Beskytt staudene dine om vinteren
Slik overlever stauder vinteren
Vi dyrker stauder for å kunne nyte dem år etter år og se dem utvikle seg til store, prangende planter. Mange sorter er hardføre og godt tilpasset for å takle vinteren i vårt nordiske klima. Andre trenger derimot mer omsorg for å overleve.
Når du planlegger staudebedene dine gjør du livet enklere for både deg og plantene hvis du tenker på de ulike behovene som ulike planter har. Sørg for at plantene kan vokse på et sted som har en jord de trives i og de rette forholdene med tanke på lys og vind. Da vil de takle vinteren mye bedre. Vurder følgende faktorer:
Jord og lys
Skal du dyrke lavendel kan du for eksempel lese deg frem til at denne middelhavsplanten trives på en solrik plassering og veldrenert jord. Hvis lavendel plantes i fuktig jord på et skyggefullt sted, vil den kjempe for sin overlevelse i vekstsesongen, noe som fører til at den går inn i vinterhvilen med slitne, energifattige røtter. Om våren, når kulda slipper og det er på tide at røttene våkner, er det stor risiko for at de dør av den kalde fuktigheten i jorda i kombinasjon med dårlig energi.
Hvis du derimot planter en skyggeplante, som fersk mørkegrønn hasselurt, på et solrikt, tørt sted, vil den bli mer sliten og blekere for hver sesong. Til slutt klarer den ikke å overvintre fordi det ikke er noe kraft igjen i planten.
Plassering i vinden
Mange steder i landet vårt byr på tøffe vindforhold. Flerårige planter som er følsomme for vind utvikler seg dårlig i disse områdene. Det gjør at vi får vanskeligheter med å takle vinterhvilen. Energien som samles opp i vekstsesongen går til å bekjempe vinden, i stedet for å lagre den i røttene for fremtidige behov.
Langs kysten er det mer vind enn i innlandet. For planter som er plantet nær sjøen kan vinden by på sprut av saltvann, noe som også er en utfordring. Du kan beskytte sensitive stauder mot vind ved å plante hardføre busker eller en hekk ved blomsterbedet eller bygge et ly som bidrar til å stoppe vinden en del før den når blomsterbedet.
Det er visse egenskaper ved planter som øker deres motstand mot vind og derfor gjør dem mer egnet til å dyrkes på vindfulle steder. Disse er:
- Tykke blader
- Små blader som vokser tett
- Hårete blader
- Korte solide stilker
Beskytt sensitive planter
Uansett hvor mye vi streber etter å dyrke riktig plante på rett sted, kan det være lurt å sørge for å gjøre det lettere for enkelte sorter å overleve vinteren. Kanskje velger du å dyrke en litt mer følsom variant fordi du så gjerne vil få se den vokse. Hvis du dyrker i de nordlige delene av landet, kan det være lurt å prøve sorter som du ikke er sikker på om tåler det harde klimaet ditt. Det kan også stå i dyrkingsbeskrivelsen at planten bør beskyttes om vinteren og da er det greit å vite hvilke muligheter som finnes.
Ikke kutt ned staudene om høsten
Ikke kutt ned døde plantedeler om høsten og rens heller ikke blomsterbedene. Det er nemlig en god måte å beskytte alle stauder mot vinterens fuktighet og kulde. La heller stilker og visne blader stå som beskyttelse mot regn og vind.
Dekk bakken rundt røttene
Når planten har visnet om høsten og roten er i dvale, kan du dekke området med blader, kvister, halm, grankvister eller annet organisk materiale. Dette gir beskyttelse mot fuktighet og kulde. I tillegg vil det også forbedre jordinnholdet i jorda dersom den får ligge og brytes ned.
Vent med å fjerne dekket til jorden har begynt å tørke opp om våren og nettenes sterke kulde har sluppet. Snart stikker nye skudd opp fra bakken og ønsker en ny sesong velkommen.