guide odla egna tomate jordnära

Dyrk dine egne tomater

Man får mye igjen av å dyrke tomater –bare noen få planter gir store mengder frukter. Finn favorittene dine og så frøene for å oppleve sommer, sol og søte smaker. Vi hjelper deg i gang med å dyrke dine egne tomater.

Slik dyrker du tomater

  1. Forkultiver innendørs i februar–april.
  2. Bruk ekstra belysning tidig på året.
  3. Pott om tomatplantene dine.
  4. Plant dem ut når faren for frost er helt over.
  5. Dyrk tomater i solen.
Se alle tomater >>

Forkultivering av tomater innendørs

Når man skal så tomater, bør man ikke forhaste seg. Det rette tidspunktet for tomatsåingen avhenger av hvor plantene skal stå og hvor i landet du bor. Du bør beregne 7–8 uker fra såing til du skal plante ut. Du kan så allerede i februar hvis du har tilgang til et varmt drivhus. Hvis tomatene skal stå ute, bør du vente til midten av april.

Begynn med å fylle bunnen av småpotter eller plantekasser med plantejord, og fyll på med såjord på toppen. Tilfør vann. Plant to frø i hver potte. I plantekasser kan du spre frøene jevnt utover overflaten. Dekk frøene med et tynt lag såjord eller vermikulitt. Ikke glem bruke planteetiketter merket med sortsnavn og dato. Dekk til med fiberduk eller plast med luftehull. Sett pottene varmt, rundt 25 °C. Plantene trenger ikke lys før de har spiret.

Tomatfrøene spirer etter 4 til 6 dager. Hvis de står svalt, kan de trenge opptil 14 dager. Fjern plasten så snart du ser de første bladene, og sett pottene lyst. Det er viktig at du fjerner plasten slik at de følsomme bladene ikke får kondensdråper på seg. Nå skal temperaturen ligge på rundt 18 °C, aldri under 15 °C. Hold jorden fuktig, men ikke gjennomvåt. Det er enklest å vanne nedenfra. Sett pottene på et brett med kapillærmatte som holder en jevn fuktighet i jorden.

Bruk ekstra belysning til tomatene

Når tomatbladene begynner å utvikle seg ordentlig, trenger de mye lys. På en innglasset og varm balkong, i drivhus eller i sørvendt uterom med varme, kan det hende at det naturlige lyset er tilstrekkelig. For å være på den sikre siden kan det likevel være lurt med ekstra belysning, særlig hvis du sår tomater før april. Lampene skal lyse i 16 timer per døgn, men ikke mer. Hvile i mørket er også viktig for tomatene. For mye lys gir stressede planter. Les mer om lys til tomatplantene dine i Belysning til forkultivering – slik fungerer det.

Pott om tomatplantene

Når plantene begynner å danne noen karakterblader, det vil si bladene som kommer etter de to første frøbladene, er det på tide å potte dem om. Fyll de nye pottene halvfulle med plantejord. Klem på såpottene og løft plantene forsiktig ut en etter en. Du kan bruke en priklepinne, et ompottingsredskap eller en vanlig gaffel. Hold planten i bladene, aldri i stilken. Det er fort gjort å holde for hardt og ta livet av planten. Sett planten i den nye potten og fyll opp med jord. Planten skal stå dypt – frøbladene skal være rett over jordoverflaten og hjertebladene skal ligge under jorden. Dunk potten forsiktig i bordet, da setter jorden seg fint rundt røttene. Ikke klem for hardt på jorden, røttene trenger luft. Tilfør vann, og ikke glem å bruke planteetiketter for å holde oversikt over sortene. Sett pottene tilbake i brettene på det samme lyse stedet.

Skola
Pott om tomatene slik at hver plante får sin egen potte.

Nå kommer de til å skyte fart – tomatplanter vokser så det knaker. Følg opp med pinner som plantene kan bindes opp i, og tynn ut dersom de står så tett at de kommer borti hverandre. Tilfør vann nedenfra, og gi dem litt næring i vannet etter et par uker.

Plant ut tomatene

Sett plantene ut på voksestedet slik at de får muligheten til å venne seg til forholdene. Vann plantene når det er på tide å plante dem i jorden. Ta dem ut av pottene og fjern de to–tre nederste bladene. Plant planten så dypt du kan. Tomatplantene danner nye røtter på delene av stammen som er under jorden, og mange røtter gir sterke planter. Vi anbefaler én plante per potte eller 35–55 cm mellom hver plante i bed. Vann når du er ferdig med plantingen. Tomatene liker en god del vann, men nøyaktig hvor mye er det været som styrer. Jorden skal være fuktig, men det øvre sjiktet bør få tørke opp lett mellom hver vanning. I varme perioder kan det hende du må vanne to ganger om dagen. Derimot bør de aldri stå i gjennomvåt jord over tid, da risikerer du at røttene råtner.

Tyving av tomater

Tomatplanter vokser raskt og kan bli flere meter høye, derfor må de bindes opp. Du kan bruke lange pinner eller hyssing som festes i taket. Hovedstammen blir grovere i løpet av sommeren. For å ikke kvele den bør den festes løst med klemmer eller liknende. Tomatplanten kan også snurres rundt hyssingen etter hvert som den vokser.

