Vårblomstrende løk – hvordan, hvor, når?

Se produkter omtalt i denne artikkelen

Vårblomstrende løker plantes om høsten for å blomstre fra tidlig vår til forsommer neste sesong. Vi har samlet de vanligste spørsmålene vi får om vårblomstrende løk.

1. Når skal jeg plante vårblomstrende løk?

Vårblomstrende løk, for eksempel krokus, påskeliljer, tulipaner og perleblomster, plantes om høsten fra september til november, før telen setter seg i jorden.

2. Hvordan planter jeg vårblomstrende løk?

Plant løkene dine så snart du kan etter å ha mottatt dem. Grav et hull som er stort nok til mange løker, eller lag individuelle hull til hver løk. Størrelsen på blomsterløken avgjør hvor dypt den skal plantes. Grav hullet omtrent dobbelt så dypt som størrelsen på løken. Hvis du skal plante mange blomsterløker, kan det være lurt å bruke et løkjern. Legg alltid løken i jorden med spissen pekende oppover. Du kan gjerne strø en spiseskje beinmel i plantehullet for å oppnå friske, hardføre løker. Dekk hullet med jord og vann godt etter planting.

3. Kan jeg plante vårblomstrende løk i potte?

Vårblomstrende løk trives utmerket i potte. Det er viktig at potten er dyp nok, minst tre ganger størrelsen av løken, og at potten har hull til drenering av vann. Du kan gjerne plante forskjellige sorter vårblomstrende løk i potten for å oppnå å en lengre og mer fargerik blomstring. Vann etter planting.

4. Hva innebærer lasagnemetoden?

Med lasagneplanting av vårblomstrende løker i potte kan du oppnå blomstring fra sen vinter til forsommer. Slik gjør du det:

  1. Velg noen ulike sorter løk som blomstrer på forskjellige tidspunkter, for eksempel krokus, perleblomst og påskeliljer.
  2. Fyll bunnen av en dyp potte, kasse eller et stort kar med god plantejord.
  3. Sorten som blomstrer senest, plantes nederst i potten. Dekk deretter med jord og plant neste lag med en sort som blomstrer noe tidligere. I det øverste jordlaget i potten planter du løkene til sorten som blomstrer tidligst i sesongen.

Krokusen kommer til å begynne å blomstre i potten din sent på vinteren. Når den er ferdigblomstret, begynner perleblomsten å titte opp. Helt til slutt kommer påskeliljen til å blomstre. Når blomstringen er over, kan du fylle på med jord og plante sommerblomster over løkene. Til høsten kan du velge å la løkene være igjen i potten for å se om de også kan gi en fin blomstring neste sesong.

5. Skal jeg vanne løkene ved planting?

Ja, det er viktig å vanne vårblomstrende løker rett etter planting. De trenger vann for å utvikle røtter. Jo tidligere røttene etablerer seg i jorden om høsten, desto bedre takler de overvintringen. Hvis du planter vårblomstrende løk i potte, er det fint å vanne noen ganger etter plantingen.

6. Kommer de vårblomstrende løkene tilbake neste sesong?

Vårblomstrende løk deles inn i tre grupper: ettårige, flerårige og naturaliserende sorter. Ettårige løker blomstrer mest intenst det første året. De kommer tilbake året etter, men da blomstrer de mindre og med tiden slutter de helt å blomstre. Flerårige løker forsetter å blomstre i år etter år. Naturaliserende løker er flerårige og i tillegg gode på å spre seg. De kommer altså tilbake og blir flere og flere med årene.

7. Kan jeg lagre vårblomstrende løk?

Det er best å plante de vårblomstrende løkene dine så snart du kan. Hvis du må drøye plantingen litt, kan de lagres i en kort periode på et kaldt og tørt sted, for eksempel i garasje eller kjeller.

Se alle våre vårblomstrende løker »

Du trenger kanskje også..

Til handlekurven

Vi åpner snart på ordentlig!

På nyåret vil nettbutikken åpnes for fullt. I mellomtiden kan du gjerne melde deg på vårt nyhetsbrev for gode tilbud.