Odla ätbart i kruka

Å dyrke spiselig i potter

Dyrking på små områder har fått et fantastisk løft fordi det er blitt veldig populært å dyrke matvarer i byer. I bakgårder, små grønne områder, skolegårder, balkonger og takterrasser er dyrkegleden stor. Selv for deg som har en hage, er det et morsomt supplement å dyrke matvarer i potter og kasser.

Dyrking på et lite område

Det var lenge en oppfatning om at grønnsaker, frukt og bær dyrkes i hager og grønnsakshager, mens potter er passer best til sommerblomster, urter og tomater. Med den økende trenden med å dyrke mer av vår egen mat, har også kreativiteten blomstret opp. Vi forsøker nå å finne ut hvordan vi kan høste på et lite område parallelt med utvikling av nye sorter som er egnet for pottedyrking. Vi tør nå plutselig å dyrke sorter i potter og kasser, som vanligvis hører hjemme i hagen. Med oss har vi en erkjennelse av at innhøstingen blir mindre, men akkurat like god og gledelig.


Salatblader og krydderplanter på terrassen og balkongen

Salatblader, eller «baby leaf», dyrkes gjerne i potter og kasser. På terrassen eller balkongen, kan du så i ulike omganger gjennom hele våren, sommeren og litt ut på høsten. En av fordelene er blant annet at du kan velge din helt ferske salat fra forskjellige sorter av grønne, smakfulle planter.

Salatblader er ikke bare velsmakende og nyttig, men også veldig dekorativt. Sennepskålen «Bloody Mary», med peppersmak og rød hagemelde «Ruby Red», med litt salt i smaken, har begge dyprøde blader. Den supernyttige bladamaranten «Calaloo Red» og «Bloody dock» er elegante og rødblå i fargen. Blant de helt grønne bladene har du ruccola, portulakk, vintersalat og forskjellige typer lollosalat.

Urter passer perfekt i potter og kasser på balkongen, ved grillen eller utenfor kjøkkendøren. Velg sorter du vet du har bruk for i matlagingen, for å gjøre det enda mer moro. Her kommer noen tips om hvilke krydder som er fine å dyrke i potter og hva de passer til:

Basilikum, gressløk og persille: salat og sauser
Oregano: til alt grillet kjøtt, saus og salat
Timian: til fisk, fjærfe, kjøtt, saus og salat
Rosmarin: til kjøtt, men aller best til lam
Sitronmelisse: dessert, drikke og pynt

Alle krydderurter har spiselige blomster. Det er viktig å huske på at smaken kan endre seg når de blomstrer. Basilikum og sitronmelisse mister sin friske smak totalt, så de skal ikke blomstre hvis du vil bruke dem som krydder. Timian, oregano og rosmarin smaker godt selv når de blomstrer, men en viss friskhet forsvinner og bladene blir sterkere. Blomstene er både vakre og smakfulle. Et alternativ kan være å dyrke flere potter av samme sort og la noen blomstre, mens du høster de andre regelmessig, slik at krydderet ikke begynner å blomstre.


Slik høster du basilikum og sitronmelisse

Når du skal plukke blader fra basilikum og sitronmelisse, er det viktig å tenke på videre vekst. Høst fra toppen av planten ved å ta av et stykke stilk med noen blader over et bladpar. På bladparet fortsetter planten å vokse. Dersom du kutter bort en hel gren til roten, blir det ingen gjenvekst.


Frodig grønnsakshage med potter

Når du planlegger å dyrke grønnsaker i en potte, er det lurt å vite at par ting. Du må være klar over hvordan grønnsakene vokser, hvilke krav de stiller, og på grunnlag av det finne ut hvor mye plass de krever for å gi en anstendig innhøsting på et lite område. La oss se på noen grønnsaker som er ypperlig for dyrking på terrassen eller balkongen:


Hva innebærer bløtgjøringen?

Planter som er forkultivert og dyrket innendørs i løpet av våren, må venne seg til uteklimaet før de plantes ut. Bløtgjøring betyr at plantene stilles ut en stund hver dag i et område med skygge. Perioden forlenges gradvis, frem til den endelige utplantingen etter noen uker.

