Topp dine sådde planter
Hvorfor skal jeg toppe frøplantene mine?
Planter kan trenge å toppes dels for å stimulere forgrening og dels for å holde tilbake for tidlig blomstring. Ikke alle frøplanter trenger, eller bør toppes. Det står ofte i dyrkingsbeskrivelsen for hver enkelt sort om planten skal toppes eller ikke. Når du får litt erfaring med å dyrke fra frø, vil du begynne å plukke litt av alle mulige planter fordi du har lært deg å vite når og med hvilke sorter det passer.
Topp for å stimulere til buskete plante
De første bladene som dannes på en frøplante kalles hjerteblader. De har ofte et helt annet utseende enn de ekte bladene, de såkalte karakterbladene, som kommer senere. Hjertebladenes oppgave er å forsyne røttene til den lille frøplanten med næring før de klarer å hente næring fra jorda.
Når de første karakterbladene har utviklet seg, kan du ofte se hvordan den lille frøplanten vil utvikle seg. Noen varianter danner tette bladrosetter rett over bakken, som makedoniarødknapp og tusenfryd. De skal ikke toppes. Andre deler seg tidlig i flere lange blader på lav stilk, som ringblomst og ryllik. De skal heller ikke toppes. Så er det variantene som drar avgårde med stilker en etter en, korte eller som et spyd rett opp. Nye bladpar dannes på stilkene ettersom stilken blir lengre.
Slik topper du plantene
Når planten har nådd en høyde på 10-15 cm, klipper du av stilken like over et blad- eller bladpar. Her vil planten forgrene seg. Du kan gjenta toppingen flere ganger under veksten for å lage flere grener.
Eksempler på sorter som får en travlere vekststil av å bli toppet er pelargonium, hageskrinneblom, petunia, blomsterert, pyntekurv, anisisop, prydløvemunn og basilikum.
Merk! Topp alltid over et blad eller et bladpar slik at det finnes et vekstpunkt for planten å vokse videre fra.
Topp for å holde tilbake blomstringen
Det er tilfeller det kan være lurt å ta vekk blomsterknopper. Små planter av for eksempel pelargonium, fløyelsblom, pyntekurv og petunia kan starte å gi blomsterknopper når planten fortsatt er veldig liten. Å bruke energi på å blomstre for tidlig, bremser plantens vekst. Våg å ta av de tidlige blomsterknoppene – det er en pleie som planten setter pris på og du vil bli belønnet med en større og rikere blomstrende plante senere.