Fri frakt på hele sortimentet. Gjelder frem til 1. januar 2025.

Slik dyrker du kål

De fleste kålsorter bør være forkultivert før du planter dem. Unntaket er kålrot, vanlig nepe og de fleste av de asiatiske kålplantene. Grønnkål kan også sås direkte, men den høstes raskere hvis du dyrker den. Kål har frø som spirer raskt, faktisk på bare noen få dager i 20 graders varme. Hvis det er kjøligere tar det litt lenger tid. Kålplanter bør plantes når de har tre til fem blader. Hvis de blir større vil de være vanskeligere å etablere på plantestedet og derfor bør de ikke sås tidligere enn fire til seks uker før planting.

Slik dyrker du kål

Den enkleste måten er å så i pluggbrett, da påvirkes de følsomme røttene minst under transplantasjon. Legg to frø i hver plugg, klem av den minste planten når du transplanterer. Så snart de første bladene dukker opp, senkes temperaturen til 15 °C. Da trenger plantene så mye lys som mulig. De kan stå i et drivhus eller under ekstra belysning. Gi dem en svak næringsløsning etter et par uker. En uke før planting kan brettene settes ut og dekkes med fiberduk. Se opp for kalde netter. Kål tåler litt frost, men flere dager med temperaturer under 8 grader kan føre til at blomkål og spesielt kål, ikke danner hoder.


Forbered planteområde

Mens plantene vokser, må plantingsområdet forberedes. Kål trives best på godt gjødslet og litt gjørmete jord med høyt jordinnhold. Jorden bør ha en pH-verdi over 6, men enda lettere jord er tilstrekkelig hvis den er godt forberedt. Bruk gjødsel, ku-, hest- eller saugjødsel og kompost hvis tilgjengelig. Hvis jorda har en lav pH-verdi, kan den med fordel kalkes med dolomittkalk, som også inneholder magnesium. Treaske fungerer også bra.

Planterotasjon er veldig viktig når det gjelder kåldyrking fordi det er mange skadedyr som overvintrer i jorda der kål dyrkes. Aldri mindre enn seks år, helst åtte før kål dyrkes på samme sted. Dette gjelder for alle korsblomstplanter, inkludert reddik, åkersennep og pengeurt. Dyrk gjerne erter og bønner der kål skal vokse neste år, de gir jorden veldig nyttige næringsstoffer.


På tide å plante

Sørg for å vanne plantene før du planter, helst på en overskyet dag da de minste plantene er utsatt for dehydrering. Kålplantene trenger god plass for å kunne utvikle seg, ofte opptil 45 cm mellom plantene og 60 cm mellom radene. En pallekarm rommer fire frø av kål eller blomkål. Grønnkål og palmekål kan stå litt tettere, men ikke mindre enn 40 cm mellom plantene.

Plantene skal plasseres litt dypere enn de gjør i pluggen. Dekk til litt jord rundt og sørg for å vanne umiddelbart etter planting. Siden kål er likt av mange, er det best å beskytte dyrkingen med kålnett .


Rengjør, vann og gjødsle

Fordelen med mellomrom rundt plantene er at det er lett å fjerne ugress med en hakke eller spade. Men vær forsiktig når plantene blir større, de har et overfladisk og sensitivt rotsystem. Dekk gjerne kåldyrkingen med organisk materiale som gress eller gammelt høy, det får fuktigheten til å bli igjen i jorda. I tillegg tilfører det næringsstoffer og kveler noe av ugresset.

Kål er en sulten planteart og når plantene har kommet seg og begynner å vokse, bør de gjødsles med hønsegjødsel, brenneslevann eller lignende. Dette kan du også gjøre et par ganger til på sensommeren. Fyll på med gress avhengig av tilgjengelighet. Vann er også avgjørende for vellykket dyrking av kål. Fuktighet i bedene er en forutsetning for en god høst.


Plantevern – det er mange som liker kål

Kålflue

Den store og lille kålflua legger eggene rundt rothalsen, rett i jordoverflaten. Larver klekkes og spiser seg inn i røtter og stilker under jorden og plantene falmer eller dør. De er irriterende for kålrot, reddiker og vanlig neper. I Sør-Sverige kan kålfluen rekke å ha to generasjoner på en sommer, i den nordlige. Et tips for å unngå deres ødeleggelser er å presse jorden rundt plantene når du planter. Dersom du vet at det har vært kålflue tidligere år, det kan være lurt å pudre med aske eller finmalt kalk rundt plantene. Puppene forblir i jorden over vinteren, derfor er det viktig å dekke til med kålnett eller fiberduk.