GULRØTTER Det er dekorativt å dyrke gulrøtter i potter og kasser. Gulrøtter blir sådd direkte utendørs fra april til mai. Velg sorter som er litt kortere, rundt 15 cm, eller runde i formen, slik at jorden ikke trenger å være så dyp. En potte som er 40 cm dyp er god nok. Ha noen frø ca. 1 cm ned i jorda og med 5 cm mellomrom i hver potte. Dyrk gulrøtter i flere omganger for å få god tilgang selv på et lite område. Sorttips: sommergulrot F1 «Aron», «Pariser Markt 4» og «Amsterdam Forcing 3».

REDDIKER Dyrk reddiker på samme måte som gulrøtter. Hvis du høster ofte, vil du få tid til mange runder med reddiker i løpet av sommeren. Sorttips: Reddik «Scarlet Globe», «Easter Egg», «Diana» og «Rapid Red 2».


Vann og næring i potta

Noe av det som er viktig å huske på når du dyrker grønnsaker og bær i potter, er at vann og næringsstoffer renner ut raskere enn i det fri. Du må tilsette vann ofte, samtidig som pottejorden heller ikke skal være konstant våt. Pottene bør derfor ha hull i bunnen eller på siden slik at overflødig vann renner bort. Den beste måten å opprettholde en god tilførsel av vann og næringsstoffer i potta, er å vanne regelmessig og blande inn flytende organisk gjødsel i vannet en gang i uken.

SUKKERERTER I et par år nå har det vært en spennende nyhet blant sukkererter, som er utmerket å dyrke i potter. Sorten kalles «Half Pint» og gir en fin mengde med søte, saftige ertebelger når du høster den inn. «Half Pint» lever utendørs i mai-juni. En annen sukkerert som er bra for dyrking av potter, er «Norli» – den er holder seg lenge og godt, er delikat i smaken og veldig raskt voksende.

AUBERGINE Det er veldig vakkert å dyrke aubergine i en potte på balkongen eller terrassen. Det finnes sorter som har en kompakt dyrkingsmetode og derfor er godt egnet for pottedyrking. Aubergine er forhåndskultivert innendørs fra februar til mars. Sorttips: Aubergine «Golden Eggs», F1 «Jackpot».

BØNNER Hvis du vil dyrke matvarer på espalier eller på balkongen eller terrassen, er bønner et godt alternativ. Blomstene er vakre og bønnene er søte og deilige. Bønner blir sådd direkte utendørs i mai-juni. Sorttips: Prydbønne «Prizegewinner» og hagebønnene «Red Swan» og «Cosse Violette».

DRUEAGURK OG SQUASH Små agurker som er selvbefruktende, egner seg utmerket til å dyrke i potter på balkonger og terrasser. Squash gir rike høstinger på et lite område, og selv squashen har små og veldig dekorative sorter. Agurker og squash kan forhåndskultiveres innendørs tidlig på våren for tidligere høsting, men kan også sås direkte utendørs i april-juni. Sorttips: Agurk F1 «Gunnar» og F1 «Partner», F1 «Kermit» og squash F1 «Round Beauty».

RØDBETTER Ja, selvfølgelig kan rødbeter også dyrkes i potter. Den sjeldne rødbeten «Babybeat» får små, røde, godt fargede rødbetter, som høstes på størrelse med en reddik. Små blader kan høstes som babyblader og er gode i salater. Frøene blir sådd direkte i potter utendørs i mai-juni.

Lag egen næring til pottene

Brenneslevann: Fyll en bøtte med vann og tilsett noen få never med brennesle. Dekk til med en planke eller annet lokk. La det stå et par dager, og ikke glem å røre av og til. Bruk sil og fortynn deretter brenneslen med vann til fargen på vannet blir som te. Brenneslevann er en god næringskilde for grønnsaker. Når tomater og agurker begynner å bære frukter, bør du redusere brenneslevannet, da det inneholder mye nitrogen. Risikoen med for mye nitrogen er at tomat- og agurkplantene heller bruker energien på bladvekst, når fokus bør være på å utvikle frukten.

Hønsegjødsel: Bland noen få never hønsegjødsel i en bøtte med vann. Etter noen dager siles væsken og fortynnes med vann til den har samme farge som te. Deretter kan du vanne med blandingen! Når tomater og agurker begynner å bære frukter, er det bedre å velge hønsegjødselvann enn brenneslevann.