I bladfestene, der bladskaftet sitter fast i stammen, vokser det ut nye sideskudd. Disse kaller vi tyver. Hvis de ikke fjernes, blir tomatdyrkingen raskt til en jungel med mange blader, men ikke så fine tomater. Busktomater trenger ikke tyving, men hvis de blir altfor tettvokste kan du med fordel tynne litt blant skuddene. Busktomater blir ikke så høye, men trenger støtte av pinner eller vokse hengende i ampler.


En tyv i bladverket som skal knipes bort.

Blomstene vokser i klaser mellom bladene og er selvpollinerende, men får også gjerne hjelp av humler og bier som tar turen innom. Befruktningen har fordel av litt fuktig luft, derfor kan du gjerne dusje plantene om morgenen når været er varmt, og riste dem lett slik at pollenet løsner og faller ned på pistillene.

Legg til deg en vane om å gå over tomatplantene regelmessig, gjerne et par ganger i uken, for å tyve og binde dem opp. Husk å se etter skader og insekter, og fjern eventuelle problemer før de tar over.

Dyrk tomater i sol

Smaken av tomatene kommer med solen – den lokker frem sukker, vitaminer og all den gode aromaen. Tomatene som selges i butikken, plukkes før de er helt modne og får derfor ikke den samme rike smaken. Du trenger ikke kunstig vekstbelysning så lenge solen lyser på plantene i minst 6 timer om dagen. En innglasset balkong eller uterom kan gjøre den samme nytten. En solrik og vindbeskyttet plassering kan også duge, men da må du velge sorter som takler den norske sommeren.

riktigt mogna och får därför inte samma rika smak. Det behövs inget lyxigt växthus, en inglasad balkong eller ett uterum kan duga lika bra, bara solen lyser där minst 6 timmar om dagen. En solig och vindskyddad plats ute kan också duga, men då får man välja sorter som klarar våra somrar.

Dyrk tomater i bed eller balje

Når plantene vokser seg til, er det på høy tid å begynne å tenke på endestasjonen. Tomater kan fint dyrkes i faste bed i drivhus. Hvis tomatplantene var friske året før, trenger du bare bytte ut jorden hvert tredje år. Du kan også fint dyrke i store baljer, potter eller bøtter i stedet, men da må du sørge for at det er hull i bunnen slik at overskuddsvannet kan renne ut. Fordelen med å dyrke i kar er at du kan flytte på plantene etter vær og vind

Dyrk tomater i drivhus, uterom, på balkongen eller på beskyttede steder utendørs.

Jord og gjødsling til tomater

Tomater kan være litt kinkige når det kommer til jorden. Den bør være næringsrik – i begynnelsen liker tomatene mye nitrogen (N). Når de første blomsterklasene dannes, er det derimot fosfor (P) og kalium (K) som gjelder. Man kan velge å bruke vanlig plantejord og blande to deler plantejord med én del kugjødsel og litt hønsegjødsel. Det som kalles grønnsaksjord er også fint. I begge tilfeller bør man være forberedt på å gjødsle litt ekstra etter noen uker. Tilsett gjerne dolomittkalk med magnesium (Mg), eller epsomsalt som også inneholder magnesium, i både bed og balje. Hvis man dyrker i faste bed, skal husdyrgjødsel og/eller kompost vendes ned i jorden. Gressklipp og neslevann er fint frem til den den andre blomsterklasen har utviklet seg. Det er rikt på nitrogen, men husk at for mye nitrogen etter midtsommer gir kraftige planter, men på bekostning av blomstene og fruktene. Hvis man har tilgang til tang, er det bare å feire. Legg tangen i bedene og vend den ned i jorden før planting. Tangen inneholder salt som kan påvirke smaken av tomatene og gjøre dem enda bedre. Hvis du ikke har tilgang på tang, kan gullvann ha den samme effekten. Bland urin og vann i forholdet 1:10, og bruk det til å vanne med.

Et utrolig mangfold av tomater

Tomatene tilhører den store familien Solanaceae og er i slekt med paprika, aubergine og potet. De røde tomatene i forskjellige nyanser er de mest velkjente, men det finnes også gule, oransje, grønne og til og med svarte tomater. Den vanligste formen og størrelsen er runde tomater på 70–200 gram. Cocktailtomatene og cherrytomatene er minst, mens de største tomatene, bifftomatene, kan veie over 200 gram. Det finnes også avlange plommetomater i forskjellige størrelser. Blant de store og avlange sortene finner vi koketomatene som har mer og fastere fruktkjøtt, og de passer utmerket til pastasaus.

VIL DU LESE MER?

Ulike tomatsorter
Hva er vintertomat?

Se alle tomater >>

Impecta Fröhandel

Jordnära
Hos Impecta Fröhandel deler vi gjerne vår kunnskap. Her samler vi jordnære artikler om dyrking og såing. Velkommen til Jordnært – tanker og tips for våre hagevenner.

