Frø for årets første såing  – 3 for 2 på utvalgte frø
Dahlior – olika sorter

Georginer – forskjellige sorter

Georginene kommer i et svært variert utseende, og fra hele verden finner man rundt tusen forskjellige sorter. For ordens skyld er georginene klassifisert og delt inn i grupper etter form og størrelse på blomsten.

Gruppering av georginer

Georginer finnes i nesten alle farger og i størrelser, fra miniatyrblomster til kjempeblomster. Formen på blomstene er fantasifulle, alt fra de enkleste variantene til fylte og detaljrike. Her beskriver vi de forskjellige sortene av georginer.

Georginen kom til Europa fra Mexico på slutten av 1700-tallet. På denne tiden hadde ikke slekten fått noe offisielt navn enda. I 1791 fikk denne fascinerende nye plantegruppen slektsnavnet sitt, Dahlia, fra en av lærlingene til Linné – den svenske botanikeren Anders Dahl. I dag finnes det over 50 000 sortsnavn innen georginer, noe som gjør det enkelt å forstå hvorfor det har vært behov for klassifisering.


Georgineblomsten

Dahliaslekten tilhører kurvplantefamilien, Asteraceae. Navnet på familien tilsier at blomstene i denne familien er bygd opp som kurver.

Nederst i blomsterkurven til georginen sitter de såkalte skiveblomstene, som er en samling av små eller store blomster. Noen ganger er skiveblomstene så små og sitter så tett samlet at de ser ut som en knapp, men hvis du ser nærmere etter blir det tydelig at det egentlig er snakk om mange små enkeltblomster. Hos andre sorter er skiveblomstene større og mye mer fremtredende. Rundt skiveblomstene sitter de såkalte randblomstene, som er kantblomster med store kronblader.

Randblomstene og skiveblomstene kan ha samme farge, noe som gir et nøkternt og harmonisk inntrykk. De kan også ha forskjellige farger eller ulike toner i samme blomst, noe som gir et lekkert, spennende og dramatisk inntrykk. Mange georginer har til og med forskjellige farger eller toner på randblomstene sine.


Gruppering av georginer etter form

Grupperingen av georginene baserer seg på formen til blomstene. Mange av gruppenavnene er hentet fra andre blomsternavn, noe som understreker den fantasifulle og rike variasjonen innen georginene. Det er nesten som om georgineslekten har sett seg rundt og tenkt «sånne blomster vil vi også lage!» La oss gå gjennom de forskjellige gruppene av georginer.


Enkeltblomstrende georginer

Enkeltblomstrende georginer eller enkle hagegeorginer har enkle blomster. Randblomstene danner én eller to ringer rundt skiveblomstene som kan overlappe hverandre. Blomsten er åpen og skiveblomstene synes godt; den har en såkalt åpen skive.


Åpen skrive tiltrekker pollinerende insekter

Når en georgine har åpen skive, innebærer dette at den har små skiveblomster som sitter tett i tett i en åpen kurv av randblomster. Skiveblomstene danner en helhet, en skive, som de pollinerende insektene enkelt finner frem til. De åpent formede randblomstene blir som en innbydende landingsbane som insektene kan sikte seg inn på.


Anemoneblomstrende georginer

Anemoneblomstrende georginer har én eller flere ringer av randblomster, som ofte er flate i formen. Blomsten henter mye av karakteren sin fra skiveblomstene, som er rørformede og sitter i en tett og fremtredende samling.

Halskragegeorgine

Blomsten til halskragegeorginene har først en ytre ring av overlappende randblomster som ofte er flate i formen. Innenfor den ytre ringen sitter en liten indre ring av randblomster som gjerne er litt spisse i formen. I midten danner de små skiveblomstene en tett, åpen skive.


Peongeorgine

Peongeorginer har flere ytre ringer av randblomster som er flate eller noe rullede. Skiveblomstene er små, tett samlet og sitter åpent.


Dekorative georginer

Dekorative georginer har helt fylte blomster som kjennetegnes av brede randblomster som er noe sammenrullede ved festet og spisse eller taggete i toppen. Skiven er ikke synlig.


Ballgeorginer

Ballgeorginer har helt fylte og ballformede eller noe flatere blomster. Randblomstene er runde i toppen og vokser i en spiralform rundt skiven, som ikke synes i den fyldige blomsten.


