Dyrk supernyttig spinat

Spinat må være den avlingen som gjennom tidene oftest har kommet opp når man søker svaret på hvilke plante som er mest nyttig. I dag dyrker vi en mengde sunne, velsmakende, grønne blader der spinaten er involvert og forsvarer sin plass som en ypperlig bladgrønnsak.

Dyrke spinat

Spinat, Spinacia oleracea, er en årlig avling som begynte å bli dyrket i Persia for over 2000 år siden. De oppdaget raskt hvor lett den var å dyrke og forsto hvilket fantastisk tilskudd til kostholdet det er. Nemlig fordi det kan spises både ferskt og tilberedt, samtidig som det er svært sunt.

Hvordan dyrke spinat

  1. Så i potter og kar, i voksende bokser og direkte i det fri.
  2. Jorden skal være løs og næringsrik.
  3. Så i grupper om våren, sensommeren og tidlig høst.
  4. Spre frøene i rader, sikksakkmønstre eller over et større område.
  5. Høst bladene så snart de har vokst ved å kutte av de nedre bladene først.
  6. Dekk med fiberduk som beskyttelse mot kulde, sterk sol og vind.

Spinat bør ikke dyrkes for varmt

Dyrking av spinat spredte seg over hele verden og ikke minst i Nord-Europa og ble veldig populær. Imidlertid stoppet verdensturneen da dyrking av spinat nådde de deler av verden med tropisk klima. Der viste det seg at spinaten vokste opp og blomstret ganske umiddelbart, men med forverret kvalitet og smak på bladene.

Mange av dagens spinatavlere her hjemme har også fått denne erfaringen. Når dagene blir lange og varme, trekker spinaten seg vekk og begynner å blomstre. Bladene slutter å vokse og bladene som allerede finnes kan få en kjedelig bitterhet i smaken. Det som skjer er at varmen og lyset stresser spinaten for at den skal sette frø raskt – den tror rett og slett at tiden er i ferd med å gå tom for sesongen, og hvis den skal få tid til å reprodusere, må det skje raskt.


Dyrk det på våren og sensommeren

Når det gjelder all dyrking, er det best å tilpasse seg forholdene som avlingen ønsker, da blir gleden og høstingen så mye større. Spinat utvikler seg optimalt hvis det dyrkes tidlig og sent i sesongen, med pause i høysommeren. Spinaten vokser så raskt at du får flere runder med høsting til tross for dyrkingspausen. I løpet av høsten er det viktig at spinaten rekker å vokse før det blir for kaldt – kulde og mørke får veksten til å stoppe. Men dersom den kun har vokst, tåler bladene kulde veldig godt og kan høstes veldig lenge. En stor fordel med å dyrke spinat i kjøligere perioder er at den sjelden blir angrepet av skadedyr, ettersom de ganske enkelt ikke er like aktive i disse periodene.

En morsom måte å dyrke spinaten på er å så frø når det har frosset til. Frøene hviler først om vinteren, for så å spire tidlig på våren. Deretter kommer en tidlig primærhvile før den første vårsåingen begynner.


Slik blir spinaten dyrket

Spinat er en veldig fleksibel avling å jobbe med. Den er utmerket for såing i potter og kar, i dyrkingskasser og direkte i det fri. Jorden skal være løs og næringsrik. Du bør så i partier om våren, sensommeren og tidlig høst og spre frøene i rader, sikksakkmønstre eller over et større område. Høst de sprø, smakfulle bladene så snart de har vokst ved å kutte av de nedre bladene først.

Både på våren og høsten er det lurt å dekke såing og dyrking av spinat med fiberduk som beskyttelse mot kulde, sterk sol og vind. Spinaten kan nytes fersk, stekt, dampet, stekt og stuet, og den er utmerket å fryse.


Mange avlinger kalles spinat

Populariteten og den nevnte nytten til spinaten har ført til at mange avlinger har båret navnet spinat, selv om de ikke tilhører slekten Spinat, for eksempel New Zealand Spinat, Tetragonia tetragonoides, Malabar spinat "Rubra", Basella alba og Komatsuna Mustard spinat, Brassica rapa var. periviridis. De er alle enkle å dyrke og nyttige bladgrønnsaker som med fordel kan erstatte spinat når du sår på forsommeren og høster på høysommeren.

Impecta Fröhandel

Jordnært
Hos Impecta Fröhandel deler vi gjerne vår kunnskap. Her samler vi jordnære artikler om dyrking og såing. Velkommen til Jordnært – tanker og tips for våre hagevenner.

Ukens frøvariant

En symfoni av farger og liv

Hageblåputen 'Cascade Blue' lever opp til navnet sitt med en forunderlig skjønnhet. De tette tuene med intenst blåfiolette blomster danner en kaskade av farger i steinbed og langs murer i år etter år. Denne lavtvoksende juvelen er mer enn bare en markdekker; om våren forvandler den hagen til et levende hav av farger, en fest for både øyet og de surrende pollinatorene. 'Cascade Blue' er oppkalt etter den franske kunstneren Claude Aubriet, og den bærer navnet sitt med verdighet. Som et levende maleri brer den seg utover med blomstrende penselstrøk i hagen. Plant den i grupper for å skape en dramatisk effekt, så forvandler den selv de mest beskjedne områdene til et levende kunstverk der hver av blomstene bidrar til en symfoni av farger og liv.

