Ta økologiske valg i hagen din

Se produkter omtalt i denne artikkelen

Å dyrke dine egne giftfrie økologiske grønnsaker er bra for miljøet, samtidig som du blir rikelig belønnet for det i form av velsmakende og sunne tomater, gulrøtter og salat. Med økologiske frø og bevisste valg av gjødsel, plantevern og vekselbruk kan alle bli en organisk dyrker. Også du!

Økologisk landbruk handler egentlig ikke om noe annet enn å dyrke på en naturlig måte. Du fjerner giftstoffer og bekjemper i stedet skadedyr på andre måter. Jorden befruktes økologisk i stedet for med mineralgjødsel (også kalt kunstgjødsel). Komposten blir en gullgruve og det å samle regnvann blir en nytelse.

Nøkkelen til suksess er å jobbe med jorda i kjøkkenhagen. En tilsetning av økologisk materiale om våren i form av ku- og hønsegjødsel, kompost, gress og andre plantedeler gir både god struktur og næring. En sandjord blir bedre til å beholde fuktighet og en leirjord blir mer porøs. Ettersom alt økologisk materiale brytes ned, må det tilføres mer hvert år. Jordens struktur må være gjennomtrengelig slik at vann og oksygen når ned til plantens røtter. De som har leirjord kan begynne å klargjøre neste års dyrkingsbed ved å grave opp det hageområdet hvor du dyrker, allerede til høsten.

Sjekk ut våre økologiske frø her!

Levende jord

Det organiske materialet gagner også mikro-livet. Under jordoverflaten florerer det av liv. Visste du at i en spiseskje jord er det flere levende organismer enn det er mennesker på jorden? Mikroorganismene er viktige fordi de hjelper til med å bryte ned det organiske materialet og overføre næringsstoffene til plantene. Her ligger et av problemene med mineralgjødsel; at næringsstoffet tas opp direkte av plantene og ikke innebærer tilførsel av økologiske stoffer. Da reduseres mikrolivet, og jorda risikerer å tømmes.

Selve hagen genererer mye som kan gjenbrukes for å forbedre jorda og gi kjøkkenhagen næring.

En kompost gir både materiale for jordforbedring og næring. Hvor mye næringsstoffer komposten inneholder avhenger av hva den er laget av. En kjøkkenkompost er mye mer næringsrik enn en bladkompost. Kjøkkenkomposten kan blandes med bladkompost eller presses grundig slik at den blandes med eksisterende jord. Hvis det er i en for konsentrert form kan det skade plantene. Et blad eller en hagekompost gir verdifull jordforbedring, men inneholder ikke nok næringsstoffer til å forsyne kjøkkenområdet alene, den må derfor suppleres. Tilstrekkelig næring er svært viktig for et godt resultat. Du vil få mest mulig ut av alle plantene du har jobbet hardt med i lang tid.

økologiske

Gjødsle økologisk

Et utvalg av økologisk gjødsel.

 • Ku- og hønsegjødsel, eller hestemøkk hvis du har tilgang til det
 • Kompost
 • Gress
 • Urin
 • Brenneslevann
 • Grønn gjødsel med kløver, gullupin, bokhvete, honningurt og mer
 • Benmel, langtidsvirkende
 • Blodmåltid, høyt nitrogeninnhold

Gratis næring

En utmerket gjødsel som finnes i de fleste hager er gress. Den har et godt balansert næringsinnhold med et godt nitrogennivå. Dessuten er det gratis! Legg et lag på fem til ti centimeter rundt plantene eller mellom radene i grønnsakshagen når plantene har begynt å spire.

Urin har også et høyt nitrogeninnhold. Gjødsling med urin er en veldig gammel og velprøvd metode, selv om det i dag kan føles litt rart. Fortynn med ti deler så mye vann som urin. Vann det deretter ut på våren mellom radene når plantene har dukket opp. Slutt å vanne godt før høsting (cirka tre uker). Hvis du kvier deg mot å bruke urin, kan du i stedet lage din egen næring i form av brenneslevann. Fyll en bøtte med brennesle og vann. La det stå i syv dager. Rør av og til. Resultatet er et illeluktende næringsvann der en andel fortynnes med ni deler vann og deretter vannes ut når plantene dukker opp.