Pompongeorginer

Pompongeorginene er helt fylte. Randblomstene er helt innrullede og runde i toppen. Pompongeorginer kan være svært små, under 5 cm i diameter, men finnes også i større sorter.

Kaktusgeorginer

Kaktusgeorginer er helt fylte, og randblomstene er rullet utover til minst halvparten av lengden sin. Det finnes også semi-kaktusgeorginer med stråleblomster som er rullet utover til mellom en fjerdedel og halvparten av lengden sin.


Fimbriata-georginer

Fimbriata-georginer har helt fylte blomster og randblomster som er delt eller taggete i spissen, noe som gir et frynsete inntrykk.


Stjernegeorginer

Stjernegeorginer ser virkelig ut som stjerner med en enkel ring av smale randblomster som kan være rullet enten innover eller utover. Skiven er åpen.


Nøkkerose-georginer

Nøkkerose-georginer har helt fylte blomster og kjennetegnes av brede randblomster, som kan være flate eller noe innrullede.

Hva er dinnerplate-georginer?

I nyere tid har de såkalte dinnerplate-georginene blitt en favoritt i blomsterverdenen. Blomstene kan, slik navnet tilsier, bli like store som middagstallerkener. Dinnerplate-georgine er ikke navnet på en klassifisert gruppe av georginer, men heller en samlebetegnelse på disse ekstravagante sortene som kommer i forskjellige farger og former.


Dyrking av georginer

Georginene kan dyrkes i blomsterbed, plantekasser eller i potter. De byr på en eksplosjon av farger fra høysommeren til den første frosten kommer. 

Se alle georginene våre »

Impecta Fröhandel

Jordnært
Hos Impecta Fröhandel deler vi gjerne vår kunnskap. Her samler vi jordnære artikler om dyrking og såing. Velkommen til Jordnært – tanker og tips for våre hagevenner.

Ukens frøvariant

En symfoni av farger og liv

Hageblåputen 'Cascade Blue' lever opp til navnet sitt med en forunderlig skjønnhet. De tette tuene med intenst blåfiolette blomster danner en kaskade av farger i steinbed og langs murer i år etter år. Denne lavtvoksende juvelen er mer enn bare en markdekker; om våren forvandler den hagen til et levende hav av farger, en fest for både øyet og de surrende pollinatorene. 'Cascade Blue' er oppkalt etter den franske kunstneren Claude Aubriet, og den bærer navnet sitt med verdighet. Som et levende maleri brer den seg utover med blomstrende penselstrøk i hagen. Plant den i grupper for å skape en dramatisk effekt, så forvandler den selv de mest beskjedne områdene til et levende kunstverk der hver av blomstene bidrar til en symfoni av farger og liv.

Les mer
En perle i hagen

'Mountain Lady' reiser seg staselig og ruver som små fjelltopper i blomsterbedet og på plenen. De små, runde blomstene danner tette klaser i toppen av stilkene. Klasene er himmelblå nederst og går over i snøhvitt mot toppen. Krukkeperleblommen stammer fra Midtøsten og sørøst i Europa, der den vokser vilt langs fjellsider og i enger. Helt siden 1500-tallet har den blitt dyrket som hageplante, og ofte regnes den som et symbol på fornyelse og håp. 'Mountain Lady' er fin å plante i grupper for å skape en slående fargeklatt, eller den kan samplantes med andre vårblomstrende løker. Uansett om den skal pynte opp i et solrikt bed eller plantes i pottene på terrassen, kommer den til å by på en langvarig og henførende blomstring – en ekte perle som det er verdt å vente på.

Les mer
En fryd for øyet

Gjester i hagen uttrykker ofte stor glede når de finner en busk som ser ut til å være overstilt av små papirlykter. Det er når blomsterbegrene til japanlykten får den glødende oransje høstfargen at planten vekker denne intense interessen. Om vinteren tørker frøkapselen og går inn i en ny glansperiode når lykten dekkes av gnistrende rimfrost i den bleke morgensolen. Hvis du er tålmodig, venter enda en fryd for øyet når fjorårets lykter blir så skjøre at det bare er bladnervene som holder dem sammen. Nervene danner et gjennomsiktig nett, og på innsiden lyser det røde bæret. Plantet i en vakker krukke blir japanlykten en fantastisk fin dekorasjon i en lang periode og i flere spennende former.

