Dyrk blomkarse
Dyrk buskende og slyngende blomkarse
- Forkultiver innendørs for å oppnå tidligere blomstring.
- Så direkte utendørs når jorden er varm.
- Dyrk den i potter, blomsterbed eller i kjøkkenhagen.
Forkultiver blomkarse innendørs
Frøene til blomkarsen har et hardt skall som helst bør løses opp litt før de plantes i jorden. Derfor anbefaler vi at frøene bløtlegges i et par døgn før såingen.
Blomkarse kan forkultiveres innendørs i april, da oppnår man småplanter som har kommet et stykke på vei når været blir varmt nok til utplanting. Ved forkultivering er det viktig å herde plantene før de plantes ut. Hvis småplantene flyttes rett fra varmen innendørs til livet ute, risikerer man at de får et kuldesjokk de ikke tåler. Sett ut blomkarseplantene i noen timer hver dag i ca. en uke før de plantes ut i potter eller blomsterbed.
Les mer: Så sommerblomster innendørs
Direkteså blomkarse utendørs
Blomkarse kan også direktesås på voksestedet når jorden har blitt ordentlig varm. Man kan teste om jorden er varm nok ved å plukke opp en neve med jord og klemme den i hånden. Hvis jorden faller fra hverandre og drysser ut mellom fingrene, er den klar for såing.
Blomkarse trives og blomstrer best i sol, men kan også vokse i halvskygge i luftig hagejord. Den er ikke særlig næringskrevende, tvert imot kan for mye næring føre til at planten reduserer blomstringen og i stedet bruker energien på ekstra bladtilvekst. Fjern gjerne visne blomster nå og da for å fremme dannelsen av nye knopper.
Blomkarse smaker som karse
Det kan oppstå en viss forvirring rundt karsen. I tillegg til blomkarsen har vi brønnkarse, også kjent som vannkarse, og vanlig karse. Alle hører til i korsblomstfamilien, Brassicaceae. Brønnkarsen tilhører blomkarseslekten, Nasturtium, mens karsen tilhører matkarseslekten, Lepidium. Disse bladgrønnsakene skal altså ikke forveksles med blomkarseslekten, Tropaeolum.
Likevel har alle tre én viktig ting til felles – den gode smaken. Den mest dyrkede blomkarsen, Tropaeolum majus, har en pepret smak med innslag av sennep som minner om den vi finner hos brønnkarsen og karsen.
Blomkarse og lotuseffekten
Har du lagt merke til at bladene til blomkarsen alltid er tørre og friskt grønne? Årsaken til dette er den såkalte lotuseffekten. Dette fenomenet er oppkalt etter lotusblomsten og beskriver materialets evne til å holde seg tørt og rent. Akkurat som blomkarsen har bladene til lotusblomsten et vokslag som forhindrer vann fra å trenge inn i bladet. Når vann treffer bladene, danner det seg dråper som smusset fester seg i. Når dråpene renner av bladet, tar de med seg smusset og etterlater seg tørre og rene blader.
Blomkarse ’Ladybird Rose’ til ampler, blomsterkasser og kanter.
Blomkarse er en reddende engel
Blomkarsen kan dyrkes i blomsterbed, potter, blomsterkasser og blomsterbed. I kjøkkenhagen er blomkarsen et vakkert blomstrende innslag som kan fylle ut mellom grønnsakene.
Blomkarse både av den buskende og slyngende varianten er fine å plante på steder i hagen der du ikke har bestemt deg for hvordan det skal se ut eller som trenger rask dekking. Noen eksempler er vanskelige skråninger, bortglemte hjørner som du aldri rekker å ordne opp i, eller blomsterbed som du planlegger å plante i, men ikke har tid til å ordne med for øyeblikket. Da er blomkarsen en reddende engel – den dekker marken gjennom sesongen og gir farge og grønne blader uten å kreve stell.
Blomkarsen finnes i lave, buskende sorter og lange, slyngende varianter.