Kålsommerfulgl

Den vakre kålsommerfuglen har hvite vinger med svarte flekker. Den kan legge opptil 100 egg på en plante. De glupske larvene er svakt hårete, lysegrønne med svarte flekker og kan raskt skade plantene. Gå en runde i kjøkkenhagen og se under bladene om du ser sommerfuglene flagre rundt. Klemming av eggene er et godt forebyggende tiltak, men ellers er fiberduk og kålnett den sikreste beskyttelsen. Det er også mulig å behandle plantene med en bakterie, Bacillus thuringiensis, som dreper larvene.

Kålmøll

Kålmøllen er en liten grå sommerfugl som forårsaker store problemer noen år. Larvene er små, mørk grågrønne og spiser på undersiden av bladene. Først ser det ut som om noen har skutt med et hagle gjennom bladene, men hvis de blir værende, kan de gjøre slik at bare bladnervene er igjen. I Sør-Sverige kan de ha to generasjoner, mens det i nord finnes kun en. Gjør de samme forebyggende og kontrolltiltakene som for kålsommerfuglen.

Klumprot

Dette er en veldig plagsom sykdom forårsaket av en svært levedyktig sopp. Røtter som angripes hovner opp. Det gjør at planten synes det er vanskelig å ta opp vann og næringsstoffer, noe som fører til ugress. Soppsporer kan overleve i jorda i mange år, så vekselbruk er veldig viktig. Kål som vokser på våt kompakt leirjord med lav pH-verdi er mest påvirket. Høyt jordinnhold og kalk eller treaske kan gjøre vanskelige jordarter mer egnet for kåldyrking.

Snegler

De små grå åkersneglene kan bli en svært irriterende del av kåldyrkingen en regnfull sommer. Den spanske sneglen, brunskogsneglen, er også en plagsom kålelsker. Fjern alltid snegler og sett feller med jernfosfat.

Impecta Fröhandel

Jordnært
Hos Impecta Fröhandel deler vi gjerne vår kunnskap. Her samler vi jordnære artikler om dyrking og såing. Velkommen til Jordnært – tanker og tips for våre hagevenner.

Ukens frøvariant

En symfoni av farger og liv

Hageblåputen 'Cascade Blue' lever opp til navnet sitt med en forunderlig skjønnhet. De tette tuene med intenst blåfiolette blomster danner en kaskade av farger i steinbed og langs murer i år etter år. Denne lavtvoksende juvelen er mer enn bare en markdekker; om våren forvandler den hagen til et levende hav av farger, en fest for både øyet og de surrende pollinatorene. 'Cascade Blue' er oppkalt etter den franske kunstneren Claude Aubriet, og den bærer navnet sitt med verdighet. Som et levende maleri brer den seg utover med blomstrende penselstrøk i hagen. Plant den i grupper for å skape en dramatisk effekt, så forvandler den selv de mest beskjedne områdene til et levende kunstverk der hver av blomstene bidrar til en symfoni av farger og liv.

Les mer
En perle i hagen

'Mountain Lady' reiser seg staselig og ruver som små fjelltopper i blomsterbedet og på plenen. De små, runde blomstene danner tette klaser i toppen av stilkene. Klasene er himmelblå nederst og går over i snøhvitt mot toppen. Krukkeperleblommen stammer fra Midtøsten og sørøst i Europa, der den vokser vilt langs fjellsider og i enger. Helt siden 1500-tallet har den blitt dyrket som hageplante, og ofte regnes den som et symbol på fornyelse og håp. 'Mountain Lady' er fin å plante i grupper for å skape en slående fargeklatt, eller den kan samplantes med andre vårblomstrende løker. Uansett om den skal pynte opp i et solrikt bed eller plantes i pottene på terrassen, kommer den til å by på en langvarig og henførende blomstring – en ekte perle som det er verdt å vente på.

Les mer
En fryd for øyet

Gjester i hagen uttrykker ofte stor glede når de finner en busk som ser ut til å være overstilt av små papirlykter. Det er når blomsterbegrene til japanlykten får den glødende oransje høstfargen at planten vekker denne intense interessen. Om vinteren tørker frøkapselen og går inn i en ny glansperiode når lykten dekkes av gnistrende rimfrost i den bleke morgensolen. Hvis du er tålmodig, venter enda en fryd for øyet når fjorårets lykter blir så skjøre at det bare er bladnervene som holder dem sammen. Nervene danner et gjennomsiktig nett, og på innsiden lyser det røde bæret. Plantet i en vakker krukke blir japanlykten en fantastisk fin dekorasjon i en lang periode og i flere spennende former.