Sommerens bær i potter

Jordbær og markjordbær er veldig fine å dyrke i potter. Selvfølgelig blir det ingen store innhøstinger, men du kan glede deg til å kunne plukke litt her og der av bær på terrassen og balkongen. For barn og barnebarn, men også oss voksne, er det en sann nytelse.

Hagejordbær er både deilig og smart fordi plassen i høyden også kan brukes. To fine sorter er F1 «Rainbow Treasure» og «Temptation». I kasser og større potter kan du dyrke vanlige jordbær, for eksempel F1 «Tristan».

Jordbær forkultiveres innendørs i februar-mars i små potter. Når plantene har vokst et stykke, blir de omskolert til i større potter innendørs. Så i en stor potte eller kasse med disse jordbærene etter bløtgjøringen når frostfaren er over. Legg to til tre frøplanter i hver gryte.

Markjordbær dyrkes på samme måte som jordbær, men trenger ikke transplanteres. De kan også sås direkte utendørs i mai. Gode ​​sorter er «Regina», «Mignonette» og «Yellow Wonder».

Jordbær og markjordbær overvintres i krukkene i skyggelagte områder.


Dyrk lite, høst stort

Å dyrke spiselig i potter handler ikke om å bli selvforsynt med grønnsaker, men om hele reisen på veien dit, fra såingen til den fantastiske høsten. Det er en veldig beroligende aktivitet å ta vare på avlingene i en potte, og de finnes alltid i nærheten, enten på balkongen, terrassen eller utenfor kjøkkendøren. Å vokse spiselig i en potte betyr å dyrke lite, men høste stort i både glede, nytte og smaker.

Impecta Fröhandel

Jordnært
Hos Impecta Fröhandel deler vi gjerne vår kunnskap. Her samler vi jordnære artikler om dyrking og såing. Velkommen til Jordnært – tanker og tips for våre hagevenner.

Ukens frøvariant

En symfoni av farger og liv

Hageblåputen 'Cascade Blue' lever opp til navnet sitt med en forunderlig skjønnhet. De tette tuene med intenst blåfiolette blomster danner en kaskade av farger i steinbed og langs murer i år etter år. Denne lavtvoksende juvelen er mer enn bare en markdekker; om våren forvandler den hagen til et levende hav av farger, en fest for både øyet og de surrende pollinatorene. 'Cascade Blue' er oppkalt etter den franske kunstneren Claude Aubriet, og den bærer navnet sitt med verdighet. Som et levende maleri brer den seg utover med blomstrende penselstrøk i hagen. Plant den i grupper for å skape en dramatisk effekt, så forvandler den selv de mest beskjedne områdene til et levende kunstverk der hver av blomstene bidrar til en symfoni av farger og liv.

Les mer
En perle i hagen

'Mountain Lady' reiser seg staselig og ruver som små fjelltopper i blomsterbedet og på plenen. De små, runde blomstene danner tette klaser i toppen av stilkene. Klasene er himmelblå nederst og går over i snøhvitt mot toppen. Krukkeperleblommen stammer fra Midtøsten og sørøst i Europa, der den vokser vilt langs fjellsider og i enger. Helt siden 1500-tallet har den blitt dyrket som hageplante, og ofte regnes den som et symbol på fornyelse og håp. 'Mountain Lady' er fin å plante i grupper for å skape en slående fargeklatt, eller den kan samplantes med andre vårblomstrende løker. Uansett om den skal pynte opp i et solrikt bed eller plantes i pottene på terrassen, kommer den til å by på en langvarig og henførende blomstring – en ekte perle som det er verdt å vente på.

Les mer
En fryd for øyet

Gjester i hagen uttrykker ofte stor glede når de finner en busk som ser ut til å være overstilt av små papirlykter. Det er når blomsterbegrene til japanlykten får den glødende oransje høstfargen at planten vekker denne intense interessen. Om vinteren tørker frøkapselen og går inn i en ny glansperiode når lykten dekkes av gnistrende rimfrost i den bleke morgensolen. Hvis du er tålmodig, venter enda en fryd for øyet når fjorårets lykter blir så skjøre at det bare er bladnervene som holder dem sammen. Nervene danner et gjennomsiktig nett, og på innsiden lyser det røde bæret. Plantet i en vakker krukke blir japanlykten en fantastisk fin dekorasjon i en lang periode og i flere spennende former.

