Slik dyrker du artisjokk

Artisjokken oppleves som et eksotisk innslag i den nordlige plantedyrkingen vår. Likevel har denne stilfulle delikatessen vært å finne i svenske kjøkkenhager siden 1600-tallet. Artisjokken tilfører en spennende karakter i dyrkingen din, og på kjøkkenet byr den på lekre smaker.

Viktig å huske når du dyrker artisjokk

  1. Forkultiver frøene tidlig på året.
  2. Plantes på en beskyttet og solrik plass.
  3. Dyrkes i næringsrik, veldrenert jord.
  4. Høst artisjokkene akkurat i det knoppen skal åpne seg.
  5. Dekk plantene godt om vinteren.

Artisjokk, Cynara cardunculus i Scolymus-gruppen, er nært beslektet med kardon, Cynara cardunculus. Slektsnavnet Scolymus, som er en del av det vitenskapelige navnet til artisjokken, forteller oss at det er en kulturgruppe innen arten kardon. Kardon stammer fra området rundt Middelhavet, og der har artisjokken trolig blitt foredlet for å oppnå en variant med større blomster og mindre piggete blader.


Artisjokk i blomsterbed eller kjøkkenhage

Artisjokken er en flerårig plante. Når den vokser i sitt naturlige miljø, sprer den seg raskt ved å dele seg hvert år. I Norge kan artisjokken dyrkes som flerårig plante i de sørlige delene av landet, opp til sone 3 i beskyttede forhold, mens plantedyrkere lenger nord kan dyrke den som en ettårig nytte- eller prydplante.





Artisjokken passer like fint i blomsterbedet som i kjøkkenhagen

I blomsterbedet er denne planten plasskrevende, men hvis man har store områder tilgjengelig, kan artisjokken utgjøre karakterplanten i bedet. La knoppene åpne seg helt, og nyt den lilla blomsterprakten i kjempeformat. Hvis du dyrker artisjokk i kjøkkenhagen med mål om å spise de delikate, bladdekte knoppene, høster du artisjokken like før den skal blomstre. Et tegn man kan se etter er at de nederste knoppbladene begynner å vinkle seg utover fra knoppen.


Forkultiver artisjokk på vinteren

Artisjokken forkultiveres innendørs tidlig på året, allerede i januar eller februar kan frøene plantes i jorden. Spiringen inntreffer vanligvis innen et par uker. Så to frø i hver potte, og pott over i større potter etter hvert som røttene til plantene fyller pottene. Plant artisjokken ut på vokseplassen når faren for frost er helt over. Les mer om hvordan du dyrker frø innendørs tidig på året i Veiledning til forkultivering innendørs.


Artisjokk elsker sol

Med sitt søreuropeiske utspring er artisjokken varme- og solkjær. Velg et beskyttet og lyst sted å plante den på. For at hele den praktfulle planten skal utvikle seg, kreves det mye energi. Derfor er det viktig med næringsrik jord. Jordforbedre med kompostjord eller hestegjødsel før plantingen og før hver sesong hvis du dyrker artisjokk som flerårig plante. Hvis jorden er kompakt, kan du blande ned torv i jorden for å skape et luftig miljø rundt røttene.

Artisjokken setter pris på et ugressfritt miljø rundt planten. Dekk gjerne bakken med halm, gressklipp eller annet organisk materiale for å holde ugresset unna. Dette gir også en kontinuerlig tilførsel av næring etter hvert som det organiske materialet brytes ned av mark og andre jordlevende organismer.


Overvintring av artisjokk

Hvis du dyrker artisjokk i de sørlige delene av landet, er det verdt å prøve å overvintre den. Det viktigste er å beskytte planten mot kulde og fuktighet ved tilvekstbasen, som ligger rett under jordoverflaten. Når artisjokken har visnet ned på høsten, hypper du litt jord rundt planten. Oppå jorden kan du legge en plastboks, planker eller noen takplater som beskytter mot at regnet renner rett ned på tilvekstbasen. Deretter dekker du det hele med et isolerende materiale, for eksempel løv, granbar eller halm. Hvis vinteren blir mild og regntung, er det lurt å løfte litt på isolasjonen for å slippe luft ned til bakken. Om våren, når kulda slipper, fjerner du vinterdekkingen.