Les mer
Arr av gull

Den store julebaksten med selvdyrket safran kan du nok ikke forvente, men det kan hende du kan gi noen boller litt smak av krokusen som blomstrer hos deg i høst. Det at arrene til blomsten er kilden til dette verdifulle krydderet er bare ett av de spennende særtrekkene til safrankrokusen. Et annet særtrekk er hvordan den overrasker ved å slå ut i blomst om høsten. Plutselig titter den frem med bedårende purpurfargede krokuser i september og oktober. Det er som om våren kommer på besøk når sommeren tar farvel. For dyrkere som graver ned løker av safrankrokus sent om sommeren, venter det enda en gledelig overraskelse med en blomstring som inntreffer allerede samme høst. Hvorfor vente med noe så vakkert som blomster med delikate arr av gull?   

Les mer

Artikler

Dyrk grønnsaker på friland

Drømmer du om å kunne gå ut i hagen og høste en treretters middag? Å spise grønnsaker som er dyrket med kjærlighet, helt økologisk og uten gifter? Da bør du kanskje lage deg din egen kjøkkenhage.

Les mer
Dyrk agurk innendørs

Dyrking av mat innendørs gjennom store deler av året er en spennende trend. Her forteller vi mer om hvordan du kan dyrke friskt grønne agurkgardiner og høste saftige frukter fra vinduskarmen.

Les mer
Dyrk dine egne tomater

Man får mye igjen av å dyrke tomater –bare noen få planter gir store mengder frukter. Finn favorittene dine og så frøene for å oppleve sommer, sol og søte smaker. Vi hjelper deg i gang med å dyrke dine egne tomater.

Les mer
Hva er vintertomater?

Sør i Italia er vintertomaten, «piennolo», nærmest en kunstform. De hardføre tomatene med tykt skall og ekstra mye sødme vinterlagres hengende i klaser, og fruktene blir bare bedre for hver uke som går. Ved valg av riktige sorter og god oppbevaring kan du kose deg med vintertomater også i Norge.

Les mer
2024-12-18
Rask levering, enklere å få gratis frakt nå! Noe som er bra hvis du glemmer noe!
- Erika R
2024-12-11
Fikk ikke beskjed om hvor varen kunne hentes før jeg spurte. Da var varen sendt tilbake.
- Ulla C
2024-12-11
God og rask levering
- Gith T
2024-12-07
Jeg er veldig fornøyd!
- Sakari H
2024-12-06
Har stort sett bare kjøpt frø men har vært veldig fornøyd med det. God spiring.
- Catarina S
2024-12-05
Alt fungerer
- Mika K
2024-12-05
Rask god levering, ikke planting ennå
- Stig G
2024-12-05
Alltid gode frø i tide
- Mette Ø
2024-12-05
Mange spennende frøsorter, gamle og nye planter. Inspirerende å handle. Rask levering
- Annelie C
2024-12-05
Alltid hyggelig å se hva som tilbys. Frø fra Impecta er av god kvalitet og de gir god, rask levering
- Magnus H
2024-12-05
Planteparadiset på "nettet", tusen takk 🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩
- Anne H
2024-12-05
God og rask levering. Fine produkter
- Jeff G
2024-12-05
Veldig bra utvalg.
- Birgitta W
2024-12-05
Jeg har aldri blitt skuffet, det føles godt å bestille her!
- Kristina H
2024-12-05
Rask levering
- Leif A
2024-12-05
Stort utvalg, gode priser og rask levering
- Tamara M
2024-12-05
Jeg kjøpte mye av deg for ca 20-30 år siden. Du har veldig spennende frø og jeg prøvde mange. Jeg kjøpte blant annet slike som skulle ha ca 25 grader for å kunne spire. Jeg eksperimenterte og klarte å komme på en god idé og den spiret og vokste fint!
- Ingela P
2024-12-05
Veldig bra og lett å kjøpe frø.
- Göran F
2024-12-05
Det fungerer perfekt på alle måter, ingen problemer.
- Mikael O
2024-12-05
God kvalitet og rask levering!
- Elisabeth N