Les mer
En perle i hagen

'Mountain Lady' reiser seg staselig og ruver som små fjelltopper i blomsterbedet og på plenen. De små, runde blomstene danner tette klaser i toppen av stilkene. Klasene er himmelblå nederst og går over i snøhvitt mot toppen. Krukkeperleblommen stammer fra Midtøsten og sørøst i Europa, der den vokser vilt langs fjellsider og i enger. Helt siden 1500-tallet har den blitt dyrket som hageplante, og ofte regnes den som et symbol på fornyelse og håp. 'Mountain Lady' er fin å plante i grupper for å skape en slående fargeklatt, eller den kan samplantes med andre vårblomstrende løker. Uansett om den skal pynte opp i et solrikt bed eller plantes i pottene på terrassen, kommer den til å by på en langvarig og henførende blomstring – en ekte perle som det er verdt å vente på.

Les mer
En fryd for øyet

Gjester i hagen uttrykker ofte stor glede når de finner en busk som ser ut til å være overstilt av små papirlykter. Det er når blomsterbegrene til japanlykten får den glødende oransje høstfargen at planten vekker denne intense interessen. Om vinteren tørker frøkapselen og går inn i en ny glansperiode når lykten dekkes av gnistrende rimfrost i den bleke morgensolen. Hvis du er tålmodig, venter enda en fryd for øyet når fjorårets lykter blir så skjøre at det bare er bladnervene som holder dem sammen. Nervene danner et gjennomsiktig nett, og på innsiden lyser det røde bæret. Plantet i en vakker krukke blir japanlykten en fantastisk fin dekorasjon i en lang periode og i flere spennende former.

Les mer
Arr av gull

Den store julebaksten med selvdyrket safran kan du nok ikke forvente, men det kan hende du kan gi noen boller litt smak av krokusen som blomstrer hos deg i høst. Det at arrene til blomsten er kilden til dette verdifulle krydderet er bare ett av de spennende særtrekkene til safrankrokusen. Et annet særtrekk er hvordan den overrasker ved å slå ut i blomst om høsten. Plutselig titter den frem med bedårende purpurfargede krokuser i september og oktober. Det er som om våren kommer på besøk når sommeren tar farvel. For dyrkere som graver ned løker av safrankrokus sent om sommeren, venter det enda en gledelig overraskelse med en blomstring som inntreffer allerede samme høst. Hvorfor vente med noe så vakkert som blomster med delikate arr av gull?   

Les mer

Artikler

Dyrk grønnsaker på friland

Drømmer du om å kunne gå ut i hagen og høste en treretters middag? Å spise grønnsaker som er dyrket med kjærlighet, helt økologisk og uten gifter? Da bør du kanskje lage deg din egen kjøkkenhage.

Les mer
Dyrk agurk innendørs

Dyrking av mat innendørs gjennom store deler av året er en spennende trend. Her forteller vi mer om hvordan du kan dyrke friskt grønne agurkgardiner og høste saftige frukter fra vinduskarmen.

Les mer
Dyrk dine egne tomater

Man får mye igjen av å dyrke tomater –bare noen få planter gir store mengder frukter. Finn favorittene dine og så frøene for å oppleve sommer, sol og søte smaker. Vi hjelper deg i gang med å dyrke dine egne tomater.

Les mer
Hva er vintertomater?

Sør i Italia er vintertomaten, «piennolo», nærmest en kunstform. De hardføre tomatene med tykt skall og ekstra mye sødme vinterlagres hengende i klaser, og fruktene blir bare bedre for hver uke som går. Ved valg av riktige sorter og god oppbevaring kan du kose deg med vintertomater også i Norge.

Les mer
2024-12-18
Rask levering, enklere å få gratis frakt nå! Noe som er bra hvis du glemmer noe!
- Erika R
2024-12-11
Fikk ikke beskjed om hvor varen kunne hentes før jeg spurte. Da var varen sendt tilbake.
- Ulla C
2024-12-11
God og rask levering
- Gith T
2024-12-07
Jeg er veldig fornøyd!
- Sakari H
2024-12-06
Har stort sett bare kjøpt frø men har vært veldig fornøyd med det. God spiring.
- Catarina S
2024-12-05
Alt fungerer
- Mika K
2024-12-05
Rask god levering, ikke planting ennå
- Stig G
2024-12-05
Alltid gode frø i tide
- Mette Ø
2024-12-05
Mange spennende frøsorter, gamle og nye planter. Inspirerende å handle. Rask levering
- Annelie C
2024-12-05
Alltid hyggelig å se hva som tilbys. Frø fra Impecta er av god kvalitet og de gir god, rask levering
- Magnus H
2024-12-05
Planteparadiset på "nettet", tusen takk 🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩
- Anne H
2024-12-05
God og rask levering. Fine produkter
- Jeff G
2024-12-05
Veldig bra utvalg.
- Birgitta W
2024-12-05
Jeg har aldri blitt skuffet, det føles godt å bestille her!
- Kristina H
2024-12-05
Rask levering
- Leif A
2024-12-05
Stort utvalg, gode priser og rask levering
- Tamara M
2024-12-05
Jeg kjøpte mye av deg for ca 20-30 år siden. Du har veldig spennende frø og jeg prøvde mange. Jeg kjøpte blant annet slike som skulle ha ca 25 grader for å kunne spire. Jeg eksperimenterte og klarte å komme på en god idé og den spiret og vokste fint!
- Ingela P
2024-12-05
Veldig bra og lett å kjøpe frø.
- Göran F
2024-12-05
Det fungerer perfekt på alle måter, ingen problemer.
- Mikael O
2024-12-05
God kvalitet og rask levering!
- Elisabeth N