Høsting og tilberedning av artisjokk

Hvis du dyrker artisjokk som matplante og håper på å overvintre den, er det lurt å ikke høste blomstene det første året. I stedet bør du la planten samle krefter for å takle vinteren og dele seg til flere planter den neste sesongen. Hvis du dyrker artisjokk som ettårig, høster du selvfølgelig det samme året og koser deg litt ekstra med knoppene den byr på.

Artisjokken er klar for høsting når de nedre knoppbladene begynner å vinkle seg utover. Da er knoppen klar til å åpne seg. Plukk den og velg hvordan du vil tilberede den. En klassiker er å koke artisjokken i saltet vann til knoppbladene slipper. Innerdelen av bladene har en kjøttfull kant som kan spises med smør, salt og sitron. Inne i artisjokken finner du hjertet, som også kan nytes med salt, smør og sitron. En romersk delikatesse er å grille artisjokk, enten på grillen ute eller i ovnen. Artisjokk kan tilberedes på mange vis på kjøkkenet – her er det bare å prøve seg frem. Hvis du i stedet velger å la knoppen gå i blomst, kan du ta inn en lang stilk med blomst og legge den til tørk for ekstra lang dekorativ verdi.

Lykke til med artisjokkene dine!

Impecta Fröhandel

Jordnært
Hos Impecta Fröhandel deler vi gjerne vår kunnskap. Her samler vi jordnære artikler om dyrking og såing. Velkommen til Jordnært – tanker og tips for våre hagevenner.

Ukens frøvariant

En symfoni av farger og liv

Hageblåputen 'Cascade Blue' lever opp til navnet sitt med en forunderlig skjønnhet. De tette tuene med intenst blåfiolette blomster danner en kaskade av farger i steinbed og langs murer i år etter år. Denne lavtvoksende juvelen er mer enn bare en markdekker; om våren forvandler den hagen til et levende hav av farger, en fest for både øyet og de surrende pollinatorene. 'Cascade Blue' er oppkalt etter den franske kunstneren Claude Aubriet, og den bærer navnet sitt med verdighet. Som et levende maleri brer den seg utover med blomstrende penselstrøk i hagen. Plant den i grupper for å skape en dramatisk effekt, så forvandler den selv de mest beskjedne områdene til et levende kunstverk der hver av blomstene bidrar til en symfoni av farger og liv.

Les mer
En perle i hagen

'Mountain Lady' reiser seg staselig og ruver som små fjelltopper i blomsterbedet og på plenen. De små, runde blomstene danner tette klaser i toppen av stilkene. Klasene er himmelblå nederst og går over i snøhvitt mot toppen. Krukkeperleblommen stammer fra Midtøsten og sørøst i Europa, der den vokser vilt langs fjellsider og i enger. Helt siden 1500-tallet har den blitt dyrket som hageplante, og ofte regnes den som et symbol på fornyelse og håp. 'Mountain Lady' er fin å plante i grupper for å skape en slående fargeklatt, eller den kan samplantes med andre vårblomstrende løker. Uansett om den skal pynte opp i et solrikt bed eller plantes i pottene på terrassen, kommer den til å by på en langvarig og henførende blomstring – en ekte perle som det er verdt å vente på.

Les mer
En fryd for øyet

Gjester i hagen uttrykker ofte stor glede når de finner en busk som ser ut til å være overstilt av små papirlykter. Det er når blomsterbegrene til japanlykten får den glødende oransje høstfargen at planten vekker denne intense interessen. Om vinteren tørker frøkapselen og går inn i en ny glansperiode når lykten dekkes av gnistrende rimfrost i den bleke morgensolen. Hvis du er tålmodig, venter enda en fryd for øyet når fjorårets lykter blir så skjøre at det bare er bladnervene som holder dem sammen. Nervene danner et gjennomsiktig nett, og på innsiden lyser det røde bæret. Plantet i en vakker krukke blir japanlykten en fantastisk fin dekorasjon i en lang periode og i flere spennende former.