Ukens frøvariant

En symfoni av farger og liv

Hageblåputen 'Cascade Blue' lever opp til navnet sitt med en forunderlig skjønnhet. De tette tuene med intenst blåfiolette blomster danner en kaskade av farger i steinbed og langs murer i år etter år. Denne lavtvoksende juvelen er mer enn bare en markdekker; om våren forvandler den hagen til et levende hav av farger, en fest for både øyet og de surrende pollinatorene. 'Cascade Blue' er oppkalt etter den franske kunstneren Claude Aubriet, og den bærer navnet sitt med verdighet. Som et levende maleri brer den seg utover med blomstrende penselstrøk i hagen. Plant den i grupper for å skape en dramatisk effekt, så forvandler den selv de mest beskjedne områdene til et levende kunstverk der hver av blomstene bidrar til en symfoni av farger og liv.

Les mer
En perle i hagen

'Mountain Lady' reiser seg staselig og ruver som små fjelltopper i blomsterbedet og på plenen. De små, runde blomstene danner tette klaser i toppen av stilkene. Klasene er himmelblå nederst og går over i snøhvitt mot toppen. Krukkeperleblommen stammer fra Midtøsten og sørøst i Europa, der den vokser vilt langs fjellsider og i enger. Helt siden 1500-tallet har den blitt dyrket som hageplante, og ofte regnes den som et symbol på fornyelse og håp. 'Mountain Lady' er fin å plante i grupper for å skape en slående fargeklatt, eller den kan samplantes med andre vårblomstrende løker. Uansett om den skal pynte opp i et solrikt bed eller plantes i pottene på terrassen, kommer den til å by på en langvarig og henførende blomstring – en ekte perle som det er verdt å vente på.

Les mer
En fryd for øyet

Gjester i hagen uttrykker ofte stor glede når de finner en busk som ser ut til å være overstilt av små papirlykter. Det er når blomsterbegrene til japanlykten får den glødende oransje høstfargen at planten vekker denne intense interessen. Om vinteren tørker frøkapselen og går inn i en ny glansperiode når lykten dekkes av gnistrende rimfrost i den bleke morgensolen. Hvis du er tålmodig, venter enda en fryd for øyet når fjorårets lykter blir så skjøre at det bare er bladnervene som holder dem sammen. Nervene danner et gjennomsiktig nett, og på innsiden lyser det røde bæret. Plantet i en vakker krukke blir japanlykten en fantastisk fin dekorasjon i en lang periode og i flere spennende former.

Les mer
Arr av gull

Den store julebaksten med selvdyrket safran kan du nok ikke forvente, men det kan hende du kan gi noen boller litt smak av krokusen som blomstrer hos deg i høst. Det at arrene til blomsten er kilden til dette verdifulle krydderet er bare ett av de spennende særtrekkene til safrankrokusen. Et annet særtrekk er hvordan den overrasker ved å slå ut i blomst om høsten. Plutselig titter den frem med bedårende purpurfargede krokuser i september og oktober. Det er som om våren kommer på besøk når sommeren tar farvel. For dyrkere som graver ned løker av safrankrokus sent om sommeren, venter det enda en gledelig overraskelse med en blomstring som inntreffer allerede samme høst. Hvorfor vente med noe så vakkert som blomster med delikate arr av gull?   

Les mer
4.6/5 (16054)
2024-11-21
Sen postgang
- kari j
2024-11-21
Jeg vil foreslå at det bør være svensk som et alternativ på finsk side.
- Eva-lisa P
2024-11-21
Få det jeg bestiller og mye å velge mellom.
- Gudrun L
2024-11-21
Godt utvalg og rimelige priser resten av sesongen.
- Anne K
2024-11-21
Jeg er fornøyd med varene og leveringen var rask
- Maria A
2024-11-21
Super fornøyd. Takk
- Tove Ö
2024-11-21
Har ingenting å skrive. Jeg mottok boksen min som forventet.
- Bodil K
2024-11-20
Alltid rask og korrekt levering. Stort utvalg av blomster og grønnsaker. Har kjøpt hundrevis av frøposer fra Impecta. Bare en gang var det for lite frø i en pose, men jeg fikk umiddelbart en ny pose.
- Gustav J
2024-11-20
God spiring, raske leveranser
- Anne S
2024-11-19
Veldig gode frø som gjør det bra.
- Jörgen L
2024-11-19
Handlet i mange år og har aldri blitt skuffet. Og adventskalenderen er bare wow.
- Inger K
2024-11-19
Rask service og godt utvalg
- Kira A
2024-11-19
God service Håper pærene er fine
- Anders A
2024-11-19
Rask levering.
- Charlotte N
2024-11-19
Jeg er veldig fornøyd med frøene. Rask oppfølging
- Gisela D
2024-11-19
Et imponerende stort utvalg og god service (men noen ganger litt høyt prisnivå...)
- Lars-Olof S
2024-11-19
Rask levering, og stort utvalg av frø 👍
- Sybille A
2024-11-18
Spennende utvalg
- Ester R
2024-11-18
Fine løker og frø med rask levering
- Jenny B
2024-11-18
Enkelt å bestille. Rask levering.
- Birgitta L
Are you in the right place?
Continue to impecta.no