og godt med flere økologiske varianter. Fornøyd!
- Marie G
2024-11-21
Godt utvalg og punktlige leveranser.
- Virpi L
2024-11-21
........:-)
- Evse
2024-11-21
Fine dyrkingsideer
- Birgitta R
2024-11-21
Har ikke hatt en sniktitt, for det er ikke d. 1. desember ennå og du må ikke jukse i skuffene. Venter spent. Hilsen Lisbeth
- Lisbeth H
2024-11-21
Produkter av høy kvalitet, rask levering!
- Anna-Lena S
2024-11-21
Helt grei bestilling
- Jørgen S
2024-11-21
Sen postgang
- kari j
2024-11-21
Jeg vil foreslå at det bør være svensk som et alternativ på finsk side.
- Eva-lisa P
2024-11-21
Få det jeg bestiller og mye å velge mellom.
- Gudrun L
2024-11-21
Godt utvalg og rimelige priser resten av sesongen.
- Anne K
2024-11-21
Jeg er fornøyd med varene og leveringen var rask
- Maria A
2024-11-21
Super fornøyd. Takk
- Tove Ö
2024-11-21
Har ingenting å skrive. Jeg mottok boksen min som forventet.
- Bodil K
2024-11-20
Alltid rask og korrekt levering. Stort utvalg av blomster og grønnsaker. Har kjøpt hundrevis av frøposer fra Impecta. Bare en gang var det for lite frø i en pose, men jeg fikk umiddelbart en ny pose.
- Gustav J
Are you in the right place?
Continue to impecta.no