Les mer
Arr av gull

Den store julebaksten med selvdyrket safran kan du nok ikke forvente, men det kan hende du kan gi noen boller litt smak av krokusen som blomstrer hos deg i høst. Det at arrene til blomsten er kilden til dette verdifulle krydderet er bare ett av de spennende særtrekkene til safrankrokusen. Et annet særtrekk er hvordan den overrasker ved å slå ut i blomst om høsten. Plutselig titter den frem med bedårende purpurfargede krokuser i september og oktober. Det er som om våren kommer på besøk når sommeren tar farvel. For dyrkere som graver ned løker av safrankrokus sent om sommeren, venter det enda en gledelig overraskelse med en blomstring som inntreffer allerede samme høst. Hvorfor vente med noe så vakkert som blomster med delikate arr av gull?   

Les mer

Artikler

Dyrk grønnsaker på friland

Drømmer du om å kunne gå ut i hagen og høste en treretters middag? Å spise grønnsaker som er dyrket med kjærlighet, helt økologisk og uten gifter? Da bør du kanskje lage deg din egen kjøkkenhage.

Les mer
Dyrk agurk innendørs

Dyrking av mat innendørs gjennom store deler av året er en spennende trend. Her forteller vi mer om hvordan du kan dyrke friskt grønne agurkgardiner og høste saftige frukter fra vinduskarmen.

Les mer
Dyrk dine egne tomater

Man får mye igjen av å dyrke tomater –bare noen få planter gir store mengder frukter. Finn favorittene dine og så frøene for å oppleve sommer, sol og søte smaker. Vi hjelper deg i gang med å dyrke dine egne tomater.

Les mer
Hva er vintertomater?

Sør i Italia er vintertomaten, «piennolo», nærmest en kunstform. De hardføre tomatene med tykt skall og ekstra mye sødme vinterlagres hengende i klaser, og fruktene blir bare bedre for hver uke som går. Ved valg av riktige sorter og god oppbevaring kan du kose deg med vintertomater også i Norge.

Les mer
2024-12-18
Rask levering, enklere å få gratis frakt nå! Noe som er bra hvis du glemmer noe!
- Erika R
2024-12-11
Fikk ikke beskjed om hvor varen kunne hentes før jeg spurte. Da var varen sendt tilbake.
- Ulla C
2024-12-11
God og rask levering
- Gith T
2024-12-07
Jeg er veldig fornøyd!
- Sakari H
2024-12-06
Har stort sett bare kjøpt frø men har vært veldig fornøyd med det. God spiring.
- Catarina S
2024-12-05
Alt fungerer
- Mika K
2024-12-05
Rask god levering, ikke planting ennå
- Stig G
2024-12-05
Alltid gode frø i tide
- Mette Ø
2024-12-05
Mange spennende frøsorter, gamle og nye planter. Inspirerende å handle. Rask levering
- Annelie C
2024-12-05
Alltid hyggelig å se hva som tilbys. Frø fra Impecta er av god kvalitet og de gir god, rask levering
- Magnus H
2024-12-05
Planteparadiset på "nettet", tusen takk 🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩
- Anne H
2024-12-05
God og rask levering. Fine produkter
- Jeff G
2024-12-05
Veldig bra utvalg.
- Birgitta W
2024-12-05
Jeg har aldri blitt skuffet, det føles godt å bestille her!
- Kristina H
2024-12-05
Rask levering
- Leif A
2024-12-05
Stort utvalg, gode priser og rask levering
- Tamara M
2024-12-05
Jeg kjøpte mye av deg for ca 20-30 år siden. Du har veldig spennende frø og jeg prøvde mange. Jeg kjøpte blant annet slike som skulle ha ca 25 grader for å kunne spire. Jeg eksperimenterte og klarte å komme på en god idé og den spiret og vokste fint!
- Ingela P
2024-12-05
Veldig bra og lett å kjøpe frø.
- Göran F
2024-12-05
Det fungerer perfekt på alle måter, ingen problemer.
- Mikael O
2024-12-05
God kvalitet og rask levering!
- Elisabeth N