Les mer
Arr av gull

Den store julebaksten med selvdyrket safran kan du nok ikke forvente, men det kan hende du kan gi noen boller litt smak av krokusen som blomstrer hos deg i høst. Det at arrene til blomsten er kilden til dette verdifulle krydderet er bare ett av de spennende særtrekkene til safrankrokusen. Et annet særtrekk er hvordan den overrasker ved å slå ut i blomst om høsten. Plutselig titter den frem med bedårende purpurfargede krokuser i september og oktober. Det er som om våren kommer på besøk når sommeren tar farvel. For dyrkere som graver ned løker av safrankrokus sent om sommeren, venter det enda en gledelig overraskelse med en blomstring som inntreffer allerede samme høst. Hvorfor vente med noe så vakkert som blomster med delikate arr av gull?   

Les mer

Artikler

Dyrk grønnsaker på friland

Drømmer du om å kunne gå ut i hagen og høste en treretters middag? Å spise grønnsaker som er dyrket med kjærlighet, helt økologisk og uten gifter? Da bør du kanskje lage deg din egen kjøkkenhage.

Les mer
Dyrk agurk innendørs

Dyrking av mat innendørs gjennom store deler av året er en spennende trend. Her forteller vi mer om hvordan du kan dyrke friskt grønne agurkgardiner og høste saftige frukter fra vinduskarmen.

Les mer
Dyrk dine egne tomater

Man får mye igjen av å dyrke tomater –bare noen få planter gir store mengder frukter. Finn favorittene dine og så frøene for å oppleve sommer, sol og søte smaker. Vi hjelper deg i gang med å dyrke dine egne tomater.

Les mer
Hva er vintertomater?

Sør i Italia er vintertomaten, «piennolo», nærmest en kunstform. De hardføre tomatene med tykt skall og ekstra mye sødme vinterlagres hengende i klaser, og fruktene blir bare bedre for hver uke som går. Ved valg av riktige sorter og god oppbevaring kan du kose deg med vintertomater også i Norge.

Les mer
2024-12-18
Rask levering, enklere å få gratis frakt nå! Noe som er bra hvis du glemmer noe!
- Erika R
2024-12-11
Fikk ikke beskjed om hvor varen kunne hentes før jeg spurte. Da var varen sendt tilbake.
- Ulla C
2024-12-11
God og rask levering
- Gith T
2024-12-07
Jeg er veldig fornøyd!
- Sakari H
2024-12-06
Har stort sett bare kjøpt frø men har vært veldig fornøyd med det. God spiring.
- Catarina S
2024-12-05
Alt fungerer
- Mika K
2024-12-05
Rask god levering, ikke planting ennå
- Stig G
2024-12-05
Alltid gode frø i tide
- Mette Ø
2024-12-05
Mange spennende frøsorter, gamle og nye planter. Inspirerende å handle. Rask levering
- Annelie C
2024-12-05
Alltid hyggelig å se hva som tilbys. Frø fra Impecta er av god kvalitet og de gir god, rask levering
- Magnus H
2024-12-05
Planteparadiset på "nettet", tusen takk 🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩
- Anne H
2024-12-05
God og rask levering. Fine produkter
- Jeff G
2024-12-05
Veldig bra utvalg.
- Birgitta W
2024-12-05
Jeg har aldri blitt skuffet, det føles godt å bestille her!
- Kristina H
2024-12-05
Rask levering
- Leif A
2024-12-05
Stort utvalg, gode priser og rask levering
- Tamara M
2024-12-05
Jeg kjøpte mye av deg for ca 20-30 år siden. Du har veldig spennende frø og jeg prøvde mange. Jeg kjøpte blant annet slike som skulle ha ca 25 grader for å kunne spire. Jeg eksperimenterte og klarte å komme på en god idé og den spiret og vokste fint!
- Ingela P
2024-12-05
Veldig bra og lett å kjøpe frø.
- Göran F
2024-12-05
Det fungerer perfekt på alle måter, ingen problemer.
- Mikael O
2024-12-05
God kvalitet og rask levering!
- Elisabeth N