Blant økologisk gjødsel som er tilgjengelig for kjøp, er benmel et godt langtidsvirkende supplement til kugjødsel. Sammenlignet med mineralgjødselprodukter inneholder mye av det økologiske gjødslet på markedet et lavt innhold av nitrogen (næringsstoffet som plantene trenger mest). Et tips er derfor å finne ut hva som er nitrogeninnholdet i gjødslet du kjøper. En løsning er å kombinere et produkt med lavt nitrogeninnhold med blodmel som har et høyt nitrogeninnhold.

Gjør grunngjødselen om våren og supplementer med for eksempel en ekstra mengde gress på næringskrevende grønnsaker som kål og squash.

En annen god måte å holde jorden sunn er å gjødsle med avlingen. Grønngjødsling er basert på å dyrke en plante på vanlig måte, men i stedet for å fjerne den eller bare forlate den etter blomstring, tar du plantematerialet ned i jorden. Det tilfører nitrogen, næringsstoffer, struktur og fordeler for det viktige mikro-livet i jorda.

Brenneslevann

Fyll en 10-liters bøtte med brennesle. Hell i vann. La det stå i syv dager. Rør om noen ganger i løpet av perioden. Resultatet lukter ikke godt, men er næringsrikt. Fortynn en liter konsentrat med ni liter vann. Vann planter som trenger ernæring.

Økologisk plantevern

Å ikke bruke giftstoffer i kjøkkenhagen føles sannsynligvis som en selvfølge for de fleste. I økologisk jordbruk kan du i stedet bruke en rekke andre metoder for å motvirke sykdommer, skadedyr og ugress.

Et viktig element er å bruke vekselbruk med en fireårig-syklus. Dette betyr at du deler avlingene dine i fire grupper basert på hvor næringsrike grønnsakene er. Hvert år bytter de forskjellige gruppene sted i henhold til en bestemt tidsplan, slik at ingenting dyrkes på samme sted to år på rad. Metoden motvirker naturlig spredning av sykdommer og skadedyr.

Enda ikke sjekket ut vårt utvalg av økologiske frø? Trykk her!

Det neste rådet om plantevern kan virke latterlig enkelt, men riktig mengde vann og nok næring gir plantene en grunnleggende motstand mot angrep utenfra. En plante som er uttørka blir mye lettere angrepet enn en velstående plante.

I tillegg til å plukke eller spyle bort skadedyr selv, er det en god idé å dekke sensitive avlinger med fiberduk fra begynnelsen for å forebygge mot angrep fra skadedyr. Det finnes en rekke godkjente økologiske produkter, som sneglemidler basert på jernfosfat og insektmidler mot bladlus. En interessant løsning er å bruke et biologisk plantevernmiddel, som betyr at en «snill» organisme tar seg av den «onde» organismen.

Sist, men ikke minst har forskjellige sorter av en bestemt grønnsak ulik resistens mot for eksempel soppinfeksjoner eller en bestemt type larve. Derfor er det en god idé å prøve forskjellige sorter av samme grønnsak og på denne måten finne en som trives i akkurat din grønnsakshage.

Fireårig vekselsyklus

Planlegg avlingene i henhold til hvor næringsrike grønnsakene er og dyrk hver gruppe sammen:

 • Krevende; Squash, gresskar, kål, agurk, purre, selleri.
 • Middels; rotfrukter, løk, salat.
 • Krever litt; poteter, jordskokk, persille.
 • Tilfør næring; belgfrukter som erter og bønner, grønngjødsel planter.

Gjødselvann av hønsegjødsel

Du får et bedre og litt sterkere næringsvann ved å røre noen få håndfuller hønsegjødsel i en bøtte med vann. La det stå over natten. Fortynn med vann til fargen ligner sterk te. Deretter vanner du plantene dine med blandingen!

Du trenger kanskje også..

Til handlekurven

Vi åpner snart på ordentlig!

På nyåret vil nettbutikken åpnes for fullt. I mellomtiden kan du gjerne melde deg på vårt nyhetsbrev for gode tilbud.