Les mer
Arr av gull

Den store julebaksten med selvdyrket safran kan du nok ikke forvente, men det kan hende du kan gi noen boller litt smak av krokusen som blomstrer hos deg i høst. Det at arrene til blomsten er kilden til dette verdifulle krydderet er bare ett av de spennende særtrekkene til safrankrokusen. Et annet særtrekk er hvordan den overrasker ved å slå ut i blomst om høsten. Plutselig titter den frem med bedårende purpurfargede krokuser i september og oktober. Det er som om våren kommer på besøk når sommeren tar farvel. For dyrkere som graver ned løker av safrankrokus sent om sommeren, venter det enda en gledelig overraskelse med en blomstring som inntreffer allerede samme høst. Hvorfor vente med noe så vakkert som blomster med delikate arr av gull?   

Les mer

Artikler

Hva er asiatisk lilje?

Asiatisk lilje eller asialilje er en slående vakker løkplante som kan dyrkes i blomsterbed og i store potter. Asiatiske liljer plantes om høsten eller våren og blomstrer i juni og juli. Asiatiske liljer er svært vakre og holdbare i buketter.

Les mer
Dyrk vårblomstrende påskeliljer

Plant forskjellige sorter av lettdyrkede påskeliljer (narsisser) om høsten for å oppnå en strålende blomstring fra tidlig vår til forsommer. Velg mellom pinseliljer, påskeliljer, stjernenarsisser og hagepåskeliljer. Vi forteller deg hvordan du planter og dyrker påskeliljer i blomsterbed og potter.

Les mer
Georginer om vinteren – grav dem opp

Når georginene er ferdige med blomstringen og frosten begynner å bite skikkelig, er det på tide å grave opp knollene og ta dem inn for vinteren. Da går de i hvile inntil varmen kommer tilbake og en ny sesong med vakker blomstring venter.

Les mer
Dyrk georginer fra knoller

Georgineknoller kan plantes rett i blomsterbedet, men forkultivering har sine fordeler. Hvis du forkultiverer knollene i potter, kommer blomstringen i gang tidligere og plantene blir mer motstandsdyktige mot skadedyr.

Les mer
2025-01-14
Raske leveranser
- Per S
2025-01-14
Alltid rask levering og stort utvalg
- Sari B
2025-01-14
Raske leveranser. Fint/bra med frøposer som viser med foto hvilke frø posen inneholder og et bilde som viser 'ekte' farger. Stort utvalg
- Christina L
2025-01-14
Gudstjeneste
- Jette N
2025-01-14
Alltid en fornøyelse å handle hos deg. 🌷Det beste med gratis frakt.👍 .
- Elisabeth P
2025-01-14
Rask levering
- Malene H
2025-01-14
rask levering
- Annika P
2025-01-14
Takk! De bestilte frøene kom raskt og godt pakket
- Outi L
2025-01-14
Det ville vært ønskelig om frøposene hadde bilder eller et finsk navn på planten. Selvfølgelig vil det vitenskapelige navnet duge, men posene fulgte ikke lenger med fraktliste eller lignende. Selvfølgelig er det gledelig at det finnes et så bredt utvalg av frø, inkludert spesialiteter.
- Tiina L
2025-01-14
Rask levering, godt utvalg.
- Ingrid M
2025-01-14
Godt utvalg og rask levering.
- Niina T
2025-01-14
Godt tilbud, veldig bra pris/ytelsesforhold, rask levering
- Andrea B
2025-01-14
Det var ganske rimelig pris på frø, så jeg bestilte flere pakker, men ikke plantet dem ennå. Pakken har kommet raskt, jeg er fornøyd👌
- Oksana S
2025-01-14
Mye å velge mellom og frøene er av god kvalitet. Raske leveranser.
- Maria G
2025-01-14
Jeg mottok frøene mine veldig raskt. Takk! Nå skal jeg prøve kaldsåing.
- Marianne H
2025-01-14
Rask levering!
- Agneta F
2025-01-14
Gode frø, god og rask levering.
- Elisabeth B
2025-01-14
Rask levering til D. Takk!
- Annette B
2025-01-14
Rask levering, stort utvalg og alltid gode frø!
- kerstin C
2025-01-14
Stort utvalg, god katalog, smidig og rask levering.
- Karin E