Buskende blomkarse til potter, blomsterkasser og kanter
Blomkarse som vokser i små, tette busker med korte ranker på mellom 20 og 40 cm, kalles buskende blomkarse. Buskende blomkarse er vakre å plante i potter og blomsterkasser, langs bedkanter eller i kjøkkenhagen. Buskende blomkarse trives ikke så godt sammen med andre sommerblomster og gjør seg best for seg selv i potter der den kan fylle ut og flomme over kantene.
De buskende sortene med litt lengre ranker vokser til en rund form og sender ut korte ranker. De er svært dekorative i høye potter eller ampler der bladene og blomstene kan få vokse litt ut over pottekanten. 'Tip top' blomstrer i en variert fargeskala fra mørkerødt til lyst aprikos og danner lysegrønne blader som er noe mindre. ’Jewel Primrose’ har halv- og heldoble, solgule blomster mens ’Whirlybird Apricot’ spraker i ulike nyanser av aprikos.
De svært lave, buskende sortene av blomkarse danner nettere, rundere og mer samlede planter. ’Baby Rose’ er en sort med mørke blader og dypt bringebærrosa blomster. ’Princess Of India’ er en veldig søt dvergblomkarse med mørkegrønne blader og sterkt skarlagenrøde blomster.
Buskende blomkarse byr også på lekre sorter med spraglete blader eller blomster. ’Alaska Salmon Orange’ har lakseoransje blomster over et hvitmarmorert bladverk, og ’Wina Born’ blomstrer i gult med røde tegninger.
Blomkarse ’Ice Age’.
Slyngende blomkarse til espalier eller som markdekker
Slyngende blomkarse har kraftig vekst og kan danne ranker på over to meter. I løpet av sommeren kan den dekke espalier eller deler av et gjerde. Den er utmerket som markdekker – ugresset holder seg unna og bakken dekkes av vakre farger og grønne blader.
En klassisk, slyngende blomkarse er ’Jewel of Africa’ med frodige ranker på over to meter og enkle blomster i en kontrastrik fargeskala fra gult til oransje og rødt. ’Ice Age’ har kremhvite blomster med vaniljegult svelg, og ’Cherrelle’ danner doble blomster i bedårende kirsebærrødt over et limegrønt bladverk.
Gullgul kanariblomkarse
I karseslekten finner vi også den søte, ettårige klatreren kanariblomkarse, Tropaeolum peregrinum. Den har solgule, frynsete blomster og lysegrønne blader. Hvis kanariblomkarsen får vokse inntil espalier eller et gjerde, kan den bli over to meter høy og gir et svært friskt og vakkert blikkfang.
Flerårig ildblomkarse
Eldkrasse, Tropaeolum speciosum, är en flerårig art av krasse som kan odlas i landets södra delar. Eldkrassen vissnar ner helt under vinter och från Mellansverige och uppåt hinner den inte växa upp och börja blomma på en säsong. Eldkrasse har ett skirt och luftigt växtsätt och eldröda blommor. Låter man den klättra bland vintergröna växter eller mot ett mörkt staket eller en spaljé i svart eller rostig färg skapas ett läckert arrangemang.
Kos deg med blomkarse frem til frosten kommer
Blomkarsen trives gjennom hele sommeren og et stykke ut på høsten. Når hagen begynner å gå over i høstfarger, er rankene til blomkarsen fortsatt friskt grønne og blomstringen pågår for fullt. Kos deg med alt det vakre, men ikke glem at blomkarsen er spiselig og smaker veldig godt. Plukk blader og blomster til salater eller som dekorasjon.
Billig pesto av blomkarse
Klassisk pesto av basilikum og pinjekjerner er godt, men ganske dyrt å lage. I stedet kan du lage en billig og utsøkt pesto ved å blande blader fra blomkarsen med olivenolje, solsikkekjerner, revet parmesan og salt.
Blomkarsens tid er omsider omme når den første frosten kommer – hele planten kollapser når temperaturen dypper under null, og da er sesongen definitivt over for blomkarsen. Hvis du lar frøene ligge igjen på bakken, er sjansen stor for at det dukker opp nye, friske planter til neste sesong. De nye plantene kan få vokse der de er eller graves opp og plantes der du måtte ønske.
Se alle frø til blomkarse >>